Nem érdemes fogadni

Munkatársainktól MunkatársainktólMunkatársainktól Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2002.06.04. 20:54
Címkék
"Végre színpadon!  hirdette öles kandzsikkal (a három japán írásfajta egyikével) a kedd hajnalban piacra dobott napilap, a Mainichi Shimbun. Mi tagadás, a szigetországban régóta várták ezt a napot, legalább négy éve, a válogatott első  és eleddig utolsó  világbajnoki fellépése óta. A Felkelő Nap országában nem találni olyan futballszurkolót, aki ne fújná "séróból a nemzeti együttes eddigi vb-eredményeit (igaz, azt a hármat nem olyan nehéz megjegyezni&). Szóval az 1998-ban, Franciaországban megvívott találkozók: ArgentínaJapán 10, HorvátországJapán 10, JamaicaJapán 21. A szomorú mérleg: három mérkőzés, három vereség, egy rúgott, illetve négy kapott gól, és búcsú az első kör után.
Inamoto (fehérben) és Van Der Heyden is gólt szerzett, így ôk is döntetlenre végeztek
Inamoto (fehérben) és Van Der Heyden is gólt szerzett, így ôk is döntetlenre végeztek
Inamoto (fehérben) és Van Der Heyden is gólt szerzett, így ôk is döntetlenre végeztek
Inamoto (fehérben) és Van Der Heyden is gólt szerzett, így ôk is döntetlenre végeztek
Inamoto (fehérben) és Van Der Heyden is gólt szerzett, így ôk is döntetlenre végeztek
Inamoto (fehérben) és Van Der Heyden is gólt szerzett, így ôk is döntetlenre végeztek
Most persze sokkal fényesebb szereplésben reménykednek a számunkra minden szempontból távoli Keleten. Nevezetesen abban, hogy a francia útlevéllel rendelkező Philippe Troussier által immáron négy esztendeje irányított gárda sikeresen abszolválja a csoportmeccseket. A szakértők úgy vélik, hat, az optimisták szerint négy pont is elegendő lenne a csapatnak a továbblépéshez. Az elfogultak pedig úgy voltak vele, Ono Sindzsiék legyőzik a belgákat, legyőzik az oroszokat, legyőzik a tunéziaiakat, aztán jöhet a nyolcaddöntő, majd a negyeddöntő, és így tovább… Sőt, olvasható a Mainichiben, a legelvakultabb hívek mélyen a zsebükbe nyúltak, hogy megspórolt jenjeiket feltegyék a japán csapat végső diadalára (megéri fogadni, hiszen Nakata Hidetosiék elsőségét kedden 50:1-hez adták; a belgákét meg 125:1-hez).

Egy okos bukméker alighanem azt is megtippeltette volna, ki fog itt gólt lőni. Elvégre az a fentebb felsorolt eredménylistából is kiderült, hogy Japán eddig egyetlenegy gólt ért el a világbajnokságokon (azóta is imába foglalják Nakajama Maszasi nevét). Ebből következően a kritikusok attól tartottak a mérkőzés előtt, hogy a Troussier-féle biztonsági játéknak hála, ezúttal sem a viharos hazai támadások jellemzik majd a kilencven percet. Az első negyvenöt perc mindenesetre őket igazolta…
De ne szaladjunk ennyire előre, már csak azért sem, mert említésre méltó momentumok akadtak az első labdaérintés előtt is. Például: "jó fejek ezek a fiúk” – állapíthattuk meg, midőn kivonultak a japánok a kezdéshez. Az egyik sárga, a másik hidrogénszőke, a harmadik piros frizurájával keltett feltűnést, egyedül Ono Sindzsi maradt ki a buliból, feltehetőleg ő is csak azért, mert éppen annyi hajszállal büszkélkedhet, mint egykoron a legendás Kojak felügyelő… Aztán tátott szájjal lestük azt is, hogy a 63 700 ülőhellyel felszerelt szaitamai stadionban néhány ezer szék üresen maradt; ennek alighanem a kevés eladott belépők miatt sokat szidott dél-koreai szervezők örültek a legjobban…

Ők mondták
Philippe Troussier: – Játékosaim történelmet írtak, hiszen Japán elsô világbajnoki pontját szerezték meg. Gyôzelemre játszottunk, ez volt a szurkolók elvárása, és volt is esélyünk a három pont begyûjtésére, ám rutintalanságunk, illetve egy-két hibánk azt eredményezte, hogy két pontot eltékozoltunk. Ettôl függetlenül elégedett vagyok a döntetlennel. A játékvezetôvel már korántsem. Mattus úgy fújt, hogy idônként azt hittem, Belgiumban játszunk. Tudjuk, nem mi vagyunk a csoport esélyesei, ezért minden pontot meg kell becsülnünk. Mondanom sem kell, ezzel a döntetlennel semmi sem dôlt el, a továbbjutásra pontosan annyi esélyünk van, mint a belgáknak. Én mindenesetre hiszek abban, hogy a nyolcaddöntôben is érdekeltek leszünk.

Robert Waseige: – Megleptek a japánok. Jól játszottak, ráadásul a lehetô legjobbkor lôtték góljaikat. A mérkôzés elôtt sokan azt mondták nekem, mivel játékosaim magasabbak, a levegôben megverhetjük a házigazdákat. Láthatták önök is, fejjel alig-alig veszélyeztettünk… A döntetlennel tulajdonképpen elégedett lehetek, hiszen kettô–egynél mi voltunk hátrányban, azaz úgy is felfoghatjuk az egészet, hogy pontot mentettünk. Az más kérdés, hogy egy–nullás elônyünket miért nem sikerült megtartanunk. Ahelyett, hogy Wilmots gólját követôen nyugodtan, taktikusan futballoztunk volna, tovább rohantunk, s ezt a japánok gyorsan kihasználták. Ismétlem, az egy pont nem rossz, de a következô meccsünkön, Tunézia ellen mindenféleképpen nyernünk kell.

Inamoto Junicsi: – Fogalmam sincs, Mattus játékvezetô miért nem adta meg a második gólomat, errôl inkább ôt kellene megkérdezni. Egy biztos: én nem szabálytalankodtam.

Peter Van Der Heyden: – Tisztában vagyok vele, hibáztam az elsô japán gólnál, most már tudom, a labdát ki kellett volna bikáznom a lelátóra. A társaimtól ezúton is elnézést kérek. Csupán az vigasztal, hogy a kapitány nem engem okolt, azzal nyugtatgatott, ilyen mindenkivel elôfordul. Remélem, velem többször nem…
Ennyit az előzményekről, jöjjön a meccs. A megszokott kék szerelésük helyett fehér-szürke dresszbe öltöző házigazdák úgy indítottak, hogy hamm, bekapják ellenlábasukat. Már a belga térfélen letámadták riválisukat, a legtöbb esetben zavarba is hozták a magabiztosnak semmiképp sem nevezhető európai védelmet, ám hiába szereztek annyi labdát, helyzetet képtelenek voltak kialakítani Geert De Vlieger kapuja előtt. Csak az hiszi el, aki látta: az első felvonásban a japánok egyszer sem találták el a belgák kapuját. Jegyezzük meg, a másik oldalon sem vitézkedtek a góllövésre hivatott futballisták, csupán Gert Verheyen két bólintása hozta rá a frászt a lelátón helyet foglaló tízezrekre. Az első esetben (23. perc) egy méterrel célt tévesztett, a másodiknál (hat perccel később) a vendéglátók hálóőre, Narazaki Szejgo védett tapsot érdemlően.
Bővebben ne is ejtsünk szót az első félidőről, annál inkább a másodikról. A színvonalas és izgalmas jelzővel illethető játékrész úgy kezdődött, hogy Marc Wilmots 12 méterről, jobbal fölé durrantott. Majd úgy folytatódott, hogy ugyanő megmutatta, 11 méterről, nem szemben, hanem háttal állva a kapunak sokkal pontosabban céloz. Vagyis: az 57. percben gyönyörű mozdulattal, ollózva juttatta vezetéshez Belgium együttesét. A "vörös ördögöknek” becézett társulat öröme nem tartott sokáig, hiszen százhúsz másodperc sem telt el, s Szuzuki Takajuki – a hátsó alakzat csúnya bakiját kihasználva – máris egyenlített. "Nippon, Nippon” ("Japán, Japán”) – hallatszott a biztatás, és Nakatáék mentek is előre rendületlenül. A nagy hajtás hamar meghozta gyümölcsét: Ono szabadrúgását ugyan még hárította De Vlieger, ám Inamoto Junicsi jobblábas lövésével szemben már tehetetlen volt (megjegyzendő, ez a találat sem jöhetett volna létre, ha nincs a belga bekksor…). Tehát: 68. perc, 2–1.

A 75.-ben meg 2–2. Az eredményjelzőre Peter Van Der Heyden neve került fel, miután a balösszekötő helyéről, tizenkét méterről éppenhogy átemelte a labdát a kifutó Narazaki felett (ha szegény kapust egy centivel hosszabb ujjakkal áldja meg a sors, bizonyára mentett volna).
A végére maradt az egy-egy pontot érő 2–2, de ez a Costa Ricából érkezett William Mattus sporttárs érdeme is. Előbb nem adta meg Inamoto szabályosnak tűnő gólját, majd, hogy kiengesztelje a japánokat, az utolsó utáni percben szemet hunyt afelett, hogy Wesley Sonckot buktatták a büntetőterületen belül.
A látottak alapján annyi leszögezhető: a japánok jók, a belgák pedig lehetnének jobbak. Az 50:1-hez és a 125:1-hez pedig reális odds…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik