Koman Vladimir döntött és az ukrán válogatott meghívójára vár

Vágólapra másolva!
2007.09.07. 10:01
Csütörtökön kezdte meg szereplését Szerbiában, a Vilotics Emléktornán a Sisa Tibor szövetségi edző által irányított U19-es magyar válogatott, amely kezdésként Bulgária ellen nyert 2-1-re. A magyar csapat a félidőben még 1-0-s vesztésre állt, ám előbb Koman Vladimir egyenlített, majd a 83. percben Lengyel Dániel a győztes találatot is megszerezte. A csapat kapitányára, a Sampdoria ukrán-magyar kettős állampolgárságú játékosára, Komanra Várhidi Péter szövetségi kapitány is igényt tartana, de előbb az érintettnek kellene mindenki számára egyértelmű határozatot hoznia: melyik nemzet felnőtt csapatában óhajt szerepelni. Amíg ezt nem dönti el, Kisteleki István MLSZ-elnök nem hagyta jóvá meghívását a felnőttválogatottba. A Sampdoria légiósa viszont már meghozta döntését.
Koman Vladimir (labdával, jobbra) meghozta döntését
Mirkó István - archív
Koman Vladimir (labdával, jobbra) meghozta döntését
Koman Vladimir (labdával, jobbra) meghozta döntését
Mirkó István - archív
Koman Vladimir (labdával, jobbra) meghozta döntését

KOMAN VLADIMIRRAL A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁBAN OLVASHATNAK INTERJÚT!
Koman Vladimir neve nem először került összefüggésbe a felnőttválogatottal. A tavasszal már a Serie A-ban is bemutatkozó középpályás meghívását fél éve még nem tartotta még időszerűnek a szövetségi kapitány. A nyáron viszont már bekerült Koman neve a meghívottak közé, ám Várhidi számára elérhetetlennek bizonyult a játékos.

A nyilvánosság és hivatalosan a felnőttválogatott mellett dolgozók, tevékenykedők is csak ezt követően értesülhettek arról: a korosztályos magyar válogatottakban végig meghatározó szerepet betöltő játékos, kihasználva kettős állampolgárságát, egyelőre nem tudja eldönteni, hogy melyik ország felnőttválogatottjában lépjen pályára.

Amíg korábbi szabályok szerint már a korosztályos válogatottakban való pályára lépés is meghatározta egy játékos egész pályafutását ebben a kérdésben, addig a nemrégiben módosított szabály már csak a felnőttválogatott mérkőzéseire vonatkozik. Aki egy nemzet válogatottjában már szerepelt, az máshol már soha, semmilyen körülmények között nem léphet pályára. Hangsúlyozandó: a jelenleg érvényben lévő szabályok értelmében ez már csak a felnőttekre vonatkozik.

Koman Vladimir nyugodtan megteheti, hogy a magyar ifiválogatottban csiszolja vitathatatlanul kiváló képességeit, miközben az ukrán behívóra vár.

Augusztus elején Koman és édesapja is arra utaló nyilatkozatot adott, hogy a tehetséges középpályás neve már az ukránoknál is felvetődött. A magyar állampolgárságú, de ukrán nemzetiség játékos akár Oleg Blohin csapatát is erősítheti a jövőben.

Ezzel kapcsolatban azonban a korábbi aranylabdás, jelenleg ukrán szövetségi kapitány úgy nyilatkozott: nem hallott még a Sampdoria játékosáról. Ezt erősítette meg Hrihorij Szurkisz, az ukrán szövetség első embere, aki kizártnak tartja, hogy az ő tudta nélkül bárki is felajánlotta volna a honosítás lehetőségét Komannak.


A magyar felnőtt válogatottban való szerepléstől Koman már csak karnyújtásnyira lenne, de a 2006-ban vb-negyeddöntős, 2012-s Eb-rendezésre készülő ukrán csapatban való bemutatkozás minden bizonnyal izgalmasabban hangzik, szigorúan szakmai oldalról nézve a kérdést. Ráadásul esetében a szakmán kívül más is közrejátszik a döntésben…

Koman Vladimir a pénteki Nemzeti Sportban nyilatkozva arról vall, hogy ő ukrának érzi magát, Ukrajnában született és úgy készül, hogy majd egyszer az ukrán felnőttválogatottban kapjon szerepet. A korosztályos magyar csapatban viszont jól érzi magát, ottani csapatársaival együtt nőtt fel és ha hívják, ő szívesen jön. Számára egyértelmű, hogy az ukrán behívót hamarosan kézbesíti majd neki a postás.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik