„Több ismerősöm kért jegyet a magyar–horvátra, mint a vb-döntőre”

FARKAS MÁTÉFARKAS MÁTÉ
Vágólapra másolva!
2019.03.19. 10:09
null
A vb-ezüst hatására még mindig hatalmas érdeklődés övezi a horvát válogatott mérkőzéseit (Fotó: facebook.com/cff.hns)
A magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön Szlovákiában kezdi meg az Eb-selejtezőket, aztán vasárnap már jön is a második meccs itthon, a vb-ezüstérmes horvátok ellen. A Horvát Labdarúgó-szövetség kommunikációs vezetőjét, Tomislav Pacakot kérdeztük a szurkolói érdeklődésről, a friss aranylabdás csapatkapitány, Luka Modric hazalátogatásáról és a selejtezők tervezett helyszíneiről.

 

A horvát labdarúgó-válogatott történelmi tettet hajtott végre a vb-ezüstérem megszerzésével, az egész országot futball-lázban tartotta, több mint félmillió ember ünnepelte a hazatérő játékosokat Zágrábban. A Nemzetek Ligájában aztán bekövetkezett a törvényszerű visszaesés, de hazai pályán így is megverték a spanyolokat, az angolokkal pedig ikszeltek Luka Modricék. Csoportunk fő esélyese igazi nagyágyúk ellen bizonyíthatott az elmúlt években, és már-már szokatlan helyzet is lehet számára, hogy ismét alacsonyabban jegyzett csapatokkal mérje össze erejét a következő Eb-selejtezősorozatban. Csütörtökön, nyitásként Azerbajdzsán ellen, Zágrábban.

Az ezüstéremmel záruló világbajnoki szereplés vagy a Nemzetek Ligájában Spanyolország legyőzése után hogyan tudják felkelteni a szurkolók érdeklődését az Eb-selejtezősorozat iránt? Elvégre az Azerbajdzsán és a Magyarország elleni mérkőzés mégiscsak „más kávéház”…
– Igen, valóban más szintekről beszélhetünk, de nem úgy, ahogy sokan gondolják – a selejtezők ugyanis sokkal fontosabbak Horvátországnak, mint a Nemzetek Ligája volt – válaszolta a Nemzeti Sport Online kérdésére Tomislav Pacak, a Horvát Labdarúgó-szövetség kommunikációs igazgatója. – Ezt a szövetségi kapitányunk, Zlatko Dalic is nagyon pontosan megfogalmazta a világbajnokság utáni kommunikációjában. A játékosoknak és a médiának is kijelentette, hogy habár a Nemzetek Ligája jó sorozat, vonzó párosításokkal, azokat a mérkőzéseket arra fogjuk felhasználni, hogy felkészüljünk az Eb-selejtezőkre és újraépítsük a csapatot. A játékosok is inkább felkészülési, barátságos meccseknek tartották a sorozat mérkőzéseit. Nyilvánvalóan abban is eredményesek akartunk lenni, de a fókuszt az Eb-selejtezőn tartottuk. Dalic a világbajnokság utáni vérfrissítés jegyében és a visszavonulók miatt (a mezőnyjátékosok közül Corluka és Mandzukic) is bevetett néhány fiatalt, mint Josip Brekalót vagy Nikola Vlasicot, akik helytálltak a csapatban.

Tomislav Pacak (Fotó: Sporto)
Tomislav Pacak (Fotó: Sporto)

 

Az Eb-selejtezőre fókuszálás súlyos vereséget eredményezett az első NL-meccsen. A spanyoloktól elszenvedett hat-nullás kudarc letaglózó élmény lehetett az országnak. Számítottak ekkora visszaesésrerövid távon?
– Azon az estén valóban nem koncentráltunk eléggé, de aztán az angolok elleni két meccsen már jól játszottunk. Számítottunk teljesítménycsökkenésre, főleg a csapat keretében történt változások miatt. A Nemzetek Ligája-meccsek adták meg az alkalmat ahhoz, hogy újratöltsük magunkat és felkészüljünk a selejtezőre. Horvátország hagyományosan erős ebben: eddig tizenkét tornára volt lehetőségünk kvalifikálni független nemzetként, és tíz alkalommal sikerült is végrehajtanunk a feladatot. Tudjuk, hogy minden egyes mérkőzés fontos, és egyáltalán nem könnyű, hiszen mindegyik ellenfelünk ugyanazért a célért küzd: hogy kijusson a világeseményre és megragadja a lehetőséget arra, hogy boldoggá tegye az országát. Ezért mindig kiemelten motivált csapatokkal találkozunk.

A tétmeccsek nyilván fontosabbak szakmai szempontból, a szurkolói érdeklődés ugyanakkor erősen ellenfélfüggő is. Az első mérkőzésen, csütörtökön Azerbajdzsán ellen mennyi drukkerre számítanak a harminchétezres Maksimirben?
– Nem panaszkodhatunk a jegyeladásokra. Persze nagyon nehéz megtölteni a zágrábi arénát, és való igaz, Azerbajdzsán sem a legvonzóbb ellenfél a selejtezősorozat kezdetén. Ugyanakkor most nagyon jó hangulat övezi a horvát labdarúgást. Ebben a világbajnoki ezüstérem mellett közrejátszik a Dinamo Zagreb nagyszerű Európa-liga-szereplése is. Becsléseink szerint megközelítőleg húszezer ember jön ki a mérkőzésre.

Készülnek valamivel a friss aranylabdás Luka Modric fogadására? Most játszanak először otthon, amióta a kapitány megnyerte a díjat.
– Minden alkalmat megragadunk arra, hogy Lukát kiemelt figyelemmel kövessük és együtt ünnepeljük. A mérkőzést felvezető kommunikációban is építettünk rá, a stadion környékén is elhelyeztünk néhány óriásplakátot a következő felirattal: „Gyere el és üdvözöld a világbajnoki ezüstérmes csapatot és a világ legjobb játékosát!”Hétfőn egy nyílt edzést szerveztünk, hogy minden érdeklődőnek lehetősége legyen élőben látni Lukát, autogramokat, közös fotókat kérhessenek. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatót is vele együtt tervezzük: ide szintén beépítünk egy kisebb ceremóniát, így a sajtó előtt is újra elismerjük érdemeit. Végül természetesen a meccs alatt, a szpíkeren keresztül is jelezni fogjuk a szurkolóknak, hogy méltóképpen üdvözöljék a világ legjobb játékosát.

Az Azerbajdzsán elleni mérkőzés reklámplakátja
Az Azerbajdzsán elleni mérkőzés reklámplakátja

 

Milyen érdeklődést tapasztalnak a Magyarország elleni idegenbeli selejtezőre?
– Ez számunkra is hihetetlen: körülbelül tízszer annyi jegyet is el tudnánk adni, mint amennyi jelenleg a rendelkezésünkre áll. Budapest gyönyörű város, a meccs hétvégén van, a Groupama Aréna is nagyszerű stadion, és még csak nem is kell messzire utazni. Ez a selejtezősorozat egyik legjobban várt mérkőzése. Még személyesen tőlem is több ismerős kért jegyet a magyarok elleni meccsre, mint a világbajnoki döntőre – azt gondolom, ez mindent elmond az érdeklődésről.

– A közelmúltban horvát klubok és a válogatott meccsein is többször voltak szurkolói rendbontások. A szigorú rendőrségi és biztonsági intézkedések mellett a kommunikáció szintjén hogyan készülnek erre, mivel próbálják megelőzni a negatív eseményeket?
– A hazai és idegenbeli mérkőzések előtt is sajtóközleményt adunk ki ebben a témában, amit a közösségi médiafelületeken és a hagyományos médiában is (televízió, sportoldalak) is igyekszünk eljuttatni a szurkolók részére.

Arról is olvashattunk, hogy az UEFA felülvizsgálta a Wales elleni hazai selejtező helyszínét. Elképzelhető, hogy nem az eredeti tervekben szereplő eszéki stadionban, hanem máshol rendezik meg a meccset?
– Ez a horvát média spekulációja volt, amit nem szeretnénk kommentálni. Az UEFA hivatalos weboldalán Eszék szerepel hivatalos helyszínként, és a mi tervünk változatlanul az, hogy ott rendezzük meg a selejtezőt.

Zágráb és Eszék mellett Split is szóba került mint az őszi visszavágók egyik lehetséges otthona. Elképzelhető, hogy a magyar és a horvát válogatott a Hajduk stadionjában játsszon majd egymással?
Igen, valóban szóba került ez a lehetőség, de egyelőre nincs végleges döntés a Magyarország elleni visszavágó helyszínével kapcsolatosan.

Említette Davor Suker elnöknek az év végén nekünk is elmondott ötletét, mely szerint, ha Magyarország átadna néhány stadiont, Önök örömmel viszonoznák ezt a gesztust néhány játékossal?
– Igazából ezt pontosan az elnök úr hozta be a köztudatba. 2015-ben a Horvát Labdarúgó-szövetség közgyűlésén mondta el, hogy több kolléga a Magyar Labdarúgó-szövetségnél azzal viccelődött, hogy ha odaadjuk Modric és Rakitic játékjogát, akkor cserébe meglepnek minket néhány stadionnal. Nyilvánvalóan ennek semmilyen valóságalapja nincs, de Horvátország sokat tanulhat a magyaroktól az infrastrukturális beruházások terén, mi pedig jó példát szolgáltatunk az utánpótlásképzésben. A két szövetség között kiváló a kapcsolat, és biztosan segíteni tudjuk egymást több különböző területen is.

A 25+2 FŐS HORVÁT KERET

KAPUSOK: Lovre Kalinic (Aston Villa – Anglia), Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), Simon Sluga (HNK Rijeka)
VÉDŐK: Domagoj Vida (Besiktas – Törökország), Dejan Lovren (Liverpool FC – Anglia), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen – Németország), Duje Caleta-Car (Olympique Marseille – Franciaország), Antonio Milic (Anderlecht – Belgium), Borna Barisic (Rangers FC – Skócia), Marin Leovac (Dinamo Zagreb), Karlo Bartolec (FC Nordsjaelland – Dánia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Luka Modric (Real Madrid – Spanyolország), Ivan Rakitic (FC Barcelona – Spanyolország), Mateo Kovacic (Chelsea – Anglia), Milan Badelj (Lazio – Olaszország), Marcelo Brozovic (Internazionale – Olaszország), Marko Rog (Sevilla – Spanyolország), Mario Pasalic (Atalanta – Olaszország), Filip Bradaric (Cagliari – Olaszország)
TÁMADÓK: Ivan Perisic (Internazionale – Olaszország), Andrej Kramaric (Hoffenheim – Németország), Ante Rebic (Eintracht Frankfurt – Németország), Nikola Vlasic (CSZKA Moszkva – Oroszország), Josip Brekalo (Wolfsburg – Németország), Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb)
TARTALÉKOK: Marin Pongracic (RB Salzburg – Ausztria), Josip Posavec (Hajduk Split)

 

EB 2020, SELEJTEZŐ, MENETREND

E-CSOPORT
Horvátország
Wales
Szlovákia
MAGYARORSZÁG
Azerbajdzsán

Március 21., csütörtök
20.45: Horvátország–Azerbajdzsán
20.45: Szlovákia–Magyarország
Március 24., vasárnap
15.00: Wales–Szlovákia
18.00: Magyarország–Horvátország
Június 8., szombat
15.00: Horvátország–Wales
18.00: Azerbajdzsán–Magyarország
Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia
20.45: Magyarország–Wales
Szeptember 6., péntek
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
Szeptember 9., hétfő
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik