NB I: Nem erre számítottam, de a futball ilyen – Balogh B.

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2017.12.16. 07:43
null
Balogh Balázs azért küzd, hogy még eredményesebb legyen (Fotó: Dömötör Csaba)
A nyáron Újpestről a Puskás Akadémiához szerződő Balogh Balázs profin állt hozzá a posztváltáshoz, profin készül az első edzésére, ám a felkészülés megkezdése előtt a kikapcsolódás van fókuszban, ezért most Japánban túrázik.

Váratlan volt a klubváltás. Balogh Balázs, aki 2010 óta futballozott Újpesten, a nyáron arról beszélt, úgy készül, hogy még az ősszel pályára léphessen kétszázadik bajnoki mérkőzésén lila-fehérben.

A kétszázadik meccs meg is volt, de a Puskás Akadémia–Vasas (0–0) bajnokin jött el a futballista számára.

A nyáron ugyanis a felcsúti klub megegyezett az Újpesttel az átigazolásáról, aki így hét év, 186 bajnokin elért tizennyolc gólt követően elbúcsúzott a Megyeri úttól. Az újonc nem véletlenül próbálta megszerezni, mind a tizenkilenc bajnokin kezdő volt, három alkalommal lecserélték, mindössze százhárom percet játszott nélküle a Puskás Akadémia.

„Nehezen indult számomra az ősz – értékelte önmagát a 27 esztendős futballista. – Korábban belső védekező középpályásból jobb oldali fedezet lettem, még az újpesti időszak végén, a klubváltást követően ismét új poszton kellett helytállnom – bal oldali védőként. Sok új játékos érkezett a nyáron, és a tapasztaltabb futballistákkal együtt én is mindig azt mondtam az öltözőben: a csapat érdeke a legfontosabb, mindenkinek mindent kötelező ennek alárendelni – ezek után hiteltelennek tartottak volna, és okkal, ha kifogást emelek a nekem idegen pozíció miatt. Pintér Attila vezetőedző azt mondta, úgy alakult a helyzet, hogy most ott van rám szükség, nekem kell megoldanom a feladatot."

Érdekes, ez mégsem lehetett teljesen meglepő Balogh Balázsnak, hiszen amikor először válogatott játékosként pályára lépett (még 2014 őszén, a Groupama Arénában Észak-Írország ellen), akkor is balhátvédet kellett játszania a meccs egy szakaszában.

A szövetségi kapitány akkor Pintér Attila volt.

„Nem erre számítottam, de a futball ilyen, mindig megtréfál valamivel: sok örömöt tud adni, máskor bánatot okoz egy fájdalmas vereség – mondta a labdarúgó. – Nem akartam elfutni a kihívás elől, próbáltam a lehető leghasznosabb tagja lenni a csapatomnak. Persze ez nem volt könnyű, öt forduló után két ponttal sereghajtók voltunk, de bíztunk önmagunkban, tudtuk, az elvégzett munka előbb-utóbb eredményt hoz."

Így történt, hiszen négy győzelem következett, a Balmazújváros (2–1), a Haladás (5–1), az Újpest (3–1) és a Mezőkövesd ellen (1–0) – azóta senki sem emlegeti a lehetséges kiesők között a Puskás Akadémiát. Ebből az eredménysorból „kilóg" egy mérkőzés, Balogh Balázsnak vendégként fellépni a Megyeri úton új érzés lehetett – talán jól is jött, hogy az MLSZ döntése értelmében zárt kapus meccs volt?

„Dehogyis! – tiltakozott a játékos. – Bárcsak lett volna telt ház, annak jobban örültem volna! Az ott eltöltött hét év alatt rengeteg szeretetet, támogatást kaptam a szurkolóktól, nem tagadom, hiányoznak nekem, az átigazolás óta is rengeteg üzenetet kapok, amelyek szerint egyszer visszavárnak... Tulajdonosok, edzők, játékosok jönnek-mennek, az állandóságot a szurkoló képviseli, ezért mindig megadtam a tiszteletet, így nem gondolom, hogy bárki bántott volna azon a mérkőzésen."

A futballista a saját őszét úgy értékelte, hogy nyolcadik első osztályú idénye ez, és az eredményesség tekintetében a legkevésbé hatékony, gólt nem szerzett, három gólpassza van. Ebben minden bizonnyal benne van a pozícióváltás, sokkal több a védőfeladat, ritkábban ér fel az ellenfél kapujához. Fontos adalék, noha a Luxemburg elleni 1–2 a magyar futballnak súlyos pofon, Balogh Balázs hét percet a pályán tölthetett.

„A bajnokság során négy-öt gólt, hat-nyolc gólpasszt elvárok magamtól, igaz, a tavasszal még előreléphetek ezen a téren. A felkészülésre is készülni kell, huszonkettedikétől erőnléti edzővel elkezdem a munkát, erősödni, gyorsulni, tanulni akarok továbbra is, a szünet második felében már dolgozni szeretnék, hogy megfelelő állapotban érkezhessek meg az első téli edzésünkre."

Addig van idő a kikapcsolódásra, Balogh Balázs Tokióig utazott, hogy feltöltődjön. Mint mondta, a rövid nyári szünetben Balatonfürednél messzebb nem jutott, így a hosszabb téli szünetre tervezett hosszabb kirándulást, és mert szeret utazni és érdekelte Japán, a szezont követően útra kelt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik