Jámbor László: Egy csapatnak egy edzője lesz az új rendszerben is

Vágólapra másolva!
2008.09.18. 11:03
Összeállt az edzői team, aminek nagyon örülhetnek a magyar futballkedvelők, még akkor is, ha nem tisztázott, kik is a tagjai. Ez a csoport irányítja majd az utánpótlás-válogatottakat. S hogy kik vannak benne? Jó kérdés. Ezt még az MLSZ sem tudja – vagy nem mondja.
Jámbor László vezetésével alakul ki az utánpótlás-válogatottak új szervezeti felépítése
Jámbor László vezetésével alakul ki az utánpótlás-válogatottak új szervezeti felépítése
Jámbor László vezetésével alakul ki az utánpótlás-válogatottak új szervezeti felépítése
Jámbor László vezetésével alakul ki az utánpótlás-válogatottak új szervezeti felépítése
Új irány vagy újabb kapkodás? Nehéz eldönteni, mire gondoljon az ember, amikor az MLSZ keddi állásfoglalását böngészi.

Tudvalévő, hogy jönnek az újabb feladatok, az U19-esekre tétmérkőzések várnak (Eb-selejtező Azerbajdzsán, San Marino és Skócia ellen, ráadásul hazai pályán), de a többi csapatnál is tornákra készülnek.

Ami a közleményben persze nincs benne: az U20-as korosztály, vagyis az 1989-ben születettek ismét fókuszba kerültek. A társaság 17 évesen kiharcolta az Eb nyolcas döntőjében való részvételt, majd U19-esként megismételte ugyanezt, sőt az idén a csehországi fináléban elődöntős, azaz holtversenyben harmadik lett, és ezzel kvalifikálta magát a jövő évi egyiptomi világbajnokságra.

Nem vitás: talán ez a korosztály került leginkább előtérbe, és már korábban hallani lehetett arról, hogy a csapat irányításáért a háttérben megindult a harc. Két éve Both Józsefet menesztették az Eb után, míg mostanság – immár két hónapja – nem tudni, hogy Sisa Tibor viszi-e tovább csapatát vagy valaki más.

Nos, most nagyon úgy fest, az Eb-bronzérmes csapat edzőjének kezéből kivették a csapat irányítását meg nem is… A közleményben leszögezték, hogy Sisa Tibor stábtag lesz; az Eb után a közönség körében nagy népszerűségnek örvendő trénert kiebrudalni nehezen kommunikálható döntés lett volna, és ezt az MLSZ nem is vállalta.

A Nemzeti Sportban Kisteleki István elnök már korábban azt mondta: hiányzik a tudás a magyar futballból, azt kellene importálni. Ennek jegyében került futballfejlesztési igazgatónak a szövetségbe Jámbor László, aki korábban az Ajaxnál is dolgozott, Magyarországon legutóbb Debrecenben működött rehabilitációs szakemberként.

Az ő feladata lenne kidolgozni egy átfogó rendszert az utánpótlás-válogatottak felkészítésére, a kiválasztásra, a klubokkal, az akadémiákkal való együttműködésre.

„Személyi kérdésekről még nem időszerű beszélni, hiszen tárgyalások közepette vagyunk – mondta a Nemzeti Sportnak Jámbor László. – Kialakítjuk a hierarchiát, de szó sincs arról, hogy egy csapatnak több edzője lenne. Az bizonyos, hogy egymással jól együttműködő szakembereket akarunk egy csapatba állítani, és a team automatikusan megosztja a feladatokat. Azonban még alakul ez a szisztéma, s ha összeáll, arról tájékoztatjuk a közvéleményt.”

Az U21-esek szerbiai 8–0-s veresége után az MLSZ – a keménykezűség látszatát keltve – fontosnak érezte hangsúlyozni, hogy Várhidi Péter nincs a stábban.

Azonban ez ügyben illik emlékeztetni arra, hogy több mint egy éve, amikor Várhidi Péter vezetésével a válogatott barátságos meccsen 3–1-re legyőzte az olaszokat, még ő volt a nemzet legjobb trénere, akinek mindig találnak feladatot. Igaz, az is lehet, nem a nyolc gól, hanem az edző felelősséget elhárító, játékosokra mutogató nyilatkozata csapta ki a biztosítékot.

VÁRHIDI: NEM VAGYOK ROSSZABB EDZŐ A 0–8 ÓTA

„Soha nem tartottam magam nagy embernek, de rosszabb edző sem vagyok a szerbiai vereségtől, ráadásul mindössze kétszer két napot dolgoztam együtt ezzel a társasággal– nyilatkozta a Magyar Televízió Napkelte című műsorában Várhidi Péter.– Valószínűnek tartom, hogy az új felállásban nem szeretnének nekem szerepet szánni, így visszavonják a kinevezésemet az olimpiai válogatott éléről." Várhidi szerint a végső döntés előtt mérlegre kellene tenni a felnőtt válogatott élén elért eredményeit, és csak azután kellene döntést hozni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik