Válogatott: Rossi szerint jó döntés volt Szoboszlait csapatkapitánnyá tenni

Vágólapra másolva!
2023.08.29. 18:03
null
Marco Rossi szerint jó döntés volt Szoboszlai Dominikot a magyar válogatott csapatkapitányává tenni (Fotó: Török Attila)
Kihirdette keretét Marco Rossi a szeptember 7-ei, Szerbia elleni Eb-selejtezőre, és a három nappal későbbi, csehek elleni felkészülési mérkőzésre. Három újonc mellett Gulácsi Péter személyében nagy visszatérő is van, de vajon mikor nyomott újratervezés gombot a szövetségi kapitány?!

 

– Frissnek, kisimúltnak tűnik, jól látom?!
– Jól esett a nyári pihenő, de ennyi elég is volt… – felelte lapunknak a telki edzőbázis emeleti szobájában Marco Rossi szövetségi kapitány. – A nyár elején úgy búcsúztam a szurkolóktól, túl vagyunk az első három meccsünkön, öt gólt lőttünk, egyet sem kaptunk, van hét pontunk, vezetjük a csoportunkat, de sosem lehetünk teljesen elégedettek. A mögöttünk hagyott hetekben volt lehetőségem szusszanni, de egyik szemem folyamatosan a labdarúgásban zajló eseményeken volt.

– A nyáron több esküvőre is hivatalos volt, Szalai Ádám, a válogatott korábbi csatárának lagzijában is részt vett. Jól esett kikapcsolódni?
– Szalai Ádám esküvője a nyár egyik legkellemesebb napja volt. A feleségemmel beszéltük is, régen éreztük ilyen jól magunkat. Azt követően természetesen hazautaztam Olaszországba, meglátogattam a szüleimet, találkoztunk a barátainkkal, a fiunk pedig most is itt van Budapesten velünk. Elég volt a pihenésből, eljött a munka ideje.

A WALESI VERESÉG UTÁN MEGVÁLTOZOTT MINDEN

– Kezdjük is az egyik nagy visszatérővel, Gulácsi Péterrel.
– Folyamatos kapcsolatban voltam vele, Lipcsében egészségesnek nyilvánították, és a beszélgetések megerősítettek abban, itt a helye velünk. A jelenléte a csapat számára is fontos, és noha nem lépett még pályára, itt lesz, hogy egy levegőt szívjon velünk. Szerbia ellen biztosan nem lép pályára, ám nem kizárt, hogy a csehek ellen visszatér a kapuba.

– Szoboszlai Dominik Liverpoolba szerződéséhez mit szólt?
– A Leipzig is kiváló csapat volt számára, de a Liverpool más dimenzió. Mindig jókor vette a lépcsőfokokat, számomra pedig végképp beigazolódott, jó döntés volt őt a válogatott csapatkapitányának kinevezni. Azóta sokkal felelősségteljesebb, másképpen gondolkodik. Egyébként is ő az a típusú futballista, aki a tehetsége ellenére rengeteget melózik, nem csak az edzéseken, azokon kívül is. Úgy tűnik, Liverpoolban máris mindenki megkedvelte, elfogadta, és nem elsősorban a tehetsége, sokkal inkább a hozzáállása miatt. Arrafelé ez számít leginkább.

– Emlékszem, néhány éve ön is arról beszélt, elszánt játékosokra, igazi harcosokra van szüksége.
– A négy évvel ezelőtti, Wales elleni kettő nullás vereségünk után jött el ez a fordulópont. A találkozó után olyannyira csalódott voltam, hogy a lemondás is megfordult a fejemben, szerencsére később volt idő átgondolni, min kellene változtatni. Azóta teljesen más szempontok alapján válogatjuk ki a kerettagokat, ide csakis igazi harcosok, melósok jöhetnek! Ahogy mondani szokás, akkor én is megnyomtam az újratervezés gombot…

SZERBIÁBAN GYEREKEK ÜLHETNEK FEL A LELÁTÓRA

– Varga Barnabás ferencvárosi teljesítményéhez mit szól?
– Tíz ferencvárosi meccsén tíz gólt szerzett, talán ez az adat elég is az értékeléshez. De Barnabás sokkal több gólgyárosnál, igazi csapatjátékos, szembetűnő, mennyire fekszik neki a Fradi egyérintős játéka. Sokan féltették a ferencvárosi közegtől – hát felesleges volt.

– Újoncok is vannak a keretben. Mi indokolta a meghívásukat?
– Noha a válogatott szempontjából ez a mostani talán az egyik legkedvezőbb helyzet, mióta én vagyok a kapitány, hiszen nyolc alapemberünk játszik európai topligák valamelyikében, de azt is látni kell, a mostani kerethirdetéskor nem kevesebb, mint hét labdarúgóról kellett különböző okok miatt lemondunk. Elég csak a sérült Botka Endrére, vagy a csapat nélküli Vécsei Bálintra gondolni, de ott van Bolla Bendegúz is, aki éppen kedden írt alá a Servette-hez. A helyükre új játékosokat kellett meghívnunk, és inkább hívok fiatalokat, mintsem harminc év feletti futballistákat. Már a jövőre is gondolunk. Szuhodovszki Soma vagy éppen Kata Mihály is a jövő emberei, előbbi egyértelmű meglepetést okozott számomra az elmúlt hónapokban. Látható, az ajtó mindenki előtt nyitva áll. Az más kérdés, hogy az ajtót nekik kell nyitva tartaniuk maguk előtt.

– Mondhatjuk, hogy továbbra is a szerbek a csoport favoritjai?
– Egyértelműen. A játékoskeretüket elnézve ez nem is lehet kérdés. Legalább húsz játékosuk európai topbajnokságban futballozik, hemzsegnek a remek labdarúgóktól. De a futballban bármi előfordulhat, Belgrádban is megpróbáljuk a saját játékunkat játszani. Nem félünk a szerbektől, inkább úgy fogalmaznék, izgatottan várjuk az összecsapást.

– Nézők nélkül rendezik azt a találkozót. Mekkora előny ez a számunkra? Egyáltalán, előny?
– Már ha nézők nélküli lesz a mérkőzés… Ha jól tudom, Szerbiában gyerekek azért ott lehetnek a meccsen. Ahogy az angolok ellen annak idején a Puskás Arénában gyerekek szurkoltak nekünk, úgy Belgrádban is ez lehet a helyzet. Emlékszem, az angol játékosok közül ketten-hárman meg is jegyezték, a gyerekek hangja össze sem hasonlítható a valódi szurkolótábor zajával, folyamatosan kiabálnak, sikítoznak.

TIZENHAT IDEGENBELI MECCSEN KÉT VERESÉG

– Idei négy mérkőzésén még gólt sem kapott a válogatott, Észtországot egy nullára, Bulgáriát három nullára, Litvániát kettő nullra vertük, míg Montenegróban gól nélküli döntetlen lett a vége. Az előttünk álló két meccset is lehozhatjuk kapott gól nélkül?
– Jó lenne. Különösen a Szerbia ellenin örülnék neki. Az elmúlt években háromszor játszottunk a szerbekkel, egyet megnyertünk, egy döntetlen lett, egyszer pedig kikaptunk. Ismét kiegyenlített kilencven percre számítok, halkan jegyezném meg, a Wales elleni vereségünk óta tizenhat találkozót játszottunk idegenben, és mindössze kettőt veszítettünk el. Egyet Olaszországban, egyet pedig Albániában.

– Kijuthatunk egyenes ágon a csoportból?
– A szurkolóink részéről egyértelműen ez az elvárás. És ami örömteli, ez most már nem csak álom, hanem igenis realitás. Van esélyünk az egyenes ágon való kijutásra, minden vágyunk ezt elérni.

Vannak még jegyek a csehek elleni meccsre
Marco Rossi szövetségi kapitány és a keret hétfőn kezdi meg a közös munkát Telkiben, a szeptember 7-ei Szerbia elleni mérkőzésre szerdán utazik el a csapat. Vasárnap, szeptember 10-én 18 órakor a Puskás Arénában Csehország válogatottja vár a nemzeti együttesre, a felkészülési találkozóra vannak még jegyek. Fontos információ, hogy az idei Eb-selejtezőkre kiadott bérletek nem érvényesek a mérkőzésre. A belépőket a meccsjegy.mlsz.hu oldalon lehet megváltani 3000-12 000 forintos árakon.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A SZEPTEMBERI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK: Gulácsi Péter
(RB Leipzig – Németország), Demjén Patrik (MTK Budapest), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Paks)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Fiola Attila (Fehérvár), Lang Ádám (Omonia – Ciprus),Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Hoffenheim – Németország), Szalai Gábor (Kecskemét), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Kerkez Milos (Bournemouth – Anglia), Kata Mihály (MTK Budapest), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Callum Styles (Barnsley – Anglia), Szuhodovszki Soma (Kecskemét), Kalmár Zsolt (Fehérvár)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Kecskemét), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool – Anglia), Varga Barnabás (Ferencváros)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

A SZERB VÁLOGATOTT BŐ KERETE
Kapusok: Vanja Milinkovics-Szavics (Torino), Predrag Rajkovics (Mallorca), Djordje Petrovics (New England Revolution), Borisz Radunovics (Cagliari)
Védők: Nikola Milenkovics (Fiorentina), Sztrahinja Erakovics (Zenit), Nemanja Gudelj (Sevilla), Milos Veljkovics (Werder Bremen), Erhan Masovics (Bochum), Sztrahinja Pavlovics (Red Bull Salzburg), Szrdjan Babics (Szpartak Moszkva), Aleksza Terzics (Red Bull Salzburg), Filip Mladenovics (Panathinaikosz)
Középpályások: Andrija Zsivkovics (PAOK), Mijat Gacsinovics (AEK), Szasa Lukics (Fulham), Nemanja Radonjics (Torino), Nemanja Makszimovics (Getafe), Uros Racsics (Sassuolo), Ivan Ilics (Torino), Marko Grujics (Porto), Filip Kosztics (Juventus), Dusan Tadics (Fenerbahce), Lazar Szamardzsics (Udinese), Sztefan Mitrovics (Crvena zvezda), Szergej Milinkovics-Szavics (Al-Hilal), Filip Djuricsics (Panathinaikosz)
Csatárok: Alekszandar Mitrovics (Al-Hilal), Dusan Vlahovics (Juventus), Luka Jovics (Fiorentina), Petar Ratkov (Red Bull Salzburg)

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
G-CSOPORT
5. FORDULÓ
Szeptember 7., csütörtök

20.45: Szerbia–Magyarország
18.00: Litvánia–Montenegró
Szabadnapos: Bulgária

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 3 2 1 5–0 +5 7
2. Szerbia 3 2 1 5–1 +4 7
3. Montenegró 3 1 1 1 1–2 –1 4
4. Bulgária 4 2 2 2–6 –4 2
5. Litvánia 3 1 2 1–5 –4 1

 

KORÁBBAN

Március 24., péntek
Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
MAGYARORSZÁG–BULGÁRIA 3–0 (3–0)

Budapest. G:Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám M. (40.)
Montenegró–Szerbia 0–2 (0–0)
Podgorica. G:Vlahovics (78., 90+6.)
Szabadnapos: Litvánia

Június 17., szombat
Litvánia–Bulgária 1–1
Kaunas. G: Girdvainis (15.), ill. M. Petkov (27.)
Montenegró–Magyarország 0–0
Podgorica
Szabadnapos: Szerbia

Június 20., kedd
Magyarország–Litvánia 2–0 (1–0)
Budapest,
Puskás Aréna. G: Varga Barnabás (32.), Sallai R. (83.)
Bulgária–Szerbia 1–1 (0–0)
Razgrad. G: Deszpodov (47.), ill. Lazovics (90+6.)
Szabadnapos: Montenegró

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik