Dárdai Márton: Jobban szurkolok a magyaroknak, mint a németeknek

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.03.21. 14:04
Dárdai Márton jobban szurkol a magyaroknak, mint a németeknek (Fotó: mlsztv/Instagram)
Freiburg után Berlinbe utazott a Magyar Labdarúgó-szövetség médiastábja, ahol a magyar válogatott két játékosát, a nemzeti csapatba frissen behívott Dárdai Mártont és a visszatérő Schäfer Andrást látogatta meg.

Schäfer András kezdésként elárulta, amikor felköltözött Budapestre, az MTK akadémiájára, rászokott a kávéra. „Akkor az nekem nagyon jó mentálprogram volt, hogy edzés után egyedül elmentem kávézni” – mondta Schäfer András, aki később jobban elmélyült a kávékészítés rejtelmeiben, s egy különös elhatározást is tett.

„Amikor kijöttem Németországba, elhatároztam, hogy ha megszerzem az első Bundesliga-gólom és bejutunk az Európa-ligába, akkor veszek egy ilyen (az egyik legjobb kávékészítő) gépet, ez pedig pont egy mérkőzésen teljesült” – elevenítette fel Schäfer András, aki elárulta, nagyon szeret filmeket és sorozatokat is nézni, de emellett idén már kétszer volt színházban, s egy balettelőadásra is ellátogatott.

Az Union Berlin középpályása elárulta, hogy negyedik műtétje után sokat segített neki a hollywoodi színész, Matthew McConaughey önéletrajzi könyve, melyet korábban nem fejezett be.

„Kezembe vettem és rájöttem, hogy valószínűleg ez a valaha volt legjobb könyv, amit olvastam, mert hihetetlen, milyen pozitivitást adott és mennyire visszaszerezte az életkedvemet” – mondta a magyar válogatott középpályás, akit ez a könyv arra buzdított, hogy még többet olvasson.

„Imádom a csapatunkat, a stadionunkat és egyszerűen én szerelmes lettem Berlinbe. Tudom, hogy furcsa, mert sokan koszosnak tartják. Én szinte csak mosolygós embereket látok és egy ilyen időszak után ez nekem sokat segített. Ennél sokkal drámaibb volt, mint ahogy azt kifelé közöltem. Nyilván nem is éreztem úgy, hogy ezt kifelé közölnöm kellene, de nagyon nagy százalék volt rá, hogy akár abba is hagyhatom a futballt. Nagyon rossz időszak volt számomra és ezért sem adok a mai napig olyan nyilatkozatokat, hogy százszázalékosan meggyógyultam”– elevenítette fel az elmúlt bő évben sérülésekkel bajlódó Schäfer.

Amikor azt mondják neked huszonnégy évesen, hogy lehet, hogy abba kell hagynod, lehet, hogy sosem gyógyulsz meg, illetve sosem leszel alkalmas arra, hogy a Bundesligában vagy profi szinten focizz, azt nagyon nehéz feldolgozni még egy karrierje végén lévő futballistának is

– jegyezte meg az Union Berlin magyarja.

Schäfer a nehéz időszak ellenére is igyekezett életvidám maradni, melyet mutat közösségi médiás jelenléte is, hiszen a magyar válogatott egyik tréfamesterének számít.

„Szerintem Amerikában elfogadott, hogy a játékos a szabadidejében azt csinál, amit akar, ha mellette teljesít. A klubomnál ugyanígy vannak, támogatnak (...), úgyhogy lehet, hogy jó, hogy egy kicsit bohém klubban vagyok” – jegyezte meg Schäfer András.

„Egy-egy csúnya szó, vagy egy olyan megjelenés, mint amikor a játékos a nyaralásán alkoholt tart a kezében, az nem feltétlenül azt sugallja, hogy a játékos nem profi, hanem sokkal inkább azt, hogy ő is ember” – húzta alá Schäfer, aki részletesen beszélt egy közelmúltbeli virális tartalomról, amikor a Dortmund ellen kapott egy kötényt Jadon Sanchótól, de cserébe kettőt adott vissza, egyet Jamie Bynoe-Gittensnek, egyet Julian Ryersonnak.

„Szerintem igenis meg kell védenünk a játékosokat, pláne, hogy én is adtam két bőrt. Nyilván, az övé egy extrán szép volt, meg látható volt a fejemen is, hogy gondolkoztam ezután, hogy cserét kérjek, de aztán megbosszultam” – mondta a vicces esetről Schäfer.

„A támadójátékhoz nagyon sokat hozzá tud tenni. Kiváló karakterének köszönhetően több poszton is remekül megállja a helyét. Ő egy harcos, aki sosem adja fel. Örülök, hogy a csapatunkban tudhatom” – mondta magyar középpályásáról az Union Berlin vezetőedzője, Nenad Bjelica, akinek mondandóját Schäfer azzal egészítette ki, hogy az MTK utánpótlásában volt olyan idény, hogy szinte minden poszton játszott, belső védőként és csatárként is.

„Az egyik legnagyobb fegyverem, hogy minden meccsen és edzésen próbálok mindent kiadni magamból. Ez is repített oda, ahol most vagyok. Amúgy meg 

szerintem minden csapatba kell egy ilyen kullancs, igazi – most csak csúnya szót tudnék mondani – rosszfej játékos, akit utálnak a bírók, utál az ellenfél edzője és az ellenfelek. Ezt a szerepet nagyon szívesen vállalom magamra”

– vélekedett saját magáról Schäfer András, akiről jó véleménnyel van csapattársa, Alex Král is.

„Pozitív szemléletet hoz az öltözőbe, az edzések előtti kétérintős játék is mókásabb, ha csatlakozik hozzánk” – mondta magyar csapattársáról Král.

Schäfer András zárszóként elmondta, reméli, hogy egészséges tud maradni és ott lehet a nyári Európa-bajnokságon, emellett természetesen célja, hogy klubjával bentmaradjanak a német élvonalban. 

Schäfer András mellett az MLSZ a magyar válogatott újoncát, Dárdai Mártont látogatta meg, azok után, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi decemberben járt nála Berlinben.

„Jelentkezett nálam Rossi úr, aztán kijött megnézni egy meccset, majd utána összeültünk, beszéltünk néhány dolgot és azután egyből tudtam, hogy ide akarok jönni. Az egész családom magyar, a barátnőm is, csak én meg a testvéreim születtünk Berlinben és itt nőttünk fel, de amikor szabad volt, mentünk Magyarországra” – vélekedett Dárdai Márton.

„Ez egy érzelmi dolog. Nem tudom megmagyarázni.

Jobban szurkolok a magyaroknak, mint a németeknek

– hangsúlyozta Dárdai Márton, aki a Németországban légióskodó magyarok mellett testvérén, Pálon keresztül ismeri Fiola Attilát is.

„A döntésébe soha nem szóltam bele, akkor sem, amikor a tudományos újságírók sokat okoskodtak minden oldalról – mondta Márton édesapja, a Herthát irányító korábbi magyar kapitány, Dárdai Pál fia döntéséről. – Aki nem néz bele az emberek életébe, az kívülről ne okoskodjon, tudom tanácsolni mindenkinek. Meglett az eredmény. Ő döntött. Egy szülőnek nem szabad befolyásolni a gyerekét ilyen döntésekben. Nem szabad elfelejteni, hogy Marci, ahogy Palkó és Bence, Berlinben született, tehát igazság szerint nekik ez az otthonuk. Nagyon sokat kaptak ettől az országtól, ettől függetlenül az én feladatom, az anyja és a nagyszülei feladata megmutatni neki Magyarországot” – tette hozzá a Hertha vezetőedzője, aki magyar válogatottként természetesen örül, hogy fia az ő hazája nemzeti csapata mellett döntött, de mint megjegyezte, akkor sem sértődhetett volna meg, ha Márton a németeket választja.

Dárdai Pál úgy véli, fiai Magyarország iránti kötődésüket az ő édesapjának köszönhetik. A szakember visszaemlékezett arra is, hogy a 2016-os Európa-bajnokságon Gera Zoltán Portugália ellen lőtt góljánál mondta legidősebb fia, Palkó, hogy ő a magyar válogatottban szeretne játszani.

„Ő egy értelmes srác, akire rá lehet bízni egy egész védelmet, aki olvassa a játékot, aki nyomás alatt nem inog meg, kihozza, elkéri a labdát, soha nem bújik el és jó rúgótechnikája van, szóval úgy gondolom, hogy ha fizikailag rendben van, ő egy komoly érték” – mondta Márton fiáról Dárdai Pál.

Dárdai Márton elmondta, édesapja sok tanácsot adott nekik, de nem azért vált belőlük profi labdarúgó, mert ő az edző.

„Kicsit hátrányosan érint. Mindenkit meg lehet kérdezni. Sokan azt gondolják, hogy inkább nem hátrányos, de a testvéreimmel és a csapattal tudjuk és mondják is, hogy kicsit lazuljon az edző” – jegyezte meg Dárdai Márton, akinek pályafutása különös párhuzamban van édesapjáéval, hiszen már 2016-ban is szerzett az édesapjáéra kísértetiesen hasonló gólt, a felnőttek között a Bundesligában pedig első gólját tavaly, születésnapján, a Mönchengladbach ellen szerezte egy gyönyörű távoli lövéssel az 52. percben, míg édesapja a 2006–2007-es idényben az 50. percben volt eredményes ugyancsak egy távoli kísérlet végén a Gladbach ellen.

 

Német labdarúgás
2016.03.27. 15:34

Videó: mint az apja – Dárdai Márton hatalmas gólt lőtt

Emlékszik még Dárdai Pál tíz évvel ezelőtti, látványos találatára az angolok ellen? Nem esett messze az alma a fájától. Dárdai Márton remek gólt lőtt a Borussia Mönchengladbach elleni korosztályos mérkőzésen, amelyről a Kicker Tv videóval számolt be. A Hertha vezetőedzőjének második fia a klub utánpótlásában futballozik, édesapjához hasonlóan nem is akárhogyan. Nézze meg!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik