A Serie A nehéz terep a magyarok számára - érdemes odamenni?

Cs. Z., P. K.Cs. Z., P. K.
Vágólapra másolva!
2011.06.03. 18:21
Címkék
Az olasz élvonalbeli bajnokságban szereplő légiósaink közül Koman Vladimir játszott a legtöbbet a most befejeződő szezonban, de sem ő, sem a többiek nem lehetnek igazán elégedettek a mögöttük hagyott idényben. A következő évadtól két szombathelyi játékos, Simon Ádám (Palermo) és a 16 éves tehetség, Tamás Krisztián (AC Milan) is Olaszországban játszik – de vajon megéri-e egy magyar tehetségnek Itáliába szerződni, és ha igen, akkor mikor? Olaszországi légiósaink szezonjának értékelése mellett ezekre a kérdésekre is választ kerestünk két menedzser segítségével.  

A SERIE A-TÓL BÚCSÚZÓ MAGYAROK NEM ZÁRTAK JÓ SZEZONTA SERIE A-TÓL BÚCSÚZÓ MAGYAROK NEM ZÁRTAK JÓ SZEZONT

Koman Vladimir az edzője, a tavasszal elbocsátott

Domenico Di Carlo tanácsait hallgatja

(Fotó: Szabó Miklós)
Koman Vladimir az edzője, a tavasszal elbocsátott Domenico Di Carlo tanácsait hallgatja (Fotó: Szabó Miklós)

Olasz légiónk tagjai közül az élvonalban Koman Vladimir lépett pályára a legtöbbször, a szezon elején a Sampdoria meghatározó tagja volt Domenico Di Carlónál, aki bízott benne.

Az edzőváltás után, Alberto Cavasin érkezésével viszont már csak ritkán került a csapatba, akkor is csak csereként, az utolsó nyolc bajnokiból pedig csupán háromszor kapott lehetőséget az első osztálytól búcsúzó csapatban. Összesen 26 meccsen lépett pályára ebben az idényben a Serie A-ban, de csak hét találkozót játszott végig, 12-szer lecserélték, hétszer be. Összességében nem úgy sikerült számára az idény, ahogy elképzelte, a Nemzeti Sportnak adott szezonértékelő interjúban elmondta, váltani szeretne, és nem csak csapatot, hanem országot is.

Csapattársa, a télen a genovaiakhoz szerződő Laczkó Zsolt épp ellenkező utat járt be: eleinte alig kapott lehetőséget, az iramot felvéve azonban az utolsó fordulókban rendre kezdő volt, az utolsó tíz meccsből nyolcon játszott, ami jó alapot adhat neki a légiósélethez. Más kérdés, hogy nem sok sikerélménye volt, hiszen kilenc pályára lépése alkalmával mindössze hat pontot szerzett az ősszel még az Európa-ligában szereplő, de a szezont 18. helyen záró Sampdoria.

Az olasz élvonalban szerepelt magyar futballisták – a Bologna osztrák válogatott játékosát, Garics Györgyöt nem számolva – a tavaszi szezon végén kivétel nélkül búcsúztak csapatukkal a Serie A-tól.

Vass Ádám az újonc Brescia színeiben 20 meccsen lépett pályára, többször sérült volt, eltiltás is hátráltatta, de amikor játszott, akkor öt meccs kivételével mindig kezdett. A védekező középpályásnak a jövő nyáron lejár a szerződése, és mivel szeretne továbbra is az élvonalban játszani, nem kizárt, hogy hamarosan csapatot vált. A varsói Polonia egyébként vitte is volna, de Vass nem szeretne Lengyelországba szerződni.

Rudolf Gergely hányatott szezont tud maga mögött, az idény elején Genoában nem mindig tudta kiharcolni magának a kezdőcsapatba kerülést, ennek ellenére voltak jó pillanatai. A télen a piros-kékek „lepasszolták" a Barinak, ahol sokat szerepelt, meghatározó ember volt, de a déliek vele együtt is simán búcsúztak az élvonaltól, ráadásul a vezetők a szezon végén összekülönböztek a játékossal, hogy megspórolják fizetését. Egyelőre kérdéses, hogy Genovában számítanak-e majd rá a következő idényben.

FILKOR RENDSZERESEN JÁTSZOTT A SERIE B-BEN, FECZESIN GÓLOKAT IS SZERZETT

Feczesin Róbertnek Bresciában epizódszerep jutott, ugyanakkor az Ascoliban nemcsak rendszeresen játszott, de gólokat is szerzett, és a keret legeredményesebb játékosává nőtte ki magát. Filkor Attila a Triestinánál előre lépett, hiszen végre rendszeresen játszhatott, ugyanakkor csapata búcsúzott a második vonaltól. Kovácsik Ádám bajnokin az első csapatban nem léphetett pályára a Regginában.

A harmadik vonalban a játékpercek alapján a Reggina kölcsönjátékosa, Szatmári Lóránd töltött be meghatározó szerepet csapatában, a Salernitánában. Varga Roland a Foggiában – szintén kölcsönben – a 34 forduló során ugyan 21-szer pályára lépett, ám legtöbbször le- vagy becserélték. Tamási Zsolt (Virtus Lanciano) és Orosz Márk (Cavese) kevés lehetőséghez jutott. A magyar korosztályos válogatottakban egyaránt megfordult Szatmári, Varga párosból előbbit még egyéves szerződés köti a Regginához, de szeretne hazatérni, míg utóbbi a Brescia futballistája, így az ő jövője is attól függ, mik a tervei vele a vezetőknek.

HOVA ÉS MIKOR SZERZŐDJENEK A MAGYAR FIATALOK?

Nyártól két újabb magyar fiatal próbál szerencsét Olaszországban, mindketten Szombathelyről kerülnek Itáliába. A 16 esztendős Tamás Krisztián az AC Milan korosztályos együttesénél futballozik nyártól, míg Simon Ádám Palermóban folytatja.

Két, elsősorban fiatal tehetségekkel foglalkozó menedzsertől azt kérdeztük, hogy – az elmúlt (néhány) szezon negatív tapasztalatai után – vajon mennyire számít nehéz terepnek a magyar futballistáknak Olaszország, és egyáltalán melyik a szerencsésebb út: amit Tamás Krisztián választott, vagyis nagyon fiatalon élvonalbeli rutin nélkül külföldi tartalékcsapathoz szerződni, vagy amit Simon Ádám jár be, aki 44 NB I-es meccs után, 21 évesen igazolt egy élvonalbeli olasz gárdához. Simon Ádám esete már csak azért is érdekes, mert ikertestvére, Simon András az első utat választotta, nagyon fiatalon, NB I-es tapasztalat nélkül lett a Liverpool játékosa, de egyelőre nem tudta befutni azt a pályát, amit előzetesen jósoltak neki.

„Én alapvetően azt az elvet vallom, hogy minél fiatalabb korban külföldre kell szerződnie egy futballistának, amint a FIFA szabályok ezt lehetővé teszik. Ettől függetlenül persze figyelembe kell venni az egyes gyerekekre jellemző sajátosságokat, ugyanis egy olyan fiatal esetében, aki alapvetően nehezebben illeszkedik be egy új környezetbe, nehezebben szakad el a megszokott környezettől, a családjától, jobban meg kell gondolni a váltást, nem szabad siettetni" – kezdte a Nemzeti Sport Online-nak adott nyilatkozatát a Center Sport menedzseriroda részéről Paunoch Péter.

„Úgy gondolom, a magyar és a külföldi fiatalok esetében az egyik legnagyobb különbség a mentalitásban, az edzésekhez, a játékhoz való hozzáállásban mérhető. Éppen ezért fontos, hogy minél fiatalabban bele kerüljön a magyar tehetség ebbe a közegbe, hogy fel tudja venni az elvárt ritmust, és a korosztályos csapatokból felépítve magát aztán eljuthat az első keretig. Éppen ezért Tamás Krisztián esetében látok esélyt arra, hogy bejárja ezt az utat, de nem biztos, hogy a Milan szintjén" – fogalmazott a FIFA-licences játékosügynök.

„Egy ilyen sztárklubnál ugyanis nagyon nagy a versenyhelyzet, jóval nehezebb kitűnni, és egy más országból érkező labdarúgótól mindig kétszer annyit várnak, mint a hazaiaktól. Ezért az előrelépés érdekében szerencsésebb kisebb lépcsőfokkal kezdeni, ahol nagyobb eséllyel megkapja a játékos azt a meccsterhelést, amire az előrelépése érdekében szüksége van" – tette hozzá a Vass Ádám ügyeit is intéző menedzser.

A SportConcept menedzserirodától Bognár Nándor arról beszélt, hogy Olaszországot alapvetően nagyon nehéz terepnek tartja a magyar játékosok szempontjából, nekik jelenleg nincs is olaszországi légiósuk.

„Olaszországban kiváló a közeg, jók a körülmények, hatalmas élmény lehet ott futballozni, de kérdés, hogy az edzők foglalkoznak-e annyit a tehetségekkel, amennyit a fejlődésük megkívánna, megkapják-e azt a képzést, amire szükségük van" – nyilatkozta Bognár, aki szerint annyira különbözőek a játékosok, hogy nem lehet egyértelműen meghatározni, melyik az ideális kor, amikor érdemes külföldre szerződniük.

„Azt támogatjuk elsősorban, hogy tizenhat-tizenhét évesen utazzanak ki a futballisták külföldre néhány hétre, hogy megismerkedjenek a tereppel, tapasztalatot szerezzenek. Nekünk korábban például a Fulhamnél voltak így labdarúgóink" – fogalmazott a játékosügynök, aki azt is elmondta, hogy Real Madrid vagy Milan szintű csapat 18 évnél idősebb játékost aligha fog Magyarországról szerződtetni.

„Ugyanakkor azt is megvizsgáltuk néhány éve, a Chelsea tekintetében, hogy hány játékos került a saját utánpótlásból az első kerethez, és kiderült, hogy két-három évenként tud odakerülni egy-egy fiatal. Az arányok pedig a többi sztárcsapatnál is valószínűleg hasonlóan alakulnak, vagyis nagyon nehéz a fiatalok helyzete ezeknél a kluboknál" – tette hozzá Bognár.

 

OLASZORSZÁGI LÉGIÓSAINK STATISZTIKÁI – 2010–2011-ES SZEZON
NÉV MECCSSZÁM PERC GÓL GÓLPASSZ LAPOK
SERIE A
Koman Vladimir (Sampdoria) 26 1385 1 sárga
Laczkó Zsolt (Sampdoria) 9 589 2 sárga
Vass Ádám (Brescia) 20 1147 1 5 sárga
Rudolf Gergely (Bari – kölcsönben a Genoától) 25 1266 3 1 1 sárga, 1 piros
Feczesin Róbert (Brescia) 2 49
SERIE B (másodosztály)
Feczesin Róbert (Ascoli – kölcsönben a Bresciától) 19 1525 8 1 sárga
Filkor Attila (Triestina – kölcsönben a Milantól) 26 1931 2 1 6 sárga
Kovácsik Ádám (Reggina)
SERIE C (harmadosztály)
Orosz Márk (Cavese) 5 52
Szatmári Lóránd (Salernitana – kölcsönben a Regginától) 21 1335 1
Tamási Zsolt (Virtus Lanciano – kölcsönben a Parmától) 12 578 3 sárga
Varga Roland (Foggia – kölcsönben a Bresciától) 21 875 2 1 sárga

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik