Siófok: Kettőből semmi, Pécs: kettőből kettő

Vörös SándorVörös Sándor
Vágólapra másolva!
2023.08.06. 18:50
Az idegenbeli rajt után a hazai bemutatkozás sem sikerült a BFC Siófoknak: a Balaton-partiak a labdarúgó NB II 2. fordulójában Svedjuk Alex bombagóljának köszönhetően kaptak ki a második mérkőzésüket is 1–0-ra megnyerő Pécsi MFC együttesétől.
A pécsiek ahogy az első, úgy a második fordulóban is egy góllal bizonyultak jobbnak (Fotó: Kurdi József)
A pécsiek ahogy az első, úgy a második fordulóban is egy góllal bizonyultak jobbnak (Fotó: Kurdi József)
A pécsiek ahogy az első, úgy a második fordulóban is egy góllal bizonyultak jobbnak (Fotó: Kurdi József)
A pécsiek ahogy az első, úgy a második fordulóban is egy góllal bizonyultak jobbnak (Fotó: Kurdi József)
A pécsiek ahogy az első, úgy a második fordulóban is egy góllal bizonyultak jobbnak (Fotó: Kurdi József)

LABDARÚGÓ NB II
2. FORDULÓ

BFC SIÓFOK–PÉCSI MFC 0–1 (0–1)
Siófok, Városi Stadion, 700 néző. Vezette: Görög Márió (Ring Kevin, Vörös Dániel)
SIÓFOK: Winter – Vágó G., Vékony, Debreceni Á. – Polényi (Menyhárt, 82.), Varjas Z., Kitl M., László D. (Tóth T., 65.), Böndi (Schildkraut, 82.) – Dénes (Szedlár, 75.), Nagy R. (Girsik, 65.). Asszisztensedző: Nikházi Márk
PÉCS: Helesfay – Svedjuk, Rácz L., Pejovics, Majnovics – Krausz, Szeles – Bukovics (Varga B., 58.), Gyurkits (Szabó M., 71.), Harsányi (Terbe, 58.) – Tóth-Gábor (Takács Zs., 90+4.). Vezetőedző: Weitner Ádám
Gólszerző: Svedjuk (11.)
MESTERMÉRLEG
Nikházi Márk:
– Belekezdtünk egy építkezésbe, de rengeteg fiatal játékosunknak ez az első NB II–es szezonja. Viszont azon vagyunk, hogy a valamely mérkőzésen elkövetett hibákat a következő találkozóra kijavítsuk, így lehet majd fejlődni. A mai meccsen hetven percig az ellenfél térfelén folyt a játék, de gólt sajnos nem sikerült szereznünk, így pont nélkül maradtunk és dolgoznunk kell tovább.
Weitner Ádám: – Nem indult számunkra jól a találkozó, mert három kezdőjátékosom is jelezte a bemelegítés alatt, hogy rosszul van. Ennek ellenére bombagóllal nyitottunk, utána pedig lehúztuk a redőnyt, és magabiztosan tartottuk az eredményt. Ez igazi csapatmunka volt.

ÖSSZEFOGLALÓ

Komoly múltra visszatekintő párharc újabb fejezetéhez érkeztünk augusztus első vasárnapján, amikor a siófokiak és a pécsiek 1985 óta íródó közös történelmük 41. egymás elleni tétmérkőzésére készültek. Talán a – papíron – nyári időpontnak is köszönhető, hogy a találkozót a szokásosnál nagyobb érdeklődés övezte, az átlagosnál lényegesen jobb futballhangulatot nem befolyásolta, hogy a hőmérő higanyszála a 20 Celsius-fokot sem érte el, igaz, legalább verőfényes napsütésben feszülhettek egymásnak a csapatok.

Ellentétes előjellel várták a csapatok az első augusztusi bajnokit, hiszen a balatoniak a Nyíregyháza Spartacus FC elleni, kétgólos vereséggel záruló rajt után fogadták a mosonmagyaróváriakat 1–0-ra legyőző mecsekaljaiakat. A találkozó elején többet volt a siófokiaknál a labda, így némileg meglepő volt, hogy alig tíz perc után mégis a vendégek szereztek vezetést, igaz, Svedjuk Alex bődületesen nagy gólt lőtt a bal felső sarokba (0–1).

A házigazdák próbálták fokozni a nyomást, a félidő derekán két perc leforgása alatt öt szögletet is elvégezhettek, de igazán veszélyes lehetőséget nem tudtak kialakítani. A balatoniak a térfélcserét követően mindent egy lapra feltéve harcoltak az egyenlítésért, ám hiába játszottak mezőnyfölényben, ez meddőnek bizonyult. A pécsiek a szervezett játékuknak köszönhetően megtartották a minimális különbségű előnyüket, így két forduló után továbbra is hibátlanok, míg a siófoki pontszerzés egyelőre várat magára.

PERCRŐL PERCRE

90+5. perc: A jelzett hosszabbításon túl véget ért a mérkőzés, melyet a Pécsi MFC Svedjuk Alex 11. percben szerzett góljával 1–0-ra megnyert. Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

90+4. perc: Cserélt a PMFC: Tóth-Gábor Kristóf helyett Takács Zsombor a pályán.

Letelt a rendes játékidő, melyet követően Görög Márió négy percet hosszabbít.

90. perc: Debreceni indította a bal oldalon Schildkrautot, aki középre tekert, majd az érkező Varjas 14 méteres pörgetését Helesfay szögletre tolta a léc alól. A sarokrúgást Schildkraut végezte el, a remekül érkező labdát Tóth Tamás 5 méterről fejelte a kapu bal oldala mellé.

89. perc: A vendégek kapusa, Helesfay Donát időhúzásért kapta a találkozót negyedik sárga lapos figyelmeztetését.

83. perc: Kitl Miklós vágta fel a félpályán sárga lapot érően Tóth-Gábort.

82. perc: Újabb kettős csere a siófokiak oldalán: Böndi Ádám helyére Schildkraut Krisztián érkezett, Polényi Gábort pedig Menyhárt Zsombor váltotta.

A BFC Siófok pályaválasztóként 140 napja őrzi veretlenségét, a sárga-kékek saját közönségük előtt legutóbb 2023. március 19-én az FC Ajka ellen kaptak ki (0–2). Ezzel szemben a Pécsi MFC vendégként legutóbb 105 napja, 2023. április 23-án a Szeged-Csanád Grosics Akadémia otthonában maradt pont nélkül (1–0).

75. perc: Támadó helyett támadó a hazaiaknál: Dénes Csanád Vilmos helyére Szedlár Zoltán érkezett.

75. perc: Böndi hosszú, bal oldali bedobását a vendégek kifejelték, a labda Polényi elé került, aki 6 méterről, nagy helyzetben az égbe bombázta a labdát.

71. perc: Weitner Ádám újabb változtatásra szánta el magát: Gyurkits Gergő helyett Szabó Máté kap lehetőséget.

65. perc: Dupla csere a balatoniak oldalán is: Nagy Richárd és László Dávid le, Girsik Áron és Tóth Tamás be.

62. perc: A pécsi kapu előterében Szeles Tamás ütközte le Lászlót, majd a vendégek játékosa a sípszót követően elrúgta a labdát, amiért megkapta a mérkőzés második sárga lapját. A megítélt, mintegy 25 méteres szabadrúgást Nagy Richárd végezte el, s bár a labda veszélyesen tekeredett, de végül elkerülte Helesfay kapuját.

A két együttes 36 nappal ezelőtt, az első nyári felkészülési mérkőzésen összecsapott már egymással: a pécsiek akkor Bukovics András 38. percben szerzett góljával 1–0-ra győztek a Siófoki Bányász Edzőközpontjában. Gyorsan tegyük hozzá, ebből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, különösen annak ismeretében, hogy az akkor pályára lépő 22–22 futballistából a siófokiaknál 8, míg a pécsieknél 3 játékos neve nem került rá a versenyengedély kérő lapokra.

58. perc: Kettős csere a pécsiek oldalán: Harsányi István helyett Terbe Botond a pályán, Bukovics András pedig Varga Botondnak adta át a helyét.

48. perc: Polényi jobb oldali bedobását követően Vágó tekerte középre a labdát: az érkező Varjas Zoltán két pécsi védő között, 11 méterről fejjel a bal alsó sarkot vette célba, Helesfaynak azonban nem okozott gondot a hárítás.

46. perc: Elkezdődött a második játékrész. A szünetben egyik szakvezető sem változtatott csapata összeállításán.

45+1. perc: A jelzett hosszabbítást követően véget ért az első félidő, melyet követően a Pécsi MFC Svedjuk Alex 11. percben szerzett góljával 1–0-ra vezet. Hamarosan jövünk a második felvonással!

Görög Márió egy percet hosszabbít az első félidő végén.

38. perc: Az idő előrehaladtával egyre jobban érett a meccs első sárga lapja, amely a félidő hajrájában meg is született: Bukovics András rántotta le a bal oldalon megiramodó Lászlót.

A BFC Siófok pályaválasztóként legutóbb még az élvonalban, 2013. május 18-án, tehát 3732 napja győzött a Pécsi MFC ellen (2–1). A másodosztályú pontvadászat tekintetében még tovább kell lapoznunk történelemkönyvekben: 2010. március 20-án, vagyis 4887 napja volt utoljára arra példa, hogy a tópartiak saját közönségük előtt legyőzték a pécsieket (1–0).

27. perc: Nagy Richárd ezúttal mintegy 30 méterről szabadrúgást végezhetett el: a siófokiak játékosa a kapu jobb alsó sarkát vette célba, Helesfaynak pedig tényleg nagyot kellett nyújtózkodnia ahhoz, hogy ne egyenlítsenek a házigazdák.

24. perc: A siófokiak hatodik szögletét Nagy Richárd tekerte középre a jobb oldalról. A védők által kifejelt labdát Böndi szedte össze, majd a kapu elé ívelte, az érkező Vékony védőjével a nyakán 6 méterről csúsztatott a bal alsó sarok mellé.

A két klub egymással szemben ezen az estén 41. alkalommal szállt harcba a győzelemért, közös történelmük 1985 óta íródik. A felek korábban 27 bajnokit vívtak az élvonalban, míg a másodosztályban ez a tizennegyedik találkozó. Az NB II-ben négy siófoki győzelem és öt döntetlen mellett öt pécsi siker született, s a gólkülönbség is a piros-feketéknek kedvez (16–20). A Balaton fővárosában ez a nyolcadik találkozó: egy hazai győzelem és három döntetlen mellett három vendégsiker teszi teljessé a mutatót, 5–10-es gólkülönbséggel.

A piros mezes pécsiek Svedjuk Alex bombagóljával kerültek előnybe Siófokon (Fotó: Kurdi József)
A piros mezes pécsiek Svedjuk Alex bombagóljával kerültek előnybe Siófokon (Fotó: Kurdi József)

11. perc: GÓL! MEGSZEREZTE A VEZETÉST A PÉCSI MFC! Egy bal oldali bedobás után Polényiről Harsányi elé került vissza a labda, aki befelé passzolt, ám abba Kitl beletette a lábát. A siófoki játékos felszabadítása nem sikerült, a labda a középen üresen érkező Svedjuk Alex elé gurult, aki az átvétel után, 19 méterről óriási gólt lőtt a bal felső sarokba – Winter úszott a levegőben, de nem volt esélye a hárításra. 0–1!

A találkozót Görög Márió vezeti, munkáját Ring Kevin és Vörös Dániel segíti. Görög pályafutása 44. másodosztályú bajnokiján működik közre vezetőbíróként, 188 sárga mellett 7 piros lap a mérlege. A 31 esztendős, Győrben élő játékvezető a Siófoknak eddig tízszer vezetett mérkőzést, mely fellépéseken a tópartiak négy győzelem és három döntetlen mellett három vereséget szenvedtek. A pécsiek Görög Márióval eddig négyszer (háromszor az NB II-ben, egyszer az NB III-ban) találkoztak vezetőbíróként, két győzelmet, egy döntetlent, valamint egy vereséget számlálva.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Pécsi MFC indította 90 perces útjára a labdát!

Érkeznek a csapatok, hamarosan kezdődik a mérkőzés! A házigazdák ezen a napon tetőtől talpig citromsárgában szerepelnek, Winter Dániel pedig zöld dresszben véd. Weitner Ádám tanítványai piros mezben és sportszárban, illetve fekete nadrágban lépnek pályára, Helesfay Donát kék szerelésben áll a gólvonal elé.

A balatoniakat ezen a mérkőzésen is az asszisztensedző, Nikházi Márk irányítja, miután Dragan Vukmirt az előző idény utolsó bajnokiján Berényi Tamás játékvezető a 86. percben piros lappal kiállította. A 45 esztendős szakember kétmeccses eltiltást kapott, s a jövő vasárnap esedékes, Tiszakécskei LC elleni találkozón térhet vissza a kispadra.

A csapatokat az első augusztusi vasárnapon borult égbolt fogadta, bő másfél órával a kezdősípszó előtt alig 19 Celsius-fokot mérhettünk. Az előrejelzések szerint – leginkább a második félidőben – újabb eső érkezhet viharos széllel, vagyis igazi őszi időben kerülhet sor az alapvetően nyáresti bajnokira.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a siófoki Városi Stadionból, ahol 77 nap után rendeznek ismét bajnoki mérkőzést. Hamarosan meglátjuk, mire megy a Nyíregyháza Spartacus FC ellen vendégként kétgólos vereséggel (2–0) rajtoló BFC Siófok a nyitányon hazai pályán a Credobus Mosonmagyaróvár együttesét 1–0-ra legyőző Pécsi MFC ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik