A Mezőkövesd még nem „lépett át” az Ungváron

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.02. 12:25
null
A Mezőkövesd vasárnap a DVSC-Teva otthonában lép pályára első NB I-es pontja, pontjai megszerzése reményében <br />(Fotó: Havran Zoltán)
A múlt héten rajtolt az NB I 2013–2014-es szezonja, s lejátszotta történetének első élvonalbeli bajnokiját a Mezőkövesd és a Puskás Akadémia FC. A borsodiak vereséggel debütáltak, a felcsútiak rögtön pontot szereztek, s bár még veretlenek, egyben nyeretlenek. A Kövesdnek még nincs pontja az NB I-ben, így az örökrangsorban még nem sikerült előznie... Folytatjuk sorozatunkat, az NB I 2. fordulója előtt is összegyűjtöttünk statisztikai érdekességeket.

 

Az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság történetében korábban egyetlen olyan csapat volt, amely nem nyert NB I-es meccset: az Ungvári AC. Az ungváriak – miután Kárpátalját a második világháború előtt visszacsatolták Magyarországhoz – előbb az NB III-ban, majd az NB II-ben szerepeltek, aztán az 1943–1944-es szezon végén elsők lettek az NB II Északi csoportjában (megelőzve többek között a Salgótarjáni SE-t, az Ózdi VTK-t, a Miskolci Vasutast és a Perecest – azaz olyan csapatokat, amelyek fennállásuk során szintén voltak élvonalbeliek), és feljutottak az NB I-be.

1944 augusztusában indultak a Nemzeti Bajnokság első osztályának küzdelmei, az ungváriaknak az első fordulóban elmaradt az Újvidék elleni hazai meccsük, majd kikaptak 5:0-ra a Ferencváros és 5:2-re a Salgótarjáni BTC otthonában. A 4. fordulóban a Szentlőrinci AC-t fogadták az UAC-pályán, s 3:1-es vereséget szenvedtek, aztán több NB I-es mérkőzést már nem tudtak lejátszani. A háború (bombázások, harcok, stb.) miatt az MLSZ felfüggesztette a Nemzeti Bajnokságot, mert a vidéki csapatok nem tudtak utazni egymáshoz és Budapestre sem, és a fővárosi együttesek sem tudtak eljutni vidékre – így a szövetség ideiglenesen kizárólag budapesti csapatok részvételével írta ki a bajnokságot 1944 őszén (Szövetségi Díj, majd Hadibajnokság néven, amelyet a Ferencváros nyert meg).

Az Ungvári AC tehát összesen három NB I-es meccset játszott le, és mind a hármat elvesztette, majd Kárpátalja ismételt elcsatolása után már nem szerepelt a magyar bajnokságban. A történeti kitekintő után lássuk a 2. forduló egyes mérkőzéseihez kapcsolódó statisztikai érdekességeket.

PAKSI FC–PÉCSI MFC

♦ Több negatív szériája is véget ért a Paksnak az 1. fordulóban. Az Újpest elleni 2–1-es győzelemmel ötös bajnoki vereségsorozata zárult le az együttesnek, és NB I-es mérkőzésen 298 perc után sikerült ismét gólt szereznie.

♦ Előző nyolc bajnokiján mindig kapott legalább egy gólt a Paks. Legutóbb április 12-én, odahaza a DVTK ellen sikerült kapott gól nélkül lehozni egy meccset a tolnai csapatnak.

♦ Az előző bajnokságban 3 győzelem, 5 döntetlen és 7 vereség volt a Paks hazai mérlege, ez nagyon gyenge mutató, egyedül a „száműzetésben" játszó Egri FC-é volt ennél rosszabb.

♦ A 2012–2013-as szezont pályaválasztóként három vereséggel (Ferencváros 1–3, Debreceni VSC 1–2, Kecskeméti TE 0–1) zárta a Paks, odahaza legutóbb a DVTK ellen nyert bajnokit (2013. április 12.).

♦ Legutóbbi hazai bajnokiján a KTE-től kapott ki a Paksi FC, a kecskemétiek kispadján akkor még Horváth Ferenc ült, aki a nyáron éppen a Paks vezetőedzője lett.

♦ Mindkét csapat régen játszott döntetlent: a paksiak április 9-én, az Eger ellen, míg a pécsiek 2012. november 17-én, a Videoton ellen ikszeltek legutóbb. A Paks kilenc, a PMFC tizenhat bajnoki meccs óta nem ért el döntetlent.

♦ Két győzelemmel zárta az előző idényt a Pécs, a jó szériát az új szezonban nem tudta folytatni, hiszen a nyitó mérkőzésen 2–1-re kikapott a Ferencvárostól.

♦ A Paks előző tizenegy bajnokiján mindig esett gól, a zöld-fehérek legutóbb március 30-án végeztek 0–0-ra (a Haladás ellen). A pécsiek ebben a tekintetben még hosszabb sorozattal rendelkeznek: 2013-ban valamennyi bajnoki meccsükön született gól, 0–0-t legutóbb 2012. november 17-én játszottak (a Videotonnal).

♦ Az előző bajnokságban a PMFC eredményesebb volt idegenben, mint otthon. Vendégként 6–4–5 volt a mérlege, ez a negyedik legjobb mutató a mezőnyben – a Győr, a Videoton és a Bp. Honvéd, azaz a három dobogós után.

♦ Utóbbi hat idegenbeli bajnoki meccsén felváltva hol nyert, hol veszített a Pécs. Ha a sorminta folytatódik, akkor ezúttal vesztesen hagyja el a játékteret.

♦ A két csapat 2006 – azaz a paksiak első NB I-es idénye – óta találkozik egymással az élvonalban. Eddig hat bajnoki összecsapásuk volt, és akár Pakson, akár Pécsen rendezték a meccset, a hazai csapatnak nem termett babér. Ötször az aktuális vendég győzött, egyszer – 2011. szeptember 24-én – döntetlen született, Pakson 4–4-re végeztek a felek. Az örökmérleg: három Paks-győzelem, egy döntetlen, két pécsi siker, a gólkülönbség 13–10 a Paks javára.

♦ Pakson 2006. november 4-én találkoztak először, 1–0-ra a PMFC nyert, majd következett a 4–4-es mérkőzésük, tavaly pedig, a nyitó fordulóban Zoran Zeljkovic 93. percben, szabadrúgásból lőtt bombagóljával 3–2-re a győztek a pécsiek. Tehát a Paks pályaválasztásával lejátszott meccseken két pécsi siker mellett egy döntetlen a mérleg, a gólkülönbség 8–6 a vendégek javára.

DIÓSGYŐR–MTK BUDAPEST

♦ A DVTK kettes nyeretlen mini szériát hozott át magával az előző szezonból, ezt a győri iksszel rögtön meg is toldotta, így már három bajnoki mérkőzésen nem tudott győzni. Legutóbb május 19-én nyert, odahaza a KTE ellen (2–1).

♦ Utóbbi tizenhárom bajnoki meccsén mindig kapott gólt a Diósgyőr, ez a sorozat március 1-je után kezdődött, azt követően, hogy idegenben 1–0-ra legyőzte az Egri FC-t.

♦ Nyolc győzelem, öt döntetlen, két vereség – ez volt az otthoni mérlege a legutóbbi évadban a DVTK-nak (az 5. legjobb a mezőnyben), utóbbi nyolc hazai bajnokiján veretlen maradt.

♦ A DVTK odahaza két vidéki (dunántúli) csapattól kapott ki 2012–2013-ban: a Győrtől és a Kaposvártól. A fővárosiak közül az FTC-vel ikszelt (2–2), az Újpestet, a Honvédot és mostani ellenfelét, az MTK-t legyőzte az előző kiírásban.

♦ A jó otthoni széria ellenére a DVTK az előző tíz hazai mérkőzésén mindig kapott gólt, igaz, utóbbi nyolc diósgyőri fellépésén szerzett is.

♦ A DVTK 2012. szeptember 15-én (Videoton–Diósgyőr) játszott legutóbb 0–0-t,azóta mind a 24 bajnokiján esett gól.

♦ Vendégként nem tartozott a legjobbak közé az előző kiírásban az MTK, a kék-fehérek 4–4–7-es idegenbeli mérleggel zárták a 2012–2013-as szezont.

♦ Utóbbi öt idegenbeli meccsén nyeretlen volt a fővárosi együttes: kikapott Siófokon (1–2), aztán ikszelt Újpesten (1–1), majd veszített a Videoton (0–2), a Ferencváros (0–2) és a Győri ETO (0–1) otthonában is, tehát vendégként hármas vereségsorozatot hozott magával az előző szezonból.

♦ Idegenben bajnokin 270 perce nem szerzett gólt az MTK. Vendégként legutóbb Újpesten voltak eredményesek Kanta Józsefék, a Szusza Ferenc Stadionban éppen a csapatkapitány 90. percben, szabadrúgásból szerzett remek góljával egyenlítettek. Azóta látogatóként három meccset játszott, és gólképtelen maradt az MTK.

♦ Vendégként legutóbb Vácon, az Egri FC ellen győzött az MTK, a 3–0-s siker óta idegenben mindig kaptak gólt Garami mester tanítványai.

♦ A két csapat utóbbi tíz diósgyőri bajnokijából ötöt nyert meg az MTK, négy meccs döntetlen lett, és a hazaiaknak csupán egyszer sikerült győzniük – éppen az előző szezonban, 2012. október 5-én. A 2–1-es DVTK-sikerrel véget érő találkozón a piros-fehérektől Tisza Tibor és Elek Ákos, a vendégektől Kanta József (tizenegyesből) volt eredményes. A kék-fehérek aztán a tavasszal, a Hidegkuti Nándor Stadionban 2–0-val vágtak vissza az őszi vereségért.

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI–KECSKEMÉTI TE

♦ Amióta a Kaposvár visszakerült az NB I-be – azaz 2004 nyarától – a múlt heti, Debrecen elleni 7–1-es zakó a legsúlyosabb bajnoki veresége a somogyi csapatnak.

♦ Előző hat NB I-es meccséből csupán egyet nyert meg a Rákóczi.

♦ Pályaválasztóként 6–5–4 volt a Kaposvár mérlege az előző kiírásban. Utóbbi három hazai bajnoki mérkőzésén veretlen maradt a Rákóczi: legyőzte a Haladást (3–2) és a Paksot (1–0), és 1–1-et játszott a Diósgyőrrel.

♦ 2012. november 23. óta (Kaposvár–MTK) nem játszott 0–0-t a Rákóczi, azóta tehát mindegyik (sorozatban tizenöt) bajnokiján esett gól.

♦ Győzelemmel zárta az előző bajnokságot, és győzelemmel nyitotta az új szezont a KTE – a Paks elleni májusi sikernél még Horváth Ferenc volt a vezetőedzője, a múlt heti Honvéd-verésnél már Bekő Balázs ült a kispadon.

♦ Utóbbi hat idegenbeli bajnokijából hármat megnyert és csupán egyet veszített el (Diósgyőrben, 2–1-re) a KTE.

♦ Az előző szezonban 6–3–6 volt a kecskeméti lila-fehérek mérlege vendégként, ez az 5. legjobb mutató volt a mezőnyben. Hat idegenbeli győzelméből ötöt úgy ért el a csapat, hogy nem kapott gólt: Pécsen, az Egri FC otthonában, Siófokon, Pápán és Pakson sem kapitulált a védelme.

♦ Korábban a másodosztályban is találkozott egymással a két együttes, 2008-tól viszont már az élvonalban „randevúznak": Kaposváron ötször játszottak, négyszer a hazaiak győztek (mind a négy alkalommal 2–1-re!), egyszer – éppen legutóbb, március 8-án – a KTE nyert, méghozzá 3–2-re. A gólkülönbség 10–7 a Rákóczi javára.

♦ Az egymás elleni NB I-es összmérleg: 10 mérkőzés, hat kaposvári és négy kecskeméti győzelem – döntetlent még nem játszottak egymás ellen az élvonalban.

HALADÁS–GYŐRI ETO FC

♦ A Haladás vereséggel kezdte a szezont, Fehérváron kapott ki 2–0-ra. Előtte sorozatban nyolc bajnokin szerzett gólt – ez a szép széria ért véget vasárnap.

♦ A 2012–2013-as szezonban a szombathelyi együttes játszotta a legtöbb döntetlent (7) hazai pályán, pályaválasztóként 6–7–2-es mérleggel zárt. Csak a Paks és a Videoton győzött a vasi megyeszékhelyen.

♦ Otthon négy bajnoki meccs óta veretlen a Hali: a DVSC-t és a Pápát legyűrte, a KTE-vel és a Honvéddal 1–1-et játszott.

♦ A bajnoki címvédő Győri ETO ebben a szezonban már négy tétmérkőzésen van túl: a DVSC elleni Szuperkupa-mérkőzés megnyerése után három fellépésén képtelen volt győzni. A BL-selejtezőben oda-vissza kikapott a Maccabi Tel-Avivtól, majd az NB I nyitányán ikszelt (1–1) a DVTK-val.

♦ Vereség, győzelem, vereség, győzelem – ez az ETO eredménysora a legutóbbi négy idegenbeli bajnokiján. A győriek nem szeretnék folytatni a sormintát...

♦ Az előző bajnoki kiírásban vendégként (is) az ETO szerezte a legtöbb pontot: 8–4–3-as mutatóval zárt, csupán Debrecenben (1–4), Kecskeméten (2–5) és Kispesten (0–2) kapott ki.

♦ A Magyar Kupában és a Ligakupában többször is legyőzte az utóbbi időben a Haladás a Győrt, bajnokin viszont legutóbb 2008-ban sikerült neki: Szombathelyen 2–1-re nyert a Hali. Azóta kilenc NB I-es meccset játszottak egymás ellen, hétszer döntetlenre végeztek, kétszer az ETO győzött.

♦ A Győr legutóbb 2009 szeptemberében nyert bajnokit a Rohonci úton, azóta mindhárom szombathelyi bajnoki meccsük iksz lett (3–3, 1–1, 1–1).

PUSKÁS AKADÉMIA FC–ÚJPEST FC

♦ A Puskás Akadémia FC döntetlennel mutatkozott be az élvonalban, és jelen pillanatban az NB I történetének egyetlen veretlen csapata. Nagy kérdés, meddig mondhatja ezt el magáról a felcsúti alakulat.

♦ A múlt héten hét újoncot avatott a PAFC, közülük hat magyar labdarúgó, egy légiós – erről bővebben ITT olvashat.

♦ Amíg nem készül el a felcsúti Aranycsapat Labdarúgó Stadion, addig a Puskás Akadémia Székesfehérváron, a Sóstói Stadionban játssza hazai mérkőzéseit. Nem a PAFC az első csapat, amely a Videoton létesítményét használja albérletnek, az agárdi székhelyű Gázszer FC az 1997–1998-as szezonban, valamint 1999 őszén rendezte hazai meccseit a Sóstói Stadionban (közben egy évig a Stadler Stadion volt az otthona Akasztón). Az 1997–1998-as bajnokság abban is hasonlít a mostanihoz, hogy akkor is két abszolút újonc, a Gázszer FC és a Tiszakécske vágott neki a szezonnak. Az idény végén az agárdiak bennmaradtak, a kécskeiek kiestek.

♦ Ha az Újpest utóbbi öt NB I-es mérkőzését nézzük, akkor vereség, győzelem, vereség, győzelem, vereség a sorminta (döntetlen április 30. óta nem játszottak a lilák) – ha ez folytatódik, akkor a hétvégén győzelmet ünnepelhet a fővárosi csapat.

♦ Az előző kiírásban sokáig nagyon gyengén szerepelt vendégként az Újpest, a végére viszont 5–4–6-ra feljavította idegenbeli mérlegét, a látogatóként lejátszott utóbbi öt mérkőzéséből ugyanis négyet megnyert (Debrecenben, Pápán, az Eger „otthonában" és Siófokon győzött).

♦ 2008 óta nyeretlen az 1. fordulóban lejátszott meccseken az Újpest. Tavaly és tavalyelőtt a 2. fordulós mérkőzése sem sikerült jól, 2012-ben a Videotontól, egy évvel korábban a Győri ETO-tól kapott ki 1–0-ra a bajnokság ezen szakaszában. 2010-ben viszont a Kaposvárt, 2009-ben pedig a Kecskemétet győzte le a 2. fordulóban.

FERENCVÁROS–VIDEOTON

♦ Hármas veretlen sorozatot hozott át az előző szezonból a Ferencváros, amely a múlt heti pécsi sikerével immár négy bajnoki mérkőzés óta nem talál legyőzőre.

♦ A tavasszal három olyan hazai bajnokija volt a Fradinak, amelyet a Puskás Ferenc Stadionban rendezett meg, az Egert (4–0) és a Siófokot (4–2) legyőzte, mostani ellenfelétől, a Videotontól viszont 1–0-ra kikapott.

♦ A fehérvári együttes valóságos mumusává vált a Fradinak – már ami a Ferencváros otthonában lejátszott bajnokikat illeti (az ősszel a Sóstói Stadionban és a tavasszal a Ligakupa fehérvári döntőjében az FTC győzött). A zöld-fehérek 2003 áprilisa óta odahaza, NB I-es meccsen képtelenek megverni a Videotont! Azóta az eredménysor a Fradi pályaválasztásával: 2–2, 0–1, 0–1, 2–2, 0–5, 0–1, 0–1.

♦ Három tétmeccsen van túl a Videoton ebben az idényben. Odahaza legyőzte a Mladoszt Podgoricát (El) és a Haladást (NB I), idegenben viszont vereséget szenvedett a Mladoszt elleni El-selejtező visszavágóján, és ki is esett az Európa-ligából.

♦ A 2012–2013-as évadban a Videoton szerezte vendégként a második legtöbb pontot (27), 8–3–4-es mérleggel zárva a bajnokságot. Újpesten, Kispesten, valamint a Fradi ellen (a Puskás Ferenc Stadionban) győzött, a fővárosi csapatok közül egyedül az MTK-nál szenvedett vereséget (3–2).

♦ 2013-ban a Videoton valamennyi bajnoki meccsén esett legalább egy gól.

♦ A tempofradi.hu összesítése szerint a Ferencváros pályaválasztásával a 42. bajnoki mérkőzését játssza a két együttes. A korábbi 41 találkozón 23 ferencvárosi, 11 fehérvári győzelem született, 7 meccs döntetlennel ért véget, a gólkülönbség 79–43 az FTC javára.

♦ A Népstadionban, majd a Puskás Ferenc Stadionban eddig hétszer meccseltek egymással az NB I-ben, ötször a Fradi nyert, egyszer a Videoton, egy találkozó iksz lett.

♦ Az NB I-es örökmérleg: 82 mérkőzés, 38 FTC-győzelem, 23 iksz, 21 Videoton-siker, 133 Fradi-gól, 89 Vidi-találat.

BP. HONVÉD–LOMBARD PÁPA

♦ Előző három tétmérkőzését elvesztette a Honvéd: az Európa-ligában oda-vissza kikapott a Vojvodinától, majd az NB I nyitó fordulójában 3–1-es vereséget szenvedett Kecskeméten.

♦ Kecskeméti botlásával tíz bajnoki meccsből álló veretlen szériája zárult le a kispesti együttesnek.

♦ Pályaválasztóként 7–5–3-as mérleggel zárta az előző bajnokságot a Honvéd, utóbbi hat hazai NB I-es meccsén veretlen maradt. Előző három otthoni bajnokiját megnyerte, és a Bozsik Stadionban NB I-es találkozón 496 perce (!) nem kapott gólt.

♦ Döntetlennel kezdte a szezont a Lombard, s mivel az előző bajnokság utolsó három fordulójában nyeretlen maradt, immár négy bajnoki óta nem győzött. Legutóbbi sikere az Egri FC elleni 6–1-es diadal, amelyet május 11-én aratott.

♦ Vendégként nagyon gyengén szerepelt a Lombard Pápa az előző kiírásban: mindössze egy győzelmet aratott, négyszer ikszelt, tízszer kikapott. Előző tizenegy idegenbeli bajnokiján nyeretlen maradt, látogatóként legutóbb 2012 szeptemberében, a KTE otthonában tudott győzni (2–1).

♦ A 2012–2013-as szezonban nem volt olyan idegenbeli NB I-es meccse a Pápának, amelyen ne kapott volna gólt.

♦ Az elmúlt években Kispesten kétszer is nyerni tudott a Lombard FC: 2009-ben 3–1-re, 2010-ben 4–2-re. Az utóbbi két szezonban viszont a Honvéd egyaránt 2–0-ra legyőzte a Pápát a Bozsik Stadionban.

DEBRECENI VSC–MEZŐKÖVESD-ZSÓRY

♦ A vasárnapi mérkőzésen eredetileg a Mezőkövesd lett volna a pályaválasztó – ettől függetlenül a kövesdi stadion átépítése miatt mindenképpen Debrecenben rendezték volna a meccset –, ám a két csapat megegyezett egymással a pályaválasztói jog felcseréléséről.

♦ Három nyeretlen tétmérkőzés – a Győr elleni Szuperkupa-vereség, illetve a Strömsgodset elleni két Európa-liga-találkozó – után az NB I első fordulójában kiütéses győzelmet aratott a Loki a nyolcvan percen keresztül emberhátrányban futballozó Kaposvár ellen. A7–1-es DVSC-győzelem volt az utóbbi idők legnagyobb különbségű első fordulós sikere. S hogy mikor nyert legutóbb valamelyik NB I-es csapat legalább hat góllal a nyitó fordulóban? Korábbi cikkünkből ezt is megtudhatja, kattintsonIDE!

♦ Az előző bajnokságban a Loki hazai pályán 11–0–4-es mérleggel zárt, azaz otthon nem játszott döntetlent! Debrecenben legutóbb 2012. április 7-én ikszelt, a Siófok ellen ért el 1–1-et. Azóta 19 hazai NB I-es mérkőzésen nem döntetlenezett.

♦ A DVSC 2010. május 19. óta nem játszott 0–0-t pályaválasztóként, azaz azóta mindegyik hazai bajnokiján esett legalább egy gól. A Mezőkövesd 2012 novemberében játszott legutóbb gól nélküli döntetlent (a Putnok ellen).

♦ Története első élvonalbeli mérkőzésén 3–0-ra kikapott a Mezőkövesd, így első NB I-es pontjára és első NB I-es góljára is még várnia kell.

♦ Három NB I-es újoncot avatott az 1. fordulóban a Mezőkövesd, mindannyian magyar játékosok.

♦ A Mezőkövesd a hatodik borsodi csapat, amely az NB I-ben szerepel. A másik öt gárda (Attila, DVTK, Pereces, MVSC, Ózd) közül a Pereces és a Miskolci VSC csupán egy szezont töltött az élvonalban, feljutása után rögtön kiesett. Mezőkövesden nagyon bíznak abban, hogy kedvenceik nem jutnak hasonló sorsra.

NB I, 2. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK
Időpont Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Augusztus 2., péntek
19.00 MVM Paks–Pécsi MFC (Sport1) Andó-Szabó Sándor
Augusztus 3., szombat
16.30 Diósgyőri VTK–MTK Budapest (Sport1) Bognár Tamás
19.00 Kaposvári Rákóczi–KTE-Phoenix Mecano Erdős József
19.00 Haladás–Győri ETO FC (Sport1) Solymosi Péter
21.00 Puskás Akadémia FC–Újpest FC (M2) Farkas Ádám
Augusztus 4., vasárnap
16.30 Ferencváros–Videoton (Duna Tv) Kassai Viktor
18.30 Bp. Honvéd–Lombard Pápa (Sport2) Fábián Mihály
20.30 Debreceni VSC-Teva–Mezőkövesd-Zsóry (Sport2) Vad II István
TABELLAGÓLLÖVŐLISTA, JÁTÉKOSSTATISZTIKÁKMENETRENDEREDMÉNYEK

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik