Hiányzott a sérült Illés Béla

A mérkőzésről tudósított:LIPCSEI ÁRPÁD, ZOMBORI ANDRÁSA mérkőzésről tudósított:LIPCSEI ÁRPÁD, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2002.10.05. 21:30
Címkék
Hazai pályán fogadhatta a listavezetőt a Matáv, és ez nem volt rossz előjel a soproniak számára. Amióta ugyanis Komjáti András átvette a bordó-szürkék irányítását, az együttes három hazai mérkőzéséből kettőt megnyert, míg a bajnok Zalaegerszeggel döntetlent játszott. Az sem rontotta a hazaiak esélyeit, hogy az MTK Hungária gárdájában sérülés miatt nem léphetett pályára a góllövőlista vezetője, Illés Béla.
Igaz, a soproni oldalon is nélkülözni kellett a csapat egyik kulcsjátékosát, Szabados Józsefet, Csiszár Ákos sérülése viszont rendbejött, így ő került a csapatkapitány helyére a védelem tengelyébe.
A bajnokságban kilenc fordulóban mindössze kilenc találatot kapó fővárosi tizenegy alig hatpercnyi játék után hátrányba került. Ám Pintér Zoltán átlövésből született gólját egy hatalmas védelmi hibát követően szinte rögtön a középkezdés után kiegyenlítette Egervári Sándor csapata. Hogy a hazai védelem igenis zavarba hozható, az alig néhány pillanattal később ismét beigazolódott, de Zavadszky Gábor nem tudott élni a felkínált lehetőséggel. Rövid idő alatt mindkét kapu előtt újabb gólszerzési lehetőség adódott a futballisták előtt, és ez jelezte: a védelmek messze nem csúcsformában teljesítenek. A játékrész fele táján visszaesett az addig jó iramúnak mondható találkozó színvonala, a két tizenhatos közötti területen mind többször hibáztak a pályán lévők. Érdekes volt megfigyelni, hogy a fővárosiak szinte teljesen kihagyták a játékból a csapatuk jobb oldalát. A rendkívül aktív Alin Dragannak köszönhetően jobbára a balszélen gördültek a bajnoki éllovas akciói, és bizony a Matáv jobb oldala többször is csak tétlen szemlélője volt az eseményeknek. Az egykor Sopronban is futballozó Ferenczi István második találata már a vendégek előnyét eredményezte.
A soproni együttes labdarúgóin ezekben a percekben nem lehetett azt érezni, hogy lenne bennük elég erő az egyenlítéshez, vagy esetleg a fordításhoz. Túlzottan statikus volt a hazai gárda futballja, a középpályások keveset futottak, a széleken nem tudtak az ellenfél mögé kerülni, középen pedig esélyük sem volt a jól tömörülő MTK Hungária ellen a Matáv labdarúgóinak. A gólérzékenységéről ismert Tóth Mihályt szinte képtelenek voltak játékba hozni a csapattársak, így tehát Hajdu Attilának nem sokat kellett idegeskednie a kék-fehérek kapujában. Ugyanakkor a vendégek teljesítménye is visszaesett a félidő hajrájához közeledve, így maradt azért izgalom a folytatásra is.

Fény és árnyék

Most már biztos, hogy a soproniak kijöttek abból a gödörbôl, amibe a bajnokság elején kerültek. Komjáti András irányítása alatt stílusos futballt játszik a bordó-szürke alakulat, nem véletlen, hogy Sopronban már arról álmodoztnak, a csapat teljesítheti a bajnokság elôtti célkitűzést, vagyis ott lehet a felsôházban. Amenynyiben a Matáv játékosai sorozatban tudnak úgy teljesíteni, mint tették azt a listavezetô ellen, van is realitása ennek az elképzelésnek.


A hazai szurkolók ezen a napon valami rejtélyes okból nem voltak kibékülve a vendégcsapat külföldi labdarúgóival. Valeriu Andronic, Alin Dragan és Daniel Rednic is kapott rendesen a lelátó népétôl, a legtöbbször azonban a jugoszláv védôt, Mico Szmiljanicsot találták meg a drukkerek. Titulálták a vendégmunkást mindennek, még Milosevics bérencének is, és ez csöppet sem volt sportszerű cselekedet a Matáv szimpatizánsaitól.
A szünetet követően a Matáv együttesében pályára lépett Jozef Majoros, így elvben mindenképpen támadó szelleműbb lett a hazai együttes játéka. A szlovák labdarúgó tulajdonképpen harmadik támadóként szerepelt, igaz, gyakorta visszalépett a labdáért, majd a jobb szélen igyekezett támogatni csapata támadásait. A jobb oldalról indult az az akció is –igaz, nem Majorostól –, amelynek végén Tóth Mihály kíméletlenül kihasználta az MTK hátsó alakzatának megingását.
A fővárosiak szakvezetője, Egervári Sándor szinte azonnal reagált a történtekre, és a gólnál hibázó Mico Szmiljanics helyén Elek Norberttel igyekezett stabilizálni csapata védelmét. Átvette az események irányítását a hazai tizenegy, és bár a fölény gólhelyzetekben nem mutatkozott meg, a játék jobbára a kék-fehérek térfelén zajlott. A játékrész felénél előnyhöz jutott a Matáv, igaz, azt azért meg kell jegyezni: a lelátóról úgy tűnt, Molnár Zoltán nem szabálytalankodott azon szabadrúgás előtt, melynek végén a soproniak harmadszor is mattolták a listavezető védelmét. Az egyenlítés érdekében a vendégek mozgósították tartalékaikat, de Illés Béla távollétében a futballjukban nem volt elég kreativitás. A fővárosi labdarúgók tanácstalanságát jól jelezte, hogy néha akkor is Ferenczi István fejét keresték a labdával, amikor a játék egyébként más megoldást követelt volna.
A fővárosiak csak magukat okolhatják azért, hogy elszenvedték a bajnokságban a második vereségüket, ugyanis a vezetésüket követően nem tudták kihasználni a soproniak megroggyanását. Az pedig, hogy Komjáti András irányítása alatt negyedik hazai fellépésén harmadik győzelmét aratta a Matáv, minden dicséretet megérdemel. A bajnokság éllovasának legyőzése ugyanis minden körülmények között elismerésre méltó teljesítménynek számít…

Mestermérleg

Komjáti András a Sopron edzője: Az első félidőt jól kezdtük, gyorsan eredményesek voltunk, majd egy nagy védelmi hiba után egyenlített az MTK-Hungária, és az eredményt is megfordította. A második félidőben játékosaim önmagukat is legyőzték, feljavult a középpályánk, mezőnyfölényt harcoltunk ki, és ezt gólokra is váltottuk.


Egervári Sándor az MTK vezetőedzője: Gratulálok az ellenfélnek, hiszen vesztett állásból tudta megfordítani a mérkőzést. Nem csak Illés Béla hiányát szenvedtük meg, hiszen előnyünk birtokában nem szabad úgy kinyílni, mint tettük azt a második bekapott gólnál. Azt azért még szeretném megemlíteni, hogy megítélésem szerint a második félidőben lejtett a pálya.

Percről percre

4. perc: Somogyi a bal oldalról, szögletből kanyarította középre a labdát, amit Tóth Mihály védőjét megelőzve fejelt kapura, ám a középre tartó, földre pattanó labda hárítása nem okozott gondot Hajdúnak.
6. perc: Tóth Mihály a jobb oldalról passzolt vissza az MTK tizenhatosának jobb csücskéhez érkező Pintér elé. A soproni középpályás átvette a labdát, majd 18 méterről, jobbal lepókhálózta a jobb sarkot.
1–0
7. perc: Óriási védelmi hibából szinte azonnal egyenlített a vendéggárda. Horváth Róbert a majdnem kétezer hazai szurkoló megdöbbenésére Fe-renczit választotta játszótársul, az MTK csatára a tizenhatoson belülre húzott, majd jobbal, 13 méterről, a kapujából kirepülő Farkas felett a kapu jobb oldalába belsőzött.
1–1
10. perc: Czvitkovics emelt középről a jobb oldalra, a soproni védők mögé befutó Zavadszky elé. A Békéscsaba ellen kétszer is eredményes játékos nyugodtan maga elé tehette a labdát, majd jobbal, nyolc méterről a jobb kapufa mellé lőtt.
15. perc: Rednic a balösszekötő helyéről befelé cselezett, majd Czvitkoviccsal kényszerítőzött. A visszaérkező labdát Ferenczi átlépte – becsapva ezzel a teljes hazai védelmet –, amit így gólhelyzetben vehetett át Rednic, de a román légiós balról, 11 méterről ballal, a bal alsó sarok mellé lőtt. A kirúgást követően a másik oldalon Sira került lőtávolon belülre Füzi hibája után, így munkát is adott Hajdunak, aki csak másodszorra tudta megkaparintani a labdát a 18 méterről leadott, jobblábas, jobb alsó sarokra tartó lövés után.
27. perc: Gyorsan elvégzett MTK-szabadrúgást követően Rednic bal külsővel ragyogóan pörgetett a balján futó Czvitkovics elé. Az olimpiai válogatott futballista futtából ballal középre adott, Ferenczi megfelelő ütemben érkezett, és hat méterről, a tehetetlen Farkas mellett a kapu jobb oldalába fejelte a labdát.
1–2
29. perc: Pintér csalta a távot, majd 24 méterről – némileg a közönség buzdításának is köszönhetően – lövésre vállalkozott. A kísérlet alapvetően semmi izgalomra nem adott volna okot, ha a labda nem pattan meg Komlósi lábán. Így viszont csaknem tökéletes indítás lett Tóth Mihálynak, ám Hajdu még a soproni csatárnál is gyorsabb volt, és az utolsó pillanatban felkapta a labdát az első számú hazai gólfelelős orra elől.
41. perc: Újból Tóth Mihály emelhette volna meg Egervári Sándor, az MTK mesterének pulzusszámát, amennyiben a vendégtizenhatoson belül le tudta volna stoppolni az előrevágott labdát. Mivel nem sikerült neki, Hajdu el tudta ütni előle a labdát, igaz, pontosan a másik hazai támadó, Sira elé, ám a csatár jobbal, 14 méterről az előtte álló Füzit lőtte hasba.
57. perc: A csereként beállt Majoros cselezgetett az MTK-játékosok gyűrűjében, majd jobb külsővel a jobbján beinduló Tóth Mihály elé pöckölte a labdát, aki egészen az alapvonalig robogott, majd jobbal középre ívelt. A labda átszállt Hajdu felett, így Sirának egy méterről már nem lett volna nehéz dolga a kapuba találni, ám Molnár, az ég tudja, honnan előbújva, szögletre fejelte a soproni játékos elől a labdát.
59. perc: Sira pörgette fel a Sopron támadását egy lendületes jobb oldali elfutással, melynek végén a tizenhatos vonalán helyezkedő Tóth Mihály irányába ívelte a labdát. A csatár mellel maga elé tette a labdát, majd 15 méterről a földre huppanó Molnár mellől, jobbal, középmagasan lőtte azt Hajdu kapujának bal oldalába.
2–2
66. perc: Perger balról rúghatott szögletet. Szándékosan-e vagy sem, a beadást követően a labda veszélyesen kanyarodott Hajdu kapujára, ám a gólvonalon álló Molnár – immár másodszor – fejjel szögletre tisztázott.
69. perc: Szabadrúgáshoz jutott a Sopron a bal oldalon. Somogyi az MTK kapujának előterébe ívelt, úgy tűnt, elmegy a labda az MTK és a Matáv játékosai előtt is, ám a hosszú oldalon érkezett Horváth Róbert, és a földről felpattanó labdát két méterrel a léc alá stukkolta.
3–2
84. perc: Komlósi szabálytalankodott Sirával szemben 21 méterre Hajdu kapujától. Somogyi ballal a jobb alsó sarok felé csavarta a labdát, ám Hajdu szenzációs védéssel előbb a jobb kapufára paskolta, majd másodjára megkaparintotta azt.
85. perc: Egy perccel később a korábbi koreográfia alapján – Komlósi kontra Sira – újabb szabadrúgást lőhetett Somogyi, ezúttal 24 méterről. A ballábas játékos ez alkalommal a bal felső sarkot vette célba, ám Hajdu ez alkalommal is elérte a labdát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik