NB II: Dárdai a magyar és a német gondolkodás különbségét mutatta meg

mlsz.hu mlsz.humlsz.hu mlsz.hu
Vágólapra másolva!
2012.02.04. 10:26
A Dárdai Pál vezette NB II-es válogatott január második felében Törökországban edzőtáborozott, ahol három nemzetközi mérkőzést játszott le. Azerbajdzsán B-válogatottja ellen döntetlent ért el a másodosztályú fiatalokból álló gárda, a Rubin Kazany második csapatát, valamint az amerikai ligaválogatottat pedig sikerült legyőznie. A törökországi másfél hét tapasztalatairól Dárdai Pál nyilatkozott az mlsz.hu-nak.

„A telki kiválasztó után a keret összeállításába még nem akartam beleszólni, az én munkám, az előkészületektől eltekintve, az elutazással kezdődött – mondta az mlsz.hu-nak a 61-szeres volt válogatott labdarúgó, Dárdai Pál, akinek vezetésével januárban Törökországban edzőtáborozott az NB II-es válogatott. – Megpróbáltam minden egyes tréningen elérni, hogy a játékosok maximális fegyelem és figyelem mellett dolgozzák végig a másfél órát, és ebben végig partnerek voltak a srácok."

„Az első edzések elején még gyakran kellett szólnom, hogy mit kell másképp csinálniuk, mivel nem vagyok elégedett, de gyorsan tisztázódott, mit várok tőlük. Végig tartottam magam ahhoz, hogy a lehető legbecsületesebben, legőszintébben elmondjam a véleményemet, a jót és a rosszat is, és a visszajelzések alapján úgy tűnik, a futballisták értékelték az egyenes beszédet. Törekedtem arra, hogy jó edzéseket tartsak, ehhez megvoltak a feltételek, a tökéletes minőségű törökországi pályákon a labdarúgók könnyen ráéreztek a dinamikus, pontos passzos játékra, amit kértem tőlük. A mérkőzéseken minden kerettag pályára lépett, míg a három meccs mellett kilenc edzést is tartottam, ezért azt gondolom, a lehető legtöbbet hoztuk ki a lehetőségekből. Próbáltam arra törekedni, hogy a futballisták minél többet tanuljanak, emellett megfelelő terhelést is kapjanak az edzőtáborozás alatt. Fontosnak tartom, hogy mentálisan előrelépjenek, ezért az edzéseken igyekeztem megmutatni, mi a különbség a németországi és a magyarországi gondolkodásmód között" – fogalmazott Dárdai.

„Több remek teljesítményt is láttam, szerintem a keretben helyet kapó focisták hetven százalékának jó esélye van arra, hogy visszakerüljön az élvonalba. Öt-hat ember esetében pedig nem értettem, hogy egyáltalán mit keresnek a másodosztályban, mert véleményem szerint sokkal jobbak, mint jó néhány élvonalban szereplő külföldi labdarúgó. Látszott, hogy képzett játékosok alkotják a keretet, a legtöbbjüknek főleg a gondolkodás gyorsaságában kell előrelépniük. Ezek a fiatalok pályafutásuk fontos szakaszában járnak, ezért nagyon fontos, hogy megkapják a kellő odafigyelést az edzőktől. Remélem, a kerettagok megfogadták néhány tanácsomat, és ez az edzőtáborozás olyan lökést adhat számukra, amelynek segítségével hamar visszakerülhetnek az élvonalba. Fontos, hogy legyen önbizalmuk, s ha e mellé megfelelő motiváció is társul, könnyedén előreléphetnek a karrierjükben. Az MLSZ-nek nagy köszönet jár azért, hogy megszervezte ezt a túrát, a részt vevő játékosok sokat profitálhatnak belőle" – tette hozzá Dárdai, aki a közeljövő terveiről is beszélt.

„A Herthában, az U23-as együttesben még játszom túlkorosként, emellett besegítek az egyéni edzésekben a csapatnál, most pedig az egyik kolléga kiesése miatt az U17-es gárdánál kaptam pályaedzői feladatot. A legfontosabb azonban az, hogy mielőbb meglegyen a pro licencem, komolyabb terveim csak a legmagasabb edzői végzettség megszerzése után lesznek. Ezt az időszakot kizárólag a tanulásnak szentelem, egyelőre az A-licences tanfolyamnál tartok. A Herthánál többször is jelezték, hogy számítanak rám, de akárhogyan is alakul a jövő, úgy gondolom, vagyok annyira talpraesett, hogy ha eljön az ideje, akkor megtalálom a számomra megfelelő munkát" – mondta a fiatal szakember.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik