A felmérés szerint tizenhat csapatos bajnokságot szeretne a játékosok többsége

Vágólapra másolva!
2024.04.03. 09:59
Horváth Gábor, a HLSZ főtitkára (Fotó: Dömötör Csaba)
A Hivatásos Labdarúgók Szervezete kikérte a futballisták véleményét arról, milyen rendszerben játszanának a legszívesebben, a voksolók döntő többsége tizenhat csapatos bajnokságra szavazott.

Az NB I átszervezését helyezte kilátásba Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke az M4 Sportnak január 29-én adott interjújában. A sportvezető elmondta, nem titok, gondolkodnak azon, hogy 2025 után hogyan alakuljon az OTP Bank Liga rendszere, a csapatok száma, valamint a lebonyolítás szisztémája: „Ennek a munkának a közepénél tartunk, és a tizenkét NB I-es csapatból tízen tizenhat csapatot szeretnének látni, míg ketten megtartanák a jelenlegi létszámot. Ha megnézzük az európai labdarúgás versenyrendszereit, nagy különbséget nem látunk. Ha hozzáértőkre hallgatunk, úgy néz ki, a tizenkét csapatos OTP Bank Liga és a tizenhat csapatos Merkantil Bank Liga jó kombináció. Ugyanakkor felvetődhet, hogy két kieső legyen-e, vagy egy kieső, és az utolsó előtti játsszon az NB II második helyezettjével osztályozót. Határozottan felvetődött, úgy alakítsuk át a lebonyolítás rendjét, hogy a háromszor tizenegy mérkőzés helyett legyen kétszer tizenegy, és az így kialakuló sorrend alapján legyen rájátszás felső- és alsóházzal.”

Mivel ez a terv a profi labdarúgókat mindenki másnál jobban érinti, a Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ) – szavazás formájában – kikérte a magyar és a külföldi játékosok véleményét arról, milyen rendszerben játszanának a legszívesebben. Az eredmények alapján megállapítható, a döntő többség a magyar hagyományoknak leginkább megfelelő, tizenhat csapatos bajnokságra szavazott (69.3 százalék). A jelenlegi rendszert, vagyis a 33 fordulós, tizenkét csapatos bajnokságot a voksolók 14.2 százaléka részesítette előnyben, míg az MLSZ tervében szereplő alsó-felső házas, tizenkét csapatos bajnokságot 13.9 százaléka támogatta.

Lehetett szavazni más típusú bajnokságra is (tizennégy, tizennyolc, húsz csapat), de ezekre elenyésző számú szavazat érkezett. A válaszadók 42 százaléka szerint – a szavazatuk szerinti lebonyolítással – igazságosabb lenne a bajnokság, míg 33 százaléka izgalmasabb bajnoki küzdelmet szeretne elérni a változtatással.

„Körülbelül hétszáz játékosnak küldtük el a kérdéseket, amelyekre több mint háromszáz, többségében magyar labdarúgó válaszolt – mondta megkeresésünkre Horváth Gábor, a HLSZ főtitkára. – A marketingesek azt mondják, ez nagy, reprezentatív minta, amelyre lehet alapozni, tükrözi a játékosok véleményét, azonban hangsúlyozzuk, hogy ez csak egy felmérés volt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik