Női tőrcsapat: haláltusa

FÜREDI MARIANNE jelenti LisszabonbólFÜREDI MARIANNE jelenti Lisszabonból
Vágólapra másolva!
2002.08.17. 22:00
Címkék
52. világbajnokság, Lisszabon

Selejtezô. A magyarok eredményei. Férfi kard (101 induló): Fodor Kende 6/0, Lengyel Balázs 5/0 – mindketten továbbjutottak
Nôi párbajtôr (132). A csoportmérkôzéseken: Tóth Hajnalka 2/4. A 128 között: Tóth–Catchpole (angol) 15:7. A 64 között: Moerch (norvég)–Tóth 15:13.
52. világbajnokság, Lisszabon

Selejtezô. A magyarok eredményei. Férfi kard (101 induló): Fodor Kende 6/0, Lengyel Balázs 5/0 – mindketten továbbjutottak
Nôi párbajtôr (132). A csoportmérkôzéseken: Tóth Hajnalka 2/4. A 128 között: Tóth–Catchpole (angol) 15:7. A 64 között: Moerch (norvég)–Tóth 15:13.
Azt hittük, szombaton még nem kell izgulnunk.
Hiszen a világbajnokság első versenynapján még csak a férfi kardozók és a női párbajtőrözők egyéni küzdelmeinek selejtezője szerepelt a programban, és ezt a "magasságot” versenyzőinknek simán kellett venniük.
Legalábbis azt hittük. Sajnos nem így történt.
A férfi kardozók kezdték a napot, és mivel a kard a leggyorsabb fegyvernem, a mieink fegyverükhöz hűen szintén gyorsak voltak, hamar biztosították a továbbjutást. És nem is akárhogyan – egyetlenegy vereség nélkül.
"A bemelegítésem rosszul sikerült, alig tudtam eltalálni a partneremet. Igaz, a társam nem más volt, mint Nemcsik Zsolt. Mivel a csoportbeli ellenfeleimet nem nagyon ismertem, nem tudtam különösebben taktikázni. Illetve az volt a taktika, hogy neki kell menni mindenkinek” – magyarázta a 6:0-s mérleget Fodor Kende.

Flessel versenyezhet

Úgy tûnt, már a vb elsô napján robban a bomba, és doppingolás miatt nem indulhat a nôi párbajtôr klasszisa, az atlantai olimpia kétszeres aranyérmese, a kétszeres egyéni világbajnok Laura Flessel. A szülés után tavaly vb-ezüstéremmel visszatért francia vívónô egy májusi verseny után akadt fel a szûrôn, A-próbája pozitív lett, és ô is elismerte, hogy – igaz, tévedésbôl – bevette azt a szert, amely szteroidot tartalmazott. Lisszabonban összeült a fegyelmi bizottság, és a szakértôként meghívott Kamuti Jenô elmondta, hogy hosszas procedúra utána testület engedélyezte Flessel vasárnapi indulását. A FIE szabályai szerint ugyanis a B-próba elôtt nem tilthatnak el senkit, a B-próbát pedig csak szeptemberben végzik el.
Sokak szerint a FIE hibázott, mert vagy meg kellett volna sürgetni a B-próbát, hiszen tudták, hogy közeleg a világbajnokság, vagy pedig el kellett volna tiltani Flesselt.
Mi lesz akkor, ha szeptemberben megszületik az újabb pozitív teszt, Flessel pedig vasárnap nyer? Hogy kárpótolják azokat, akiket legyôz? Szóval, a FIE ezúttal sem állt a helyzet magaslatán…
Lengyel Balázs csak azért nem dicsekedhet hasonló, hat–nullás eredménynyel, mert neki csak öt vetélytársa volt.
"Aránylag könnyű csoportba kerültem, illett hoznom az öt győzelmet. Igaz, jól is ment a vívás. Kicsit feszült voltam az elején, de hát egy világbajnokságon ez természetes” – mondta Lengyel.
Szóval, a kardmezőny teljes lesz vasárnap, Ferjancsik Domonkos és Nemcsik Zsolt mellett a két fiatal is pástra léphet – azaz harcba indul a tavalyi vb-ezüstérmes gárda.
Azt hittük, a női párbajtőr egyedüli magyar selejtezőbeli szereplőjének, az 1999-es világbajnok csapat tagjának, az 1998-as egyéni bronzérmes Tóth Hajnalkának sem okoz majd gondot az előcsatározás. Okozott.
Az első csoportmérkőzését még simán nyerte, a másodikat már csak egy tussal – utána pedig négy vereséget könyvelt el. Hihetetlen! Ez azt jelentette, hogy tovább kellett vívnia. Az első 15 találatig tartó asszóban még ő volt a jobb, de a másodikat már elvesztette. Számára véget ért a vb egyéni versenye.
Erre nem számítottunk!
Ezek után abban bízunk, hogy vasárnap Hormay Adrien, Király Hajnalka és Mincza Ildikó tudása legjavát nyújtva javít ezen a mérlegen.
Talán a selejtezőknél is fontosabb esemény zajlott délután. A sportág jövője szempontjából mindenképpen.
Ekkor ült össze kilenc hónapon belül harmadszor (!) a nemzetközi szövetség (FIE) kongresszusa. Mégpedig azért, hogy döntsön az athéni olimpia programjáról. Mint ismert, a FIE végrehajtó bizottsága tavaly szeptemberben engedélyt adott arra, hogy a női kardvívás is ötkarikás műsorszám legyen – de a tíz versenyszám és a kétszázas versenyzői létszám emeléséhez nem járult hozzá. Azóta sok minden történt, a lényeg: a vívóvezérkar nem tudott dűlőre jutni. Antalyában például sorsolással törölték a férfi kard- és női tőrcsapatok küzdelmét, ám a bojkotthullám hatására visszakoztak. Lisszabonra várt a döntés.
"Vesztettünk – kezdte beszámolóját a rendkívüli kongresszusról Kovács Tamás főtitkár. – Vagyis megbukott az írásban előterjeszett javaslatunk, most elő sem vezették. Pedig indítványoztuk, hogy egyelőre maradjon a sydneyi olimpia vívóprogramja. Nem a női kardvívás ellen vagyunk, pusztán azt ellenezzük, hogy két évvel az olimpia előtt változtassanak. René Roch elnök előterjesztette, hogy Athénban legyen hat egyéni szám, vagyis az eddigiek mellett a női kard is, valamint négy csapatverseny, a férfi és női párbajtőr, a férfi tőr és kard. Vagyis a női tőrcsapatok versenyének vége. A NOB-é a végső döntés, de valószínűleg elfogadják ezt a határozatot, hiszen ez már demokratikus úton született, nem sorsolással, mint Antalyában. A kvalifikációt később dolgozzák ki, de úgy tűnik, a női tőrben és kardban két-két egyéni induló lesz, míg ahol csapat is van, ott három-három” – tette hozzá elkeseredetten Kovács.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik