Amikor szabad a pálya

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2002.10.08. 20:46
Címkék
Noha a hírek szerint szóba került, hogy Puhl Sándor a liga igazgatóhelyettese legyen, megállapodás mégsem született – állítólag
a pontos jogköröket, beosztásokat nem sikerült egyeztetni. Puhl közben tagja lett a FIFA Játékvezetői Bizottságának.
a pontos jogköröket, beosztásokat nem sikerült egyeztetni. Puhl közben tagja lett a FIFA Játékvezetői Bizottságának.


Mezey György: – Utóbbitól még lehet funkciója a ligában, de szerintem Sanyi az a típus, akire illik a mondás: két dudás egy csárdában nem fér meg.
Nyilasi Tibor: – Egyik szemem sír, a másik nevet, de Puhl Sándor azon a területen kapott fontos pozíciót, ahol ő igazán profi. Hiszen a játékvezetői kérdésekben abszolút hiteles ember.
Hajdú B. István: – Ha bárki egy nemzetközi szervezet tagja lesz, az örömhírnek számít. A több éve visszavonult Puhl Sándor még mindig a legjelentősebb magyar futballszemélyiség, de a kinevezés egyben a Sport1 sikere is, talán a nálunk tartott szakkommentátori előadásokra figyelt fel a FIFA. De megnyugtatom Sándort: a tévében nincs olyan szabály, hogy nem végezhet ilyen munkát, aki FIFA JB-tag.
Szántó Imre: – Az egyéni sikeréhez gratulálok, mert ez nem a magyar futball elismerése, hanem Puhl Sándor gyakorlati tudását értékelik nagyra. Ez az igazi terep neki, talán nem a bútorbolt igazgatása vagy a ligában való szereplés, szerintem jó cserét csinált.
Csank János: – A vezérkarnak el kell tudnia dönteni, kire van szüksége, és milyen beosztásban. Ez belső ügy, a kinevezésnek pedig örülök, remélem, sikeresen ellátja a feladatát.

A Ferencváros szerint nem véletlen, hogy a liga folyamatosan a zöld-fehéreket hátrányosan érintő ítéletet hoz. Az egyik jellemző példa szerint az első alkalommal egyformán ütésért kiállított zalaegerszegi Kenesei Krisztián és ferencvárosi Alekszandar Jovics közül előbbi felfüggesztett, utóbbi letöltendő büntetést kapott, így csak a zalai támadó lehetett ott
a két csapat találkozóján.


Mezey: – Vagyok annyira jóhiszemű, hogy nem feltételezem senkiről a tendenciát. Nyilvánvaló, hogy a bizottságok döntéseire a klubok érzékenységük szerint másképp reagálnak.
Csank: – Azt én sem értettem, hogy Keneseit miért nem tiltják el, ráadásul a felfüggesztés is lejár novemberben, és hát ugye ütésért állították ki. Aki piros lapot kap, az minimum egy mérkőzést kihagy, ez a szokás.
Szántó: – Szakmai szemmel nézve egyik ütés sem volt szabályos, mert Jovics a földön fekvő ellenfélre támadt, Kenesei visszakézből ütött. Igaz, ezeknek a fiúknak nem ez a szakterületük, meglehet, Erdei "Madár” is taccsra rúgná a tizenegyest. Komolyra fordítva: nagyon meg kell fontolni ezeket a büntetéseket, mert ez a legveszélyesebb. Nem mindegy, hogy az úgynevezett nevelő szándéknak megfelel-e a szankció, avagy örök ellenséget szerzünk, vagyis nem baj, ha a bizottságokban van olyan ember, aki ért a pedagógiához. A következetesség pedig rendkívül fontos.
Hajdú B.: – Nem hiszem, hogy összefogtak a ligában a Fradi ellen, miként a győriek sem gyanítják, hogy őket üldözik, amiért nem állították ki ellenük a szabálytalankodó Gera Zoltánt. A fegyelmi döntések, amelyek a Fradit is sújtják, néha valóban következetlenek, és talán az volt a Ferencváros célja, hogy erre felhívja a figyelmet.
Nyilasi: – Nem véletlen, hogy szóba került Puhl alkalmazása a ligában, mert olyan embereket kell odavinni, akik valamilyen módon domináns szerepet játszottak, játszanak a futballban. Ahogy az előbb fogalmaztam: hiteles emberek kellenek.

Száznegyven különböző pirotechnikai eszközt (petárdát, füstbombát, görögtüzet) talált egy rendőrkutya a Megyeri úti stadionban. A helyiséget a lila-fehér ultrák kapták a klubtól, hogy ott tárolják a zászlókat, transzparenseket.

Hajdú B.: – A kutyának gratulálok. Pillanatnyilag ez az eb tette a legtöbbet a stadionok biztonsága érdekében. Bár én régóta mondom, a kluboknak először saját portájukon kell körülnézni, esetleg körülszimatolni – no, a kutya ez utóbbit megtette. Talán nem lenne felesleges más pályákra is elvinni ezt a kutyát: így lenne nálunk eb-rendezés.
Nyilasi: – Pótcselekvésnek érzem, mintha a klub igazolná, hogy lám, mi tudjuk, kik a bűnösök. És el is ítélném őket, ha nem láttam volna legutóbb a Roma meccsét, ahol felgyújtották a stadiont, de inkább ez csak egyfajta demonstráció, hogy mi bizony a sarkunkra álltunk.
Csank: – Nyilván nem azért adta ezt a szobát a klub, hogy ezeket a dolgokat ott tárolják, ez máshol is szokás, mert körülményes szállítani a transzparenseket. Mindenesetre az eset figyelmeztető azoknak a kluboknak, amelyek hasonló módon segítik a szurkolókat, hogy időnként érdemes körülnézni ezekben a szobákban. Azért az is igaz, amikor Görögországban dolgoztam, minden meccsen lángba borult a lelátó, ott ez hozzátartozott a műsorhoz.
Mezey: – Még mindig itt tartunk? Fel kell göngyölíteni ezeket az ügyeket, ne legyen már ez állandóan téma, egyszer és mindenkorra rendet kellene csinálni.
Szántó: – Még szerencse, hogy Dietmar Clodo nem járt ott, mert irigységében felrobbant volna, ha látja, micsoda bombakészlet van az egykori belügyi csapat stadionjában. A jelek szerint nemcsak a bejáratnál, hanem bizonyos irodáknál is szükséges a meccs előtti alapos motozás.

Botrányos körülmények között ért véget a Lazio–1. FC Femina női Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés. Pádár Anitát az egyik olasz vezető hasba rúgta, Gáspár Cecíliát megdobták, az olaszok leköpködték a magyarokat, akiket a VIP-páholyból virágcserepekkel is megdobáltak. A csoportból mindkét csapat kiesett.

Mezey: – Hallottam az esetről, és ha mindez igaz, akkor ezt az bugris bandát – mert nincs rá jobb szó – súlyosan el kell ítélni. Úgy tűnik, sokaknak a nők combjának formája érdekesebb, mint a játéktudásuk, ami nem feltétlenül lenne baj, de a történteket mélyen elítélem.
Szántó: – A női futball régóta küzd az elismertségért, kár, hogy a férfiaktól ezeket a nemkívánatos elemeket veszik át. Ezzel együtt szerencse, hogy a megtámadott hölgyek a labdát akarták rúgni, mert egy pontos és erős rúgással – ami egy labdarúgótól ugyebár joggal elvárható – nagy fájdalmat lehet okozni a férfiaknak. Cserepes virággal kedveskedni lányoknak amúgy szép dolog, persze nem abban az esetben, ha messziről hajítjuk a fejükhöz.
Hajdú B.: – Azt tudtuk, hogy a futball nem kisasszonysport, no de ennyire? Ha jól tudom, az ominózus meccset a Lazio megnyerte, nem merek belegondolni, mit dobtak volna be, ha a Femina nyer, rögtön koszorúkat? Bízom abban, hogy a szomorú incidens a lányok kedvét nem veszi el ettől a szép játéktól, de hallottam, hogy valaki a futball mellett önvédelmi edzésekre is jár majd. Az biztos, hogy a közeljövőben nem várható a két csapat között barátságos mérkőzés.
Nyilasi: – Arcátlanság hölgyekkel így bánni, legközelebb már a játékosok egész családfáját elverik, szülők, gyerekek csak félve mehetnek meccsre?
Csank: – Érthetetlen. Az erőszak már a női futballt is elérte? Ha az utcán hasba rúgnak valakit, az bűncselekmény, ez a stadionban miért nem az? Ráadásul nők ellen erősködni, ez így nagyon durva történet, nehezen minősíthető.

Megkezdte edzőtáborozását az első Eb-selejtezőjére készülő magyar válogatott. Gellei Imre szövetségi kapitány szerint a vb-n a legjobb tizenhat közé jutott svédek a favoritok, de van esélyünk a győzelemre is.

Mezey: – Természetesen ilyenkor mindenki pozitívan beszél, és nem is szabad úgy elkezdeni a sorozatot, hogy nincs esélyünk. Fegyelmezett és tudatos játékkal sikeresek lehetünk, még ha a svéd futball kétségkívül előrébb is tart, mint a magyar.
Nyilasi: – Miért ne lenne esélyünk? Egyrészt el sem kezdődött a meccs, másrészt döntetlenről indulunk. Emlékszem, az ilyen egyhetes edzőtáborok nagy élményt jelentettek mindig, óriási akarattal mentünk a selejtezőkre. Ha jó napot fogunk ki, akkor elképzelhető, hogy egy ponttal távozhatunk. Optimista vagyok.
Szántó: – Számomra talán nem is az eredmény a legfontosabb. Inkább az, hogy látszódjék, a magyar válogatott szervezett együttes, és taktikusan próbál futballozni egy esélyesebb gárda otthonában is. Egyébként tartom olyan erősnek az állományt, hogy a döntetlent elérje.
Csank: – Jó erőkből áll a válogatott, sok olyan játékosunk van, aki külföldön, nehéz csatákban edződik, miközben a vébé óta kisebb-nagyobb gondjai vannak a svédeknek, például kapusposzton, de ezzel nem kell törődni. Ha merünk játszani, és nyugodtak maradunk, el lehet érni egy jó eredményt. Nálunk a védelem jó, a kapus kitűnő, akár kapott gól nélkül, esetleg egy találattal le lehet hozni a meccset, és van bennünk annyi, hogy egyet rúgjunk. Vagy akár kettőt is…
Hajdú B.: – A sportembereknek az a dolguk, hogy megpróbáljanak sikert elérni, de az ellenfél is sportemberekből áll. A meccs a svédeknek is nagyon fontos, ráadásul igen erős csapatot alkotnak. A tabella nem egy meccs után lesz végleges, és jó lenne, ha San Marinót gond nélkül legyőznénk, de mondom, nincs itt a világvége, ha esetleg szoros mérkőzésen kikapunk Stockholmban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik