Gera kétszer szaltózhatott a Juventus ellen (Fotó: AFP)

Nyitásként rögtön felidéznénk az első NB I-es bajnoki találatát, amely még az előző évezredben született: az 1999–2000-es bajnokság tavaszi idényében, a szárnyait a Pécs élvonalbeli csapatában bontogató Gera a Győr ellen az április 1-jén rendezett találkozón a 3. percben gólt szerezhetett volna, ám a kapufa kétszer is a bolondját járatta vele. A második félidőben aztán egy szöglet után szép fejessel egyenlített az akkor 21 éves támadó (1–1)

Gera fél szezon után a Ferencvárosnál találta magát, ahol szintén nem várt sokáig az első bajnoki góljával, az első fordulóban a Haladás ellen 4–0-ra megnyert mérkőzésen ő nyitotta a gólok sorát – megint fejjel.

Első zöld-fehér idénye során 32 mérkőzésen 7 gólt szerzett, s 2002 februárjában Gellei Imrénél bemutatkozhatott a magyar válogatottban is. Néhány héttel később, március végén meglőtte első igazi csodagólját: a Sopron elleni bajnokin ollózott a tizenhatoson kívülről a hálóba.

Az év októberében aztán végleg meg is érkezett a nemzeti csapathoz: a San Marino elleni Európa-bajnoki selejtezőn mesterhármast szerzett, ráadásul első gólja megint ollózós mozdulattal született, és a második gólja is a nehezen felejthető kategóriába sorolható.

Gera két év múlva Angliába igazolt, akkori magyar rekordnak számító másfél millió fontért lett a West Bromwich játékosa, ahol hamar a közönség kedvence lett: amikor elsőként kapott kezdőként lehetőséget, a Tottenham elleni találkozó 3. percében eredményes volt, és Angliában először bemutathatta a kézen átfordulós gólörömét.

Nem csak a hatalmas bombagólok és akrobatikus gólöröme miatt, hanem az ilyen megalkuvást és elveszett labdát nem ismerő megmozdulásai miatt is.

Első légiós idénye, a 2004–2005-ös szezon után beválasztották a Soccernetnél az év álomcsapatába, hiszen csapata egyik legjobbja volt, ám ám a második idényt követően a WBA kiesett, Gerát pedig a sérülések némileg visszavetették. Igaz, amikor pályán volt, hatalmas lelkesedéssel vetette magát a játékba – így üzent, miután a Boltonnak gólt fejelt.

Végül 2008 nyarán az első osztályban szereplő Fulhamhez igazolt. A londoniaknál érte el legnagyobb sikerét klubszinten: Európa-liga-döntőt játszhatott az Atlético ellen, a sorozatban összesen hatszor volt eredményes. Ráadásul abban az idényben megint emlékezetes gólt varázsolt: Manchester Unitednek lőtt gólját a hét góljának választották.

A Fulhamtől visszatért a West Bromhoz, de egy újabb elhúzódó sérülés miatt a 32 éves Gera felnőtt pályafutása első rúgott nélküli idénye után 2012–2013-as szezon első játéknapján a Liverpool ellen régi önmagát idézve tért vissza 9 hónap kihagyás után.

Egy újabb térdsérülés és fél év kihagyást követően 2014 nyarán aztán hazatért a Ferencvároshoz, amelynél még 35 éves kora fölött is vezéregyéniség lett három idényen keresztül több mint 30 meccsen játszott idényenként, bajnoki címet és háromszor Magyar Kupát nyert a csapattal, a hazatérését követő első gólját a Nyíregyházának lőtt, 28 méterről!

Pályafutása csúcsaként ott lehetett a 2016-os Európa-bajnokságon a válogatottal, ahol a portugáloknak lőtt góljával ismét ámulatba ejtette Európát, a szurkolók a torna legszebb góljának is megválasztották a találatot.