NS-kerekasztal: Miért kellene Dárdai Mártonnak németnek lennie?!

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.01.26. 09:02
26.08.2023 - Fussball - Saison 2023 2024 - 2. Fussball - Bundesliga - 04. Spieltag: Hertha BSC Berlin - SpVgg Greuther F
Dárdai Márton a magyar válogatottat választotta (Fotó: Imago Images)
Három téma, három szakértő. Otto Rehhagel lapunknak úgy nyilatkozott, a nyári Európa-bajnokságon a magyarok lehetnek a görögök, Dárdai Márton a napokban meghozta döntését, a magyar válogatottat választotta, miközben a spanyol élvonalban Yaakobishvili Antal bemutatkozott a Girona együttesében. A jövő héten rajtol az NB I tavaszi szezonja – vajon a mezőnytől leszakadó Mezőkövesd, Zalaegerszeg, Kisvárda trióból kerül-e ki a két búcsúzó? Csank János korábbi szövetségi kapitány, Pásztor József, a Békéscsaba szakmai igazgatója, 9-szeres válogatott középpályás, valamint Hajdú B. István, az M4 Sport kommentátora mondta el véleményét a témákról.

1. Otto Rehhagel, a Werder Bremen sikeredzője a napokban lapunknak úgy nyilatkozott, a nyári Európa-bajnokságon a magyarok lehetnek a görögök. Jóindulatú túlzás ez a 2004-ben a görög válogatottal Eb-t nyerő nyugdíjas trénertől, vagy benne van a pakliban, hogy jól alakul nekünk a nyári torna?

Csank János: „Otto okos ember… A görögök Eb-aranyérme húsz éve tényleg váratlan volt, ránk ebből a szempontból most jobban figyelnének, mint annak idején rájuk. Nekik nem voltak ilyen eredményeik a torna előtt, mint nekünk. Lenyomtuk az angolokat, a németeket, s bár a Nemzetek Ligája nekik edzőmeccs volt, az eredmény az eredmény! Volt visszhangja a sikereinknek. Az egész éves veretlenségünk sem rossz ajánlólevél, mégis úgy gondolom, udvariasságból mondta a neves edző. Persze adja az ég, hogy neki legyen igaza! Mindenesetre a mutatóink jók, némi realitása van Rehhagel összehasonlításának.”

Pásztor József: „Nem bánnám, ha Otto Rehhagelnek igaza lenne, én nagyjából öt százalék esélyt adok a tornagyőzelemre. Az Európa-bajnokságra mindenki felszívja magát, a németek, hollandok, franciák, portugálok, mindenki meg akarja mutatni, övék a legjobb csapat. Nem úgy, mint a Nemzetek Ligájában, amelyben megvertük az angolokat és németeket is. Az ellenfelek nem vették komolyan a meccset, itt ilyen már nem fordulhat elő. Amikor az olaszoknak meg kellett verniük bennünket, meg is vertek. Már a négy közé jutás is óriási eredmény lenne. Százévente egyszer-kétszer előfordulnak ekkora meglepetések, annak idején a dánok a nyaralásból estek be a tornára, úgy lettek elsők, a görögök pedig – miközben senki sem figyelt rájuk – sorra nyerték a meccseket, végül aranyérmesek lettek.”

 

Hajdú B. István: „Egy úriember nyilatkozatát olvashattuk, de biztos vagyok benne, ha egy skót vagy cseh újságíró kérdezi Otto Rehhagelt, ugyanezt a választ kapta volna. Van hat-nyolc csapat, amely nem tartozik a torna favoritjai közé, mégis meglepetést szerezhet. Magam úgy tartom, inkább nem nyerjük meg az Eb-t, mint igen. Mindenesetre eljutottunk arra a szintre, hogy bárkit meglephetünk, kérdés, hogy háromnaponta ezt meg tudjuk-e ismételni. A játékosainknak lehet annyi önbizalmuk, hogy ne úgy menjenek ki a pályára, minket tutira bucira vernek. De hogy mi vagyunk az új görögök… Ne szaladjunk ennyire előre! Ám ha úgy tesszük fel a kérdést, van-e akkora esélyünk megnyeri az Európa-bajnokságot, mint a görögöknek volt, a válasz egyértelmű: igen.”

2. Dárdai Márton a magyar válogatottat választotta, miközben a spanyol élvonalban Yaako­bishvili Antal bemutatkozott, a La Ligában a Real Madridot és Barcelonát is megelőző, listavezető Girona szakmai stábjától kapta meg a bizalmat. Mindketten belső védők, tehát Marco Rossinak nőnek a variációs lehetőségei.

Csank János: „Kicsit furcsálltam Dárdai Márton szavait, hogy a szülei szülőhazáját választotta. Ő is magyar, legalábbis magyarnak kellene lennie, édesapja, édesanyja is magyar, attól, hogy ő Németországban született, miért kellene németnek lennie?! A német válogatottba amúgy is nehezebb bekerülni, de vele sokat erősödhetünk. Yaakobishvili Antal jól mutatkozott be, csak időnként látszott rajta, hogy lámpalázas, jól mozgott. A testvére, Áron pedig a Barcelonánál kapus, ő sem kicsi. A korosztályos válogatottban láttam többször játszani Antalt, biztos vagyok benne, ha Magyarországon futballozik, azt mondták volna, kellene rá egy kis izom… Kevés valóban kellene, de túltolni sem szabad, látok olyan monstrumokat a pályán, akik alighanem a strandra gyúrnak. Aztán olyan kötött lesz az izmuk, hogy szétszakad, mint a gumi.”

Girona FC v Sevilla FC - LaLiga EA Sports
Yaakobishvili Antal a Sevilla ellen (Fotó: AFP)
Fotó: NurPhoto via AFP

Pásztor József: „Dárdai Márton alighanem édesapja szorgalmát örökölte, és tudja, eredményt csak munkával lehet elérni. Ragyogó a rúgótechnikája, bátran fellép a támadásokhoz, jól indít, fiatal kora ellenére játszik a Her­thában. Azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy egyszer nem ő lesz az egyedüli Dárdai a válogatottban, hiszen a három fivér közül a legkisebbre, Bencére mondták, hogy a legtehetségesebb. Ami Yaakobishvili Antalt illeti, nekem meglepő volt, hogy mély vízbe dobták. Keveset tudok róla, de akit tizenkilenc évesen Spanyolországban betesznek egy élcsapat kezdőjébe, nem lehet vak. Reméljük, beváltja a hozzá fűzött reményeket.”

Hajdú B. István: „Noha Yaakobishvili Antal játszott a magyar utánpótlás-válogatottban, spanyol élvonalbeli bemutatkozása meglepett. Főleg úgy, hogy nem bennmaradásért küzdő együttesbe tették be, hanem az egyik élcsapatba. A Ferencvárosból Spanyolországba szerződő Myrto Uzuni az NB I-ből kiemelkedett, most a Granadában a kiesés elkerüléséért küzd. A Girona ehhez képest más szint. Dárdai Márton érzelmi döntést hozott, van esélye bekerülni a válogatott Eb-keretébe, szinte biztos, hogy a márciusi mérkőzéseken bemutatkozik. Szurkolok neki. Mind a ketten erősítést jelenthetnek, de ez nem azt feltételezi, hogy rögtön kipöckölünk két játékost az eddigi stabil csapatból. Játsszanak mind a ketten jól, legyen Marco Rossi gondja, kit hív meg a szűk keretbe!”

A Mezőkövesd játékosai a novemberi, DVSC elleni meccsen (Fotó: Kovács Péter)

3. A jövő héten az MTK–Újpest találkozóval rajtol az NB I tavaszi szezonja, több csapat is menekül a kiesés elől. Biztos benne, hogy a tabellán leszakadó Mezőkövesd, Zalaegerszeg, Kisvárda trióból kerül ki a két búcsúzó, vagy pocsék tavaszt produkálva a középmezőnyből is bárki veszélybe kerülhet?

Csank János: „Az elején gyorsan eldőlnek a kérdések… Ilyenkor sok múlik azon, vannak-e a tavasz elején üresjáratok, valaki kilő, mint az ágyúgolyó vagy beragad, mint a rágógumi az iskolapad aljára… Ez a két szélsőség dönthet a jobbik irányba, mármint nem politikailag. Ha valaki alól kicsúszik a talaj, villámgyorsan utoléri őket az említett hármas, ettől függetlenül úgy érzem, a Mezőkövesd, Zalaegerszeg, Kisvárda trióból esik ki kettő. A Mezőkövesd nem brillírozott a felkészülési mérkőzéseken, aztán lehet, végigver mindenkit. Alapozás után a Váccal mi is sorra játszottuk a felkészülési találkozókat, időnként lehozták az edzőmeccsek alapján készített tabellát, s valahogy mindig a kiesőjelöltek között szerepeltünk, a bajnokságban viszont nem ragadtunk be, sőt!”

Pásztor József: „A háromból egy biztosan kiesik. De lehet, hogy kettő… Ha valaki az elején beragad, onnantól borzasztó nehéz helyzetbe kerül. Ha viszont nyer három mérkőzést, elindul felfelé, megtáltosodhat. A Kisvárda odahaza a Ferencvárossal kezd, de mindegy, kit fogad, nyernie kell. Úgy érzem, nagy versenyhelyzet alakulhat még ki a tavasszal, az MTK, Kecskemét, Újpest is belekeveredhet ebbe a harcba, ha rossz szériával lőtávolon belül kerülnek. A Zalaegerszeg elindulhat felfelé, ha vérszemet kap, meglepetést szerezhet. Ha az említett három csapat közül az első öt fordulóban nem szerez valamelyik hat-hét pontot, kiesik. Önbizalom nélkül nem lehet futballozni.”

Hajdú B. István: „A háromból egy biztosan búcsúzik az NB I-től. Hogy melyik, nem tudom megmondani. Sűrű a tabella, benne van egy-két kisebb összeomlás, a rossz spirálból nehéz aztán kikerülni. Azt se felejtsük, hogy az említett három együttesnek van tapasztalata abban, hogyan kell az ilyen kiélezett helyzetet megoldani. A Mezőkövesd az utóbbi években rendre azzal küzd, hogy bent marad-e vagy sem, s valahogy mindig megoldotta a feladatot. A Kisvárda is járt hasonló cipőben, a Zalaegerszegnek pedig hol sikerült, hol nem. Kérdés az is, a vetélytársak közül a Kecskemétet hogyan érinti néhány kulcsjátékosa távozása, vagy hogy az Újpest éppen melyik arcát mutatja.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik