Erdősi, a legszínesebb egyéniség

SZŰCS MIKLÓS, VAS ANDRÁSSZŰCS MIKLÓS, VAS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.03.23. 23:18
Címkék
Az esztendő egyik legjelentősebb hazai sporteseménye az április 15-én kezdődő divízió1-es jégkorong-vb lesz, amelynek a nemrégiben átadottBudapest Sportaréna ad otthont. Tavaly a magyar válogatott, történetének legjobb eredményét elérve, a második helyen végzett, s reményeink szerint most is legalább ilyen jó eredmény születik. Sorozatunkban állandó szakértőnk, Ancsin János segítségével igyekszünk bemutatni a vb-re készülő csapat játékosait, foglalkozunk az ellenfelekkel, és egy kis múltidéző mellett a legfrissebb hírekről is beszámolunk.
Így látja Ancsin János

Névjegy

ERDÔSI PÉTER
Született: 1976. május 25.
Klubja: Dunaferr SE
Magassága/testsúlya: 183 cm/85 kg
Posztja: center
Válogatottság száma: 53
Legjobb eredményei: divízió–1 vb-2. (2002), divízió-1 vb-4. (2001), C vb-gyôztes (1998); 4x magyar bajnok (1996, 1998, 2000, 2002 – Dunaferr); 6x Magyar Kupa-gyôztes (1995, 1996, 1998, 2000, 2001, 2002 – Dunaferr)
"A magyar hokisok közül a dunaújvárosiak centerét tartom a legszínesebb egyéniségnek, korcsolyázása teljesen egyéni stílusú, éppen ezért nagyon nehéz őt megállítani. Ezt egyébként remekül ki is használja, amivel sokszor nehéz helyzetbe hozza az ellenfél védőit. Azon hokisok közé tartozik, akiknek nem elsősorban a testi erejükre, hanem a kiváló cselezőkészségükre kell építeni a játékukat. Ôszintén szólva ritka az olyan jégkorongozó, aki a jégen ennyire kiszámíthatatlan, enynyire improvizatív, és mégis fegyelmezetten védekezik, ez mindenképpen növeli az értékét. Hátránya viszont, hogy a lövőkészsége korántsem tökéletes, ezen a területen még sokat fejlődhetne, mert csak így javíthatna a gól-, illetve a ponterősségén, azaz jóval veszélyesebb lehetne a kapura. Mert így inkább kénytelen becselezni magát a kapuhoz és ott próbál gólpasszt adni, vagy esetleg saját maga gólt szerezni. Annak ellenére, hogy csatár, elsősorban nem kapura tör, hanem megpróbálja kiszolgálni a társait.”

Kis magyar hokitörténelem 5. (1934–1935)
Döntetlen Kanadával


"Szeszélyesebb csapat aligha akad a magyar jéghoki válogatottnál! Tíz nappal ezelőtt egymásután két súlyos vereséget szenved a közepes klasszisú Spartától, hogy aztán ragyogó játékkal, remek teljesítménnyel döntetlent csikarjon ki a világbajnoki címre törő Saskatoon Quakerstől” – lelkendezett 1934. január 28-án a sportlap, miután a mieink – igaz, csak barátságos mérkőzésen – 1700 néző előtt a Városligetben gól nélküli döntetlent játszottak a kanadai válogatottal. A siker elsősorban Csák érdeme volt, aki minden lövést hárított a hazai ketrec előtt, nem hiába jegyezte meg a meccs után a juharlevelesek kapitánya: "A magyar kapus wonderful!” Csák jó formája szerencsére kitartott az egy héttel később kezdődő milánói vb-ig. A nyitó meccsen ugyan a Csák – Farkas, Barcza, Jeney, Miklós, Báthy, Háray, Érdy, Gergely összeállítású társulat Miklós duplájával legyőzte az angolokat, ám a hátralévő három összecsapáson már nem sikerült bevenni az ellen ketrecét, így a csehektől és a svájciaktól egyaránt egy góllal kaptunk ki, míg az olaszokkal megosztoztunk a pontokon, ám kiestünk.
Egy évvel később, Davosban előbb Miklós triplájával, valamint Gergely II két és Blazejovsky egy találatával lemostuk a hollandokat, majd ikszeltünk a házigazdával – Farkas, illetve Cattani II voltak eredményesek –, ám a svédek már ekkor is túl nagy falatnak bizonyultak: Johansson mesterhármasára nem tudtunk válaszolni, és kiestünk. A vigaszdíjért előbb kiütöttük a belgákat – Miklós és Blazejovsky kétszer-kétszer, Gergely II és Sztoits egyszer köszöntek be –, majd remiztünk a lengyelekkel (1:1), akik jobb gólkülönbséggel elvitték előlünk a díjat.

Ellenfélnéző

2003. április 21. hétfő 20 óra
Lengyelország


Már a magyar válogatott első hivatalos tornáján, a bécsi Eb-n összefutott a két csapat, s a lengyelek el is páholták a sportággal még csak barátkozó magyar csapatot. A "polák-venger dvá brátánki” mondást a továbbiakban sem tette magáévá a piros-fehér alakulat, az eddigi negyedszáz találkozó során mindössze háromszor örülhettek a mieink, s e sikerek közül kettő csak barátságos csaták után született. A mindezidáig egyetlen olyan győzelemre, mely tényleges téttel bíró találka után született az 1937-es londoni vb-ig kell visszakeresni, amikor is egy ötöst pakoltunk a lengyel ketrecbe. Azóta viszont jobbára mély tisztelettel figyeltük a vetélytárs produkcióját, hiszen gyakran két osztállyal felettünk terelgette a pakkot. Ezért is okozott kellemes meglepetést, amikor 2000-ben, a Négy Nemzet tornán sikerült legyőzni őket – igaz, a grenoble-i divízió–1-es vb-n rögtön vissza is vágtak, s egyúttal feljutottak a legjobbak közé.

A palánk mellöl

ÁRULJÁK A BELÉPÔKET. A hírek szerint már most nagy az érdeklődés az április 15-én kezdődő világbajnokság belépői iránt. A napijegyeket három, a bérleteket pedig két kategóriába sorolták, így ha valaki naponta szeretne belépőhöz jutni, akkor az 1500, a 3500 és az 5500 forintos jegyek közül választhat, míg a bérletek, a "négyet fizet, ötöt kap” elv alapján 14 ezer és 22 ezer forintért vásárolhatók meg a Pegazus Tours budapesti irodájában (V., Ferenciek tere 5.), valamint a cég vidéki partnerirodáiban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik