Magyar tini gólja dán csapatban az angol Manchester Citynek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.09. 11:36
null
Németh Hunor (pirosban, labdával) a Manchester City ellen
Folytatjuk külföldi tapasztalatok-sorozatunkat, melynek egyik célja, hogy meglessünk, olvasóink élményeire támaszkodva bemutassunk külföldi mintákat a labdarúgás utánpótlás-nevelésének területéről. Legutóbb az FC Barcelona futballiskoláján, az FCB Escolán „jártunk”, ezúttal pedig visszatérő vendégünk, Németh Tamás beszél a dán Nordsjaelland U12-es csapatának angliai túrájáról, azokról a körülményekről, melyekkel a Manchester City utánpótlásbázisán találkoztak, és szó lesz fia, Hunor teljesítményéről is, aki hét meccsen öt gólt szerzett, a City ellen is betalált egy szép szabadrúgásból.

A dán FC Nordsjaelland (FCN) kapcsán már korábban is írtunk arról, hogy már 10-11 éves kortól rendszeresen viszik a korosztályos csapatokat nemzetközi tornákra, és úgy szervezik meg az egyes korosztályok utaztatását, hogy a gyerekek a többéves képzés alatt minél több futballkultúrával megismerkedhessenek. Németh Hunor a tavasszal az U11-es csapat tagjaként járt egy 64 csapatos olaszországi megmérettetésen, melyen a legjobb négy közé jutottak és a magyar támadót beválasztották a torna három legjobb játékosa közé. November első napjaiban pedig már Angliában járt a Nordsjaelland U12-es gárdájával. A folytatásban át is adjuk a szót édesapjának, Németh Tamásnak.

GHÁNAI KAPCSOLATOK – ANGLIAI TÚRA

– Az FCN ezúttal a Manchester Citytől kapott egy angliai meghívást. A két klubnak régóta jó a kapcsolata. Ez onnan ered, hogy az FCN elnöke, Tom Vernon alapította az egyik legelismertebb afrikai akadémiát, a ghánai Right to Dream Academyt, amely Afrika számos országából összegyűjti a tehetségeket, és nemzetközi tornákon szerepelteti. A City és az FCN szakemberei egy ilyen tornán találkoztak, és azóta az angolok rendszeresen küldenek meghívót Dániába az FCN korosztályos csapatainak, idén Hunorék korosztálya utazhatott.

Négy napot voltunk kint Angliában, ez alatt hét meccset játszottak a fiúk, ebből négyet kilenc a kilenc, egyet nyolc a nyolc ellen. Az első két találkozó, a Stoke és a Burnley ellen 4x20 perces volt, a másik öt – egy manchesteri minitorna keretében – 2x20.

Az első, Stoke elleni meccs előtt a parkolóban még Szerető Krisztoferrel, az angol csapat magyar U-válogatott támadójával is összefutottunk, majd a csapatunk egy kissé mély talajú, füves pályán, amolyan igazi, „angolos” összecsapáson 5–3-ra győzött. A napot pedig a Manchester City–Fulham (2–0) Ligakupa-meccs zárta, nagyszerű élmény volt a srácoknak az Etihad Stadionban rendezett találkozó, még ha nem is volt az évszázad meccse.

HÍD VEZET AZ 1.5 MILLIÓ FONTOS EDZŐPÁLYÁHOZ

A következő napon Burnleyben, egy erdővel körülvett, festői környezetben fekvő, kifogástalan edzőközpontban léptek pályára Hunorék a Premier League-ben szereplő klub korosztályos csapata ellen. A központot egy patak határolja, és egy hídon lehet átjutni az alácsövezett, fűthető, vízelvezetéssel ellátott edzőpályákhoz, amilyenen a mérkőzést is rendezték, a fű közé öt százalékban speciális, szintetikus anyagot is kevernek, hogy télen is teherbíró legyen.

A Burnley edzőközpontjának egyik fele, amelyikben az első csapat is készül
A Burnley edzőközpontjának egyik fele, amelyikben az első csapat is készül

A helyi gondnoktól megtudtam, egy pálya értéke másfél millió font, ebből van három, egyet használnak az utánpótláscsapatok, kettőt az élvonalbeli első csapat, amely ugyanebben a központban készül.

A találkozón a fiúk leckét kaptak az angol mentalitásból, ugyanis a Burnley 6–2-es hátrányban sem esett össze, de aztán Hunor megszerezte aznapi negyedik gólját, amellyel 7–5-re győztek.

Másnap a Nemzeti Futball Múzeumba látogatott a csapat: elképesztő, ötszintes futballkiállítás, megkapó fotókkal, felbecsülhetetlen értékű ereklyékkel, és a világ legnagyszerűbb gólvágói között természetesen Puskás Ferencnek is emléket állítottak.

Másfél millió fontba kerülő edzőpálya az erdőszélen
Másfél millió fontba kerülő edzőpálya az erdőszélen

ÉLMÉNY, TANULÁS ÉS EGY SZABADRÚGÁS – LÁTOGATÁS A MAN. CITYNÉL

Az utolsó napot a City utánpótlásközpontjában, az Etihad Campuson töltöttük. A csapatot körbe is vitte az egész létesítményen a Manchester City utánpótlás-felelőse. Lenyűgöző volt, de nemcsak a fejlettsége miatt, hanem azért is, mert hihetetlenül odafigyelnek az apró részletekre is. Az öltözőkben már a 10–12 éves gyerekeknek is névre szóló szekrényük van, és minden szekrényen van egy fotó, amelyen a kis labdarúgó, a szekrény gazdája látható City-mezben. Aztán persze van az akadémián egyedülálló orvosi részleg és számos, a regenerációt elősegítő eszköz. Ugyanakkor az utánpótlás-vezető azt is elmondta, Manchesterben nem a körülmények alapján választanak klubot a szülők, mert azok a Manchester Unitednál is hasonlóak, hanem az első csapat aktuális szereplése a döntő, ezért most Josep Guradiola csapata felé billen a mérleg ezen a téren is.

Edzőpálya a City utánpótlás-központjában
Edzőpálya a City utánpótlás-központjában

Aztán a kedvünkért egy minitornát is szerveztek, melyen a City két csapattal vett részt (az egyik volt a Silva-, a másik az Agüero-csapat) és ott volt a Sheffield United is. A Citynél pályára léptek a városi rivális MU-ban nevelkedő, és húsz évet a klubnál töltő Darren Fletcher ikeri, Jack és Tyler is, sőt gólokat is lőttek az FCN ellen, amely 2. lett a tornán, és a fináléban csak 11-esekkel maradt alul az erősebbik Cityvel szemben. Miközben az elődöntőben 2–0-ra megverte a manchesteriek másik csapatát, ezen a meccsen lőtt gólt Hunor szabadrúgásból és adott egy gólpasszt is.

NÉMETH HUNOR GÓLJA A MAN. CITYNEK (2:23-tól a gól, a teljes videóban pedig az angliai túra klippje)

Összegezve a tapasztalatokat azt mondhatom, élmény és tanulás. Hollandia és Olaszország után így egy újabb futballkultúrát ismerhetett meg a csapat. Fizikailag nagyon erősek voltak az angolok, de úgy gondolom, Hunorék is állták a sarat. Az angol csapatokban volt néhány kimondottan nagy gyerek is, ami abból is adódhat, hogy ott U12-ben nem a születési dátum, hanem az iskolai év alapján sorolják be a gyerekeket, így náluk voltak idősebbek is. Hunor a legtöbb meccset végigjátszotta, a négy nap alatt 240 percet volt a pályán, lőtt öt gólt, adott egy gólpasszt.

Lábak a földön, megyünk tovább lépésről lépésre. Az biztos, hogy az ilyen túráknak köszönhetően, amilyen a manchesteri is volt, sokat lehet fejlődni, és nagy élmény ilyen helyeken futballozni, hozzon bármit is a jövő…

NÉMETH TAMÁS

Hunor számára az angliai túra életre szóló élmény marad
Hunor számára az angliai túra életre szóló élmény marad

HA ÖNNEK IS VANNAK A LABDARÚGÁSSAL KAPCSOLATOS, KÜLFÖLDÖN SZERZETT TAPASZTALATAI, ELSŐSORBAN A HELYI UTÁNPÓTLÁSRENDSZERRŐL, AMATŐR FUTBALLRÓL, ÉS SZÍVESEN BESZÁMOLNA EZEKRŐL, VÁRJUK LEVELÉT AZ nsonline@nemzetisport.hu CÍMRE „KÜLFÖLDI TAPASZTALATOK” TÁRGYMEGJELÖLÉSSEL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik