Döntetlen a nagyváradiak ellen

VAJDA GYÖRGYVAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2002.07.17. 20:38
Címkék
Az egerszegi Kenesei Krisztián lendületesen futballozott, ám gólt lônie nem sikerült
Az egerszegi Kenesei Krisztián lendületesen futballozott, ám gólt lônie nem sikerült
Az egerszegi Kenesei Krisztián lendületesen futballozott, ám gólt lônie nem sikerült
Az egerszegi Kenesei Krisztián lendületesen futballozott, ám gólt lônie nem sikerült
Az egerszegi Kenesei Krisztián lendületesen futballozott, ám gólt lônie nem sikerült
Az egerszegi Kenesei Krisztián lendületesen futballozott, ám gólt lônie nem sikerült
Véget ért a válogatott vasárnaptól szerdáig zajló összetartása. A zárónapon rendezett mérkőzésen csupán 1–1-es döntetlent játszott Gellei Imre csapata, a kapitány mégis hasznosnak tartja a Dunavarsányban eltöltött időt.
A hazai bajnokságban futballozó játékosokból összeállított csapat szerda délelőtt a román élvonalba igyekvő FC Oradea ellen lépett pályára. A magyar meghívottak közül Gera Zoltán kihagyta a meccset, a Ferencváros csatára ugyanis kedd délután megsérült, s mivel szerdán is fájt a térde, orvosi tanácsra nem vállalta a játékot. A nagyváradiak fegyelmezetten, lelkesen futballoztak, csapatuk egyik legjobbja a másfél éve a Videotontól igazolt Csehi Zoltán volt, aki főleg a második félidőben gyakran hozta nehéz helyzetbe honfitársait. A román együttes egyébként a Magyar Labdarúgó-szövetség vendégeként járt a dunavarsányi edzőtáborban; Bordás Tibor klubigazgató hangoztatta is, rendkívül megtiszteltetés számukra a meghívás. A nagyváradiak egyébként a szerdai találkozót használták fel Jozef Rotariu búcsúztatására. A negyvenéves kiváló középpályás, aki harmincszor szerepelt Románia válogatottjában, az utóbbi időben játékos-edzőként segítette a nagyváradi labdarúgást, ám augusztustól már a román szövetségi kapitány, Anghel Iordanescu pályaedzője lesz. Talán az ünnepélyes búcsúztatás, talán az Oradea számára sikerrel felérő döntetlen volt az oka annak, hogy mosolygós arcú románok távoztak Dunavarsányból.

Magyar ligaválogatott–
FC Oradea (román) 1–1 (0–0)


Dunavarsány, 200 nézô. V: Szabó Zs.
MAGYARORSZÁG: Szűcs L (Hajdu) – Urbán, Dragóner, Gyepes – Kocsárdi (Simek), Korolovszky, Farkas B. (Pintér), Füzi Á. (Kiss Gy.) – Kenesei, Ferenczi (Tokody), Böôr
ORADEA: Rotaru – Mihut, Stroe, Munteanu, Moute – Gado (Sfilea), Naidin (Fele), Cocan (Rotariu), Dumitra – Csehi Z., Kent (Bercecz)
G: Tokody (68. p.) ill. Cocan (52. p.)
Tegyük hozzá gyorsan, a magyar csapat tagjainak sem lógott az orruk. A döntetlen ellenére ugyanis Urbánéknak sem volt okuk a szomorúságra, hiszen az első félidőben fegyelmezetten, a taktikai utasításokat maradéktalanul betartva futballozott Gellei együttese, és ha Ferenczi István, majd Böőr Zoltán jobban összpontosít, három góllal is vezethetett volna. A helyzetek azonban ezúttal is kimaradtak, s bizony Ferenczi bakijai voltak a legszembetűnőbbek; egy alkalommal például egyedül vezethette a labdát Rotaru kapusra, ám az MTK játékosa kihagyta a kihagyhatatlannak tűnő helyzetet…
A csatársorral ellentétben az új összetételű védelem jól játszott, ámbár csak az első félidőben. Akkor, amikor Urbán Flórián, Dragóner Attila és Gyepes Gábor volt a pályán. Dunavarsányban Gellei kapitány a négy–négy–kettes hadrend helyett a három–négy– hármas játékrendszert gyakoroltatta. Igaz, Urbán nem a megszokott helyén, a védelem közepén, hanem Dragóner mellett a jobb oldalon kapott helyet; a rutinos labdarúgó játékintelligenciájának, technikai tudásának köszönhe-tően ezen a poszton is megállta a helyét. Az első félidőben a két középső védekező középpályásra, Korolovszky Gáborra és Farkas Balázsra sem lehetett panasz, jól játszott az egerszegi Kocsárdi Gergely is, aki nyolc év után került újra a válogatotthoz. A második félidőre a cserék hatására némiképp felborult a hadrend, már fegyelmezetlenebbül futballoztak a játékosok, ezért adódtak helyzetek a románok előtt.
A találkozóra egyébként számos hazai szakember kíváncsi volt, de jöttek külföldi menedzserek is. Ott volt a pálya szélén az évek óta külföldön dolgozó Varga Sándor is, ő közvetítette annak idején a debreceni Bodnár Lászlót az ukrán bajnok Dinamo Kijevhez, s ő adta el Szerhij Rebrovot a Tottenhamnek. Az ügynök ezúttal Böőr Zoltán miatt utazott Dunavarsányba; mint mondta, értékes labdarúgónak tartja a debreceni középpályást. Varga azt ígérte, előbb-utóbb csapatot talál Böőrnek.
Gellei kapitány szokásához híven higgadtan foglalta össze a három nap tapasztalatait.
"Gera sérülése miatt nem tudtam az előre tervezett csapatot pályára küldeni, ennek ellenére mégsem volt haszontalan az együtt töltött idő – mondta kapitány. – Pontos képet kaptam a játékosok fizikai, technikai és pszichikai állapotáról, de éreztem bennük a becsvágyat is, amire nagy szükség lesz a spanyolok, majd a svédek elleni mérkőzés sikeres megvívásához. A románokkal játszott mérkőzésen számos helyzetet dolgoztunk ki, de sajnos ezúttal sem sikerültek a befejezések. Pedig a világbajnokság tapasztalatai is azt bizonyítják, hogy sokszor egyetlen helyzet kihasználásával is pontot, pontokat lehet szerezni. Nincs mese, javítani kell az összpontosításon.”
Gellei – miként a bajnokságra készülő játékosok – nem pihenhet, hiszen csütörtökön Ausztriába utazik, ahol megnézi az Energie Cottbus, a Hertha Berlin és a Werder Bremen magyar légiósait.
Jó egy hónap múlva – augusztus
21-én – a spanyol válogatottal mérkőzik a magyar csapat. Igazán akkor, azon a találkozón lehet és kell majd lemérni, hol is tart a svédek elleni Eb-selejtezőre készülő gárda. Egy biztos: a Dunavarsányban edzőtáborozók közül többen majd csak a Puskás Ferenc-stadion lelátóiról nézhetik végig az összecsapást…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik