Ki tudja-e pöckölni a Vasas, vagy a Szeged a Szparit, vagy az ETO-t a feljutásból? – NB II-es felvezetés

F. B., P. Gy., R. Z.F. B., P. Gy., R. Z.
Vágólapra másolva!
2024.02.03. 08:50
null
Mire lesz képes tavasszal a Vasas? (Fotó: Árvai Károly, archív)
Szombaton a Kozármisleny–Budapest Honvéd meccsel elrajtol a labdarúgó NB II tavaszi szezonja. A feljutásra négy csapatnak van reálisa esélye (Nyíregyháza, ETO FC Győr, Szeged-Csanád Grosics Akadémia, Vasas), de ebből csak az első kettő kerül majd az élvonalba. A kiesés elől legalább öt együttesnek kell menekülnie, s a létszámcsökkentés második lépcsőjében úgy változik 18-osról 16 csapatosra a mezőny, hogy az utolsó négy helyezett azonnal búcsúzik, míg az NB III csoportgyőztesei osztályozót vívnak, és közülük csak két gárda jut fel.


NÉGYEN KÜZDHETNEK A FELJUTÁSÉRT TAVASSZAL

A nyáron csak osztályozón bent maradt, de az idény előtt jól megerősített Nyíregyháza Spartacus parádés őszt produkált, Tímár Krisztián vezetőedző irányításával ezalatt mindössze egy vereséget elszenvedve az élen telelt, ráadásul az előnye 10 pont a harmadik Szegeddel szemben. A Szpari teljesítményének értékét növeli, hogy a hazai találkozóit továbbra is albérletben, Balmazújvárosban játssza és ez a tavasszal sem módosul. A játékosállományban mindössze annyi változás történt, hogy a hórihorgas támadót, Németh Barnabást kölcsönadta a klub Siófokra, viszont a helyére megszerezte a Pakstól az NB II előző idényében budafoki színekben 15 gólt elérő Beke Pétert, valamint a másodosztályban korábban több mint három évadot lehúzó középső védőt, Temesvári Attilát. A szabolcsi gárda idehaza, illetve a törökországi edzőtábor során összesen öt felkészülési mérkőzést vívott, a mérlege 2 győzelem, 2 iksz, 1 vereség. Érdekesség, hogy az Altach ellen 1–1-re végződő felkészülési meccs során az osztrák csapat részéről még az is felvetődött, hogy bundázott a furcsa ítéleteket hozó és mindkét oldalra egy-egy tizenegyest befújó játékvezető.

A feljutás másik nagy esélyese továbbra is az ETO FC Győr, amely télen tovább erősítette a keretét – a négy érkezőből három külföldi labdarúgó, hiszen a győriek a bajnokság kezdete előtt lemondtak a központi marketingbevételekről. Az egyik nagy fogás talán a szerb támadó, Nenad Lukics, aki tavaly nyárig a Budapest Honvédban futballozott, míg az őszt Kínában, a Csancsung Jataj színeiben töltötte. A másik nagynevű érkező a brazil Gabriel Boschilia, aki a 2016–2017-es kiírás végén bajnoki címet ünnepelhetett Franciaországban a Monacóval, illetve légióskodott a Nantes-ban is. A brazil U17-és és U20-as válogatottakban is megfordult támadó középpályás legutóbbi állomáshelye a brazil élvonalbeli Coritiba volt, most pedig szabadon igazolhatóként érkezett Győrbe annak érdekében, hogy tudásával és nemzetközi tapasztalatával az ETO segítségére legyen. Kapusposzton Gyurákovics Erik a távozó Pap Eduárd pótlására érkezett és visszatért a DAC-tól a védő Urblík Norbert is. A győriek továbbra is nagy esélyesei az osztályváltásnak és nagy meglepetésnek számítana, ha nem sikerülne azt kiharcolniuk.

Évek óta kacérkodnak a feljutás gondolatával a Szeged-Csanád GA-nál, és most, hogy a gárda a 3. helyről várja a tavaszi folytatást, ez a gondolat újra felerősödhetett vezetőben, játékosban és szurkolóban egyaránt. A szegediek még tavaly decemberben bejelentették, hogy Zuigeber Ákos érkezik, míg Nagy Zsombor visszatér az MTK-hoz, majd eldőlt, hogy az Angliát is megjárt utánpótlás-válogatott kapus, Onódi Ákos és a korábban paksi színekben az élvonalban is pályára lépő Nagy Richárd is Szegeden folytatja. A Csongrád-Csanád vármegyei alakulat január 16-án utazott el Törökországba edzőtáborozni, ahová már a csapattal tartott a Zalaegerszegről kölcsönbe érkező fiatal támadó, Klausz Milán is. Bemutatkozása jól sikerült, hiszen első felkészülési meccsét az ő találatával nyerte meg a Szeged koszovói ellenfelével szemben. A korábban már említett Nagy Zsombor mellett tavasszal már biztosan nem Szegeden futballozik – meglepetésre – Prosser Dániel, illetve – nem meglepetésre – Daru Bence, Dimitrije Acsimovics, Marko Rodics és Radics Márton sem. A kiváló őszt követően jó nevekkel sikerült megerősítenie keretét Alekszandar Sztevanovics együttesének, a tavaszi szereplést azonban már döntően befolyásolhatja az első forduló, amely során a Szeged a Vasas otthonában lép pályára.

Elmaradt a várakozásoktól az ősszel a Vasas, amely bár a 4. helyen zárt, már 6 pont a hátránya a feljutást érő második helytől. A piros-kékek a felkészülés január eleji kezdetét követően Törökországba utaztak, ahol másfél hetes edzőtáborban vettek részt. Desits Szilárd együttese négy mérkőzést is játszott, vegyes eredményekkel. Az angyalföldiek mind ez idáig két játékos érkezését közölték, Doktorics Áron Szombathelyről tette át székhelyét a fővárosba, míg Szánthó Regő érkezését (a Ferencvárostól) pénteken jelentették be. Távozott a fiatal Kovács Patrik, aki Fehérváron folytatja, de a korábbi közönségkedvencnek, Balajti Ádámnak sincs már helye a keretben, a korábbi gólkirály szerződést bontott a klubbal. Két játékos kölcsönbe megy, Ihrig-Farkas Sebestyén egy kerülettel odébb, a BVSC-Zuglóban játszik majd tavasszal, míg Szilágyi Szabolcs Mezőkövesdre került, sőt, esély van még Szivacski Donát és Novothny Soma távozására is, ők megfelelő ajánlat esetén távozhatnak. Hazai pályán a Vasas magabiztosan győzte le közvetlen riválisait az ősszel, azonban ha újra az élvonalba szeretnének jutni a piros-kékek, akkor tavasszal a gyengébb játékerőt képviselő csapatok ellen is hasonló teljesítményre lesz szükségük.

MEDDIG TART KI A KOZÁRMISLENY LENDÜLETE? 

Egyértelműen az őszi szezon meglepetéscsapata volt a Kozármisleny, amely az 5. helyen tanyázik. A baranyaiak keretében jelentős mozgás volt a télen, azonban legnagyobb értékeiket – többek között a góllövőlistát vezető Kirchner Krisztiánt – sikerült megtartaniuk. Aczél Zoltán együtteséhez visszatért Daru Bence Szegedről, érkezett még Konsztantinosz Ikonomu, Koszovscsuk Olekszandr, Oroszi István, Szabó Bálint és Vogyicska Bálint is. Az őszt kölcsönben Mislenyben töltő játékosok közül Barkóczi Benedek, Megyeri Gábor és Rácz Balázs is visszatért anyaegyesületéhez, Egerszegi Tamás pedig bejelentette a visszavonulását. A Kozármisleny felkészülési programjába hat mérkőzés is belefért, ezek felemás eredménnyel zárultak. Amennyiben Aczél Zoltánék az ősszel mutatott formát tavaszra is átmentik, sok örömöt szerezhetnek még a szurkolóiknak.

Ősszel mindössze hét gólt szerzett, mégis az előkelő hatodik helyről várhatja a folytatást a Pécsi MFC. A baranyaiak a felkészülés kezdetén jelentették be, hogy a korábban az Ajaxnál is megforduló Jámbor László sportigazgatóként tevékenykedik majd a klubnál. Egyelőre csak Miknyóczky Ádám érkezett az MTK-tól, ellenben távozott az ősszel sérüléssel bajlódó Hornyák Marcell, visszatért Paksra a legutóbb kölcsönben Pécsen szereplő Gyurkits Gergő, és már nem a pécsiek keretét erősíti Svedjuk Alex sem. A PMFC a négy előkészületi mérkőzéséből mindössze egyet tudott megnyerni, igaz, a felkészülés során nehezítette a helyzetét, hogy Kulcsár Árpád vezetőedző betegség miatt hetekig nem tudott a csapat mellett lenni. A pécsiek ősszel a legkevesebb gólt szerezték, ezen mindenképpen javítaniuk kell.

Az előző idényben 15. helyen végzett Aqvital FC Csákvár elég jó őszt „ment”, hiszen a 7. pozícióból vághat neki a tavasznak. A Puskás Akadémia fiókcsapatának keretében mostanáig mindössze annyi változás történt, hogy három fiatal érkezett Felcsútról: az erdélyi születésű középpályás, a 18 éves Dusinszki Szabolcs, a 20 esztendős ukrán balhátvéd, Artem Nahirnij, illetve honfitársa, a szintén 18 éves szélső, Oleh Jablonszkij, aki ősszel a Puskás Akadémia NB III-as együttesében szerepelt. A csákváriak szeretnék még leigazolni a jobb oldalon játszatható Szalai Pétert Balatonfüredről, valamint visszahozni az MTK-t is megjárt Decinger Norbertet, aki az elmúlt fél évben Ausztriában futballozott.  A Fejér megyei együttes a törökországi Sidében edzőtáborozott, ahol három gyakorlómeccsen is veretlen maradt, többek között Szakály Dénes góljával legyőzve a koszovói élvonalban szereplő Gjilanit. A csákváriak célja, hogy a tavalyi tavasszal ellentétben ne kelljen izgulniuk a bennmaradás miatt.

Nem volt nagy mozgás a télen a Gyirmót FC Győrnél. Tamási Zsolt gárdájához mindössze az NB III-ban gólerősnek számító Molnár János érkezett az ESMTK-tól, míg távozott a klubtól a szintúgy csatár Pethő Bence (méghozzá Kazincbarcikára). Az elmúlt évekhez hasonlóan most sem utazott az együttes külföldi edzőtáborba, hiszen a gyirmóti sportcentrum infrastrukturális adottságai, s a hozzá kapcsolódó kiszolgáló létesítmények maradéktalanul kielégítik az ez irányú követelményeket. A Kozármisleny és az MTK elleni felkészülési meccsek után az osztrák SV Lafnitz (Varga Barnabás korábbi csapata) ellen mérkőztek meg a gyirmótiak és talán meglepőnek mondható, 5–1-es vereséget szenvedtek – nyilvánvalóan a bajnokságban jobb folytatásban reménykednek.

A stabil őszi szereplés után a Kolorcity Kazincbarcika SC a 9. helyen áll. Kapusposzton nagy érvágás érte a borsodiakat, hiszen a fiatalszabálynak is megfelelő Tóth Balázs, Bánhegyi Bogdán páros Diósgyőrbe tette át a székhelyét, igaz, utóbbi eddig is csak a két csapat közötti kooperációs szerződés értelmében játszott Barcikán. Őket a korábbi kezdőkapus, az elmúlt félévet kölcsönben, Kozármislenyben töltő Megyeri Gábor pótolhatja. Érkezett a 19 éves Dobozi Krisztián a Sepsi OSK-tól, és a szintén 19 éves román támadó, Patrik Gante, aki korábban az AS Románál is megfordult. Gante mellett a Gyirmótról érkező Pethő Bence enyhítheti majd a kék-sárgák csatárgondjait.

A Budafoki MTE-nél Zsóri Dániel visszatérésétől várhatnak a tavaszi szezonban sokat – a XXII. kerületiek ismét kölcsönkapták a támadót az MTK-tól. Rajta kívül fiatalok jöttek Jakab Csaba és Czérna Erik személyében, míg Vasvári Zoltán végleg a klubhoz került. A mezőkövesdi edzőtáborozás jól sikerült Erős Gábor együttese számára, amely tavasszal továbbra is bizakodhat egy stabil középmezőnybeli szereplésben – persze ehhez el kell majd kerülniük az ősszel látott nyolcmérkőzéses nyeretlenségi sorozatot.

KÍVÁNCSI AZ NB II-ES KLUBOK TÉLI ÁTIGAZOLÁSAIRA?
IDE KATTINTVA MINDEN ÁTIGAZOLÁST MEGTUDHAT
 

A HONVÉDOT KIZÁRTÁK AZ ÁTIGAZOLÁSOKBÓL, ÍGY SENKI NEM ÉRKEZETT A KLUBHOZ

Az NB I-ből kiesett Budapest Honvéd a korábbi akadémiai igazgató, Pinezits Máté irányításával vágott neki az őszi szezonnak, ám mivel nem jöttek az eredmények, menesztették, majd Djordje Kamber ideiglenes megbízatása után november 9-én nevezték ki vezetőedzőnek Csertői Aurélt, amikor a csapat már csak két pontra volt a kiesőzónától. Vele a záró négy fordulóban veretlen maradt a kispesti gárda (1 győzelem, 3 döntetlen), feljött a 11. helyre és hat pontra eltávolodott a veszélyes övezettől. A kispestiek nem utaztak edzőtáborba, és az itthoni felkészülési találkozóikon nem kaptak ki – legyőzték az Aradot, ikszeltek az Ajkával és az NB I-es MTK-val, majd fél tucat góllal tömték ki a BVSC hálóját. Mivel a klub nem áll jól gazdaságilag, közvetlenül a rajt előtt eladta a DVSC-nek a talán legtehetségesebb fiatalját, a jobbszélső Kocsis Dominikot. Ebből finanszírozhatja a klub a Lazar Csirkovicsnak járó összeget – az együttes korábbi szerb játékosa felé fennálló tartozás miatt a Honvédot kizárták az átigazolásokból, így nem érkezhetett a télen Kispestre senki. A Honvéd lemaradása 16 pont a második helyezett ETO-tól, így tavasszal a feljutás nem tűnik realitásnak, legfeljebb az élmezőnyhöz való felzárkózás és a jövő csapatának építése.

A Soroksár SC-nél az átigazolási időszakban eddig csak távozók voltak, Konsztantinosz Ikonomu mellett Valencsik Dávid és Vogyicska Balázs is elhagyta a klubot – utóbbi kettő érzékeny veszteség lehet. Már csak azért is, mert a XXIII. kerületiek még nem pótolták őket, hiszen nem szerződtettek senkit (igaz, február közepéig van idejük igazolni), és oda kell figyelniük, hogy ne kerüljenek bele a veszélyzónába – jelenleg csak ötpontos előnnyel rendelkeznek a már kieső helyen álló Tiszakécskével szemben. A támadójátékon mindenképpen javítania kell tavasszal Lipcsei Péter együttesének, ugyanis az eddig lejátszott 17 bajnokin mindössze 17 gólt szerzett.

Úgy tűnik, eltűntek a viharfelhők a Szombathelyi Haladásnál a télen, a tulajdonos rendezte a szakmai stáb és a játékosok felé a tartozásokat, másrészt a kintlevőségek és a sokáig fennálló bizonytalanság miatt Doktorics Áron, Lucas Simut és Derekas Zoltán a távozás mellett döntött. Sőt, ezt követően a korábban a magyar válogatottban is bemutatkozó Bosnjak Predrag határozott úgy, hogy befejezi a pályafutását és a továbbiakban Alexandar Jovics vezetőedző segítője lesz. Érkezési oldalon egyelőre csak Erdei Carlo neve található. A hét meccse nyeretlen Hali előnye lehet, hogy tavasszal az első nyolc bajnokijából hetet hazai környezetben játszik, ez pedig kiváló esélyt kínál a felzárkózásra.

LEGALÁBB ÖT CSAPATOT VESZÉLYEZTETI A KIESÉS

Nagyon kevés gólt szerzett az ősszel az újonc BVSC-Zugló, mindössze tizenkettőt, ezen pedig a klubvezetőség és a szakmai stáb mindenképpen változtatni akart a télen. Három támadó is csatlakozott a klubhoz, az élvonalbeli rutinnal is rendelkező Bacsa Patrik, a fiatal nigériai David Nwachukwu, illetve utolsóként a Vasastól kölcsönkapott szélső támadó, Ihrig-Farkas Sebestyén. Szekeres Tamás egyébként már a harmadik edző az együttesnél, Urbán Flóriánnal kezdték az őszt, őt ideiglenesen Kincses Ádám váltotta. A zuglóiaknak így sem lesz könnyű dolguk tavasszal, hiszen csak egy ponttal előzik meg a már kieső helyen álló Tiszakécskét. 

Azt a Tiszakécskei LC-t, amelynek kispadját a télen Kis Károly foglalta el, aki legutóbb Ajkán dolgozott és majd’ másfél év elteltével tér vissza a magyar futballba. A gárda t a támadósorát Takács Tamással erősítette meg, a középpályára Lehoczky Roland érkezett az MTK-tól, míg Valencsik Dávid, Kállai Zalán és Sági Milán a védelemben juthat fontos szerepet. A kécskeiek hét bajnoki óta nyeretlenek, a sűrű mezőnyben ennek következtében kieső pozícióba estek vissza, így nagyon csipkedniük kell magukat.

A 16. helyezett BFC Siófok úgy zárta az őszt, hogy a legutóbbi tíz fordulóban csupán 4 (!) pontot szerzett, igaz, sérülések formájában hatalmas pechszéria sújtotta a csapatot. A játékosok közül Nagy Richárd az idény során kritizálta Dragan Vukmir szakvezető munkáját, ezért távoznia kellett, míg a klub vezetősége kitartott a tréner mellett; az utolsó őszi meccs előtt aztán Polényi Gábor is kikerült a keretből, s végül Nikházi Márk asszisztensedzővel együtt távozott a klubtól (utóbbi Budafokra váltott). A Balaton-partiak a téli szünetben a középső védő Hegedűs Jánossal, a középpályás Gyurkits Gergővel, Svedjuk Alexanderrel és a törökországi edzőtáborozás során a Nyíregyháza 194 centis befejező csatárával, Németh Barnabással erősítettek – utóbbinak nem volt más dolga, mint egyik hotelből átköltözni a másikba... A támadó bemutatkozása remekül sikerült: győztes gólt szerzett a koszovói Suhareka elleni kinti, majd gólpasszt adott a dunaújvárosi felkészülési mérkőzésen, így a Balaton partján reménykednek abban, hogy hozzá tudja segíteni őket a bennmaradáshoz.

Mindenképpen a bennmaradás reményével vág neki az esztendőnek az előző bajnokság bronzérmese, az FC Ajka. Schindler Szabolcs együttesének – a szakvezető friss szavai szerint – „intelligens” kerete van, sok tapasztalt, rutinos játékossal. A tréner elmondta azt is, hogy a felkészülést „megnyomták”, de nagyon nehéz tavasz elé néznek, s az első fordulókban kiegyenlített meccsekre számít, amelyeken a szerencsére is szükségük lesz. Két támadó, Nikola Pantovics és az Ajkán korábban kedvencnek számító Nagy Mihály Krisztián érkezett a klubhoz – a cél egyértelmű, a támadójátékon mindenképpen javítaniuk kell a bakonyiaknak, ha bent akarnak maradni a másodosztályban, hiszen az ősszel szerzett 10 gól édeskevés.

Edzőváltással zárta a 2023-as évet a Credobus Mosonmagyaróvár, Király József helyét a klub korábbi játékosa, Nagy Ádám vette át. Majd sorozatos távozókról érkeztek a hírek, elhagyta a sereghajtót az ősszel négy találatig jutó házi gólkirály, Takács Tamás. Távozott továbbá Heinrich Márk, Szalka Dominik és Korbély Kristóf is. Bár több próbajátékos is megfordult Óváron a felkészülés során, hivatalosan eddig csak a Szegedről érkező Radics Márton leigazolását jelentette be a klub. A gárda egyébként a felkészülés során sem remekelt, hiszen négy mérkőzéséből mindössze egyet tudott megnyerni. Kijelenthető, óriási bravúr kellene ahhoz, hogy a Mosonmagyaróvár a következő idényt is a másodosztályban kezdhesse meg.

Folytatva a hagyományt, a Nemzeti Sport Online-on a 2023–2024-es kiírás tavaszi szezonjában is minden mérkőzésről online közvetítést adunk, kövessék a találkozókat az NSO-n!

LABDARÚGÓ NB II
19. FORDULÓ (február 3–5., szombat–hétfő)
Szombat
14.00: Kozármisleny–Budapest Honvéd
Vasárnap
14.00: BVSC-Zugló–ETO FC Győr
14.00: Gyirmót FC Győr–Soroksár SC
14.00: Nyíregyháza Spartacus–Tiszakécskei LC
14.00: PMFC–BFC Siófok
14.00: FC Ajka–Budafoki MTE
14.00: Kolorcity Kazincbarcika SC–Mosonmagyaróvár
17.00: Szombathelyi Haladás–Aqvital FC Csákvár
Hétfő
20.00: Vasas FC–Szeged-Csanád GA
 

1. Nyíregyháza Spartacus

18

13

4

1

42–15

+27 

43 

2. ETO FC Győr

17

12

2

3

37–21

+16 

38 

3. Szeged-Csanád Grosics Akadémia

18

8

9

1

21–13

+8 

33 

4. Vasas FC

17

9

5

3

42–19

+23 

32 

5. Kozármisleny

17

9

4

4

34–21

+13 

31 

6. Pécsi MFC

18

6

7

5

7–10

–3 

25 

7. FC Csákvár

18

6

5

7

20–24

–4 

23 

8. Gyirmót FC Győr

17

5

8

4

23–22

+1 

23 

9. Kazincbarcika

18

5

8

5

20–21

–1 

23 

10. Budafoki MTE

17

6

4

7

18–20

–2 

22 

11. Budapest Honvéd

18

5

7

6

20–22

–2 

22 

12. Soroksár SC

17

5

6

6

17–18

–1 

21 

13. Szombathelyi Haladás

17

4

7

6

22–27

–5 

19 

14. BVSC Zugló

17

4

5

8

12–23

–11 

17 

15. Tiszakécske

17

3

7

7

17–21

–4 

16 

16. BFC Siófok

18

3

4

11

14–34

–20 

13 

17. FC Ajka

17

3

2

12

10–22

–12 

11 

18. Mosonmagyaróvár

18

2

4

12

15–38

–23 

10 

az NB II ÁLLÁSA


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik