Kétgólos hátrányból állt fel a hajrában a Videoton

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2017.07.30. 17:50
null
Nem volt feszültségmentes a felcsúti mérkőzés (Fotó: Földi D. Attila)
A labdarúgó NB I 3. fordulójának vasárnapi játéknapján a Videoton 2–2-es döntetlent játszott az Újpesttel a felcsúti Pancho Arénában.

 

LABDARÚGÓ NB I
3. FORDULÓ
Videoton FC–Újpest FC 2–2 (Scsepovics 86., Hadzic 88., ill. Nagy D. 7., 70.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS ITT!

Fehérvári hírmondó: Fiola Attila visszatért.

Igaz, első lépésben csak a Videoton II-ben öltött szerelést, ott is csupán hatvan percre, de legalább pályára lépett. A szombaton a Veszprém ellen 5–0-ra megnyert edzőmeccs után vasárnap a kispadon jutott hely a belső térdszalagszakadása után ismét játékra jelentkező védőnek, a Bordeaux ellen bokasérülést szenvedő Varga Józsefnek azonban még ott sem. A rotáció jegyében Pátkai Mátét a cserék közé jelölte Marko Nikolics, így viszont megnyílt a kezdőcsapatba vezető út Ezekiel Henty, sőt Barczi Dávid előtt is.

Apropó, Marko Nikolics! A Vidi vezetőedzője ezúttal ellenfélként találkozott Nebojsa Vignjeviccsel, de volt idő, amikor közös ügyet szolgáltak: 2011-ben mindketten a belgrádi Radnál dolgoztak. Ha nosztalgiázásra nem is jutott idő a kezdés előtt, egy kézfogásra és egy ölelésre igen, tisztelettudó vendégként a lila-fehérek trénere sétált át a hazai kispadhoz, hogy üdvözölje kollégáját.

Mire Bognár Tamás először a sípjába fújt, Nebojsa Vignjevics természetesen a helyén ült, ahogyan az életében először futballmeccsen járó Máté is befészkelte magát az egyik székbe. Édesapja már hónapok óta tervezte, hogy elhozza egy meccsre tizenöt hónapos kisfiát, a Videoton–Újpest remek alkalmat kínált erre. Máté először akkor nézett nagyot, amikor kigyúltak a felcsúti aréna fényei, majd arra csodálkozott rá, ahogy megdörrent a két kemény mag. Meglehet, neki ennyi is elegendő volt ahhoz, hogy örökre megfertőződjön a focival.

Ha mégsem, akkor ott volt Nagy Dániel 7. percben nyújtott „alakítása”. Az előző héten a Ferencváros ellen remeklő középpályás az Újpestben a csuklótörése után először kezdő, mindjárt 10-es mezzel „felruházott” Zsótér Donát indításával lódult meg, majd mesterien tekerte a labdát a kapu bal oldalába (0–1).

Ha nem is tapsolt a gólnak, de elismerősen biccenthetett Marco Rossi: a Honvédból bajnokcsapatot faragó olasz szakember is a helyszínen tekintette meg a mérkőzést. Nem csoda, hogy jó kedvében találtuk, új klubjával a második győzelmét is megszerezte szombaton: a Dunaszerdahely Trencsénben nyert 2–1-re. Eközben a kispestiek hazai pályán végeztek 2–2-re a Balmazújvárossal, Marco Rossi ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: „Sajnálom.”

A székesfehérváriak meg azt sajnálhatták, hogy nem igazán ment nekik a játék. Ebben persze nagy szerepe volt a vetélytársnak is. Az Újpest gyorsan, okosan és pontosan futballozott, kontráiban több veszély rejlett, mint az egyébként derekasan rohamozó Videoton támadásaiban. Gól nem esett, mégis örömujjongásban tört ki a lelátó a 30. percben: az eredményjelzőn megjelent, hogy Hosszú Katinka világbajnok lett 400 vegyesen!

Több sem kellett ahhoz, hogy az egymással kissé barátságtalan viszonyt ápoló két B-közép – rövid időre – egymásra találjon: itt is, ott is felzúgott a „Ria, ria, Hungária!”.

Tetszetős magyar megoldásokból a gyepen sem volt hiány: a magát szépen tisztára játszó Novothny Soma jobb alsó sarokba tartó lövését Kovácsik Ádám hárította bravúrral. Az is a Vidi kapusán múlt, hogy a szünetig nem duplázták meg előnyüket a fővárosiak: a félidő záró akkordjaként Mohl Dávidot akadályozta meg abban, hogy szabadrúgásból kipókhálózza a bal felső sarkot.

A térfélcserét követőn előbb egy Novothny Soma, Zsótér Donát összjáték okozott riadalmat a Videoton kapuja előtt, majd a másik oldalon egy szerb–montenegrói csata miatt vált paprikássá a légkör: Danko Lazovics és Mijusko Bojovics feszült egymásnak az egyik szerint vélt, a másik szerint valós könyöklés miatt. A tűz „átragadt” az összes pályán lévőre, egyik pillanatról a másikra jobb lett a mérkőzés.

A hetek óta csütörtök-vasárnap ritmusban játszó piros-kékek az utolsó tartalékaikat mozgósították, az Újpest pedig azt játszotta, amit ilyenkor kell: egyik ellentámadást vezette a másik után. Gól eshetett volna „itt” is (Ezekiel Henty két kísérleténél is nagyot fogott a korábban Fehérváron is megforduló Filip Pajovics), de „ott” esett: Nagy Dániel tette fel a koronát saját, illetve csapata teljesítményére a 70. percben (0–2).

Sokan már elkönyvelték, hogy eldőlt a három pont sorsa, és a 86. percig tulajdonképpen úgy is tűnt.

Akkor azonban Marko Scsepovics szépített, és egy csapásra izgalmassá vált a hajrá. Nem is maradt el a csattanó – Anel Hadzic egyenlített! 2–2

Ha úgy vesszük, az utolsó húsz percben kissé könnyelművé váló Újpest elszórakozta a győzelmét. De nézhetjük úgy is, hogy a kitartásból példát mutató Videoton rászolgált a a döntetlenre. Mi több, ha az utolsó percben a Henty–Pajovics párharc harmadik felvonása megint nem a kapus sikerét hozza, akkor...

ONLIVE KÖZVETÍTÉS ITT!

AZ ÁLLÁS
1. Diósgyőri VTK 3 2 1 7–2 +5 7
2. Vasas FC 3 2 1 3–2 +1 6
3. Mezőkövesd Zsóry FC 3 2 1 5–8 –3 6
4. Ferencvárosi TC 3 1 2 8–3 +5 5
5. Videoton FC 3 1 2 6–4 +2 5
5. Budapest Honvéd 3 1 2 6–4 +2 5
7. Szombathelyi Haladás 3 1 2 1–5 –4 3
8. Újpest FC 3 3 6–6 0 3
9. Paksi FC 3 2 1 5–6 –1 2
10. Balmazújváros 3 2 1 3–4 –1 2
11. Debreceni VSC 3 1 2 2–4 –2 1
12. Puskás Akadémia FC 3 1 2 2–6 –4 1

 

NB I, 2017–2018, 3. FORDULÓ
JÚLIUS 29., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Paksi FC–Debreceni VSC 1–1
Paks, Városi Stadion Németh Ádám
Haladás–Diósgyőri VTK 0–3
Sopron, Városi StadionFarkas Ádám
Bp. Honvéd–Balmazújváros 2–2
Budapest, Bozsik József StadionSzőts Gergely
JÚLIUS 30., VASÁRNAP
Vasas FC–Puskás Akadémia FC 2–0Budapest, Szusza Ferenc Stadion Erdős József
Videoton FC–Újpest FC 2–2
Felcsút, Pancho ArénaBognár Tamás
Ferencváros–Mezőkövesd 5–0Budapest, Groupama Aréna Solymosi Péter
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik