Cseri, Eppel, Fiola és Otigba is bekerülhetett volna Rossi keretébe

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.03.23. 18:04
null
Fiola Attila ismét bekerülhetett volna Marco Rossi keretébe (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
A magyar labdarúgó-válogatott e hét csütörtökön lépett volna pályára Szófiában, a bolgárok elleni Eb-pótselejtezőn. A meccs egyelőre elmarad, de a tavaszi forma és az eddigi tapasztalatok alapján megnéztük, jó eséllyel kik kerülhettek volna be Marco Rossi szövetségi kapitány keretébe.

 

Marco Rossi általában 25-28 játékost szokott meghívni az aktuális keretébe, mi egy köztes megoldást választva 26 főben határoztuk meg a létszámot, öt tartalékkal. Elsősorban abból indultunk ki, kikre számított eddig az olasz szakember, és megvizsgáltuk, hogy közülük ki mennyit játszott, milyen formát mutatott a tavasszal. Azon szóba jöhető futballisták közül, akik Rossinál még nem szerepeltek, csak olyanokat vettünk figyelembe, akikről már nyilatkozott a kapitány, hogy figyeli őket.

A KAPUS ÉS A JOBBHÁTVÉD POSZTJÁN NINCS KÉRDÉS, KÖZÉPEN AKAD...

Mindig is kapusposzton volt a legkönnyebb dolga a mesternek, hiszen a Bajnokok Ligájában is meghatározó teljesítményt nyújtó Gulácsi Péter helye megkérdőjelezhetetlen. Viszont ha az RB Leipzig légiósa valamiért nem lenne bevethető, akkor Dibusz Dénes (Ferencváros) vagy akár Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár) is jó megoldás lehetne, hiszen mindketten játékban vannak, megbízhatóan teljesítenek. Ráadásul negyediknek még ott van a sorban az U21-es válogatott, zalaegerszegi Demjén Patrik is, aki remek idényt produkál, ha valaki kiesne előle a sorból, ő is bekerülhet a bő keretbe.

ROSSI: FONTOS A JÓKEDV ÉS A MOTIVÁCIÓ MEGŐRZÉSE

„Jelenleg a legfontosabb, hogy vigyázzunk a saját egészségünkre és másokéra is, akiknek pedig szükségük van rá, azoknak segítsünk. Most, hogy egy ideje már csak a legszükségesebb esetekben mozdulunk ki otthonról, fontos még, hogy a bezártság ellenére megőrizzük a jókedvünket is. Nekünk, sportembereknek pedig elengedhetetlen az is, hogy motiváltak maradjunk, hogy amikor visszatér az élet a normális kerékvágásba, akkor ismét a lehető legjobb teljesítményt nyújthassuk” – reagált a kerettel kapcsolatos megkeresésünkre Marco Rossi szövetségi kapitány.

Az egyik legproblémásabb csapatrésznek most a védelem tűnik. A jobbhátvéd posztján mondjuk nincs kérdés, Lovrencsics Gergő (FTC) biztosan benne lett volna a keretben, ahogy a francia másodosztályú Le Havre-ban alapembernek számító, a legutóbbi két mérkőzésen egyaránt gólpasszal jelentkező Bese Barnabás is. Beljebb haladva kezdődnek a gondok.

Az őszi sérüléséből gyógyuló Willi Orbán a héten még biztosan nem tudott volna Rossi rendelkezésére állni, de mikénta napokban egy nyilatkozatban fogalmazott, a kényszerszünet bizonyos értelemben neki kedvezhet, mert így az idény hajrájára visszatérhet. Orbán mellett Kádár Tamással sem számolt volna Rossi, hiszen a kapitány elmondta, amíg nincs edzésben a Dinamo Kijevtől nemrég távozó védő, addig nem tudja figyelembe venni (Kádár a napokban kezdheti meg a munkát a SantungLunengnél).

Az adódó kényszerhelyzetben a legutóbbi két meccsen kezdő Baráth Botond, Lang Ádám kettősnek biztosan helye lett volna a keretben. Lang minden találkozót végigjátszik a ciprusi Omoniában, Baráth viszont a novemberi, walesi Eb-selejtező óta nem lépett pályára tétmérkőzésen, mert az MLS első két fordulójában a kispadon ült, bár a felkészülést végigcsinálta a Sporting Kansas Cityvel. Rossi februárban arról beszélt, hogy a korábban nála még nem szerepelt védők közül az amúgy kétszeres válogatott Otigba Kenneth (FTC) és Batik Bence (Bp. Honvéd) is lehetőséget kaphat, azóta mindketten hagytak ki meccset a klubjukban, miközben a Fehérvárban hosszú sérülését követően kilenc tétmérkőzésen is szerepelt a tavasszal, hetet pedig végig is játszott a 27-szeres válogatott Fiola Attila. A fehérvári „mindenes” Rossinál 2018-ban még balhátvédként is megállta a helyét, így azt feltételezzük, neki helye lett volna a keretben. Már csak azért is, mert balhátvédben Korhut Mihálynak (Arisz) nem igazán van alternatívája, vészhelyzetben viszont Fiola akármelyik szélen és középen is bevethető. A minimális válogatott rutin miatt, és azért, mert egy klubban játszik Lovrencsiccsel, Otigbát előnyben érezzük Batikkal szemben, így utóbbit a tartalékok közé írtuk, akárcsak Hangya Szilvesztert (Mol Fehérvár), akivel a télen rendezte a korábbi nézeteltérést a kapitány.

KÖZÉPPÁLYA: MINDENKI A FEDÉLZETEN

A középpályán javult a helyzet az őszhöz képest, mert elvileg mindenkit számításba vehetett volna Rossi. Igaz, Nagy Ádám január óta az angol másodosztályú Bristol Cityben különböző okok (kisebb sérülés vagy éppen betegség) miatt csak két bajnokin és két kupameccsen kezdett (ebből háromszor volt végig a pályán), négyszer pedig becserélték. Kleinheisler László Walesben eltiltás miatt nem szerepelhetett, de klubjában, az NK Osijekben (Eszék) folyamatosan 90 perceket játszik (decemberben két gólt is szerzett), amit kevés magyar légós mondhat el magáról, így nem különösebben kell indokolni a helyét a keretben.

Hasonló a helyzet a külföldön futballozók közül a klubjában ugyancsak folyamatosan játszó, tavasszal egy gólpasszt jegyzőHolman Dáviddal (Slovan – Szlovákia), Szoboszlai Dominikkal (nyolc tétmeccsen két gólpassz a tavaszi mérlege a Salzburgban), Vida Mátéval (Dunaszerdahely) és az Uruguay ellen elszenvedett sérülését követően tavasszal a DAC-ban minden összecsapáson pályára lépőKalmár Zsolttal is. Az itthoni középpályások közül Pátkai Máté helye a bajnokságban betonbiztos a Mol Fehérvárban és így a válogatott keretben is, ahogy a klubtárs Kovács Istváné is, igaz, utóbbi kihagyta a legutóbbi, DVTK elleni bajnokit (úgy tudni, betegség miatt), viszont a tavasszal két gólpasszal bizonyította, hogy nincs rossz formában.

TÁMADÓSOR: CSERI ÉS EPPEL IS ESÉLYT KAPHATOTT VOLNA

Ami a támadókat illeti, Szalai Ádám (Mainz) az egyik legbiztosabb játékosa Marco Rossinak (csupán egyszer, Montenegró ellen nem szerepelt, mióta az olasz a kapitány), de a Bundesliga legutóbbi két fordulójában kezdő, az Union Berlin ellen gólt és gólpasszt is elérő Sallai Roland (Freiburg) helye sem lehetne kérdéses. Ahogy Dzsudzsák Balázsé sem, aki a télen klubot váltott (noha maradt az Emírségekben), ám az al-Ainban folyamatosan kezdő, gólja és gólpassza is van már új együttesében. Holender Filip is játszik Luganóban, tavasszal egy gólt szerzett eddig.

Ami pozitív fejlemény a légiósokkal kapcsolatban, hogy a télen Varsóból kölcsönbe Athénba, a Panathinaikoszhoz került Nagy Dominik is minden meccsen futballozott tavasszal (nyolc bajnokin és két kupatalálkozón szerepelt) új csapatában, gól és gólpassz is került már a neve mellé. Hasonló a helyzet Eppel Mártonnal, aki Kazahsztánból szerződött a télen a belga Cercle Bruges-höz, melyet egy góllal segített bennmaradáshoz (két találatot pedig előkészített). Marco Rossi el is mondta, hogy gondolkodik a behívásán, szemben Feczesin Róberttel, aki legutóbb, még újpestiként ott volt a keretben, azonban az NB II-es Vasasból már nem kapott volna meghívót.

A Mezőkövesden remekló Cseri Tamás is meghívót kaphatott volna (Fotó: Micheller Szilvia)
A Mezőkövesden remekló Cseri Tamás is meghívót kaphatott volna (Fotó: Micheller Szilvia)

Szintén megemlítette februári nyilatkozatában a kapitány a mezőkövesdi Cseri Tamást a kiszemeltjei között, aki huzamos ideje kiegyensúlyozottan teljesít, a legutóbbi négy bajnokin három gólt lőtt, így abszolút megérdemelten került volna be a keretbe. A ferencvárosi Varga Roland pedig tipikusan az a játékos, aki ha nem is alapember, de a klubjában és a válogatottban is mindig lehet rá számítani, amikor pályára lép, képes hozzátenni a gárda játékához, mint például legutóbb a Kaposvár ellen, amikor kilenc percre állt be az NB I-ben és két gólt is szerzett.

Az angol sajtóban a másodosztályú Hull City labdarúgója, az idén a Championshipben kétszer becserélt Balogh Norbert neve került még elő a lehetséges meghívottak között, ám úgy véljük, Szalai és Eppel mögött maximum tartalékként jöhetett volna szóba, és a télen Fehérvárra hazatérő Nikolics Nemanja sem került volna be a keretbe.

A fentiek persze kizárólag a jelen helyzetre vonatkoznak, nem a Bulgária–Magyarország pótselejtező új időpontjára (amelyről még nem született döntés, de Bulgáriában június 4-ével számolnak).

LEHETSÉGES KERET A TAVASZI FORMA ALAPJÁN BULGÁRIA ELLEN (Ha az eredeti időpontban, március 26-án megrendezték volna a mérkőzést)
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
Védők: Baráth Botond (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Otigba Kenneth (Ferencváros)
Középpályások: Kalmár Zsolt (FC DAC 1904 – Szlovákia),Kleinheisler László (NK Osijek), Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kovács István (Mol Fehérvár FC), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Pátkai Máté (Mol Fehérvár FC), Szoboszlai Dominik (RB Salzburg – Ausztria), Vida Máté (FC DAC 1904 – Szlovákia)
Támadók: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad Kalba – Arab Emírségek), Eppel Márton (Cercle Bruges – Belgium), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Nagy Dominik (Panathinaikosz – Görögország), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szalai Ádám (1. FSV Mainz 05 – Németország), Varga Roland (Ferencváros)
Tartalékként szóba jöhettek volna: Demjén Patrik (ZTE), Batik Bence (Bp. Honvéd), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár), Sigér Dávid (Ferencváros), Balogh Norbert (Hull City – Anglia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik