Szép gólok és kemény belépők

HAVASRÉTI BÉLA, S. TÓTH JÁNOSHAVASRÉTI BÉLA, S. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2002.09.27. 22:23
Címkék
Még a kilencvenes évek elején történt, a magyar hoki manapság már nosztalgiával emlegetett hőskorában. Az Újpest és a Ferencváros akkor még rangadónak számító Megyeri úti összecsapására a kor álomautója, egy Zsiguli – oldalán a méretes "Rendőrség” felirattal, tetején visító szirénával és villogó kék fénnyel – hozta az akkor még a Belügy által felügyelt lilák frissiben igazolt olimpiai bajnok kapusfenoménje, a szovjet Milnyikov igazolását a jégkorong-szövetségből. Valami hasonló futárattrakcióra készült péntek délben a Fradi futballcsapatának technikai vezetője, Haáz Ferenc is, akinek azonban nem egy zsebben elférő iratot, hanem Dragóner Attilát kellett Győrbe repítenie a kora esti bajnoki meccsre.
Illetve, csak kellett volna.
Az MTK elleni örökrangadón kiállított 28 esztendős védő négy meccsre szóló eltiltását ugyanis nem mérsékelte a Magyar Labdarúgó Liga fellebviteli bizottsága, a péntek délelőtt fél tizenegyre kiírt másodfokú tárgyaláson (a játékos azért így is elkísérte társait a vizek váro-sába, sőt a gyors tárgyalásbefejezésnek köszönhetően még a csapat buszát is elérte Pesten).

Herczeg Miklós (balra) és Lipcsei Péter keményen csatázott a labdáért – ôk legalább sportszerûen küzdöttek egymás ellen
Herczeg Miklós (balra) és Lipcsei Péter keményen csatázott a labdáért – ôk legalább sportszerûen küzdöttek egymás ellen
Herczeg Miklós (balra) és Lipcsei Péter keményen csatázott a labdáért – ôk legalább sportszerûen küzdöttek egymás ellen
A válogatott középhátvéd kiesése megnyitotta az utat Bognár Zsolt előtt, aki a nyáron perrel, haraggal vált el addigi klubjától, az ETO-tól. A vita arról folyt a 23 éves védő és a Győr között, milyen feltételekkel távozhat Bognár az Üllői útra: ingyen, vagy vaskos bankóköteg ellenében. A Ferencváros persze az előbbi megoldást favorizálta, csakhogy az MLL elnöksége a 45/2200.09.17. számú határozatában úgy döntött, hogy a fellebviteli bizottság korábbi határozatát hatályon kívül helyezi, és a Bognárnak az ETO szerződésszegését megállapító kérelmével kapcsolatban az elutasító határozatot hatályában fenntartja. Mindez pedig azt jelenti, hogy – idézet az indoklásból – "Az ETO FC Kft. szerződésszegésének hiányában a felek között 2001. 08. 01. napján megkötött szerződés érvényes, a kft. élhet a szerződéshosszabbítási jogával.”
Érdeklődésünkre, hogy e határozat fényében a Ferencváros továbbra is jogszerűnek tartja-e a bajnoki meccset legutóbb május 22-én játszó Bognár Zsolt csatába küldését az ETO ellen, Szeiler József ügyvezető igazgató csak annyit mondott: a Fradinak semmiféle információja nincs a liga említett döntéséről…
Bognár Zsolt tehát az FTC mezében futott ki a pályára, a házigazdáknál viszont – taktikai megfontolásból – Baumgartner Attila helyett Jurica Karabatic kapott játéklehetőséget, persze nem a csatársorban, hanem a védelem tengelyében, ám ezzel a váltással a támadóalakulat kéttagúra fogyatkozott. A riasztóan szerény szurkolói érdeklődés és a látványos rendőri erődemonstráció mellett (még vízágyút is felvonultatott a karhatalom) megkezdett csatát néhány tekintélyteremtőnek szánt könyörtelen szabálytalanság vezetett fel. Amikor a pengeváltások helyébe a futball lépett, eleinte a Győr tűnt aktívabbnak, ám a Fradi kontrái gyors egymásutánban kétszer is szétzilálták a vendéglátók védvonalát. Leandro lövését követően Sebők Zsolt még bravúrral védte a labdát, Gera Zoltán kísérlete után viszont már a kapufa segítségére is szüksége volt. A folytatásban elsősorban a pálya középső részének megszállására összpontosította fő erőit mindkét fél, így helyzet csakis akkor alakulhatott ki, ha az amúgy is gyakorta pontatlan sablonmegoldások helyett akadt valaki, aki mert és tudott improvizálni. Más kérdés, hogy a helyzetek gólra váltása erőt meghaladó feladatnak bizonyult.
Szünet után viszont rögvest megtört a Fradit 338 percen át sújtó átok, Gera Zoltán ugyanis Sebők Zsolt kapujába fejelte a labdát; igaz, a hazai védők lélekben e pillanatokban alighanem még a langymeleg öltözőben jártak.
A sokkoló nyitány után az ETO próbált volna tempót váltani, ám az akaratosság ezen a napon nem párosult minőségi futballal, s mivel igen rövid időn belül a csereember, Szili Attila is mattolta a házigazdákat, gyakorlatilag eldőlt az ütközet sorsa, a percek pergésével egyre haloványabbak lettek a házigazdák pontmentési álmai – Szanyó Károly szépítő gólja már későn született… A sorozatban négy találkozón át nyeretlen Ferencváros e sikerével a Győr elé kapaszkodott a táblázaton, és a második helyről várhatja a Borsodi Liga kilencedik fordulójának folytatását.

Fény és árnyék

Tartva a korábbi hetek rendbontásainak megismétlôdésétôl, kisebb expedíciós hadsereggel is felérô létszámú rendôri és rendezôi gárda tartotta szemmel a vendégszurkolók táborát. Ez alkalommal szerencsére fölösleges volt az aggodalom, noha elhangzottak a szinte már elmaradhatatlan, az Újpestet és a rendôrséget gyalázó rigmusok.

Alighanem elszámították magukat az ETO illetékesei, amikor a péntek esti találkozóra drasztikusan megemelték a helyárakat. A korábbi 500-1200 forintról erre a meccsre 1000–2000 forintra ugrott meg a belépôk ára, és ez annak ellenére is elriasztóan hatott a drukkerekre, hogy a bajnokság második, és negyedik helyezettje csatázott Gyôrött.


Mestermérleg

Tamási Zsolt a Gyôr vezetôedzôje
A szünetben a kelletténél tovább maradtunk az öltözôben… Az elsô félidôben jól játszottunk, nagy kár, hogy a helyzeteinket elpuskáztuk. A második játékrészben hamar kaptunk két gólt, utána már érezhetô volt, hogy elment a hajó. Ugyan megpróbáltuk a lehetetlent, de ezúttal nem jártunk sikerrel. Tragédia azért nincs, megyünk tovább.

Garami József a Ferencváros szakmai igazgatója
Jó mérkôzés volt. Ugyan a gyôzelmünket a második félidôben biztosítottuk be, az elsô felvonásban sem futballoztunk rosszul, csakhogy akkor még rendre elhibáztuk az utolsó passzokat. A Gyôr kiváló csapat, ebben a stadionban nyerni nem kis bravúr. Úgyhogy elhihetik nekem, nagyon örülök a három pontnak.
Percről percre

15. perc: Szanyó a bal oldalról végezhetett el szabadrúgást, a jobb oldalra átszálló labdát Peric egyből viszszajátszotta a bal oldalon már befelé futó Szanyó elé, aki éles szögből, húsz méterről nagy lövést zúdított a kapura, a léc alá tartó labdát Szűcs kiöklözte.
17. perc: Kriston a jobb oldalon robogott végig, majd átívelte a labdát a balösszekötő helyén érkező Leandro elé, a brazil 16 méterről kapásból, ballal bombázott kapura, a labda a balra mozduló, de jobb lábbal visszanyúló Sebők lábában akadt el.
18. perc: Lipcsei passza után Gera a balösszekötő helyéről jobbal 14 méterről félmagasan célozta meg a győri kaput, a nagy erővel meglőtt labda – Sebők lépni sem tudott felé – a jobb oldali kapufáról vágódott vissza.
28. perc: Hucika a bal oldalról ívelt középre, a kapu előterében Szanyó kerülhetett volna helyzetbe, de a középpályás kissé későn eszmélt, és néhány centivel lemaradt a labdáról.
30. perc: Herczeg ügyes mozdulattal vitte el a labdát Gyepes mellett, majd laposan, pontosan tálalt a középen érkező Szanyó elé, aki 18 méterről kecsegtető helyzetből jobbal egyből lőtt – ám hiába tűnt úgy, hogy gól születik, a labda centikkel elkerülte a kapu bal oldalát.
42. perc: Szanyó az alapvonal és a bal oldali oldalvonal közeléből végezhetett el szabadrúgást. Jobbal csavarta a labdát a kapu elé, ahol a kaputól négy méterre álló Nicsenko még beleszúrt a labdába, Szűcs azonban remek reflexszel belenyúlt a labdába, amely így a kapu fölé szállt.
46. perc: Fordulás után rögtön góllal kezdett a vendégcsapat. Kriston a jobb oldalról adott középre, ahol Gera a győri védőket megelőzve ugrott fel, és nyolc méterről a győri kapu bal sarkába fejelte a labdát.
0–1
57. perc: Gera száguldott el a bal oldalon, Karabatic beragadt, a ferencvárosi csatár a tizenegyespont magasságába érve középre ívelt, és az érkező Szili 12 méterről jobbal a léc alá bombázta a labdát.
0–2
69. perc: Gera megrúgta Böjtét, a győri játékost le kellett cserélni, a játékvezető azonban csak sárga lapot mutatott fel a ferencvárosi futballistának.
90. perc: Németh Norbert a vendégek kapujától 25 méterre végzett el szabadrúgást, a kapu elé ívelt labdát Szanyó nyolc méterről a kapu bal oldalába fejelte.
1–2
91. perc: Jovics megpofozta a földön fekvő Lakost, és a játékvezető az asszisztense jelzése után piros lapot mutatott fel a hét perccel korábban csereként pályára lépő ferencvárosi játékosnak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik