Bizonyítványosztás után

209253 209253209253 209253
Vágólapra másolva!
2014.01.21. 21:01
"Az MLSZ elnöksége kedden menesztette Nyilasi Tibor sport-, Both József szakmai és képzési igazgatót, valamint a korosztályos válogatottak trénerei...

"Az MLSZ elnöksége kedden menesztette Nyilasi Tibor sport-, Both József szakmai és képzési igazgatót, valamint a korosztályos válogatottak trénerei közül Róth Antalt (U21), Korolovszky Györgyöt (U15), Szepessy Lászlót (U16) és Tuboly Frigyest (U17). Az U19-es együttest a júliusi, hazai rendezésű Eb-re való tekintettel továbbra is Mészöly Géza és Pisont István irányítja.""Az MLSZ elnöksége kedden menesztette Nyilasi Tibor sport-, Both József szakmai és képzési igazgatót, valamint a korosztályos válogatottak trénerei közül Róth Antalt (U21), Korolovszky Györgyöt (U15), Szepessy Lászlót (U16) és Tuboly Frigyest (U17). Az U19-es együttest a júliusi, hazai rendezésű Eb-re való tekintettel továbbra is Mészöly Géza és Pisont István irányítja."

Röviden így szól a mai nap legérdekesebb híre.

A hivatalos indoklás sikertelenségre hivatkozik, ami teljesen érthető, az elmúlt három évet tekintve nemigen jut eszembe olyan alkalom, amikor a korosztályos válogatottak igazán kiemelkedőt alkottak volna.

A tömeges elküldés kétségkívül jelez valamit. Egyrészt, hogy a MLSZ-ben látják, elismerik, hogy valami nagyon nincs rendben már az alsóbb korosztályokban sem, másrészt a változásra való igényt. Ez akár még pozitívan is elsülhet, minden a következő lépéstől függ.

Az elküldött edzőket, igazgatókat pótolni kell, ez nem kétséges. Az érdekesebb téma az, hogy kikkel. Az MLSZ felelőssége most óriási, hiszen utánpótlás szinten a legtöbb érdemi pozíció megürült, itt az esély a komoly változások meglépésére. Véleményem szerint két út létezik: magyar és külföldi.

Ha ismét magyar szakemberek kerülnek pozícióba, az egyrészt jó, mert ők ismerik a hazai viszonyokat, közeget, nem megy el idő az akklimatizálódással. Emellett rossz is, hiszen 27 év alatt nem sikerült sok külföldi bajnokságban helyt álló futballistát kinevelni, mitől változna meg ez éppen most? Ráadásul engem kifejezetten aggaszt az MLSZ hivatalos közleményének alábbi része: "Sajnálatosan arra is akadt példa, hogy a korosztályos válogatottak az elvárásoknál lényegesen gyengébben teljesítettek mind az eredményesség, mind a fegyelem terén..." Egy fiatal játékosnak különösen szüksége van arra, hogy az őt irányító szakemberre fel tudjon nézni, szavait kivétel nélkül elhiggye és utasításait kövesse. Az, hogy az utasítások mennyire jók, már a következő szint, de amennyiben hazai edzőink ezt a lépcsőfokot sem tudják megugrani, az nem jelent sok jót.

Lássuk a másik verziót -amit valószínűleg a magyar szurkolók jókora többsége is támogat-, a külföldi szakemberek érkezését. Bátor, előremutató döntés lenne és vélemény szerint az egyetlen út. Sajnos jócskán elmúltak már azok az évek, amikor mi oktattuk futballra a világ nemzeteit, talán nem túlzás kijelenteni, hogy 1986 óta szinte mindig annak a bizonyosnak a rossz oldalára kerültünk. A felemelkedéshez elengedhetetlenek az új impulzusok. El kell dönteni, milyen irányban akarunk elmozdulni, és nincs mese, meg kell hozni az ehhez szükséges áldozatokat. Az országba kell csábítani a világ elismert utánpótlás szaktekintélyeit és normálisan meg kell őket fizetni. Türelmet, szabad kezet kell nekik adni és az általuk javasolt módszereket el kell fogadni.

Megvalósítható? Őszintén szólva, nem sok esélyt adok neki. De nagyon várom, hogy az MLSZ rám cáfoljon...

Az MLSZ elnöksége kedden menesztette Nyilasi Tibor sport-, Both József szakmai és képzési igazgatót, valamint a korosztályos válogatottak trénerei közül Róth Antalt (U21), Korolovszky Györgyöt (U15), Szepessy Lászlót (U16) és Tuboly Frigyest (U17). Az U19-es együttest a júliusi, hazai rendezésű Eb-re való tekintettel továbbra is Mészöly Géza és Pisont István irányítja. Nyilasi, más beosztásban, marad a szövetség alkalmazottja. - See more at: http://www.utanpotlassport.hu/2014/01/21/foldindulas-az-mlsz-ben/#sthash.rCDn9mvT.dpuf
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik