A magyar U17-es válogatott vereséggel kezdte az Eb-elitkört

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.20. 16:25
null
Tajti Mátyásék nem úgy kezdték az Eb-elitkört, ahogy eltervezték (Fotó: mlsz.hu)
A magyar U17-es labdarúgó-válogatott a hazai rendezésű Eb-elitkör első fordulójában Telkiben 1–0-s vereséget szenvedett Csehország legjobbjaitól. A mieink vasárnap a bosnyákokat legyőző skótok ellen folytatják szereplésüket.

 

EURÓPA-BAJNOKI ELITKÖR
7. CSOPORT, 1. FORDULÓ
Csehország–Magyarország 1–0
(0–0)
Telki. (Tv: Sport1). V: Al-Hakim (svéd)
CSEHORSZÁG: Jedlicka – Holík, Köstl, Zezulka, Plachy (Rezek, 19.) – Granecny, Sadílek, Král, Cermák (Krejdl, 67.) – Sasinka (Havlena, 79.), Lingr. Szövetségi edző: Václav Cerny
MAGYARORSZÁG: Demjén – Virág, Patik (Tóth B., 65.), Szalai Attila, Nagy Zs. – Szalai András (Dragóner, 71.), Tajti, Vogyicska – Tömösvári (Herjeczki, 58.), Bíró B., Kovács D. Szövetségi edző: Belvon Attila
Gólszerző: Sasinka (66.)

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Skócia–Bosznia-Hercegovina 2–0
(Morrison 49., Harvie 70.)

A magyar válogatott a cseh, a skót és a bosnyák együttessel került azonos kvartettbe. Az első helyezettek mellett a nyolc elitkörös csoport hét legjobb másodikja is biztosítja a helyét a bulgáriai Európa-bajnokságon, ami azt jelenti, hogy a második hely is jó eséllyel Eb-részvételt jelenthet Belvon Attila együttese számára.

A Barcelona akadémiáján nevelkedő Tajti Mátyással felálló magyar csapat a kezdeti megilletődöttség után az első félidő közepén átvette az irányítást, és több ígéretes helyzetet is kidolgozott. A 33. percben Tajti tizenhét méterről elvégzett szabadrúgását öklözte ki a mezőnybe Martin Jedlicka kapus, majd egy perccel később Kovács Dávid lábáról csúszott le a labda Bíró Bence kiugratása után.

A játékrész végén a csehek akarata érvényesült, a vendégek kapujuk elé szegezték a mieinket, akik a 37. percben nem álltak távol tőle, hogy hátrányba kerüljenek: Marcel Cermák közeli lövése megpattant Patik Márton lábán, ám a labda elakadt Demjén Patrik kapusban.

Az első félidőben mindkét csapat előtt adódott nagy lehetőség a gólszerzésre, az iramra sem lehetett panasz, de a befejezésekbe rendre hiba csúszott, így gól nélküli döntetlennel vonulhattak pihenőre a felek.

A második félidőt sokkal jobban kezdték a csehek, ám nem kidolgozott helyzetekkel, hanem bal oldali beadásokkal veszélyeztettek. A csereként beálló Jakub Rezek lábáról kétszer is lecsúszott a labda, ám egyik kísérlet sem talált utat a magyar kapuba. Az 56. percben aztán Cermák került nagy helyzetbe, de ötméteres lövése elakadt a szöget jól záró Demjénben, aki a magyar csapat egyik legjobbja volt.

A 66. percben azonban már ő sem tudott segíteni – sem az egy perccel korábban lecserélt középhátvéd, Patik Márton, aki az első fordulóban besárgult, ezért a hajrában óvatosságból lecserélték. Álex Král beadása után Ondrej Lingr próbálkozott ollózós mozdulattal, ami sikerült is, de a labda nem a kapu felé tartott, hanem Ondrej Sasinkát találta meg, aki mellel átvette a labdát, majd a léc alá bombázott (1–0).

Tíz perccel később Bíró Bence előtt óriási esélyt nyílt az egyenlítésre, a Szalai András által lefejelt labdát azonban három méterről estében a kapu mellé lőtte.

Az utolsó percekben a magyar válogatott nem tudta állandó nyomás alá helyezni a csehek kapuját, így újabb nagy lehetőséget nem is tudott kialakítani – a csehek három ponttal kezdték az Eb-elitkört.

„Az első félidőben rengeteg labdát szereztünk, jól zártuk a területeket, gyorsan mentünk át védekezésből támadásba, így megvoltak a lehetőségeink. Ugyan a második félidőt is jól kezdtük, de idővel kicsit szétesett a középpályánk, nem tudtunk annyi labdát szerezni, és nem mozogtunk annyira együtt, mint az első félidőben. A meccs ezen időszakában kapkodóvá vált a játékunk, sok labdát eladtunk, és a csehek a hibáinkból alakítottak ki lehetőségeket. A hiba benne van a játékban, azonban tudnunk kell, hogyan korrigáljuk azt, és hogyan segítsünk egymásnak a hiba után. Fájó, hogy vereséget szenvedtünk, de a srácok megérdemlik, hogy megdicsérjem őket az első félidő teljesítményéért, sajnos a második félidő nem sikerült úgy, mint szerettük volna. Még van két mérkőzésünk, és bízom benne, hogy ezeken az első félidei játékunkat tudjuk hozni, ez esetben meglehet a továbbjutás” – értékelt a lefújás után Belvon Attila szövetségi edző az mlsz.hu-nak.

Belvon Attila csapata vasárnap a bosnyákokat két góllal legyőző skótok ellen javíthat.

AZ EB-ELITKÖR TOVÁBBI PROGRAMJA

Március 22., vasárnap:

14.00: Csehország–Bosznia-Hercegovina, Tatabánya
16.00: MAGYARORSZÁG–Skócia, Felcsút – Pancho Aréna

Március 25., szerda:

14.00: Skócia–Csehország, Tatabánya
14.00: Bosznia-Hercegovina-MAGYARORSZÁG, Felcsút – Pancho Aréna

PERCRŐL PERCRE

83. perc: A svéd játékvezető a csehek legnagyobb örömére lefújta a mérkőzést. Nyertek a csehek 1–0-ra!

80. perc: Három perc a ráadás!

79. perc: Harmadszor cserélnek a csehek: a gólszerző Sasinka le, Jan Havlena be.

75. perc: Óriási egyenlítési lehetőség maradt ki! A felezővonalról felívelt labdát Szalai András fejelte le Bíró elé, aki három méterről estében mellé emelt.

71. perc: Szalai András helyett Dragóner Filip a pályán.

70. perc: Sasinka került nagy helyzetbe, ám Szalai Attila az utolsó pillanatban közbeavatkozott.

69. perc: Herjeczki lőtt kissé balról, húsz méterről, a labda azonban elsuhant a léc fölött.

67. perc: Cseréltek a csehek. Cermák helyett Daniel Krejdl a pályán.

66. perc: Kellett mondani, vezetnek a csehek! Král addig-addig kavargatott a jobb oldalon, míg nem az alapvonalról középre adott. Lingr ollózási kísérlete nem sikerült, ám így lett jó Sasinkának, aki mellel átvette a labdát, majd senkitől sem zavartatva hét méterről a léc alá bombázott. 1–0

A második félidőben a csehek dominálnak, de azt túlzás lenne állítani, hogy futószalagon dolgozzák ki a helyzeteket.

65. perc: Ismét változtatnak a mieink, Patikot Tóth Bence váltja.

60. perc: Tajti távoli lövése célt tévesztett.

58. perc: Cserél Belvon Attila, aki Tömösvári helyett Herjeczki Kristófot küldte pályára.

56. perc: Lingr passza után Cermák egy lövőcsellel tisztára játszotta magát, majd öt méterről jobbal, az ötös sarkáról lőtt, ám Demjén „ráült” a labdára. Meghűlt az ereinkben a vér.

53. perc: Vogyicska hozta játékba Szalai Andrást, aki egy igazítás után 16 méterről célba vette a kaput, de a csehek blokkoltak.

51. perc: Kovács Dávidot kibillentette egyensúlyából Holík a tizenhatoson belül, ám műesésért a magyar támadó kapott sárga lapot.

50. perc: Tajti szabadrúgása hosszú volt az érkező társaknak.

48. perc: Tömösvári Bálint jobb oldalról középre emelt labdáját Kovács Dávid a jobb kapufa mellé fejelte.

45. perc: Sadílek buktatta Szalai Andrást sárga lapot érően.

44. perc: Ugyanaz! Rezek megint mélyen adott be a bal szélről, ám most nem kellett játékba avatkoznia a magyar kapusnak.

42. perc: Tajti labdavesztése után kontráztak a csehek, Rezek lódult meg a bal oldalon, majd adott középre, de lecsúszott a lábáról a labda, amely így majdnem a hosszú sarokba hullott – Demjén nagyot védett.

41. perc: A magyar válogatott kezdte a második félidőt!

Mozgalmas első játékrészt láthattunk, az iramra nem lehet panasz. Mindkét csapat előtt adódott nagy gólszerzési lehetőség, ám a hálók ezidáig érintetlenek maradtak.

42. perc: Vége az első félidőnek! A szünetben Csehország–Magyarország 0–0!

42. perc: A jobb oldali beadása után Sasinka fejelt kapura, de a labda oda tartott, ahol Demjén állt.

40. perc: Egy perc a hosszabbítás!

38. perc: Alex Král távoli próbálkozását eldőlve hárította Demjén, míg Sadílek kísérlete nem talált kaput.

37. perc: Az eddigi legnagyobb cseh lehetőség! Cermák nyolcméteres kísérlete megpattant Patik lábán, majd elakadt Demjénben. Ezt megúsztuk.

36. perc: Lingr a tizenhatos bal sarkáról szabadrúgásból a jobb felső sarkot vette célba, de Demjén számított a lövésre.

35. perc: Patik kapott sárga lapot Sasinka felvágásáért.

34. perc: Bíró szépen emelte be a labdát a védők mögé Kovács Dávidnak, aki tizenhat méterről eltörte a labdát. Nagy helyzet volt!

33. perc: Tajti Mátyás életerős szabadrúgását Jedlicka üggyel-bajjal hárította.

32. perc: Kovács Dávidot buktatta Holík tizenhét méterre a cseh kaputól. A vétkes sárga lapot kapott, a mieink jó helyről szabadrúgáshoz jutottak.

26. perc: Cermák kiugratása után Ondrej Sasinka elsodorta a labdát Demjén mellett, ám éles szögből már nem tudott a kapuba emelni.

23. perc: Magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a magyar válogatott! Előbb Vogyicska átadása – vagy inkább gyengén sikerült lövése – találta lesen a kapussal szemben álló Bírót, majd Tajti védők mögé belöbbölt labdájáról maradt le centiméterekkel Szalai András.

A Salzburg légiósával, a védelem tengelyében bevethető Patik Mártonnal készített tavaly májusi interjúnkat ide kattintva olvashatja el!

19. perc: Kényszerű csere a cseheknél: a lábát húzó Petr Plachy helyett Jakub Rezek lépett pályára.

16. perc: Daniel Köstl előreívelt labdáját Demjén lehúzta. Az ellentámadás végén Szalai András ígéretes helyzetben hosszan vette át a labdát, amelyet Jedlicka felszedett előle.

13. perc: Patik Márton kiugratása után Bíró Bence gurított középre a jobb oldalról, ám Holík szprításában Kovács Dávid nem tudta a kapu felé továbbítani a labdát.

12. perc: Michal Sadílek veszélyes bal oldali beadásáról lemaradtak a társak.

Az első tíz percben tiszta gólhelyzet egyik kapu előtt sem alakult ki. A csehek többet birtokolják a labdát, a játék zömében a mieink térfelén zajlik.

Az első helyezettek mellett a nyolc elitkörös csoport hét legjobb másodikja is biztosítja a helyét a bulgáriai Európa-bajnokságon

5. perc: Lingr szabadrúgása csak Demjénnek volt használható.

3. perc: Vogyicska Bálint húsz méterről leadott erőtlen lövését könnyedén védte Martin Jedlicka kapus.

2. perc: Ondrej Lingr lövése felpattant az egyik magyar védő lábán, majd Marcel Cermák fejelt kapura, de Demjénnek nem okozott gondot a hárítás.

1. perc: Libor Holík beadását Demjén Patrik magabiztosan ölelte magához.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés! A csehek vezethetik az első támadást!

A magyar válogatott talpig fehérben, míg a csehek tiszta pirosban léptek pályára.

A játékidő kétszer 40 perc.

A MAGYAR U17-ES VÁLOGATOTT KERETE

KAPUSOK
Demjén Patrik (MTK Budapest), Varga Ádám (Ferencvárosi TC)

VÉDŐK
Nemes Barna (Honvéd-MFA), Szalai András (MTK Budapest), Patik Márton (FC Salzburg), Virág Ákos (Debreceni VSC), Nagy Zsombor (MTK Budapest), Tóth Bence (Puskás Akadémia), Szalai Attila (SK Rapid Wien)

KÖZÉPPÁLYÁSOK
Bodrogi János (Honvéd-MFA), Vogyicska Bálint (MTK Budapest), Keményffy Máté (Puskás Akadémia), Tajti Mátyás (FC Barcelona)

TÁMADÓK
Tömösvári Bálint (Honvéd-MFA), Bíró Bence (SC Vitória Guimaraes), Dragóner Filip (Ferencvárosi TC), Herjeczki Kristóf (Honvéd-MFA), Kovács Dávid (Vasas Kubala Akadémia) FC

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik