Bravúrra készülő Acélbikák

SZŰCS MIKLÓS, VAS ANDRÁSSZŰCS MIKLÓS, VAS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2002.11.21. 23:50
Címkék
Káprázatos esztendőt tudhat maga mögött a magyar jégkorongsport: februárban az Interligában az Alba Volán-FeVita szerzett második helyet, áprilisban a válogatott a divízió-1-es vb-n állhatott fel a dobogó második fokára, októberben pedig a bajnok Dunaferr SE jutott tovább a Kontinentális Kupa második fordulójából. Ez utóbbi siker amúgy sporttörténeti is egyben, ugyanis magyar klubcsapat még soha nem "élte túl a sorozat második fordulóját. Dusan Kapusta, a dunaújvárosiak edzője azonban úgy véli, hogy ezzel még nincs vége a bravúrok sorozatának: a Kontinentális Kupa pénteken kezdődő harmadik fordulójában is szeretnének meglepetést szerezni.
Balaznak (pirosban) és a többi újvárosi csatárnak a szokottnál kevesebb ilyen lehetôsége lesz Pozsonyban
Balaznak (pirosban) és a többi újvárosi csatárnak a szokottnál kevesebb ilyen lehetôsége lesz Pozsonyban
Balaznak (pirosban) és a többi újvárosi csatárnak a szokottnál kevesebb ilyen lehetôsége lesz Pozsonyban
Balaznak (pirosban) és a többi újvárosi csatárnak a szokottnál kevesebb ilyen lehetôsége lesz Pozsonyban
Balaznak (pirosban) és a többi újvárosi csatárnak a szokottnál kevesebb ilyen lehetôsége lesz Pozsonyban
Balaznak (pirosban) és a többi újvárosi csatárnak a szokottnál kevesebb ilyen lehetôsége lesz Pozsonyban
"Azt talán mondanom sem kell, hogy milyen erős mezőnybe kerültünk – magyarázta a szlovák szakember. – A Slovan Bratislava annak az országnak a bajnokcsapata, amely májusban megnyerte a világbajnokságot, a Szokol Kijev azt az ukrán hokit képviseli, amelynek erejét a két héttel ezelőtti AstraZeneca-kupán saját bőrünkön is tapasztalhattuk, és a Villach is az A-csoportos Ausztria első osztályú bajnokságában szerepel. Borzasztóan nehéz meccsek várnak ránk, és az előttünk álló három nap során sokat tanulhatunk. A Slovan és a Kijev ellen jó meccset szeretnénk vívni szép játékkal, de érzésen szerint a Villachot meglephetjük, ott egy igazán jó eredménnyel is kirukkolhatunk. Ôszintén megmondom, én akkor lennék igazán elégedett, ha egy győzelmet szereznénk Pozsonyban, s erre legnagyobb esélyünk az osztrákokkal szemben lehet.”
Ami a Dunaferr reményeit illeti, nem árt megjegyezni, hogy az EHC Heraklith nem szerepel valami jól hazája bajnokságában, jelenleg az utolsó előtti helyen tanyázik – szemben az odahaza második helyen álló Slovannal –, tehát nincs igazán jó formában. Viszont arról sem szabad megfeledkezni, hogy kanadai hokisok is vannak a csapatban, ami már önmagában véve sem rossz ajánlólevél… A másik két együttest, a Slovan Bratislavát és a Szokol Kijevet talán még ennyire sem kell bemutatni, nem véletlenül foglalkozott velük is kiemeltebben Dusan Kapusta. A mezőnyt végignézve nyugodt szívvel kijelenthető, hogy magyar klubcsapat ilyen erősségű mezőnyben – ne feledjük: mind a három ellenfél hazájának válogatottja A-csoportos – még soha nem lépett pályára. Kapusta mester egyébként az elmúlt hét végén az Interligában megsérült Dobos Tamást leszámítva a teljes csapattal utazott Pozsonyba: Ladányi, Peterdi és a többi újvárosi kedvenc között ott lesz a pályán az elmúlt hónapokban sérülés miatt hiányzó Sándor Szilárd is, aki néhány nappal ezelőtt az Interligában a HK Blednek lőtt két góljával tért vissza. Tehát szinte minden adott Dusan Kapusta elképzeléseinek megvalósításához, most már tényleg a játékosokon, a csapaton múlik minden, ami azért is bíztató, mert az Acélbikák ilyen helyzetekben nem szoktak csalódást okozni.
Bár tudják mit? A kupasorozat ebben a szakaszában ők már nem is okozhatnak csalódást: azt, hogy eddig eljutottak, és ezzel sporttörténelmet írtak, már senki nem veheti el tőlük, így minden, ami a hét végén történik, már csak ráadás lehet.
Talán egy nagyon szép ráadás…


Amit a Dunaferr SE csoportellenfeleiről tudni érdemes

HC Slovan Bratislava (szlovák)

Alapítási éve: 1921
Színe: kék-fehér
Legnagyobb sikerei: csehszlovák bajnok (1979), 3x szlovák bajnok (1998, 2000, 2002)
Vezetőedző: Julius Supler

Hasonlóan a Dunaferrhez, a pozsonyi egylet is a páros évek specialistája: 1998 és 2000 után idén nyerte harmadik szlovák bajnoki aranyát. A fővárosi kék-fehéreknek tehát kellett némi idő, míg északi szomszédaink első, 1993-as önálló bajnoksága után a csúcsra értek. Amúgy korábban sem halmozták el híveiket bajnoki címekkel, a csehszlovák érában mindössze egyszer, 1979-ben állhattak a dobogó tetejére.
Az elmúlt fél évtized azonban maga a Kánaán a gárda drukkereinek, akik olyan sztároknak tapsolhatnak hétről-hétre, mint a világbajnok szlovák válogatott kapusa, Pavol Rybár, a cseh Petr Pavlas, aki mellett még hárman érkeztek a nyugati szomszédtól, vagy a társulat jelenlegi legjobb gólvágója, Ján Lipiansky. Julius Supler bandája amúgy a torna toronymagas favoritja, egyrészt, mivel hazai jégen szinte lehetetlenség nyerni ellene – 13 hazai mérkőzéséből mindössze egyet veszített el az idei bajnokság során, s 56 lőtt góljára mindössze 26 válasz érkezett a riválisok részéről –, másrészt a csapat remek formában várja a Dunaferr elleni pénteki premiert – a Trencín mögött második a meglehetősen erős szlovák Extraligában –, legutóbb éppen a Martint intézte el könnyedén.


EC Heraklith Villacher SV (osztrák)

Alapítási éve: 1922
Színe: kék-fehér
Legnagyobb sikerei: 5x osztrák bajnok (1981, 1992, 1993, 1999, 2002)
Vezetőedző: Greg Holst

Nem kis meglepetést szerzett tavasszal a karintiai egylet, amikor három évvel negyedik aranyérme után a Black Wings Linz döntőbeli kivégzésével besöpörte újabb bajnoki címét. Úgy látszik, a Villach szeret meglepetéseket szerezni híveinek, ám az ősszel egyelőre csak negatív szenzációk fűződnek az VSV nevéhez: az Uniqa Ligában egészen múlt vasárnapig az utolsó helyen tanyázott, és csak a Lustenau legyűrésével lépett előre egy egységnyit.
A Heraklith tehát nem a legjobb előjelekkel várja a pozsonyi kirándulást, ráadásul a gárda két alapembere, a sokszoros válogatott védő, Herbert Hohenberger és a csatár Peter Floriantschitz sérülés miatt nem segíthet társainak. Persze a keret ettől még Magyarországról nézve igencsak félelmetes. A ketrec előtt posztoló Gert Prohaska, valamint a rivális kapuját rohamozó támadóduó, Roland Kaspitz és – a honosított amerikai – Kent Salfi tagjai voltak a tavaszi, svédországi vb-keretnek, míg az exjenki mellett Wolfgang Kromp és Günther Lanzinger a Salt Lake City-i olimpián mutatta meg tudását a világnak. A társaság egyébként nem ismeretlen az újvárosiak számára, hiszen az Interliga 1999– 2000-es kiírásában négyszer is találkoztak a felek – háromszor a VSV (5–4, 5–1, 7–2) örülhetett, de a két csapat utolsó meccsét az újvárosiak nyerték (4–3)…


Szokol Kijev (ukrán)

Alapítási éve: 1965
Színe: kék-fehér
Legnagyobb sikerei: 6x ukrán bajnok (1993, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999), 2x Kelet-európai Liga-győztes (1998, 1999)
Vezetőedző: Olekszandr Szejkand

A Dinamo Kijevből 1965-ben kivált Szokol 1978-ban mutatkozhatott be a szovjet pontvadászat legmagasabb osztályában, ám a gárda érdemben nem tudott beleszólni a moszkvai csapatok versengésébe, csak tisztes távolból, s megfelelő áhítattal figyelte a Tyihonov-féle CSZKA évtizedes diadalmenetét.
Az aranykor az ukrán függetlenséggel köszöntött a kék-fehér egyletre: az első, 1993-as "szabad” bajnokság aranyérmének besöprése után még ötször bizonyult a legjobbnak – igaz az elmúlt három évben a városi rivális, a Berkut elhappolta előle az elsőséget.
A Szokol jelene tehát némiképp fakóbb, mint a nem is olyan távoli múlt, melyet olyan nevek fémjeleznek, mint az NHL-ben is megsüvegelt Dmitrij Hrisztics, Alekszandr Zsitnyik, az egykori Telesport-főcímből ismert foghíjas Mihail Tatarinov, vagy Jászberény büszkesége, a Lehellel bajnoki címet nyerő – amúgy a kijevi klub történetének All Star-csapatában is helyet kapó – Anatolij Donika, akinek fia jelenleg a gárda oszlopos tagja. A Szokol amúgy kiváló formában érkezik a tornára, a kelet-európai ligában a második helyen áll a Metallurg Liepaja mögött, míg az ukrán pontvadászatban mindeddig csak egy vereséget könyvelhetett el.


A Nemzeti Sport tippje a Kontinentális Kupa 3. forduló L-csoportjának a végeredményére:
1. Slovan Bratislava, 2. Szokol Kijev, 3. Dunaferr SE, 4. EC Heraklith VSV
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik