Krízishelyzet Berlinben

Vágólapra másolva!
2002.09.11. 22:42
Címkék
Krízis Berlinben – harsogják a német főváros napilapjai szerdai számuk sportoldalain. A Német Ligakupa-győztes Hertha BSC, amelyet a csapat tagjai, szurkolói és a semleges szakemberek is az első öt közé vártak, kimondottan gyengén szerepel a Bundesliga mostani szezonjában. Immár negyedik mérkőzésén nem tudott győzni a kék-fehér együttes, és bár a korábbi három döntetlent még meg lehetett azzal magyarázni, hogy a Dortmund és a Schalke otthonából cseppet sem szégyen egy ponttal távozni, a Hertha közönsége igencsak elégedetlen. Főleg azok után, hogy Király Gábor és Dárdai Pál csapata kedden hazai pályán kikapott a Mönchengladbachtól. A szurkolók kifütyülték a csapatot és Falko Götzöt éltették. (Götz volt tavasszal a csapat edzője Jürgen Röber távozása és az új tréner, Huub Stevens érkezése között, s irányításával rendkívül eredményes volt az együttes). A négy játéknap alatt kilenc pontot vesztő Hertha keddi csapatában Király végig, Dárdai a 28. perctől játszott.
A Marcelinho (jobbra) vezérelte Hertha BSC négy forduló után továbbra is nyeretlen a 2002–03-as idényben
A Marcelinho (jobbra) vezérelte Hertha BSC négy forduló után továbbra is nyeretlen a 2002–03-as idényben
A Marcelinho (jobbra) vezérelte Hertha BSC négy forduló után továbbra is nyeretlen a 2002–03-as idényben
A Marcelinho (jobbra) vezérelte Hertha BSC négy forduló után továbbra is nyeretlen a 2002–03-as idényben
A Marcelinho (jobbra) vezérelte Hertha BSC négy forduló után továbbra is nyeretlen a 2002–03-as idényben
A Marcelinho (jobbra) vezérelte Hertha BSC négy forduló után továbbra is nyeretlen a 2002–03-as idényben
"Elképesztően gyengén játszottunk – mondta az Izlandon a magyar válogatott mezében gólt szerző középpályás. – Egyszerűen nem volt helyzetünk, cseppet sem volt meglepő a közönség tüntetése. Annál is inkább nem, hiszen korábban akkor is tüntettek, hogyha gyengébb játékkal nyertünk. Ezúttal azonban nemcsak a jó teljesítmény, hanem az eredmény is hiányzik. Úgy tűnt, mintha semmi elképzelés sem lenne a csapatban, csak az előreívelt labdákból vagy az úgynevezett lepattanókból adódtak kisebb-nagyobb lehetőségeink, de hát ugye ezek esetleges szituációk. Sokan mondják, hogy tavaly is megnyertük a Ligakupát, aztán gyengén rajtoltunk, végül azonban kijutottunk az UEFA-kupába, és az idei helyzet annyiban hasonlít az egy évvel ezelőttihez, hogy a Ligakupát most is megnyertük, és az idén is rosszul startoltunk. De ha a mostani szituációt hasonlítom össze a tavalyival, azt kell mondanom, hogy egy évvel ezelőtt nem játszottunk ennyire gyengén. Nincs más lehetőségünk, mint mindenáron megnyerni a hét végi bajnoki mérkőzésünket az Arminia Bielefeld otthonában.”

Bundesliga I
4. forduló. Szerdai mérkôzések: Wolfsburg–Hamburg 2–1 (Effenberg 51. – 11-esbôl, Sarpei 83., ill. Antar 71.), Hannover–Energie Cottbus 1–3 (Idrissou 24., ill. Topics 9., Idrissou 67. – öngól, Jungnickel 90.), Hansa Rostock–Leverkusen 1–3 (Kientz 75., ill. Neuville 5., Brdaric 22., Wimmer 87. – öngól), VfB Stuttgart–Schalke 1–1 (Bordon 33., ill. Hajto 87. – 11-esbôl), Kaiserslautern–Arminia Bielefeld 1–1 (Basler 57., ill. Diabang 59.). Kedden játszották: Hertha BSC–Mönchengladbach 1–2, Bayern München–1860 München 3–1, Werder Bremen–Nürnberg 4–1, VfL Bochum–Dortmund 0–0.
A csapat gyengélkedése érthetően érzékenyen érinti a fővárosi drukkereket, hiszen kedden először kezdett az újdonsült világbajnok brazil Luizao, ráadásul két honfitársa, Marcelinho és Alex Alves is pályára lépett. És bár Dárdai a korán megsérült szintén brazil Nené helyett állt be, joggal mondható: ennyi brazillal valóban elfogadhatatlan az ötlettelen játék. Az is igaz, hogy a Herthának nincsen szerencséje, de ez így szokott lenni a hullámvölgybe került csapatokkal: a Mönchengladbach egy, a mérkőzés elején kapott tizenegyessel előnybe került, és azután már csak a védekezésre kellett figyelnie, majd egy szöglet után szinte hihetetlen körülmények között szerezte meg a második gólját. (Egy szögletet követően a labda elgurult egy berlini védő lába között, majd a kapufánál álló Michael Hartmann lyukat rúgott, és a labda a védő támaszkodólába, valamint a kapufa közötti néhány centis résen surrant a kapuba.)
A találkozó után Stevens, szerda délelőtt pedig Dieter Hoeness menedzser tartott igencsak kemény hangú beszédet az öltözőben, és a berlini drukkerek most csak abban reménykedhetnek, hogy a hegyibeszédnek mielőbb lesz eredménye.
A berlini együtteshez hasonlóan három döntetlent számlál a Borussia Dortmund is, azonban nem elhanyagolható különbség, hogy a BVB-nek a negyedik eredménye vereség helyett győzelem. Igaz, a címvédő azt a sikert nem kedd este gyűjtötte be (hanem másfél hete, a VfB Stuttgart ellen odahaza), mert akkor az immár csak társlistavezető VfL Bochum vendégeként mindössze gól nélküli döntetlent tudott elérni. "Számunkra a Leverkusen elleni idegenbeli győzelemmel kezdődött el a Bundesliga, és most a Dortmund elleni meccsel folytatódott. Ez a találkozó olyan volt számunkra, mint egy mestervizsga. Azt hiszem, átmentünk. De nem pihenhetünk, mert következik a Rostock elleni öszszecsapás, amelyen illik helyt állnia minden idők legjobb Bochumjának” – fogalmazott a lefújás után Dariusz Wosz, a VfL irányítója. Az újonc 12 mérkőzés óta veretlen hazai pályán, ráadásul a Dortmund volt az első gárda, amely 2002-ben pontot tudott csenni a Ruhr-stadionból…
Egy nappal a Bochum után a Hansa Rostock sem tudott győzni, ez pedig azt jelenti, hogy négy forduló után elfogytak a hibátlan csapatok a Bundesligában. A keleti gárda ráadásul nem csupán a hibátlan mérlegének, hanem a veretlenségének is búcsút mondott, miután simán kikapott az első győzelmét begyűjtő Leverkusentől. Az egykori klubja ellen beköszönő Neuville, valamint a védelmi hibát kihasználó Brdaric az első félidő derekáig mindent eldöntött, a hátralévő játékidő már csak formaság volt.
A Leverkusenhez hasonlóan a kezdőcsapatában két magyar játékost, Lőw Zsoltot és Miriuta Vasilét felvonultató Energie Cottbus is megszerezte az első győzelmét: az alakulat a nulla ponttal sereghajtó Hannover otthonában nyert 3–1-re, köszönhetően remek helyzetkihasználásának.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik