Vincenzo Montella ismeri a törökök lelkületét, ezért is lehet sikeres a válogatottal

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.03.22. 09:09
Montella szerint a lendületük lehet a törökök sikerének titka (Fotó: Imago Images)
Török kollégánk, az A Spornak dolgozó Oguz Firat elmondta, szerinte a trabzoni balhé nincs nagy hatással a mieink ellenfelére és dicséri a szeptemberben kinevezett Vincenzo Montella szövetségi kapitányt. 

A török válogatott feltérképezése kapcsán megkerestük kollégánkat, Oguz Firatot, az A Spor munkatársát. Rákérdeztünk, mekkora hatással van a válogatott életére, hogy a múlt héten a Trabzonspor szurkolóinak egy csoportja a pályán rátámadt a győzelmet ünneplő Fenerbahce-játékosokra, aminek következtében az isztambuli klub fontolgatja a visszalépést a bajnokságtól

 „A trabzoni nem az első ilyen eset volt és sajnos nem is az utolsó, nemrégiben egy játékvezetőt támadtak meg a pálya közepén, és nem született elrettentő büntetés az ügyben. Törökországban az ilyen események után az élet jellemzően visszatér a »normális« kerékvágásba néhány nap elteltével. Nem hiszem, hogy nagy hatással lesz a válogatottra, mert a játékosok között nincs ellentét. A probléma a vezetőktől ered, akik folyamatosan eszkalálják a helyzetet.”     

Emlékezhetünk, Magyarország 2021-ben a Nemzetek Ligájában kétszer is legyőzte Törökországot. A sportújságíró elmondta, ellenfelünk nem vette komolyan a sorozatot, s azóta változott a gárda összetétele.

„Az a csapat jobb volt a védekezés szempontjából: Kaan Ayhan, Caglar Söyüncü, Merih Demiral, Ozan Kabak nagyszerű teljesítményt nyújtott az azt megelőző Eb-selejtezőn. Nehéz összehasonlítani a két válogatottat, de a jelenlegi csapat támadásban izgalmasabb nevekből áll: Arda Güler, Kenan Yildiz vagy Semih Kilicsoy is tehetséges. İsmail Yüksek, Baris Alper Yilmaz, valamint Kerem Aktürkoglu kiváló idényt fut, míg a tapasztaltabbak közül Irfan Can Kahveci és Hakan Calhanoglu egyaránt jó formában van. A keretből sérülés miatt kikerülő Cengiz Ünder és Ferdi Kadioglu roppant fontos játékos, különösen utóbbi teljesít remekül, nagy érvágás a kiesésük.”     

Arról is érdeklődtünk, milyen edzőnek ismerte meg a posztot 2023 szeptembere óta betöltő Vincenzo Montella szövetségi kapitányt, akivel az eddigi négy meccséből hármat megnyert a csapat egy döntetlen mellett.

„Kinevezése előtt nehéz volt bármilyen rendszert felfedezni a játékunkban, úgy tűnt, a csapatnak nincs taktikája. Az olasz mesterrel egységes lett a társaság, megvan az összhang a játékosok között. Az emberek azt várják, hogy olyan válogatottat lássanak, amely mindig pariban van ellenfelével, még akkor is, ha veszít. Stefan Kuntz irányításával törékeny és rendezetlen volt a csapatunk, de Montellával versenyképes, hatékony szerkezetet alakított ki a Horvátország és Németország elleni meccsre, amelyekre a legnagyobb tesztként tekinthetünk. Az eddigi eredményeit javarészt a sikeres kommunikációjával érte el, ami talán a legjobb képessége. Ismeri a török emberek lelkületét, az Adana Demirspornál szerzett tapasztalatai alapján jól tudja, mit várnak tőle. Nyilatkozataival megmutatta, tisztában van a vállát nyomó felelősséggel. Úgy tűnik, ért a törökök nyelvén, ami azért is lehet, mert az olaszok hasonló tulajdonságúak, mint mi. Giovanni Guidettivel és Daniele Santarellivel ragyogó sikereket értünk el röplabdában, aminek alapja az edzői képességükön túl az volt, hogy kötődtek az országhoz. Hiszem, hogy Montellával hasonlót érhetünk el labdarúgásban.”

 

A MAGYAR ÉS AZ OSZTRÁK VÁLOGATOTT ELLEN KÉSZÜLŐ TÖRÖK KERET (28 fő)
Kapusok: Ugurcan Cakir (Trabzonspor), Mert Günok (Besiktas), Muhammed Sengezer (Istanbul Basaksehir), Okan Kocuk (Samsunspor)
Védők: Merih Demiral (Al-Ahli SFC – Szaúd-Arábia), Ozan Kabak (Hoffenheim – Németország), Cenk Özkacar (Valencia – Spanyolország), Fredi Kadioglu (Fenerbahce), Zeki Celik (AS Roma – Olaszország), Mert Müldür (Fenerbahce), Ahmetcan Kaplan (AFC Ajax – Hollandia), Samet Akaydin (Panathinaikosz – Görögország)
Középpályások: Kaan Ayhan (Galatasaray), Hakan Calhanoglu (Inter – Olaszország), Ismail Yüksek (Fenerbahce), Orkun Kökcü (Benfica – Portugália), Salih Özcan (Borussia Dortmund – Németország)
Támadók: Arda Güler (Real Madrid – Spanyolország), Cengiz Ünder (Fenerbahce), Irfan Can Kahveci (Fenerbahce), Yunus Akgün (Leicester City – Anglia), Kerem Aktürkoglu (Galatasaray), Baris Alper Yilmaz (Galatasaray), Semih Kilicsoy (Besiktas), Abdülkadir Ömür (Hull City – Anglia), Can Uzun (Nürnberg – Németország), Enes Ünal (AFC Bournemouth – Anglia), Kenan Yildiz (Juventus – Olaszország), Yusuf Yazici (Lille – Franciaország)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE TÖRÖKORSZÁG ÉS KOSZOVÓ ELLEN
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Tóth Balázs (Fehérvár FC)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország)*, Szalai Attila (Freiburg – Németország), Szalai Gábor (FC Lausanne – Svájc)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Kerkez Milos (Bournemouth – Anglia), Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Sunderland – Anglia)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok ), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Vancsa Zalán (Lommel SK – Belgium), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC) 

*sérülés miatt mindkét mérkőzést kihagyja

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÁRCIUSI PROGRAMJA
Március 22.  
20.45: Magyarország–Törökország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Március 26.
19.00: Magyarország–Koszovó (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

     

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik