A konfliktus egy forró pillanata, balra Michal Didik, Circ polgármestere (Fotó: cas.sk)

 

A szlovákiai magyar nyelvű portál „Hős lett a szlovák falu polgármesteréből, aki megvédte szlovák zászlaját a csallóközi magyarral szemben” címmel számol be arról a konfliktusról, amely egy-egy szlovák és magyar zászló kifüggesztése körül bontakozott ki.

A Paraméter beszámolója szerint az észak-kelet szlovákiai, félig szlovákok, félig ruszinok által lakott Circ polgármestere, Michal Didik több falubelijével érkezett a mérkőzésre, ahol a vendégszektorban foglalt helyet azokkal a szlovákiai magyarokkal együtt, akik a magyar válogatottnak szurkoltak.

Jegyezzük meg, ez nem az alapvonali nagy vendégszektor volt, hanem a főlelátó szélén egy semleges szektor, amelyben szintén sok szlovák foglalt helyet.

Didik a megérkezésük után kifüggesztette a korlátra, maguk elé a falujuk nevével ellátott szlovák zászlót, a folytatásról pedig így számolt be a Nový Cas-nak:

„Röviddel később ott termett egy fickó, és rárakta a mienkre a magyar zászlót. Rögtön odarohantam, hogy mégis mit csinál. Azt mondta, hogy ő oda rakja a zászlaját, ahová csak akarja. Veszélyesnek nézett ki, nem volt mindegy. De nem engedhetem meg akárkinek, hogy csak úgy letakarja a szlovák zászlót magyarral.”

Fizikai incidensre végül a magyar rendezőknek és rendőröknek köszönhetően nem került sor.

„Lefogták, és elvezették őt, a meccs végéig már nem is láttam” – tette hozzá a polgármester.

Érdemes emlékeztetni arra, hogy a mérkőzés előtt kiadott közleményében a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) felhívta a szurkolók figyelmét többek között arra, hogy „a magyar szektorokba magyar zászlót lehet bevinni – amelyek csak településnevet tartalmazhatnak –, a szlovák szektorba pedig kizárólag szlovák jelképeket, ezek nem keveredhetnek”.

A jelek szerint a helyszínen nem sikerült maradéktalanul érvényesíteni ezt az elvet.

Nem elhanyagolható körülmény, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) előírásai értelmében egy ország állampolgárai biztonsági okokból kizárólag az államukat képviselő válogatott szurkolóinak fenntartott szektorba vásárolhatnak jegyet, vagyis a felvidéki magyarok – szlovák állampolgárként – csak a vendégszektorban foglalhattak helyet.

Igaz ugyanakkor az is, hogy a sajátos helyzetben az előírásnak kedvező hatása is volt a mieink szempontjából: így a magyar csapat több szurkolója jutott be a mérkőzésre, mintha csak a „hazai szektorok” álltak volna a rendelkezésükre.