Kajak-kenu: Nyilván a székemre megy ki az egész - Storcz

Vágólapra másolva!
2012.06.28. 12:38
null
Storcz Botond a viták kereszttüzébe került (Fotó: NS-archív, Tumbász Hédi)
Storcz Botond, a kajak-kenu válogatott felnőttkapitánya alkati okból választotta Fazekas-Zur Krisztinát Paksy Tímea helyett a női kajak négyesbe. Szerinte korábban nem volt jellemző, hogy egyesek nem tudják elfogadni a vereséget, és méltatlannak tartja a férfi kajak négyes körüli fizetési felajánlásokat. Döntéseibe nem szólt bele a szövetség, szerinte a székére is „megy ez a játék”. A Digi Sport Reggeli start című műsorában nyugalmat kért, és érmet vár minden női kajakszámban, illetve Vajda Attila kenustól.

„A kapitány felelőssége összeállítani a csapatot: ez egyértelműen benne van a vonatkozó háromoldalas kiírásban és mindenki írástudó a sportágunkban. Az indulatokban persze ott van az is, hogy a versenyzők számára nagy az anyagi tét, sikeres olimpiával meg lehet alapozni egy életet. Tavaly október óta lehetett tudni, mikor lesznek válogatók, kívánságműsor alapján már nem fér bele ilyen-olyan pótverseny, szétlövés megtartása. A kapkodás innentől London rovására menne.”

Arra a kérdésre, hogy egy esetleges gyengébb kajak-kenu olimpiai szereplés esetén számít-e arra, hogy vitatott döntéseit a fejéhez vágják, Storcz Botond így válaszolt: „szerintem nyilvánvalóan erre megy ki az egész. Akár a székemre is, biztosan ez is benne van. Könnyű ellendrukkernek lenni, én viszont azt kérnem, hagyják a kiválasztottakat nyugodtan készülni az olimpiára.”

A konfliktusokról szólva elmondta: „a szaporodó nyílt színi kritikák okait a versenyzőkben kell keresni. Korábban nem volt nálunk jellemző, hogy valaki nem fogadja el a vereséget, ezen nincs mit ragozni. A férfi kajak négyesnél is volt válogató, én meg eldöntöttem a sorsukat, ahogy ez le van írva. Kívülről úgy festhet, mindenki támadja a döntésemet, pedig ez korántsem igaz. A négyes Európa-bajnokságon elért ötödik helyéhez annyit, tisztában kell lenni az eredményelvárással is. A teljes férfiszakágtól egy érmet várok. A Gyulay-féle generáció, meg utána a mi aranynégyesünk torzítja a képet, ma nem automatizmus a négyes érme. Nem értem a kontinensviadalra ki sem jutó négyes fizetési felajánlásait, mint ahogy azt sem, miért kell nekem magyarázkodnom.”

„A férfi kajak négyeshez még annyit: rosszkedvem azért van, mert méltatlan a sportághoz, ami történik. Az olimpiai számokban három aranyat hozó sikeres zágrábi Európa-bajnokságról kellene beszélnünk, miközben néhány versenyző, aki az idén nem ért el számottevő eredményt, hangzatos ígéreteket tesz” – fűzte hozzá Storcz.

SZAVAZÁS

Ön szerint szerez-e aranyérmet a magyar kajak-kenu küldöttség a londoni olimpián?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Paksy Tímeát inkább sajnálom, mint a férfi négyest, ő már korábban kétszer lemaradt az olimpiáról, megjegyzem, nem nálam. Most is hajszálon múlott a bekerülése, mert kétszer lett második kétszáz egyesben Janics mögött, nagyon nehéz dolga volt. Az ötszázas női kajak négyes összeállításánál pedig úgy gondolom, alkalmasabb nála a helyette ott ülő négy versenyző. Fazekas Kriszta a négyes negyedik beülőjében szakmailag alkalmasabb, alkati okból. Focipéldával élve, egy csatárt nem biztos, hogy jól lehetne a kapuban alkalmazni” – tért ki a szövetségnek nyílt levelet író kajakosnő panaszaira.

„A kijelölés nem szövetségi hatáskör, csakis a kapitány döntése. Engem nem érdekel, hogy a vezetőségben melyik klubnak milyen érdeke, képviselete van. Amúgy nem is próbálkozott senki ilyesfajta kéréssel, nyomásgyakorlással” – tette hozzá a pletykákat kommentálva.

A kérdésre, mit jelentett a kenus Vajda Attila „nem sikerült, Boti” kiszólása az ezres válogatón, Storcz azt mondta: „Nem akarom Attila kijelentéseit magyarázni, de annyit elárulhatok, áprilisban szakmai bizottság döntött arról, hogy az ezerméteres válogatókon ötös döntők legyenek a szeles pozíciók kiküszöbölésére – erre reagált a futam után. Vajda Attila volt egyébként az egyedüli kedvezményezett a válogatókon elért korábbi eredményei miatt.”

A londoni várakozásokról a kapitány így vélekedett: „Nincs kötelező aranyszerzési teher senkin, de női kajakban mind a négy számban esélyesek vagyunk, és ugyanez vonatkozik Vajda Attilára is. A mostani kontinensviadal eredményei alapján nem akarok pluszterhet tenni a versenyzőkre.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik