Kiderül, mit ért David Beckham

GALAMBOS PÉTER, IZSÁNYI SZABOLCSGALAMBOS PÉTER, IZSÁNYI SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2003.08.14. 21:09
Címkék
Az angol bajnokság küzdelmeit felvezető sorozatunk hatodik részében elérkeztünk a Manchester Unitedhez. A Premiership aranyérmese úgy volt három nagyszabású átigazolási hercehurca egyik főszereplője a nyáron, hogy két neves játékosát eladta, az egyetlen általa megcélzott csillag pedig végül máshová igazolt  az ottaniak mégis esküsznek rá, hogy a keret nem gyengült meg. Az ezúttal tárgyalt két kiscsapat is kapcsolódik valamilyen módon a címvédőhöz: a Manchester City a városi vetélytársa, míg a Bolton Wanderers a nyitó fordulóbeli ellenfele.
Sir Alex Ferguson reméli, egy év múlva is ilyen elégedett lesz két új szerzeményével, Klébersonnal (balra) és Cristiano Ronaldóval
Sir Alex Ferguson reméli, egy év múlva is ilyen elégedett lesz két új szerzeményével, Klébersonnal (balra) és Cristiano Ronaldóval
Sir Alex Ferguson reméli, egy év múlva is ilyen elégedett lesz két új szerzeményével, Klébersonnal (balra) és Cristiano Ronaldóval
Sir Alex Ferguson reméli, egy év múlva is ilyen elégedett lesz két új szerzeményével, Klébersonnal (balra) és Cristiano Ronaldóval
Sir Alex Ferguson reméli, egy év múlva is ilyen elégedett lesz két új szerzeményével, Klébersonnal (balra) és Cristiano Ronaldóval
Sir Alex Ferguson reméli, egy év múlva is ilyen elégedett lesz két új szerzeményével, Klébersonnal (balra) és Cristiano Ronaldóval
Az előző idény kezdetén Sir Alex Ferguson bőséges muníciót szolgáltatott azoknak, akik nyomban károgni kezdtek, miután meggondolta magát, és mégsem vonult vissza. A Manchester United első hat meccséből csak kettőt nyert meg, mire a vészmadarak igazolva látták véleményüket, hogy hiba volt a sikertelen 2001–2002-es szezon után tovább maradni. November elején aztán a manchesteri rangadót is elbukták a "vörös ördögök” – s ezt nyomban a feltámadás követte. Egymás után megverték a Newcastle-t (5–3), a Liverpoolt (2–1, idegenben) és az Arsenalt (2–0), elhalkítva kissé a kritikus hangokat. A bajnoki címet – Fergusonnal a nyolcadikat! – végül két számjegyű hátrányt ledolgozva kaparintották meg.
Mindezt egyrészt azért érdemes felidézni, mert a legfrissebb hírek szerint a klubvezetők még nem tettek le róla, hogy rábírják a skót szakvezetőt: prolongálja tovább a tavaly 2005 nyaráig meghosszabbított szerződését. Másrészt azért, mert az MU most is meglehetősen aggasztó előjelekkel készül a Bolton elleni startra, amelynek esetleges kudarca esetén nem feltétlenül kell világvégéről beszélni majd. (Gyakorlatilag egyetlen teljesen egészséges, vérbeli védő van a keretben Rio Ferdinand személyében, a többiek sorban dőltek ki az utóbbi időben. Kis szerencsével John O’Shea és Quinton Fortune rendbe jöhet a találkozóra, negyedikként meg bevethető a jó öreg Roy Keane.)
A két távozóra nem érdemes sok szót pazarolni. David Beckhamről bajosan lehetne újat írni, Juan Sebastian Verón pedig a mutatott teljesítménye alapján nem akkora veszteség, mint amekkora név. Lássuk inkább, kik jöttek, méghozzá időrendben visszafelé haladva! Ha a Barcelona által elhalászott Ronaldinho szerződtetése kútba is esett, az MU történetének első brazilja azért megérkezett ez Old Traffordra: Ferguson elárulta, Verónt úgy merték elengedni, hogy tudták, a tavaly világbajnokságot nyerő brazil válogatott egyik legjobbja, Kléberson az övék lesz. A védekező középpályással együtt toppant be az óriási tehetségnek tartott portugál Cristiano Ronaldo, illetve előtte a kameruni Eric Djemba-Djemba, az amerikai Tim Howard és a francia David Bellion.
Ronaldo és Bellion könnyen lehet, hogy vetélytársai lesznek egymásnak, mesterük ugyanis az amerikai túrán utóbbit és Ole-Gunnar Solskjaert játszatta Beckham elárvult posztján, a "Spice Boy” 7-es mezét viszont a Sportingban nevelkedett portugál kapta meg (a mindössze 18 éves Cristiano azzal a tudattal húzhatja majd magára a vörös dresszt, hogy azt Beckham előtt többek között George Best, Bryan Robson és Eric Cantona viselte).
Időzzünk még el egy kicsit Tim Howardnál, hiszen ő lehet, aki kiszorítja a kapuból a világ- és Európa-bajnok, ám pályája csúcsán már alighanem átlendült Fabien Barthezt. A francia hálóőrtől ugyan nem vették el az 1-es mezt, de a helye koránt sincs biztonságban azok után, hogy ő védett mindkét, a Manchester által a felkészülési időszakban elveszített összecsapáson – miközben Howard egy-két kisebb hibától eltekintve brillírozott a saját meccsein. Különösen az utolsó mérkőzésen volt szembetűnő Barthez ügyetlensége, amidőn a másodosztályú Stoke City 3–1-re elgyepálta a gárdát. A bulvársajtó a maga keresetlen modorában máris "eltemette” szegényt, de azért várjuk ki a végét. "Biztos, hogy versenyben lesz az első számú kapus pozíciójáért” – mondta Ferguson Howardról, aki mellesleg kosárlabdázóként kezdte sportpályafutását.
Erdekes még a már szintén említett Djemba-Djemba helyzete, aki az öregedőben lévő Roy Keane-nek lehet szükség esetén helyettese, de az sem elképzelhetetlen, hogy kezdő lesz, mert "főnöke” eddig mindannyiszor roppant hízelgően nyilatkozott róla. A Stoke City otthonában vívott mérkőzés után például kijelentette, Djemba-Djemba volt a csapat legkiválóbbja. Ugyancsak erre az évadra várható Darren Fletcher áttörése. Az ifjú skót titánt máris Beckhamhez hasonlítgatják, hogy jogosan-e, hamarosan kiderülhet, mert az Egyesült Államokban, a Barcelona elleni barátságos találkozón már kezdő is volt.
Összefoglalva: Verónt feledtetni nem lesz nehéz, és ha akár Solskjaernak, akár másnak sikerül hellyel-közzel pótolnia Beckhamet – azaz legalább megközelítően annyi használható beadással kiszolgálnia az egyre félelmetesebb Ruud van Nistelrooy, Diego Forlán kettőst, mint amennyi az ő nevéhez fűződött –, akkor a Manchester Unitedet nem feltétlenül kell rosszabb együttesnek tekintenünk az előző szezonbeli önmagánál. Vagyis bízvást tekinthetjük a pontvadászat legnagyobb esélyesének.

Manchester United (1.)

Alapítási év:
1878
Elnök: Peter Kenyon
Menedzser: Sir Alex Ferguson
Stadion: Old Trafford (befogadóképessége: 68 174)
A klub színe: vörös-fehér-fekete
Legnagyobb sikerei: 2x BEK, illetve BL-győztes (1968, 1999), KEK-győztes (1991), Európai Szuperkupa-győztes (1991), Világkupa-győztes (1999), 15x angol bajnok (1908, 1911, 1952, 1956, 1957, 1965, 1967, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003), 10x FA-kupa-győztes (1909, 1948, 1963, 1977, 1983, 1985, 1990, 1994, 1996, 1999), Ligakupa-győztes (1992)
Cím: Old Trafford
Sir Matt Busby Way
Manchester
M16 0RA
Nagy-Britannia
Tel: 00 44 161 868 8000
Fax: 00 44 161 868 8804
Internet: www.manutd.com
Becenév: Red Devils (vörös ördögök)
A keret. Kapusok: Barthez (1), Carroll (13), Howard (14), Ricardo (17); védők: G. Neville (2), Ph. Neville (3), R. Ferdinand (5), W. Brown (6), O’Shea (22), Silvestre (27), Lynch (28), Tate (41); középpályások: Butt (8), Giggs (11), Kléberson (15), Roy Keane (16), Scholes (18), Djemba-Djemba (19), Richardson (23), Fletcher (24), Q. Fortune (25), Pugh (26), Tierney (39), Timm (43); csatárok: Cristiano Ronaldo (7), Van Nistelrooy (10), Bellion (12), Solskjaer (20), Forlán (21), Nardiello (40)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik