Tímár győzelemmel debütált az ETO kispadján

MOLNÁR KRISZTIÁNMOLNÁR KRISZTIÁN
Vágólapra másolva!
2022.07.31. 18:50
null
Vitális Milán találatával nyert a Győr (Fotók: Nagy Gábor)
A labdarúgó NB II 1. fordulójában a legutóbbi bajnokságban a 7. pozícióban záró ETO a 10. helyen végző Szparit fogadta. A találkozót végig a hazaiak irányították, és Vitális Milán első félidőben szerzett találatával 1–0-ra nyertek.

 

LABDARÚGÓ NB II
1. FORDULÓ

ETO FC GYŐR–NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 1–0 (1–0)
Győr, ETO Stadion, 1400 néző. Vezette: Kovács Imre (Rózsa Dávid, Ring Kevin)
ETO: Kovácsik – Kovács K., Csinger, Csonka, Vincze – Toma, Tuboly (Bacsa, 82.) – Kiss Balázs (Borsos, 73.), Vitális (Kiss Bence, 68.), Óvári Zs. (Bencze, 73.) – Priskin.Vezetőedző: Tímár Krisztián
NYÍREGYHÁZA: Fejér – Farkas B. (Artner, 86.), Szokol, Baki, Gengeliczki, Deutsch – Vass P. (Sigér Á., 73.), Márkus – Kovács Á. (Gresó, 81.), Novák Cs., Szerető (Adamcsek, 73.). Vezetőedző: Feczkó Tamás
Gólszerző: Vitális (20.)
Kiállítva: Feczkó (90+5.)
MESTERMÉRLEG
Tímár Krisztián:
– Nagy iramú, feszült hangulatú mérkőzésen mindkét csapat győzelemre törekedett. Jól készültünk fel a Nyíregyháza játékából, és bízom benne, hogy a jövőben az ellentámadások lehetőségeivel még jobban tudunk élni.
Feczkó Tamás: – Nem mindig az a csapat nyer, amelyiknek több nagy helyzete volt, hanem az, amelyik jobban sáfárkodott velük. NB II-es szinten dinamikus, jó iramú találkozót játszottunk, a szurkolók jól szórakoztak.

A győriek gólöröme
A győriek gólöröme

 

ÖSSZEFOGLALÓ

A múltat tekintve rangadót rendeztek Győrben, a labdarúgó NB II 1. fordulójában, az előző idény eredményei alapján viszont két középcsapat találkozott egymással az ETO Stadionban. A hazai együttes és a vendég Nyíregyháza Spartacus azért küzd a hétvégén indult új kiírásban, hogy újra az élmezőnyhöz tartozzon. Ennek érdekében mindkét klub jelentősen átalakította játékoskeretét a nyáron, az U18-as válogatott után már az ETO-t irányító Tímár Krisztián az új igazolások közül Kovácsik Ádámnak, Kiss Balázsnak és Csinger Márknak rögtön a kezdőben adott helyett, míg a Szpariban Farkas Bendegúz, Baki Ákos, Deutsch Bence és Szerető Krisztofer kapta meg a bizalmat.

A győriek azonnal magukhoz ragadták a kezdeményezést, már az első negyedórában is többször eljutottak ellenfelük tizenhatosáig. Aktív játékuknak a 20. percben lett meg az eredménye, amikor hazai szögletet követően Priskin Tamás az alapvonal közeléből az üres területre futó Vitális Milánnak passzolt, aki 14 méterről a kapu jobb oldalába lőtt. 1–0

A másik oldalon Kovács Ádám fejjel veszélyeztetett, később kapufát is lőtt, egyébként az ETO irányította a játékot.

A fordulás után igyekezett többet kezdeményezni a Spartacus, Novák Csanádnak volt is egy ígéretes fejese, de a Győr továbbra is jobban futballozott, nem elégedett meg az egy góllal, még ha nem is talált be újból – az ETO megérdemelten nyerte meg az első bajnokiját.

 

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet!

Véget ért a mérkőzés, az ETO FC Győr 1–0-ra legyőzte a Nyíregyháza Spartacust.

90+5. perc: a Szpari szabadrúgást harcolt ki a hazaiak térfelén, Adamcsek jó helyzetből lőhetett volna, ám kapásból nem találta el a labdát.

90. perc: ígéretes ETO-kontra végén rossz megoldás született. Közben Artner egy korábbi szabálytalanságért kapott sárgát.

89. perc: Toma is kapott egy lapot.

88 perc: Bencze lapos beadása Bacsa lába alatt gurult el, ezzel elszállt a helyzet is.

87. perc: Kovács Krisztián sárga lapot érően szabálytalankodott.

86. perc: Artner érkezett Farkas helyére.

84. perc: Kiss Bence rövid időn belül kétszer is veszélyeztetett a bal összekötő helyéről, mindkét alakalommal megpattant a lövése. Utóbbit követően szögletet végezhetett el az ETO, Csinger fölé fejelt. Ebben az időszakban újra a hazaiak irányítják a mérkőzést.

82. perc: újabb csere – Tuboly helyett Bacsa folytatja.

81. perc: Kovács Ádám cseréjeként Gresó a pályán.

76. perc: Csinger is besárgult.

Ivószünet után folytatódik a játék.

73. perc: kettős csere mindkét oldalon. A hazaiaknál Kiss Balázst Borsos váltotta, Óvári Zsolt helyén Bencze futballozik a továbbiakban. A vendégeknél Sigér Ákos váltotta Vass Patrikot, Szerető helyett Adamcsek a pályán.

71. perc: Priskin elől Szokol fejelt ki egy beadást.

Az U19-es Eb-selejtezők előtti felkészülés első állomása három napig tartott Telkiben, az összetartást egy győztes edzőmeccs zárta, amelyen a válogatott 2–0-ra nyert a Vasas fiataljai ellen – olvasható azmlsz.hucikkében. Győrből Tuboly Máté, Nyíregyházáról Farkas Bendegúz és Artner Dávid tagja a magyar csapatnak. Szeptemberben a házigazda Wales mellett Írország és Gibraltár lesz a mieink ellenfele, ezt megelőzően augusztus végén Szlovákia ellen játszik két felkészülési mérkőzést a válogatott.

Igyekezett a Szpari, de ez ma nem ért pontot
Igyekezett a Szpari, de ez ma nem ért pontot

 

68. perc: a hazaiak változtatnak elsőként. A gólszerzős Vitális helyén egy új igazolás, a Haladástól érkezett Kiss Bence a pályán.

63. perc: ígéretes nyíregyházi kontra végén az utolsó passz pontatlan volt, így kapura lövésig sem jutottak a fehér mezesek. Nem sokkal később Vass lövése pattant szögletre.

60. perc: Vitális jó helyzetbe hozta Priskint, a támadó 16 méterről, középről lőhetett, de nem találta el jól a labdát. A másik oldalon gyors bedobás után Novák teljesen üresen maradt, ám nyolc méterről mellé fejelt.

54. perc: Baki kapott sárga lapot.

53. perc: Farkas jobb oldali beadását Kovács Ádám középről, 6 méterről fölé fejelte.

A fordulás óta többet van a labda a nyíregyháziaknál, azonban helyzetet még nem alakítottak ki.

Elkezdődött a második félidő. A szünetben egyik oldalon sem volt csere.

Az előző hat idényből ötben volt meglepetésfeljutó.Ezúttal vajon melyik együttes tesz csodát?

Az első két hely megszerzése mellett az utolsó pozíciók elkerüléséért is nagy verseny várható. Az új lebonyolításban az utolsó öt helyet kell elkerülniük a csapatoknak ahhoz, hogy „csont nélkül” bent maradjanak, és a következő idényt is a másodosztályban kezdjék meg. Két csapat jut fel, kettő esik ki, a 16-18. helyezettek pedig osztályozót játszanak az NB III három csoportjának győztesével.

Véget ért az első félidő! Az ETO megérdemelten vezet 1–0-ra.

Egy perc a ráadás.

45. perc: Vass Patrik szabálytalanul állította meg a rohamozó Kiss Balázst. Övé a mérkőzés első sárga lapja.

42. perc: előbb Vitális távoli lövése kerülte el a kaput, később Tubuly próbálkozása pattant egy védőről szögletre.

Óvári Zsolt nagyot küzdött
Óvári Zsolt nagyot küzdött

 

38. perc: KAPUFA! Novák centerezett Kovács Ádámnak, a támadó próbálkozása Kovácsik előtt elgurulva a jobb oldali kapufáról kifelé pattant

36. perc: Óvári jó cselek után a kapu elé passzolt, Fejér ütötte el a labdát Priskin elől. A nyíregyházi kapus picivel később Vitális távoli lövését fogta meg.

Mindkét csapatban vannak olyan játékosok, akik korábban a mai ellenfelet erősítették.
A Spartacus középpályása, Paku Roland az ETO nevelése, ő sérülése és műtétje után még lábadozik, nincs meccskeretben. Novák Csanád, Gengeliczki Gergő és Kovács Ádám is volt a győriek játékosa, míg Artner Dávid még utánpótlásban volt a klub tagja.

Fodor Ferenc öt szezonon át erősítette a Spartacust, több mint 150 alkalommal lépett pályára a nyíregyházi együttes színeiben és csapatkapitánya is volt az együttesnek, 2021-ben onnan érkezett Győrbe. Fadgyas Tamás két és fél szezonon át volt a Szpari játékosa, Vitális Milán pedig nyíregyházi születésű, ám 2012-től az ETO-ban nevelkedett. Tímár Krisztián vezetőedző 2005-ben még játékosként fordult meg a piros-kékeknél.

Ivószünet

Legutóbb áprilisban találkozott egymással a két csapat, akkor Paku Roland góljával a Szpari vezetett, de Óvári Zsolt egyenlített, majd Berki István a 91. percben büntetőből megfordította a meccset.

22. perc: az üresen maradt Kovács Ádám 6 méterről fejelt, Kovácsik nagyot védett.

20. perc:GÓÓÓL! Hazai szöglet után Priskin az alapvonal közeléből az üres területre futó Vitálisnak passzolt, aki 14 méterről jobbal, laposan a kapu jobb oldalába lőtt. 1–0

Az első negyedórában a győriek többször is eljutottak ellenfelük tizenhatosáig, idáig ők irányítják a játékot.

12. perc:a mérkőzés első szögletét veszélytelenül végezte el Szerető, az azt követő szituációból viszont újabb sarokrúgáshoz jutott a Szpari (a vendégek kezezést reklamáltak). A második pontrúgást is kifejelték a hazaiak.

Óvári Zsolt fejesét Fejér Csongor fogta
Óvári Zsolt fejesét Fejér Csongor fogta

11. perc: Kovács Krisztián jobb oldali beadása Priskin előtt elszállt, Óvári 7 méterről Fejér ölébe fejelt.

7. perc: hasonló akciót vezetett az ETO, Priskin ezúttal lőni is tudott, próbálkozása 1-2 méterrel elkerülte a nyíregyházi kaput.

6. perc:Kiss Balázs jobb oldali beadása a tizenegyes ponthoz érkező Priskin mögé érkezett.

Ez a 37. mérkőzés a két csapat között, tizenkilencet az ETO nyert meg, kilencszer a Spartacus győzött, és érdekesség, hogy az NB II-ben még soha nem lett döntetlen a végeredmény.

2. perc: előbb Novák szerzett labdát az ETO térdelén, de nem tudott indítani, a másik oldalon Óvári előre ívelése volt túl mély.

Elkezdődött a mérkőzés!

Egyperces gyászszünet Kardos József, Szilágyi György és Törőcsik András emlékére.

Az ETO kapuját a Mol Fehérvártól kölcsönbe érkezett válogatott kapus, Kovácsik Ádám védi, az új igazolások közül a kezdőben kapott helyet Kiss Balázs (Siófok) és a DAC-tól kölcsönbe érkezett Csinger Márk is. A Szpariban a Puskás Akadémia játékosa, Farkas Bendegúz, az MTK-t elhagyó Baki Ákos, a Siófokról távozó Deutsch Bence, valamint a legutóbb Soroksáron futballozó Szerető Krisztofer is az első pillanattól pályán lesz.

ELŐZMÉNYEK

Szebb napokat is megélt, az előző idényben elért helyezésen javítani igyekvő csapatok találkoznak Győrben, a labdarúgó NB II 1. fordulójában.

A vendég Nyíregyháza Spartacus a 10. helyen zárt legutóbb, míg az ETO hat ponttal többet gyűjtve a 7. pozícióban fejezte be a bajnokságot. Nyáron mindkét gárda nagy átalakuláson ment át.

A hazai együttes sportigazgatói pozícióját május 31-től Mihalecz István tölti be, Klausz László vezetőedző helyére pedig Tímár Krisztián érkezett a kispadra. A Spartacusnál Kósa Árpád lett az ügyvezető igazgató, Feczkó Tamás vezetőedző folytathatta a munkát. A játékoskeret jócskán kicserélődött mindkét együttesnél, azt majd a következő hetek eredményei mutathatják meg, hogy az új játékosok valóban erősítésnek számítanak-e.

„Nagyon sokat készültünk a nyári időszakban, izgatottan várjuk már a bajnoki rajtot – idézi Tímár Krisztiánt aKisalföld.Örülünk, hogy hazai környezetben játszhatjuk az első mérkőzésünket, szeretnénk jól rajtolni, és megnyerni az első bajnoki mérkőzést.”

„Szerencsére sikerült megvalósítani a tervünket, hogy minden poszton versenyhelyzetet teremtsünk – ezek már Feczkó Tamás szavai, aki aKelet-Magyarországnakbeszélt a várakozásairól. – Ez megmutatkozik az edzéseken is, a játékosok igen nehéz feladat elé állítottak. Többen is bekerülhetnének a kezdőcsapatba, minden játékos motivált, a kispadról beszállók is tudnak majd segíteni.”

„Új edzővel és sok új játékossal újraformálódó, NB I-es tapasztalattal rendelkező futballistákkal rendelkező csapat az ellenfelünk – tért rá az első bajnokira. – Nagyon agresszívan, dinamikusan támadnak le, labdaszerzésből gyorsan mennek át támadásba. Rangadóval kezdjük a szezont.”

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ETO FC-NÉL
Érkezők: Bencze Márk
(Szeged-Csanád GA),Borsos Filip(Wiener Neustadt – osztrák),Csinger Márk(DAC – Szlovákia, kölcsönbe),Deákovits Richárd, Huszár Marcell, Kiss Ákos, Kráz Tamás, Mitring Zsombor, Óvári Balázs, Tullner Péter, Vingler László(mindannyian Fehér Miklós Akadémia),Kanalos Tony-Markos(romániai, CSM Satu Mare/Szatmárnémeti VSK – kölcsönből vissza),Kiss Balázs(BFC Siófok),Kiss Bence(Haladás),Szujó Attila(Debreceni VSC),Papp Milán(Mol Fehérvár II),Kovácsik Ádám(Mol Fehérvár – kölcsönbe),Babati Benjámin(Mezőkövesd – kölcsönbe)

Távozók: Bagi István(?),Barna Szabolcs(?),Berki István(?),Csonka Bálint(?),Klausz Milán(ZTE),Lipták Zoltán(visszavonult),Múcska Viktor(Mosonmagyaróvár),Pálfi Donát(Haladás),Vernes Richárd(Vasas – kölcsönből vissza)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A NYÍREGYHÁZA SPARTACUSNÁL
Érkezők: Adamcsek Máté(PMFC),Artner Dávid(Szombathelyi Haladás),Baki Ákos(MTK),Csősz Richárd(Tiszakécskei LC),Deutsch Bence(Siófok),Farkas Bendegúz(Puskás Akadémia – kölcsönbe), Girdán Levente(DVTK II),Kalocsai László(Sényő – kölcsönből vissza),Kovács Norbert, Motkó Benjamin(mindkettő Tállya – kölcsönből vissza),Oláh Benjámin(Nyíregyháza Spartacus II),PantovicsNikola(szerb-magyar, Békéscsaba),Myke Bouard Ramos(brazil-magyar, MTK Budapest),Szerető Krisztofer(FTC, legutóbb Soroksár),Nikola Vasziljevics(szerb-magyar, Tiszaújváros – kölcsönből vissza)

Távozók: Banyoi Andrei(román-magyar, Gloria Buzai – Románia),Csilus Ádám(Szentlőrinc),Debreceni Zalán(Haladás – kölcsönből vissza, onnan Paks), Csörgő Raul(Szentlőrinc)Kaka Amedome Godwords(ghánai, MTK – kölcsönből vissza),Hamed Yasin(Békéscsaba – kölcsönbe),Nemes Milán(?),Pócsik Botond(III. Kerületi TVE),Szabó Bálint(Újpest),Sztankó Dávid(Kazincbarcika),Zamostny Balázs(Tiszakécske)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik