Tippelés, határon belül

Kun ZoltánKun Zoltán
Vágólapra másolva!
2002.12.09. 21:00
Címkék
Bár még valószínűleg messze vagyunk a nyolcvanas évek elejének totóbotrányától, amikor állítólag több mint 120 meccsen született megegyezésen alapuló eredmény a több száz lefizetett játékos és bíró miatt, az egy bunda is bunda alapon a két futballtestület, az Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) és a Magyar Labdarúgóliga (MLL) sem hagyja annyiban az elmúlt héten felröppent gyanút.
Bozóky Imre, az MLSZ elnöke szigorú, és kemény határozatokat ígér a bundázás ellen
Bozóky Imre, az MLSZ elnöke szigorú, és kemény határozatokat ígér a bundázás ellen
Bozóky Imre, az MLSZ elnöke szigorú, és kemény határozatokat ígér a bundázás ellen
Bozóky Imre, az MLSZ elnöke szigorú, és kemény határozatokat ígér a bundázás ellen
Bozóky Imre, az MLSZ elnöke szigorú, és kemény határozatokat ígér a bundázás ellen
Bozóky Imre, az MLSZ elnöke szigorú, és kemény határozatokat ígér a bundázás ellen
Aki lemaradt volna az előzményekről: több helyről kaptunk információt, hogy az őszi zárófordulóban lejátszott Sopron–Kispest és Videoton– Békéscsaba meccseken kozmetikázott eredmények születtek – minderről egyelőre nincs bizonyíték, ám az igen furcsa volt, hogy ezeket a találkozókat több tízmillió forinttal, azaz annak megfelelő koronával és euróval játszották meg Szlovákiában, illetve Ausztriában, és a váratlanul nagy összegek miatt több külföldi irodában is befagyasztották a fogadásokat. A hírbe hozott klubok természetesen tiltakoztak, de biztos, ami biztos, a fehérváriak nyilatkozatban kérték játékosaiktól a bundagyanú eloszlatását, a kispestiek pedig amiatt háborodtak fel, hogy a tippmix- és a totószereplés számukra csak negatívum lehet – elvégre a klubok nevüket adják a játékhoz, ám cserében egyetlen fillért sem kapnak. Egy nappal később viszont jött a válasz a Szerencsejáték Rt. részéről, miszerint tavaly mintegy kétmilliárdos totópénzhez jutott az MLSZ…
Akkor hol is van ez a pénz?
Nos, a pénz valóban a labdarúgásban van, de nem a szövetségnél és nem az egyesületeknél.
"A sporttörvényben az szerepel, hogy az utánpótlás fejlesztésére kell fordítani az állami szerencsejátékból befolyt adót, viszont az a pénz nem a Magyar Labdarúgó-szövetséghez, hanem a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztériumhoz kerül – mondta Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára. – A tárcától pedig a Nemzeti Labdarúgóakadémia kapja meg az összeget, ez viszont tudomásom szerint jóval kevesebb, éves szinten mintegy félmilliárd forintot jelent.”
Gyanítjuk, ez az ötszázmillió tizenkét felé osztva sem idegesítené fel a klubvezetőket, de egyelőre szó sincs ilyesmiről, mert a szövetség ugyebár nem gazdálkodhat a pénzzel – ezzel azonban az egyesületek problémája még nincs megoldva.
"Teljesen jogos a klubok panasza, hiszen a labdarúgás alapú szerencsejátékokból, vagyis a totóból és a tippmixből azoknak kellene részesedniük, akik a nevükön keresztül hozzák a fogadni vágyó játékosokat, a pénz tehát a proficsapatokat illetné meg – folytatta a főtitkár. – Természetesen azzal egyetértek, hogy az utánpótlás-nevelésre égetően szükség van, így akár az is kivitelezhető lenne, hogy az egyesületek a pénz egészét vagy egy meghatározott részét saját utánpótlásukra költsék. Egyelőre azonban ezt nem tehetik meg, a sporttörvény mást ír elő.”
Kérdezhetnénk: ezek szerint a sporttörvény rossz, és az MLSZ semmit nem tehet annak érdekében, hogy a klubok is részesedjenek a szerencsejátékpénzből?
"Már tettünk észrevételeket egy esetleges törvénymódosítással kapcsolatosan – utal arra Berzi Sándor, hogy a szövetségben sincsenek kibékülve ezzel a helyzettel. – Éppen a minap olvastam lapjukban Gallov Rezső és Frenkl Róbert véleményét, miszerint a sporttörvény hiányosságait nem foltozgatni kéne, hanem talán egy egészen újat kéne megalkotni. A szövetség ehhez minden segítséget megadna…”
Az MLSZ azonban nemcsak ez ügyben szeretne változást elérni, hanem abban is, hogy akár csak a gyanú se vetődhessen fel a bajnokság tisztátalanságával kapcsolatban. Ezért is kérdeztük Bozóky Imre elnököt, hogy mint a magyar labdarúgás első számú vezetőjének mi a véleménye a történtekről.
"Mivel december tizenkettedikén döntenek a kétezer-nyolcas Európa-bajnokság helyszínéről, az elmúlt napokban leginkább ez foglalkoztatott – válaszolta az elnök. – Így még az első lépés sem történt meg, miszerint a profiligával karöltve kitaláljuk, hogyan is lehetne meggátolni a további bundalehetőségeket, ezért az esetleges eddig megbeszélt mérkőzések ügyében sem kezdődött el a vizsgálat. Ha történt valami szabálytalanság, annak természetesen büntetőjogi következményei is lesznek. Ám mivel most hosszabb szünet következik a bajnokságban, lesz időnk alaposan átnézni a tippmixügyet. Sőt, jogilag azt is meg kell vizsgálni, hogy mit tehet a magyar szövetség az újabb esetek kiküszöbölése érdekében, mert azt mindenáron meg kell akadályozni, hogy labdarúgásunkat bármi besározza.”
Így akár egy újabb nagy harc várható – ezúttal az MLSZ és a külföldi irodák között. Elvégre Bozóky Imre fenti szavai szerint a szövetség nem tett le arról, hogy megakadályozza magyar bajnokik felvételét külföldi tippmixszelvényekre – más kérdés, hogy mit tehetne a szokásjog ellen, mert mint a Szerencsejáték Rt.-nél megtudtuk, semmilyen fogadóiroda nem köteles engedélyt kérni a műsorába felvett egyesületektől, illetve az országos szövetségtől.
A mi országos szövetségünknek mindenesetre lépni illik. Érdeklődünk is az elnöktől, ő személy szerint milyen büntetést szabna ki az újabb besározóknak.
"Amíg nem vizsgáljuk ki a történteket, addig konkrétumokat nem szívesen mondanék – folytatta Bozóky Imre. – Az biztos, hogy a legkeményebb eszközökkel fel kell lépni a bunda ellen, és egyúttal azt is át kell gondolni, a szankciókon kívül mi lehet még visszatartó erő.”
Persze egy méretes büntetés is elveheti bárki kedvét a nagyipari tippmixtől. Demján Sándor ligaelnök hivatalba lépésekor azonnali kizárást és örökös eltiltást emlegetett, miként Szieben László ligaigazgató is nagyon komoly elmarasztalásokat helyezett kilátásba. Igaz, nincs amolyan bunda-büntetőtörvénykönyv, így nem tudhatjuk, miért mi járhat. Merthogy ha az egyik csapatból kilenc focista tippmixelt, míg a másikból mondjuk csak egyről bizonyosodik be mindez, akkor utóbbi klubot elég érdekes lenne egy játékos esztelensége miatt alsóbb osztályba minősíteni. Igaz, ez már a jogászok dolga, számunkra egyelőre marad egyetlen biztos információ: bár a mérkőzéseket már lejátszották, még messze nincs vége az őszi szezonnak…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik