NB III: szétesett a Pécs; legnagyobb tehetsége nélkül a Dunaújváros

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.04. 07:10
null
Vajon meddig maradnak a pécsi szurkolók akár másodosztályú futball nélkül? (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
Szombaton elkezdődik a labdarúgó NB III 2018–2019-es idénye. A Nemzeti Sport Online évek óta nyomon követi a három csoport eseményeit, és ezúttal is áttekintjük, hogy ebben a szezonban kik lehetnek a feljutásra esélyes csapatok, illetve várhatóan mely együttesek küzdenek majd a kiesés ellen. A három első helyezett egyébként feljut az NB II-be (ahonnan a 18–20. helyezett búcsúzik). Csoportonként a 14–16. helyezett, valamint a legrosszabb mutatóval záró 13. helyezett (összesen 10 gárda) kiesik a megyei I., illetve a budapesti I. osztályba, és 10 csapat jut fel a megyei első osztályú bajnokok osztályozói után. A bajnokság 2018. augusztus 4-én kezdődik és 2019. június 2-án ér véget.

 

KIÉLEZETT KÜZDELEM VÁRHATÓ KELETEN

Kiélezett küzdelem várható a Keleti csoportban, ahol most biztosan nem lesz olyan kiemelkedő csapat, mint amilyen az előző idényben a Monor volt.

Alaposan átalakult a Jászberény, amelyet kilenc játékos hagyott el, azonban négy olyan labdarúgó érkezett, akik pótolhatják a távozókat: Sándor István, Svedyuk Alex, Szöllősi Ferenc és Herczeg László. A csapat joggal bízhat abban, hogy újfent a dobogóért küzdhet.

Jól erősített a Cigánd is, amely megszerezte Bokros Tibort, Fodor Andrást, két kapust, Hrabina Alexet és Gazsi Tamást (érdekesség, hogy mindkettőt Szolnokról), illetve azt az Engel Alexet is, aki korábban már aláírt a Jászberényhez, azonban meggondolta magát, és végül mégsem szerződött a Jász-Nagykun-Szolnok megyeiekhez…

A Tiszaújváros kerete is tovább izmosodott, míg a Putnok korábbi játékosainak visszacsábításával (Bene Attila, Csicsvári Milán, Süttő Attila) próbál az élmezőnyben maradni.

Az ESMTK-tól viszont alapemberek távoztak, az erzsébetiektől bravúr lenne az előző szezonban látott futball és (2.) helyezés megismétlése. A debreceniek egyetemi csapata, a DEAC továbbra is tele van egykori élvonalbeli játékossal és jól erősített a Füzesgyarmat is.

„Sötét lónak” tűnik az NB II-ből kiesett Szolnoki MÁV, amely a saját nevelésű játékosain kívül mindenkitől megvált a nyáron. A vezetőség célja egy főként szolnokiakból álló együttes létrehozása volt, ami sikerült, a rutint pedig a korábbi élvonalbeli gólkirály, Simon Attila, illetve a kapus Molnár-Farkas Tamás képviselheti.

Keleten a kiesés elkerüléséért várhatóan a Sajóbábony, a Salgótarjáni BTC, a DVTK II, a Gyöngyös és a Tállya vív majd nagy harcot.

SZÉTESETT A PÉCS, EGYÉRTELMŰ ESÉLYES A SZEGED-GA

A Közép-csoportban a bajnoki cím első számú esélyese a nyáron a másodosztályból kiesettSzeged-Grosics Akadémia (a klub ezen a néven folytatja szereplését), amely egyben tartotta a keretét, sőt, megszerezte az NB II korábbi gólkirályát, Máté Jánost. Biztató számukra, hogy Máté az első két felkészülési meccsén négy gólt szerzett, rajta kívül pedig Oláh Gergő és Achim Sebastian is a hazai meccseit továbbra is Gyulán játszó gárdát választotta.

A 2017–2018-AS IDÉNY ADATBANKJA
KELETI CSOPORT
KÖZÉP-CSOPORT
NYUGATI CSOPORT
A 2016–2017-ES IDÉNY ADATBANKJA
KELETI CSOPORT
KÖZÉP-CSOPORT
NYUGATI CSOPORT

A Dunaújváros elveszítette legtehetségesebb játékosát, Dobos Barna szakmai igazgató fiát, a 18 éves Dobos Áront, aki a holland első osztályú Fortuna Sittard futballistája lett. Az egyaránt magasabb osztályú tapasztalattal rendelkező Pokorni Péter, Puskás Gábor és Mundi Roland viszont az újvárosiakat választotta, akik így dobogós helyezésben reménykedhetnek.

Nagy változások zajlottak a nyáron a Pécsi MFC-nél. A klubvezetőség bejelentette, hogy a költségvetés jelentős csökkentése miatt a labdarúgók eligazolhatnak a klubtól (a többség élt is a lehetőséggel, a legnevesebb maradó Koller Krisztián), míg Márton Gábor vezetőedzőtől a közelmúltban váratlanul elköszöntek. Sárai György lett a csapat új trénere, azonban a keret néhány rutinos játékosból és ifistákból alakul – még most is. Az együttes kevesebb mint két hete kezdte el a felkészülést, múlt hétvégén játszotta az első edzőmérkőzését, ez pedig nem nevezhető optimálisnak… A bennmaradásnál nem is lehet nagyobb céljuk a pécsieknek.

Wittrédi Dávid, Racskó Roland és Beke Péter is visszatért a másik baranyai együtteshez, a Kozármislenyhez, míg Nicsenko Igor a támadósort erősítheti, a mislenyiek így a tabella első felében lehetnek. A Rákosmente KSK-nál ismét Gálvölgyi István lett az edző, a gárda szintén előreléphet az előző szezonhoz képest. Kecskeméten három év után van ismét NB-s csapat, de a Bács-Kiskun megyeieknek az első NB III-as idényükben csak a stabilitás a céljuk, nagyobb terveket a későbbiekre szövögetnek majd.

A kiesés ellen várhatóan – a Pécs mellett – az újonc Taksony, a Hódmezővásárhely (amely csupán a feltöltéseknek köszönhetően maradt bent nyáron), a Makó, a Szentlőrinc és a Paks II küzd majd.

NYUGATON BEFUTHAT AZ AJKA, HEVESI VISSZACSEMPÉSZNÉ AZ ÉRZÉST

Nem sok hiányzott a Nyugati csoportban szereplő Ajkának ahhoz, hogy már a tavaszi szezonban befusson, a Kaposvár azonban akkor jobbnak bizonyult. Az új edző, Schindler Szabolcs által irányított bakonyiak (az eddigi tréner, Kis Károly a Vasashoz távozott) azonban tovább acélosították a keretüket és egyértelműen a feljutást tűzték ki célul.

Az Ajkának a tavalyi bronzérmes, az Érd lehet a riválisa, a Pest megyeiek három játékossal, Mojzer Györggyel, Honti Attilával és Bogdán Erikkel erősítettek, és az évek óta kiváló csapategység ismét esélyessé teszi őket kiugró eredmény elérésére.

Tóth András helyett az egykori válogatott futballista, Buzsáky Ákos lett a III. Kerületi TVE szakmai igazgatója, a gárda a Soroksártól érkező Gyepes Gáborral (is) izmosodott, de mivel több értékes játékos labdarúgó, egy középmezőnybeli helyezés elérése lehet reális.

Hevesi Tamás lett a Pénzügyőr edzője, a zenész-edző célja, hogy visszacsempéssze a „Pénzügyőr-érzést” a lelátóra, és emellett természetesen a szakember egy stabil, nem a kiesés ellen küzdő együttest szeretne összerakni.

A bennmaradásért Nyugaton is nagy csata várható, a THSE-Szabadkikötő, a Nagykanizsa, a Komárom, a Ménfőcsanak és a Sárvár közül mindegyik nagyon boldog lesz, ha meg tudja őrizni a tagságát a szezon végén.

NB III, 2018–2019

KELETI CSOPORT

1. FORDULÓ (augusztus 4–5.)
Szombati mérkőzések
17.00: Cigánd SE–Jászberényi FC
17.00: Szolnoki MÁV FC–Salgótarjáni BTC
17.00: Debreceni EAC–Putnok FC
17.00: Eger SE–FC Tiszaújváros
17.00: Füzesgyarmati SK–Nyírbátori FC
17.00: Gyöngyösi AK–Sényő FC
Vasárnapi mérkőzések
17.00: ESMTK–Tállya KSE
17.00: Diósgyőri VTK II–Sajóbábony VSE

A további fordulók párosítását ide kattintva tekinthetik meg!


KÖZÉP-CSOPORT

1. FORDULÓ (augusztus 4–5.)
Szombati mérkőzések

17.00: Szeged-Grosics Akadémia–Makó FC
17.00: Kozármisleny–Szekszárdi UFC
17.00: Hódmezővásárhelyi FC–Rákosmente KSK
17.00: Kecskeméti TE–Taksony SE
17.00: Dunaújváros PASE–Pécsi MFC
Vasárnapi mérkőzések
17.00: Iváncsa KSE–Bp. Honvéd-MFA
17.00: SZEOL SC–Szentlőrinc SE
17.00: Paksi FC II–FC Dabas

A további fordulók párosítását ide kattintva tekinthetik meg!


NYUGATI CSOPORT

1. FORDULÓ (augusztus 4–5.)
Szombati mérkőzések

17.00: FC Ajka–THSE-Szabadkikötő
17.00: III. kerületi TVE–Puskás Akadémia FC II
17.00: Andráshida SC–FC Nagykanizsa
17.00: Csepel FC–Komárom VSE
17.00: Ménfőcsanak ESK–Pápai Perutz FC
Vasárnapi mérkőzések
17.00: Dunaharaszti MTK–Pénzügyőr SE
17.00: BKV Előre–Sárvár FC
17.00: Érdi VSE–Mol Vidi FC II

A további fordulók párosítását ide kattintva tekinthetik meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik