Orbán kiesett, Lang, Pávkovics és Szalai Attila maradt – állítsa össze a védelmet!

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2019.11.13. 14:29
null
Baráth Botond és Willi Orbán takarít az azeriek elleni Eb-selejtezőn (Fotó: Szabó Miklós)
„Vészhelyzet van a védelemben, de nem keresek alibit” – ezt akkor mondta Marco Rossi, amikor valószínűleg még csak sejtette, hogy a magyar labdarúgó-válogatott védelmének legjobbja, Willi Orbán sérülés miatt nem lehet ott a cardiffi, Wales elleni Európa-bajnoki selejtezőn. Azóta eldőlt, az RB Leipzig kiválóságára nem számíthat a szövetségi kapitány. Megnéztük, mi lehet az olasz szakember B-terve, kik alkothatják a védelmet az utolsó csoportmeccsen, amelyen győzelme esetén kijut a magyar válogatott a jövő évi, részben hazai rendezésű Eb-re.

 

WILLI ORBÁN IS KIESETT – KI AZ, AKI BIZTOSAN JÁTSZIK?

A Németországban született, de édesapja révén magyar származású Willi Orbán 2018 őszén döntött úgy, hogy elfogadja a meghívót, és a magyar válogatottban fog szerepelni. Azóta a nemzeti csapat összes tétmérkőzését végigjátszotta (s nem mellesleg szerzett három gólt is), sőt a Montenegró elleni felkészülési találkozón is pályán volt egy félidőt, így már 12-szeres magyar válogatottnak mondhatja magát. Orbán, aki tíz napja töltötte be a 27. életévét, egyértelműen erősítés, négy kapott gól nélküli meccse van a válogatottban – többek között a Wales elleni hazai Eb-selejtező is ide sorolható.

Kiválása akkor is érzékeny veszteség lehetne, ha a magyar futball dúskálna a rutinos és egészséges középhátvédekben, ám ez most nem az az időszak…

A csapat összeállításánál – a játékosként ugyancsak védőként szereplő – Marco Rossi helyzetét számos sérülés és eltiltás is nehezíti. Amit az eddigi selejtezők alapján okkal feltételezhetünk, hogy négyvédős felállási formában gondolkodik a kapitány, valamint hogy Lovrencsics Gergő és Baráth Botond Walesben is kezdő lesz. Igaz, Rossi korábban a Budapest Honvédnál, sőt például a Szlovákia elleni idegenbeli összecsapáson is alkalmazott három középső védős felállást, ám meglepő lenne, ha pont Gareth Bale-ék ellen próbálkozna ismét azzal, ami Nagyszombatban nem működött.

A kilencszeres válogatott Baráthról azonban meg kell jegyezni, az október 13-i, Azerbajdzsán elleni 1–0 óta nem játszott tétmérkőzést, hiszen amerikai klubja, a Sporting Kansas City számára véget ért az idény. Baráth a nevelőklubjánál, a Honvédnál igyekezett formában tartani magát a nemzeti együttes összetartásáig.

Willi Orbán mellett Kádár Tamás és Korhut Mihály sem bevethető – pedig bármelyikükre nagy szükség lenne most a védelem bal oldalán. Előbbi sérült,habár nemrég kispados volt a Dinamo Kijevben. Az azeriek ellen gyönyörű győztes gólt szerző Korhut pedig sárga lapok miatti eltiltását tölti, igaz, a keretben ott van, és Uruguay ellen játszhat pénteken.

A közelmúltban lehetőséget kapó bekkek közül ezúttal Fiola Attila és Vinícius sem jöhet szóba. Mindkét székesfehérvári futballista sérüléssel bajlódik.

Nem lenne meglepő, ha Rossi Orbán sérülése után behívna valakit a helyére a keretbe. A legvalószínűbb jelölt Botka Endre, aki a múltkor is utólag került be a bő keretbe. A Ferencváros játékosa szinte bárhol bevethető a védelemben, mostanában rendszeresen élt a lehetőséggel klubjában. A CSZKA Moszkva elleni mindkét Európa-liga-meccsen végig játszott (középhátvédként), a zöld-fehérek Oroszországban és a Groupama Arénában sem kaptak gólt (1–0, 0–0). Más kérdés, hogy Botka eddig kétszer lépett pályára a válogatottban, legutóbb tavaly márciusban. Mindkét meccsén (Svédország 0–2, Kazahsztán 2–3) vereséget szenvedtünk.

Nézzük akkor, miből főzhetünk! Avagy kik kerülhetnek be a kezdőcsapatba a kapitány keretéből. Ahogy jeleztük, feltételezzük, hogy Baráth és Lovrencsics nem a kispadon kezd Walesben. Baráth a mostani selejtezősorozatban hét meccsből ötön játszott (egyszer eltiltás miatt hiányzott), rendre középhátvédként és mindegyiken végig. Lovrencsics eddig minden mérkőzésen kezdő volt a selejtezőben, a nagyszombati összecsapást leszámítva mindig jobbhátvédként számított rá Rossi. Nem túlzás azt írni, alapemberek.

A kapitány meghívottjai közül a hivatalos tájékoztatás szerint Bese Barnabás (Le Havre), Szalai Attila (Apollon Limassol), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia) és Pávkovics Bence (Debreceni VSC) szerepel a keretben védőként. Ez persze nem jelenti azt, hogy Rossi fejében ne fordulna meg például Holender Filipmint balhátvéd, hiszen a Lugano támadója a Honvédban szerepelt ezen a poszton – igaz, címeres mezben viszont még nem (legalábbis négyvédős felállási formában nem), s a kispestieknél is inkább ötvédős rendszerben.

SZAVAZÁS

Ön szerint ki legyen Baráth Botond védőpárja Walesben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

KI LESZ BARÁTH BOTOND PÁRJA A VÉDELEM KÖZEPÉN?

Willi Orbánt kell(ene) pótolni. Nem könnyű feladat. Ráadásul Baráth Botond sem számít rutinosnak a válogatottban, de az ő helye még úgy is biztosnak tűnik, hogy legutóbb egy hónapja játszott mérkőzést.

Lang Ádám? A 2016-os Európa-bajnokságon részt vevő játékos 28-szoros válogatottnak mondhatja magát, a selejtezőben Rossi kétszer küldte pályára. A veszprémi labdarúgó a hamar véget érő kolozsvári időszak után Ciprusra szerződött, az ősszel az Omonia összes tétmeccsét végigjátszotta.

Szalai Attila? A nyáron Mezőkövesdről szintén Ciprusra igazolt fiatal játékos Gera Zoltán U21-es válogatottjából „került fel” Dzsudzsák Balázsékhoz. Szalai alapembernek számít Gera csapatában, idén mind a négy meccset végigjátszotta (háromszor a védelem tengelyében, egyszer balhátvédként), klubjában többnyire középhátvédként kap lehetőséget, összesen 11 mérkőzésen lépett pályára, s két gólt szerzett. Cseppet sem elhanyagolható tényező, hogy még sohasem szerepelt az A-válogatottban, tehát újonc, de ebben az idényben már játszott nemzetközi mérkőzéseket, az Apollon Limassolban hét El-selejtezőn is pályára lépett, többek között a PSV Eindhoven otthonában is; azon a meccsen 4–0-s vereséget szenvedtek.

Pávkovics Bence? Szalaihoz hasonlóan ő is újonc, s egy évvel idősebb, mint az 1998-as születésű, Cipruson futballozó Szalai. A korábbi újpesti védő alapember a Debrecenben, csak egy fordulóban nem lépett pályára az NB I-ben az ősszel. Más kérdés, hogy a legutóbbi játéknapon csapata odahaza hat gólt kapott a címvédő Ferencvárostól…

SZAVAZÁS

Ön szerint ki legyen a balhátvéd Walesben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

KI LESZ A BALHÁTVÉD?

Holender Filip? A walesiek ellen eltiltott Korhutot nem számítva nemigen találni olyan játékost a keretben, aki a legjobb teljesítményét balhátvédként tudná nyújtani, ezért ne vessük el ezt az ötletet sem. Holendernek a sebessége megvan ahhoz, hogy szélső védőként szerepeljen, Rossi jól ismeri, a támadószekcióban pedig kevés esélye van bekerülni a kezdőcsapatba. A kragujevaci születésű játékos öt válogatott meccséből tétmérkőzésen csak egyszer volt kezdő – éppen a Wales elleni hazai diadal során. A Kispesten nevelkedő labdarúgó svájci klubjában 18 találkozón lépett pályára az ősszel, többnyire csatárként, s négyszer volt eredményes.

Bese Barnabás? Többször, így például a legutóbbi Eb-n is bizonyította, hogy a jobb oldalon bevethető. Nagy kérdés, a másik szélen mire lenne képes. Bese mellett szól a rutin (legalábbis a többiekhez képest), egy híján húsz mérkőzésen jutott szóhoz a válogatottban. A selejtezőben a horvátok ellen (2–1) öt percre, Wales ellen (1–0) hét percre állt be. A Szlovákia elleni hazai meccsen (1–2) pedig a megsérülő Lovrencsicset váltotta az első félidőben. A francia másodosztályban szereplő klubjában stabil kezdő, rendre a védelem jobb oldalán szerepel. Nincs kizárva, bár nem is valószínű, hogy Bese a jobb oldalon, Lovrencsics pedig a balon kezd Cardiffban.

Nagy Zsolt? A Puskás Akadémia 26 esztendős játékosát először hívták meg a nagyválogatottba. Korábban a korosztályos válogatottakban sem kapott sok lehetőséget. Az ősszel a felcsútiak valamennyi NB I-es mérkőzését végigjátszotta. Nagy Zsolt a nyáron megházasodott, nemrég hosszabbított klubjával, aztán meghívót kapott Rossitól. Igazán remek éve van, reméljük, a válogatottnak is szerencsét hoz!

A védelem bal oldalát illetően talán a legnagyobb a kérdőjel. A fenti opciók mellett akár Szalai Attila vagy Baráth Botond is szóba jöhet (Baráth az észtek elleni, 3–3-mal záruló első válogatott meccsén játszott már balhátvédet), sőt Lang Ádám is játszott már szélső védőt a válogatottban, igaz, a jobb oldalon.

Nehéz megjósolni, Marco Rossi milyen kezdőcsapatot küld pályára kedden. Bízzunk benne, az olasz tréner ebben a nehéz helyzetben, ahogy ő fogalmazott, „vészhelyzetben” is megtalálja a megfelelő megoldást.

Mondja el a véleményét ön is! Hogyan álljon fel a védelem Walesben? Szavazzon!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
Védők: Baráth Botond (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Szalai Attila (Apollon Limassol – Ciprus), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Pávkovics Bence (Debreceni VSC)
Középpályások: Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kalmár Zsolt (FC DAC 1904 – Szlovákia), Kovács István (Mol Fehérvár FC), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Pátkai Máté (Mol Fehérvár FC), Szoboszlai Dominik (RB Salzburg – Ausztria), Vida Máté (FC DAC 1904 – Szlovákia)
Támadók: Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad Kalba – Arab Emírségek), Feczesin Róbert (Újpest FC), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szalai Ádám (1. FSV Mainz 05 – Németország), Varga Roland (Ferencváros), Zsótér Donát (Újpest FC)
Korhut Mihály eltiltás miatt nem játszhat Wales ellen.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
November 15., péntek (Puskás Aréna)
19.00: Magyarország–Uruguay (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
Vezeti: Damir Skomina (Robert Vukan, Tomaz Klancnik) – szlovénok

EB-SELEJTEZŐK
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales – élőben az NSO-n!
20.45: Horvátország–Szlovákia – élőben az NSO-n!
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán – élőben az NSO-n!
20.45: Wales–Magyarország – élőben az NSO-n!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 7 4 2 1 14–6 +8 14
2. MAGYARORSZÁG 7 4 3 8–9 –1 12
3. Szlovákia 6 3 1 2 10–8 +2 10
4. Wales 6 2 2 2 6–6 0 8
5. Azerbajdzsán 6 1 5 5–14 –9 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik