A század tehetségét keresik

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2002.07.17. 22:27
Címkék
A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) újabb területen próbálja meglovagolni a Nationalelf remek világbajnoki szereplését. A DFB augusztus ötödikei kezdettel elindítja a világ pillanatnyilag legnagyobb volumenű utánpótlás-nevelő programját, amelynek célja, hogy a 11-17 évesek körében minél jobban elterjessze a labdarúgást, illetve a technikai képzettségüket a lehető legmagasabb szintre fejlessze.
A tízmillió eurós projekt 390 helyszínen, 29 koordinátor, valamint 1170 edző közreműködésével zajlik, és elsősorban az egyéni képzésre helyezi a hangsúlyt. "Az utánpótlás-nevelés a főnökök ügye. Elsősorban az motivál bennünket, hogy helyreállítsuk a német futball renoméját” – nyilatkozta Gerhard Mayer-Vorfelder, a szövetség elnöke Frankfurtban.
A progamot Jörg Daniel, egykori labdarúgó vezeti, aki szerint ekkora összegű támogatással bíró, illetve ilyen dimenziójú utánpótlás-nevelő koncepció pillanatnyilag egy sincs a világon. Daniel elmondása szerint évente huszonkétezer fiatal húzhat hasznot abból, hogy hetente egyszer, központi edzőtáborban, tekintélyes edzők keze alatt pallérozhatja a tudását.
Mayer-Vorfelder szerint a DFB abból indult ki a támogatás odaítélésekor, hogy a kétmillió futballpalánta három százaléka kimondottan tehetséges, és közülük egynek sem szabad elvesznie a labdarúgás számára. "Gondoskodnunk kell arról, hogy az évszázad tálentuma ne tűnjön el a süllyesztőben – nyilatkozta "MV”. – A programban részt vevők közül talán csak a századrészük köt majd ki a proficsapatoknál, de nem ez a legfontosabb. A többiek majd játszanak az amatőrök között, és óriásit javítanak a színvonalon.” Az elnök nem titkolta, elsősorban az ország keleti részében található sportiskoláktól vár sokat, az ott élők számára jó például szolgálhat Bernd Schneider, Michael Ballack vagy Jens Jeremies, akik ebből a régióból kikerülve lettek tagjai a vb-ezüstérmes válogatottnak.
Toppmöller büntetése

LEVERKUSEN. A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) fegyelmi bizottsága 3000 eurós pénzbírsággal sújtotta Klaus Toppmöllert, a Bayer Leverkusen vezetôedzôjét. A szakember azért kapta ezt a büntetést, mert a Schalke elleni kupadöntôn többször is bírálta a játékvezetôt, aki ezt megelégelve a nézôtérre száműzte.

Jancker még mindig eladó

MÜNCHEN. A Bayern München vezérkara Roque Santa Cruz súlyos sérülése (a paraguayi támadó szalagsérülése miatt két hónapig lesz kényszerpihenôn) ellenére sem akarja megtartani Carsten Janckert. A válogatott csatárt ötmillió euróért árulja a klub, és könnyen lehet, hogy az Udinese vagy a Galatasaray személyében hamarosan a vevôt is megtalálja.
Természetesen egy ilyen jellegű projekt megvalósításához hatalmas összefogásra van szükség, és a jelek szerint ebben nincs is hiány. A DFB a saját internetes honlapjára a tréningprogramok mellett egyéni gyakorlatokat is feltett, ezeket a képzésben segédkező szakemberek bármikor letölthetik. Az iskolák vezetőivel is sikerült megteremteni az összhangot – igaz, ebben semmi meglepő sincs, miután a tartományi oktatási miniszterek már áprilisban rábólintottak a tervezetre –, így elméletileg nincs akadálya, hogy néha a korosztályos válogatottak, a tehetségkutató központok vagy a szövetségi edzők beleszóljanak a tanredbe.
Persze, a német szakértők szerint nem feltétlenül kell éveket várni egy újabb tehetség berobbanására, könynyen elképzelhető, hogy már a 2002–03-as évadban lesznek olyan futballisták, akik legalább olyan karriert futhatnak be, mint az elmúlt idényben Christoph Metzelder. A védő, aki két évvel ezelőtt még a regionalligás Preussen Münster alkalmazottja volt, a 2001–02-es szezonban bajnoki címet szerzett a Borussia Dortmunddal, stabil tagja lett a Nationalelfnek, amellyel a világbajnoki dobogó második fokáig rakétázott.
Uli Stielikének, a DFB utánpótlásedzőjének már meg is van az egyik jelöltje: "Christoph Preusst képesnek tartom a nagy ugrásra. Az U20-as vébén ő volt az egyik legjobb emberünk.” A Bayer Leverkusen új szerzeménye az Argentínában megrendezett vb-n középpályást játszott, de a védelem bármelyik pontján – attól függetlenül, hogy három vagy négy bekkel áll fel a csapat – is bevethető.
Preusshoz hasonlóan Hanno Balitsch is Leverkusenben próbál meg betörni az élvonalba. A középpályás a közelmúltban zárult idényben az 1. FC Köln színeiben már beleszagolt az első osztály légkörébe, de akkor nem sikerült maradandót alkotnia. Talán a "gyógyszergyári tehetséggondozóban” minden másképp alakul majd… Ugyanebben bízik az 1860 Münchentől a Bayerhez szegődő Daniel Bierofka is, igaz, neki sokkal több oka van a reménykedésre, lévén ő a válogatott vb-t megelőző edzőtáborában is részt vehetett.
Esélyes lehet az év újonca címre a Waldhof Mannheimtől a Kaiserslauternhez igazoló német-török Selim Teber is, míg Király Gábor és Dárdai Pál csapata, a Hertha BSC két jelöltet is delegál ebbe a körbe. Huub Stevens, a berlini alakulat új vezetőedzője úgy nyilatkozott, hogy Torben Marx vagy Denis Lapaczinski lehet az "Öreg Hölgy” következő válogatott játékosa…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik