Becsületmentő hazai győzelem

BENKŐ GÁBOR, S.TÓTH JÁNOSBENKŐ GÁBOR, S.TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2002.11.30. 21:13
Címkék
"Mostanság nagyjából havonta gyarapítjuk pontjaink számát, tehát éppen aktuális lenne egy siker  mondta nem kevés öniróniával a meccs előtt Bognár György, a Matáv ügyvezető igazgatója. S valóban: a Sopron legutóbb október 5-én, az MTK ellen nyert, egy pontot pedig november 2-án kaszírozott a Győr ellenében, aztán három kudarccal zárult fellépése következett.
Nem véletlen, hogy az évszáró mérkőzésnek már a kiesőzóna közvetlen közeléből vágott neki. A szombat déli találkozó tétje tehát az volt, hogy a Káposztás utcai ütközet két szereplője közül melyik kényszerül majd búcsúval fenyegető pozícióban telelni. A meccs súlya ellenére Komjáti András edző "sporttörténeti” lépésre szánta el magát, kispadra ültette a hazai csapat első számú játékszervezőjét, Somogyi Józsefet. A Matávnál lassan már törzsgárdatagnak számító 34 esztendős fedezet pedig korábban legfeljebb sérülés, vagy eltiltás miatt hiányzott a kezdő tizenegyből, a beugrásra várók szerepétől ekként igencsak elszokhatott. Komjáti András azt azonban cáfolta, hogy Somogyi József az elmúlt időszak fegyelmezetlenségeit követő rendteremtésnek esett volna áldozatul; egyszerűen csak erőtlenül, ritmustalanul futballozott az utóbbi fordulókban, ezért jött el a váltás ideje. A rutinos labdarúgó szerepkörét a szlovák Jozef Majoros vette át, de ezen túl is átalakult a soproniak középpályás sora, hiszen Tóth István bokasérülése nem gyógyult meg, így a bordó-szürkék egyetlen ballábas játékosa helyett az ugyancsak szlovák Lubomir Orabinec jutott szóhoz, de bekerült az együttesbe a harmadik légiós, az örmény Eugia Javrujan is, hiszen három sárga lapja miatt Sira István a lelátóra szorult.
Két kulcsember, a látogatóktól is hiányzott: Torghelle Sándor és Piroska Attila szintén sárga lapja miatt nem futballozhatott. Szurgent Lajos vezetőedző egyébként annyit változtatott az eredetileg tervezett alakulaton, hogy Mészáros Attilát és Borgulya Istvánt a kispadra ültette, helyettük Babos Ádám és Hercegfalvi Zoltán kezdett.
A nyitány alighanem minden szurkolói reményt felülmúlt, hiszen a tippelt óvatoskodás helyett rögvest egymásnak feszültek a felek, ekként az első negyedóra három gólt, és további, elrontott helyzeteket hozott. Méltánytalan lenne nem értékelni a játékosok elszántságát, ám az is tény: a védvonalak mindkét oldalon gyakorlatilag akadálytalanul átjárhatók voltak, a bekkek tudniillik jobbára csak közelről szemlélték a tizenhatosok környéki történéseket. A heves ütésváltásból a házigazdák jöttek ki jobban, noha némi szerencséjük is volt, hiszen Csiszár Ákosnak az elrontott tizenegyesnél megadta a sors az azonnali korrigálás lehetőségét, s másodszorra már tényleg főbenjáró vétek lett volna rontania. A folytatás is mozgalmas futballal telt a langyos őszi időben, bár ez az edzők idegeinek aligha tett jót, mi több, olykor a rutinos hátvédek is riasztóan ügyetlen mozdulatokkal hozták helyzetbe az ellenfelek támadóit. Feltűnt Jozef Majoros elszántsága, és a szlovák középpályás aktivitása eredményt is hozott: előbb ugyan még a felső lécet találta telibe, ám az első játékrész slusszpoénjaként egy légióskooperáció megkoronázásaként kihagyhatatlan lehetőséget teremtett Eug˙a Javrujan számára.
Eugia Javrujan (balra) megvillant, és az elsô félidô hajrájában fontos gólt szerzett
Eugia Javrujan (balra) megvillant, és az elsô félidô hajrájában fontos gólt szerzett
Eugia Javrujan (balra) megvillant, és az elsô félidô hajrájában fontos gólt szerzett
A szünet után sem unatkoztak a szurkolók, erre a meccsre tehát nem volt érvényes a Nick Hornby által a Fociláz című klasszikusban idézett skót edző, Alan Durban mondása, aki egyszer azt üzente a nézőknek: "Ha szórakozni akarnak, bohócokat nézzenek a cirkuszban”.
A Matáv továbbra is elszántabbnak tűnt, pontosabban építkezett, de Hercegfalvi Zoltán kapufája azért jelezte, a kispesti részről sem tekintik lezártnak a csatát. Persze, ahogy pörögtek a percek, a sáros talajon egyre több volt a rontott megoldás. Komjáti András egyébként e felvonásra Somogyi Józsefet is harcba küldte, s a hatszoros válogatott nem is töltötte fölöslegesen az idejét, hiszen biztosan értékesítette a Matáv javára megítélt második büntetőt.
Innen már Borgulya István szépítése ellenére sem volt, nem lehetett visszaút, s egyfajta jelzésértéke volt annak is, hogy Szurgent Lajos az elvben legveszélyesebb Honvéd-támadónak számító Marius Sasut nem is hagyta a pályán a végjátékban.
A Matáv valamelyest tehát kárpótolta híveit a botladozós őszért, hiszen győzelemmel búcsúzott a 2002-es évtől, a vereségével a tabella utolsó helyére lecsúszott, tizenháromszoros bajnok Kispestre viszont igencsak forró tavasz vár, többek között azért, mert egyik fő riválisa, a Sopron ellenében az alapszakasz két meccsén mindössze egy pontot szerzett.

Mestermérleg

Komjáti András a Sopron edzője:

Motiváltan léptünk pályára ezen a mérkôzésen. Ez kitűnt abból, hogy megnyertük a párharcok többségét, s többek között ez a tény döntött a végeredményt illetôen a mi javunkra. Fegyelmezettségben sokat javult néhány játékos, és ennek köszönhetôen szinte végig fölényben játszottunk és nyertünk a Honvéd ellen.

Szurgent Lajos a Kispest vezetőedzője:

Pontért jöttünk Sopronba, hiszen az utóbbi idôkben egyre jobb teljesítményt nyújtottunk. A csapatot megpróbáltuk a kupameccs után valamennyire felfrissíteni, a helyzeteink meg is voltak, de sajnos ezeket nem értékesítettük. Futottunk az eredmény után, de csak ennyit sikerült kihoznunk ebbôl a meccsből.
Percről percre

5. perc: Megszerezte a vezetést a Sopron. Fehér Zoltán jobbról laposan adott középre, Dulca az ötösről könynyedén felszabadíthatott volna, ám a román védő lába alatt átcsúszott a labda, amelyre rögvest lecsapott Tóth Mihály és öt méterről jobbal a kapu közepébe lőtte.
1–0
10. perc: Parádés góllal egyenlítettek a vendégek: Dubecz a bal oldalról nagyszerűen indította a középen meginduló Hercegfalvit. A támadó előbb mellel átvette a labdát, Szabados szorításában betört a tizenhatosra, majd váratlan, ám remek megoldást választva visszasarkazta a labdát a második hullámban érkező Bárányos elé, aki 12 méterről jobbal higgadtan helyezett a jobb alsó sarokba.
1–1
13. perc: Laczkó a jobb oldali alapvonal közeléből ívelt középre, az ötös rövid sarkánál Bárányos próbált kapura ollózni, ám nem találta el a labdát, így került helyzetbe Hercegfalvi, aki azonban négy méterről senkitől sem zavartatva a léc fölé bólintott.
14. perc: Javrujan a balösszekötő helyén betört a kispesti tizenhatosra, Babos Ádám mellett megtolta a labdát, ám a védő rossz ütemű szereléssel buktatta. A büntetőt Csiszár végezte el, kissé hanyag mozdulattal, jobbal laposan a jobb alsó sarkot célozta meg, ám Tóth József érezve az irányt, kivédte a labdát, az azonban balszerencséjére kipattant róla, éppen Csiszár elé, aki másodszorra nem hibázott, és ballal három méterről a bal alsó sarokba helyzett.
2–1
24. perc: Bárányos jobbról tekert be egy szabadrúgást, a védelemből előrehúzódó Dulcea a tizenegyes pontról felugorva a kapu fölé fejelte a labdát.
31. perc: Laczkó passzolt a hazai tizenhatos előterében Bárányoshoz, aki két lépést tett a kapu felé, majd egy lövőcsellel három védőt is becsapott, ezután pedig szép mozdulattal jobbal 15 méterről alápörgetett a labdának, de az centikkel a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret.
41. perc: Tóth Mihály lendületből indult Tóth József kapuja felé, a büntetőterület határán Pandur ugyan útját állta, így a támadó a mélységből érkező Majoroshoz passzolt, aki ballal 17 méterről a felső kapufára csavarta a labdát.
43. perc: Majoros lódult meg a bal oldalon, annak rendje s módja szerint középre is adott, a beadásról csúnyán lemaradtak a védők és a berobbanó Javrujan hat méterről ballal a kapu közepébe helyezte a labdát.
3–1
49. perc: A mérkőzésen nagy kedvvel játszó Majoros egy pimasz csel után Pintérhez passzolt a vendégtérfél közepén, az ex-Honvédos fedezet pedig nem sokat vacakolt, jó 25 méterről jobbal erőtlenül kapura lőtt, de Tóth Józsefnek nem okozott gondot hárítani a gyengécske kísérlet után.
58. perc: Bárányos és Laczkó kényszerítőzése után utóbbi labdarúgó robogott végig a balszélen, majd a szögletzászló közeléből beadta a labdát, azt pedig a dermedten asszisztáló soproni védők között Hercegfalvi hat méterről a jobb kapufára bólintotta.
65. perc: Somogyi harminc méterről küldött tért ölelő indítása pontosan érkezett a kiszemelt Javrujanhoz, aki az aláhulló labdát tíz méterről jobbal kapásból a bal kapufa mellé lőtte.
70. perc: Perger cselezgetett a Honvéd tizenhatosán belül, majd egyszer csak átesett az elé kerülő Batrinun, mire Kiss Béla játékvezető némiképp váratlanul a tizenegyes pontra mutatott. A büntetőt Somogyi végezte el, ballal laposan középre lőtte a labdát, a jobbra vetődő Tóth Józsefet becsapva.
4–1
80. perc: Laczkó bal oldali kisszöglete után Dubecz a csereként beálló Borgulyához passszolt, aki 17 méterről jobbal kapura lőtt, a labda Csiszárt érintette (de nem változtatott irányt, így nem jegyezhettünk öngólt), és Farkas Balázs mellett a kapu közepében kötött ki.
4–2

Fény és árnyék

+++Komjáti András nem tartozik az izgága edzők közé, amikor azonban a meccs hajrájában Kiss Béla lökés miatt érvénytelenítette Tóth Mihály fejesgólját, egyetlen szökelléssel az oldalvonalnál termett. Szólt is néhány szót, de a játékvezető egyetlen kézmozdulattal csendre intette. Komjáti András azonnal elnézést kért, majd visszaült a helyére, a bíró pedig széles mosollyal nyugtázta, hogy ez alkalommal ennyi is elég volt a fegyelem fenntartásához.


---Tóth István hétközi sérülése igencsak érzékeny veszteség volt a Matáv számára, hiszen kiesésével az egyik kifejezetten ballábas játékosát vesztette el a Sopron. Ám a balszerencse tovább üldözte a bordó-szürkéket, hiszen a kényszerűségből a fedezetsor bal oldalára állított Lubomir Orabinec még az első félidőt sem futballozhatta végig, egy ütközés miatti combsérülés őt is az öltözőbe parancsolta. A hazaiak szerencséjére ennek ellenére is győzni tudtak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik