Futballmúlt: emléktábla Don Emiliónak, a leghíresebb magyar menedzsernek

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2019.12.02. 17:10
null
Villányi Tibor és Biczó Zalán a táblaavatón<strong> </strong>(Fotó: O. Jakócs Péter/Győr Plusz)
Százöt esztendeje, 1914. december 2-án Győrben született Östreicher Emil, minden idők eddigi leghíresebb magyar labdarúgó-menedzsere. Emlékére születésnapján, hétfőn a győri Teleki utca 5. szám alatti szülőházának falán emléktáblát helyeztek el az ETO múltjával is foglalkozó sportemberek Villányi Tibor, valamint Biczó Zalán kezdeményezésére.

Az ETO fővárosi képviselőjeként kezdte, nevéhez fűződik Baróti Lajos Győrbe hozatala, aki az együttesnél lépett edzői pályára. Östreicher Emil az ötvenes évek közepén már a Bp. Honvéd szakosztályvezetőjeként dolgozott, az 1956-os forradalom után ő szervezte meg a nyugat-európai és a dél-amerikai túrát.

Östreicher Emil és Puskás Ferenc
Östreicher Emil és Puskás Ferenc

Pályája csúcsán, 1957-től 1963-ig a Real Madrid technikai igazgatója volt, személyesen győzte meg Santiago Bernabéu elnököt arról, hogy érdemes Puskás Ferencet szerződtetnie. A királyi klub után dolgozott Torinóban, később az Espanyol, a Valencia és a Schalke kötelékébe tartozott, végül az Elchénél ténykedett. Az itthon kedvezőbbé váló légkör hatására mind gyakrabban fordult meg hazájában, majd Kutas István (1974–1978) és Szepesi György (1978–1986) MLSZ-elnöksége idején a magyar válogatott technikai vezetője volt.

Don Emilio, azaz Östreicher Emil nem kis érdemeket szerzett országunknak a nemzetközi sportdiplomáciában. 1992. október 20-án, hosszú betegség után hunyt el Budapesten.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik