Légiósok: „Nikolics az élen? Aki erre számított, az lódít”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.23. 13:45
null
Nikolics Nemanja akcióban (Fotó: USA Today)
„E pillanatban egyértelműen Nikolics Nemanja a legjobb csatár az MLS-ben” – állapította meg minapi cikkében a FourFourTwo magazin nemzetközi honlapja, ami híven illusztrálja: az MLS góllövőlistáját 10 találattal vezető magyar válogatott játékosnak kiváló a sajtója az Egyesült Államokban.

„Bárki, aki azt állítja, számított arra, hogy a szezon első másfél hónapja után Nikolics megelőzi David Villát, Sebastian Giovincót és Cyle Larint (utóbbi kanadai válogatott játékos, 17 góljának köszönhetően a liga újoncának választották 2015-ben – A szerk.) a góllövőlistán, az valószínűleg lódít” – írja a Major League Soccer (MLS) hivatalos honlapján is publikáló Charles Boehm.

A szerző felidézi: amikor néhány hónappal ezelőtt más témában eszmecserét folytatott a chicagói MLS-csapat egyik alapítójával, Peter Wilttel, a manapság már máshol dolgozó szakember a jóslatával azért csak-csak közel járt a valósághoz:

„Ha képesek kiszolgálni labdákkal, Nikolics kimagaslóan teljesít majd. Klasszikus befejező csatár, aki szerintem nagyon sikeres lesz az MLS-ben.”

Bár még kevés idő telt el a szezonból, viszonylag kicsi az adatbázis (esetünkben alig 1000 percnyi játékidő), Nikolics számai (10 gól; 0.83 mérkőzésenként; 30 százalékos gól/kaput eltaláló labda mutató) alátámasztják a fenti jóslatot – emlékeztet Boehm, hozzátéve: az MLS-szinten irigyelt Bastian Schweinsteiger, Dax McCarty, Juninho középpályássor biztosíték arra, hogy a támadó kiszolgálása a jövőben is elsőrangú lesz.

NIKOLICS-GÓLOK A TENGERENTÚLON

A cikk szerint Nikolics esete igazolja az MLS pozícióinak erősödését az átigazolási piacon – hiszen egy BL-ben is pályára lépő, a lengyel bajnokságban gólkirályi koronát kiérdemlő, válogatott játékosról van szó –, ugyanakkor példa arra is, hogyan lehet hasznosan elkölteni hárommillió dollárt játékosvásárlásra, illetve évi 1.9 milliót a kiszemelt fizetésére (amely összeggel Nikolics a 16. ligában, második a Chicagóban az évi 5.4 milliót kasszírozó Schweinsteiger mögött).

Mindehhez hozzátehetjük, hogy Nikolics a játékosok összteljesítményét megjelenítő Audi Player Index szerint is jó idényt fut: pillanatnyilag az övé a kilencedik legjobb mutató (509) a teljes ligában – szóval „megéri a pénzét” (a rangsort egyébként a nyolc gólnál tartó David Villa, a New York City FC spanyol klasszisa vezeti 612-vel).

S hogy a sikertörténet kerek legyen: Chicagót sokszor a világ legnagyobb lengyel városaként emlegetik Varsó után – nem véletlen tehát, hogy éppen az egyik ottani kirakatcsapatból, a Legiából igazoltak játékost, folytatván a „lengyeles” játékospolitikát, amely révén korábban Peter Nowak, Jerzy Podbrozny és Roman Kosecki is helyi közönségkedvenc lett. Nikolics (és a csapat) teljesítménye egyelőre e stratégia híveit is elégedettséggel töltheti el.

Az eddigi 12 meccsén 21 pontot szerző Chicago Fire a Keleti csoport második helyén áll a Toronto FC mögött (13/26), és nyugaton is csak egy csapat, a Sallói Dánielt a keretében tudó Sporting KC gyűjtött több pontot (13/22).

A chicagóiak a Dallasszal játsszák a legközelebbi bajnoki mérkőzésüket magyar idő szerint csütörtökről péntekre virradóra, hazai pályán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik