Varga dobogóközelben

SZABÓ GÁBOR jelenti VarsóbólSZABÓ GÁBOR jelenti Varsóból
Vágólapra másolva!
2002.11.24. 21:34
Címkék
A fogásnemek sorrendjét is beszámítva hat negyedik helyet mondhatott magáénak a magyar csapat vasárnapig, vagyis tele volt a padlás az érmet csak súroló pozíciókkal. Éppen ezért különösen nagy várakozással tekintettünk a világbajnokság hatodik napja elé, amikor is utolsó, éremre képes versenyzőnk, Varga Viktória lépett pódiumra a női ólomsúlyban.
Varga Viktória lökésben és szakításban is a negyedik helyen végzett a lengyelországi világbajnokságon (Fotó: Farkas József)
Varga Viktória lökésben és szakításban is a negyedik helyen végzett a lengyelországi világbajnokságon (Fotó: Farkas József)
Varga Viktória lökésben és szakításban is a negyedik helyen végzett a lengyelországi világbajnokságon (Fotó: Farkas József)
Varga Viktória lökésben és szakításban is a negyedik helyen végzett a lengyelországi világbajnokságon (Fotó: Farkas József)
Varga Viktória lökésben és szakításban is a negyedik helyen végzett a lengyelországi világbajnokságon (Fotó: Farkas József)
Varga Viktória lökésben és szakításban is a negyedik helyen végzett a lengyelországi világbajnokságon (Fotó: Farkas József)
A kisbéri emelő a tavalyi vb-n és a tavaszi Európa-bajnokságon is megelőzte lökésben a lengyelek olimpiai és világbajnoki ezüstérmesét, Wrobelt, sőt, az Eb-n maga mögé utasította az egy éve három világbajnoki aranyat bezsebelő orosz Homicsot. Vagyis Varga igen jó versenyzőtípus, ami mindenkor kifizetődő tulajdonság. De éppen klubedzője, Imrő Dezső mondta vasárnap délelőtt a szálloda aulájában, hogy reálisan nézve Viki a
4-6. helyre futhat be, talán csak lökésben lehet bátrabban tervezni. És igazat kellett adnunk neki, hiszen Wrobelen és Homicson kívül ott leselkedett tanítványára az olimpiai bronzérmes amerikai Haworth, a kínaiak 1998-as világbajnoka, a lökés világcsúcsát nemrégiben megdöntő Tang Kung-hung, no meg a magyarral hasonló szinten álló török Acikgöz és a kolumbiai Delgado. Iszonyatosan erős mezőny, így aztán nem is csoda, hogy Varga a 275 kilós magyar öszszetett rekordtól alig lemaradva, 120-as szakítással és 150-es lökéssel íratta fel magát a táblára indulásként.
Mint kiderült, az első fogásnemben Wrobellel és Homiccsal egyetemben a legmagasabb súllyal kezdett. Ez aztán a vagányság! Még egy fontos mozzanat: az eredetileg csak 110-re berendezkedő Tang 117.5-re módosított. Előbb Varga jött a 120-ra, de sajnos elöl hagyta a súlyt, miképpen Wrobel is bakizott, Homics meg óriási önbizalommal 125-re lépett fel. Nem semmi! Aztán a magyar és a lengyel is javított, Haworth pedig már 122.5-ön tartott. Nem úgy a kínai, aki 117.5-ön rekedt, Varga viszont 125-re emeltetett. Benne volt a kisbériben az új magyar csúcs, és már fel is ugrottunk örömünkben a gyakorlatot látva. Szépen beült a súly alá, megtalálta az ideális egyensúlyt, felállt, tartotta vagy másfél másodpercig – aztán érthetetlen módon a háta mögé dobta. Hamarosan kiderült, hogy a csapat első érmét, mégpedig egy ezüstöt hajított ki az ablakon. Ugyan Haworth és Wrobel is elbánt a 125-tel, de Varga jóval könnyebb volt náluk, Homics pedig egészen 132.5-ig menetelt. Ez nem lehet igaz, újabb negyedik hellyel bővült az eredménylista…

Kompromittáló felirat – dopping Lublinban

A lengyeleknek nagy égés a világbajnokság, ráadásul mindezt hazai környezetben kell megélniük. Legjobbjaik közül, ugye, nem indult Kolecki (94), dopping miatt volt kénytelen civilben maradni Misterska (63) és Klejnowska (58), a többiek pedig alaposan leszerepeltek. Szombaton este aztán a férfi 85 kilósok között versenyzô Rytkowski adott valamicske ízelítôt a lengyel virtusból, végül két negyedik és egy hatodik helyet szerzett. Gyakorlatai alatt azonban érdekes üzenetet hordozó transzparenst emeltek a magasba a piros-fehér színekkel befestett szurkolók. A rímelô két sor így hangzott: „Kiedy doping masz lubelski, Zaden ciezar nie jest ciezki.” Nyersen fordítva: „Ha lublini doppingot használsz, akkor semmilyen súly sem okozhat nehézséget.” A kompromittáló feliratot senki sem szedette le, és Rytkowskit sem akadályozta meg abban, hogy mintaszerűen versenyezzen. A másik rímelôs transzparens azonban egyszer sem emelkedett magasba a verseny alatt, annak feliratát csak a viadal elôtt lehetett látni rövid ideig. Így szólt: „Kiedy Lublin dopinguje, Medal polsce sie szykuje.” Azaz: „Ha Lublin doppingol, a lengyelek éremre számíthatnak.” És hogy miért nem lendítették a légtérbe? Nyilván, mert nem lett érmes Rytkowski.
Wrobel aztán vasárnap megtörte az átkot, ugyanakkor a transzparensek eltűntek.
Lökésben 150 kilótól kezdve érdekelt bennünket a verseny, ugyanis itt mutatkozott be Varga és Homics, Haworth 152.5-ön, Wrobel 155-ön bukkant fel elsőre. Egyikük sem hibázott, Homics viszont eldobta a 155-öt, majd Varga igen merészen 157.5-re tetette a következő akadályt – egyértelműen lökéséremre vadászott. Homicsot már biztosan megelőzte, mert az orosz megsérült sikertelen gyakorlatánál, és harmadikra nem is próbálkozott, de utolsó éremesélyesünk nem tudott többet hozzátenni addigi eredményéhez. Már csak egy lehetőség maradt: ha Tang mindháromszor elrontja a 160-at, egy lökésbronzot még megcsíphet a magyar csapat. A kínai azonban mindjárt elsőre teljesítette a feladatot, Wrobel pedig a telt házas csarnok biztatásától megtámogatva valósággal szárnyalt, és 162.5-nél állt meg – ezzel az összetett arany küszöbéhez ért. Sőt, amikor kiderült, hogy Tang 7.5 kilós emelést kér, ami csak Homics megelőzését szolgálta, egyértelművé vált, hogy Wrobel életében először öszszetett világbajnoki aranyéremhez jut. Az ázsiai aztán kétszer is rontott, így csak harmadik lett, míg Varga az ötödik helyen végzett. Azt már csak kényszeredett mosollyal tesszük hozzá: a lökés által a nyolcadik negyedik helyet is begyűjtöttük.
"Szakításban nem volt nehéz a százhúsz és a százhuszonöt sem, talán éppen ez lepett meg annyira – mondta Varga. – A harmadik gyakorlat megvolt, de megindult hátra a súly, és már nem tudtam visszatartani. Lökésben sem okozott gondot a százötven, és magabiztosan mentem ki a százötvenhétre. Sajnos előtte hánytam, ami megzavart, de így is könnyedén felálltam vele. Ekkor szédülés fogott el, és gyorsan túl akartam lenni rajta. Hát, ez lett a vége. Harmadikra már féltem. Mindenképpen csalódott vagyok.”
Mi is azok vagyunk, ugyanis a női vb-k történetében először utazik haza magyar csapat érem nélkül.
Az esti programban ugyanezt nem várhattuk Diószegi Sándortól, ellenben egyénicsúcs-javítást igen, és a tekintélyes szereplőkből álló mezőnyben a tízbe jutást már nagyra értékeltük volna. Nos, a tiszaújvárosi izomgolyó olyanynyira odatette magát, hogy összesítésben hatodik lett. Miután a címvédő iráni Bageri kiesett szakításban, az azeri Pasajev, a bolgár Dobrev és a szakítást megnyerő német Caruso folytatott nagy taktikai csatát az aranyért lökésben. Végül Pasajev ért célba a nem túl magas színvonalú versenyen. Csak érdekességképpen: a második helyezett 387.5 kilója tavaly mindössze a 8. helyhez lett volna elegendő.
Hétfőn az utolsó magyar, Gyurkovics Ferenc következik, aki a 105 kilósok B-csoportjába kapott besorolást.

72. férfi és 15. női világbajnokság, Varsó

Férfiak
94 kg.
Világbajnok: Nizami Pasajev (Azerbajdzsán) 392.5 (177.5, 215), 2. Milen Dobrev (Bulgária) 387.5 (175, 212.5), 3. Oliver Caruso 387.5 (180, 207.5), 4. A. Karapetyan (Ausztrália) 382.5 (175, 207.5), 5. S. Martínez (Spanyolország) 375 (170, 205), 6. Diószegi Sándor (Magyarország) 372.5 (170, 202.5). Szakítás. Vb: Caruso 180, 2. Pasajev 177.5, 3. Dobrev 175, …8. Diószegi 170. Lökés. Vb: Pasajev 215, 2. Dobrev 212.5, 3. Kurus Bageri (Irán) 210, …9. Diószegi 202.5

Nők
+75 kg.
Vb: Agata Wrobel (Lengyelország) 287.5 (125, 162.5), 2. Albina Homics (Oroszország) 282.5 (132.5, 150), 3. Tang Kung-hung (Kína) 277.5 (117.5, 160), 4. Ch. Haworth (Egyesült Államok) 277.5 (125, 152.5), 5. Varga Viktória (Magyarország) 270 (120, 150), 6. V. Kaszapi (Görögország) 265 (120, 145). Szakítás. Vb: Homics 132.5, 2. Wrobel 125, 3. Haworth 125, 4. Varga 120. Lökés. Vb: Wrobel 162.5, 2. Tang Kung-hung 160, 3. Haworth 152.5, 4. Varga 150
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik