Doll felfedezettje csillogott; Tisza „betette az izéknek”

Vágólapra másolva!
2015.08.03. 12:02
null
Thomas Doll lehetőséget adott a fiatal Nagy Ádámnak (fehérben), aki élt is ezzel – csapata (egyik) legjobbja volt a Vasas ellen <br />(Fotó: Földi Imre)
Folytatva az előző szezonban már megszokott menetet, hétfőként ezentúl is visszapillantunk a mögöttünk hagyott NB I-es forduló érdekességeire. Ez alkalommal Nagy Ádámmal, vagyis Thomas Doll felfedezettjével, Koman Vladimirrel, Tisza Tiborral, valamint azzal foglalkoztunk, mikor volt legutóbb három pesti csapat a dobogón. Emellett természetesen most is összeszedtük a forduló színeseit – NB I-es legek, érdekességek.

A RÉSZLETES MAI MENÜ:

♦ NAGY ÁDÁM, THOMAS DOLL FELFEDEZETTJE
♦ KOMAN VLADIMIR FELEMÁS MÉRKŐZÉSE
♦ TISZA TIBOR „BETETTE AZ IZÉKNEK”
♦ PESTIEKÉ A DOBOGÓ!
♦ PONT NÉLKÜL AZ ÚJONCOK
♦ A HÉTVÉGE SZTORIJAI

A HÉTVÉGE EMBERE: NAGY ÁDÁM

A Vasas–Ferencváros találkozó után a sajtótájékoztatón a Nemzeti Sport Online azt vetette fel Thomas Dollnak, a vendégek vezetőedzőjének, hogy bár Böde Dániel szerezte a zöld-fehérek mindkét gólját, a mérkőzés legjobbja Nagy Ádám volt. A német szakember erre annyit reagált, valóban nagyon elégedett a középpályás játékával, de a fiatal kora miatt nem szeretne ilyen kijelentésekbe bocsátkozni, szeretné a földön tartani labdarúgóját.

De hogy miért is láttuk mi ezt így? A Ferencváros érdekes felállásban futballozott, 4–1–2–1–2-ben, azaz „gyémánt” alakzatban, amelyben a négy védő előtt négy középső középpályás kapott helyet. Elöl Böde Dániel mellett Roland Lamah játszott, aki sokszor kimozgott az egyik szélre, így volt, hogy Nagy a másik szélen tűnt fel, de sokszor úgy tűnt, teljesen szabad kezet kapott a játékra.

A 20 éves játékos pedig élt ezzel a lehetőséggel, rendkívül nagy kedvvel futballozott, bejátszotta csaknem az egész pályát, hol a balhátvéd, hol a jobbszélső pozíciójában tűnt fel, futómennyisége kiemelkedő volt, és a győzelem megszerzésében is elévülhetetlen érdemei voltak.

Már az első félidőben is volt egy jó elfutása a jobb oldalon, ám a középre tett labdájából Hajnal Tamás nem tudott betalálni. A Fradi első góljában játszott szerepe miatt azonban nagy dicséret illeti őt. Labdát szerzett, majd pontosan passzolt Lamah-hoz, de ahelyett, hogy ezzel megelégedett volna, hatalmas sprintet vágott le a jobb oldalon, vissza is kapta a labdát, majd úgy passzolt Bödéhez, hogy a csatárnak onnan már nehezebb lett volna kihagynia, mint belőnie a labdát a kapuba – hálás is volt a fiatal társnak a center.

Böde Dániel és Nagy Ádám edzésen és a pályán is megérti egymást (Fotó: fradi.hu/ulloi129.hu)
Böde Dániel és Nagy Ádám edzésen és a pályán is megérti egymást (Fotó: fradi.hu/ulloi129.hu)

Ez volt Nagy Ádám első olyan NB I-es bajnokija, amelyen kezdett, azok után, hogy egy évvel ezelőtt még az U21-es csapatban futballozott, valamint az Aramis tartalék futsalcsapatában az NB II-es amatőr bajnokságban játszott! Nagyot fordult vele azóta a világ, tavasszal a Paks elleni meccsen csereként már beállt (akkor volt először nevezve), majd a Magyar Kupa-döntőn óriási meglepetésre a kezdőben volt, és egyáltalán nem okozott csalódást.

Thomas Doll felfedezettje az eddigi találkozókon azért érdemelt dicséretet, mert nem lógott ki, most pedig azért, mert kiemelkedett. Márpedig ha valaki a listavezető csapat győzelemmel végződő mérkőzésén a meccs legjobbja, akkor jó okunk van arra, hogy a forduló legjobbjának, azaz a hétvége emberének is nevezzük.

Korábbi futsalos társai képességei mellett szerénységét emelték ki, amikor arra kértük, jellemezzék Nagy Ádámot. Ha pedig a középpályás a tehetsége mellett ezt a tulajdonságot is meg tudja tartani, szép jövője lehet.

Koman Vladimir lehajtott fejjel távozott a pályáról (Fotó: Veres Viktor)
Koman Vladimir lehajtott fejjel távozott a pályáról (Fotó: Veres Viktor)

MI LESZ VELED, KOMAN VLADIMIR?

Szinte bizonyos, hogy aki nézett magyar labdarúgást az előző években, annak megvan a véleménye Koman Vladimirről. Lehetnek ezek pozitívak vagy negatívak, egy biztos, a válogatott középpályás nem most van karrierje csúcspontján.

Tavasszal már bővebben foglalkoztunk a középpályás helyzetével, akkor a számok azt mutatták, beleszürkült a hazai mezőnybe a korábban Olaszországban, Franciaországban és Oroszországban is futballozó játékos.

A forduló válogatottja
Hegedüs L. (MTK Budapest) – Botka (Bp. Honvéd), Kálnoki Kis (Újpest), Jagodics M. (Haladás), Ramírez (Ferencváros) – Pátkai (Videoton), Nikházi (Diósgyőri VTK), Thiam (MTK Budapest) – Nagy Á. (Ferencváros), Böde (Ferencváros), Tisza (DVSC-Teva)
A forduló játékvezetője: Iványi Zoltán (Diósgyőri VTK–Videoton) – Buzás Balázs, Szpisják Zsolt – Pintér Csaba, Nazsa Tamás

A felnőttkarrierje elejét külföldön töltő középpályás az előző idényben már itthon játszott, ám pályafutása első NB I-es góljára ennek a szezonnak a harmadik fordulójáig kellett várni, amikor tizenegyesből bevette a címvédő Videoton kapuját. Kevesen mondhatják el magukról azt, hogy 36-szoros válogatottként jön el számukra ez a nap.

Már-már azt gondolhattuk, ez esélyt ad a sokat kritizált középpályásnak arra, hogy újra magára találjon, ám ezt követően nagyot hibázott. A 93. percben 1–0-s állásnál a felezővonal környékéről hátrapasszolta a labdát, ám társat nem talált, csak Filipe Oliveirát, aki köszönte szépen, és kiegyenlített.

A Diósgyőr ráadásul a mérkőzést is elvesztette a következő percekben, a szurkolók pedig nem viselték jól a már megnyert találkozó elvesztését, és a középpályást szidták, néhányan már a távozását követelték. Koman nem is volt túl jó hangulatban, ezért a meccs után nem volt hajlandó nyilatkozni az NSO Tv munkatársának, utólag azonban a Nemzeti Sportnak elismerte, „hülyeséget csinált”.

A HÉTVÉGE CSEREJÁTÉKOSA: TISZA TIBOR

A két Európa-liga-mérkőzés között a Honvéd ellen lépett pályára a Debrecen, Kondás Elemér ezért nem a legerősebb összeállításában küldte pályára a csapatát. A mérkőzés elején pihenőt kapott Tisza Tibor is, ám Szakály Péter meghúzódott, a 44. percben ezért csereként pályára lépett, és az alábbi taktikai utasítást kapta:

Hatásos volt az üzenet, mert bár a Honvéd 3–1-re vezetett, egy pontot el tudott vinni Kispestről a Loki. A vendégek második góljánál ugyanis Tisza szabadrúgása után a Kemenes Szabolcsról kipattanó labdát vágta be Balogh Norbert, a ráadásban pedig a csereként beálló támadó egyenlített. A Honvéd így nem tudta követni a Fradit, veretlen maradt, de már csak a zöld-fehérek százszázalékosak.

PESTI DOBOGÓ TIZENKÉT ÉV UTÁN

A Honvéd ettől függetlenül a dobogóra került, de csak a harmadik helyre, mivel az Újpest jobb gólkülönbségével a második pozícióban áll a Fradi mögött. Adódik a kérdés: mikor volt három fővárosi csapat legutóbb az NB I dobogóján?

Egészen 2003 májusáig kell visszalapoznunk az évkönyvekben ahhoz, hogy hasonló esetre leljünk: a 2002–2003-as kiírás 30. fordulója után a Ferencváros állt az élen, az MTK volt a második, az Újpest a harmadik.

A 2007–2008-as szezon 1. fordulójában majdnem ilyen esettel találkoztunk, a rajton a REAC-ot 3–0-ra legyőző Honvéd állt az első, a Siófokon 4–2-re diadalmaskodó Újpest a második helyen, és a harmadikon is volt fővárosi csapat, csak nem egyedül: a Tatabányát 3–1-re megverő Vasas holtversenyben állt a Paksot szintén 3–1-re legyőző ZTE-vel. Bővebben erről itt!

PONT NÉLKÜLI ÚJONCOK

A 2014–2015-ös szezonban a Dunaújváros sem kezdte fényesen a szezont, ám az első két fordulóban elszenvedett vereség után a harmadik mérkőzésén döntetlent játszott a Lombard Pápával. Igaz, ez már a negyedik forduló volt, hiszen a harmadik körben az FTC kérésére elhalasztották a bajnokit. Ez utóbbi meccset a Ferencváros 2–0-ra megnyerte új stadionjában. A Dunaújváros a folytatásban azért feljavult, ám nem tudta elkerülni a kiesést.

A Vasashoz és a Békéscsabához hasonlóan a 2009–2010-es szezon újonca, a Lombard Pápa kezdte három vereséggel a bajnokságot. Az igazsághoz tartozik, hogy nem volt könnyű sorsolása a pápaiaknak, hiszen először az MTK fogadták (0–1), majd idegenben a DVSC (0–2) következett, azt követően pedig hazai pályán a Videoton (0–1) jött. A sorozatban három vereség után Újpestre látogatott az újonc, és a fővárosi lilákhoz ezer szállal kötődő Véber György irányította Lombard három góllal legyőzte ellenfelét, elindult a tabellán fölfelé, és elkerülte a kiesést.

A Vasas és a Békéscsaba a negyedik fordulóban egymással találkozik, így legalább egyikük biztosan megszerzi első pontjait.

A FORDULÓ SZÍNESEI. A HÉTVÉGE…

…LEGPIMASZABB CSELE

Vida Máté nevéhez fűződik, aki nagyon befűzte Leandrót – kötényt adott a kényszerűségből ismét középhátvédet játszó labdarúgónak.

…LEGNAGYOBB BUTASÁGA. VAGY MÉGSEM?

A Diósgyőr ellen hátrányban lévő Videotonnál Simon Ádám úgy ütött bele szándékosan kézzel a labdába, hogy már volt egy sárga lapja – mehetett is zuhanyozni. Az ezáltal emberhátrányba is kerülő székesfehérváriak azonban nem kaptak újabb gólokat, hanem fordítottak – mint arról fentebb már beszámoltunk.

…LEGNAGYOBB KIHAGYOTT HELYZETE

A Diósgyőr vereségéhez az is vezetett, hogy Takács Tamás hatalmas ziccert rontott. A csatár egy az egyben vezette a labdát Filip Pajovicsra, és ahelyett, hogy passzolt vagy lőtt volna, a kapusba vezette a labdát – ilyen hibát leginkább amatőr szinten szoktunk látni, nem az élvonalban.

A találkozó összefoglalója Koman passzával, Simon pirosával és Takács helyzetével

…ÖNGÓLJA

Erre a fordulóra is jutott egy. Bényei Balázs (Békéscsaba), Grúz Tamás (Vasas) és Juhász Roland (Videoton) után Zsidai László (Debrecen) is a saját kapujába talált, így eddig minden fordulóban volt öngól.

…LEGRENDESEBB LABDARÚGÓJA

Mint beszámoltunk róla, Bosnjak Predrag közvetlenségével kivívta az egyik székesfehérvári anyuka szimpátiáját. A Haladás balhátvédje az MTK elleni bajnoki után találkozott a kisfiúval, aki a legutóbb a pályára kísérte is, a labdarúgó pedig a cipőjét ajándékozta a fiúnak.

LABDARÚGÓ NB I, 3. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés (Tv) Játékvezető
Nézőszám
Augusztus 1., szombat
18.00 Újpest FC–Békéscsaba 2–0 Németh Ádám
3692
18.00 Puskás Akadémia–Paksi FC 1–0 Solymosi Péter
1261
18.00
Haladás–MTK 2–2 Berke Balázs
3130
18.00
DVTK–Videoton FC 1–2 Iványi Zoltán
4264
20.30 Vasas–FTC 0–2 Kassai Viktor
3000
Augusztus 2., vasárnap
18.00 Bp. Honvéd–DVSC-Teva 3–3 Andó-Szabó Sándor
2700
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
Az állás
1. Ferencvárosi TC 3 3 7–1 +6 9
2. Újpest FC 3 2 1 5–1 +4 7
3. Budapest Honvéd 3 2 1 6–4 +2 7
4. DVSC-Teva 3 1 2 7–6 +1 5
5. Paksi FC 3 1 1 1 4–1 +3 4
6. MTK Budapest 3 1 1 1 4–4 0 4
7. Puskás Akadémia FC 3 1 1 1 2–2 0 4
8. Szombathelyi Haladás 3 1 1 1 3–4 –1 4
9. Videoton FC 3 1 2 2–3 –1 3
10. Diósgyőri VTK 3 1 2 4–6 –2 3
11. Vasas FC 3 3 2–7 –5 0
12. Békéscsaba Előre 3 3 2–9 –7 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik