NB I: mumusa ellen játszik a Fradi, ekkora gödörben még sosem volt az Újpest

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2024.03.02. 10:27
Dejan Sztankovicsot, az FTC vezetőedzőjét ugyan két mérkőzésre eltiltotta az MLSZ fegyelmi bizottsága, de mivel a büntetés csak a Magyar Kupára vonatkozik, ezért a szerb mester ott ülhet a kispadon a KTE elleni vasárnapi bajnoki rangadón (Fotó: Árvai Károly)
Kétnapos fordulóval kezdődik a harmadik kör a labdarúgó NB I-ben. A programból kiemelkedik a bajnoki címvédő Ferencváros és a legutóbbi ezüstérmes KTE fővárosi csatája, különösen azért, mert a két csapat legutóbbi öt összecsapásából hármat a kecskemétiek nyertek meg. Az edzőváltás hatására támadásban erősen feljavult és a legutóbbi két tétmeccsén egyaránt négy gólt szerző DVTK a Puskás Akadémiát fogadja. Az éllovas Paks az MTK-hoz látogat, amelyet még egyszer sem tudott legyőzni ebben a bajnokságban. A 23. forduló zárásaként az előző 12 bajnokiján mindössze négy pontot összekaparó Újpest eltiltott vezetőedzője, Mészöly Géza nélkül fogadja a Fehérvárt, amely a múlt héten sima négyest kapott Diósgyőrben.

 


ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 23. FORDULÓJA ELÉ
 
SZOMBAT

DEBRECENI VSC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC

Ez lesz a 23. találkozójuk az élvonalban, eddig teljesen kiegyenlített az örökmérleg, mindkét csapat 9-szer győzött, 4-szer döntetlenre végeztek. A gólkülönbség 30–27 a vendég kövesdiek javára.

Legutóbb több mint 5 éve, 2018 novemberében ikszeltek (2–2), azóta mindkét csapat 6-szor diadalmaskodott. Ebben a bajnokságban mindkét gárda hozta a hazai meccsét, a Loki 3–1-re, a kövesdiek 2–1-re.

Debrecenben 10 bajnoki találkozójuk volt már, és bár a mezőkövesdiek csak egyszer úszták meg kapott gól nélkül, itt is hasonlóan teljesítettek: 2 iksz mellett a DVSC és a matyóföldi gárda is egyaránt 4-szer tudott nyerni. A gólokat tekintve a borsodiak állnak jobban (14–12).  

Két vesztes meccs után tudott újra nyerni a Loki a Puskás Akadémia ellen (1–0), így az előző 5 fordulóban közepesen teljesített (2 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség), miközben ezalatt – a KTE-vel egálban – a debreceniek mérkőzésein esett a legkevesebb találat, 12 (6–6-os elosztásban). 

A sereghajtó Kövesd az MTK ellen (1–3) második bajnokiját is elvesztette a februárban kinevezett vezetőedzőjével, Milan Milanovicssal, így már 9 forduló óta nyeretlen (3 iksz, 6 vereség). Ez a leghosszabb ilyen negatív sorozat most az NB I-ben. A matyóföldiek életében hasonló legutóbb 2017 őszén fordult elő, amikor egymás után 14 bajnokin voltak képtelenek győzni, a végén mégis sikerült bennmaradniuk.   

A DVSC pontjai közel 70 százalékát zsebelte be otthon, ahol a mérlege 7–1–3, tavasszal mindenféle eredménytípus (győzelem, döntetlen, vereség) egyszer fordult elő eddig a hazai meccsein.

A Mezőkövesd utolsó a vendégtabellán, és az egyetlen csapat a mezőnyben, amely házon kívül mindössze egyszer tudott nyerni, szeptember 22-én Kecskeméten (2–0). Az idegenbeli mutatója 1–4–6.

KISVÁRDA MASTER GOOD–ZALAEGERSZEGI TE FC

2019 óta 14-szer meccseltek az NB I-ben, és a párharcban egyértelműen a szabolcsiak az eredményesebbek: a mérleg 6 várdai győzelem, 5 iksz és 3 zalai siker. 

Érdekesség, hogy a legutóbbi 4 egymás elleni meccsükön az aktuális házigazda mindig gólképtelen maradt. Ebben a kiírásban csupa vendéggyőzelem született: Zalában 2–0-ra a Várda, Szabolcsban 1–0-ra a ZTE nyert.

Kisvárdán összességében döntetlenre állnak: 3-szor győzött egyik, illetve a másik csapat. A Várkerti Stadionban az egyetlen döntetlen eredmény rögtön elsőre, 2019 októberében, egy fordulatos 3–3 alkalmával alakult ki.

Az előző 5 bajnokijából négyet elbukott a Kisvárda, és egyedül a szintén kiesésre álló Mezőkövesd otthonában tudott győzni (2–1). 

Bár a ZTE kedden a Magyar Kupában 4–2-re kikapott Diósgyőrben, az NB I-ben 2024-ben Márton Gábor együttese szerezte a legtöbb pontot, 13-at (az FTC egy bajnokival kevesebbet játszva tart 12-nél). A zalai gárda tavasszal még veretlen az NB I-ben, és februárban ugyanúgy 4 győzelmet ért el, mint a teljes őszi szezon során. 

A Várda tavasszal még pont nélkül áll hazai pályán, ráadásul mindig legalább 2 gólt kapott. Legutóbbi sikerét még decemberben az Újpest ellen érte el a Várkerti Stadionban (4–0). 

♦  Tavasszal vendégként még hibátlan a Zalaegerszeg, nyerni tudott Felcsúton (1–0), majd a mezőnyből elsőként Pakson (4–3) is, ráadásul kétgólos hátrányból fordítva.

DIÓSGYŐRI VTK–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦  Huszonegy élvonalbeli összecsapásuk után a vendég felcsútiak a sikeresebbek a párharcban: a mérleg ugyanis 7 diósgyőri győzelem, 5 döntetlen, 9 Puskás Akadémia-diadal, a gólkülönbséget tekintve azonban egálban vannak (26–26).

♦  Ebben a bajnokságban a PAFC az egyetlen olyan csapat, amelynek még nem tudott betalálni a DVTK: otthon 1–0-ra kikapott tőle, majd Felcsúton 0–0-ra végzett.

♦  A Diósgyőr pályaválasztása mellett 6-szor született hazai siker, 3-szor ikszeltek, 4-szer a vendég akadémisták nyertek. Miskolcon a legutóbbi 4 találkozójukból egy sem lett iksz, mindkét csapat 2-szer nyert. 

♦ A DVTK idénybeli harmadik vezetőedzője, Vladimir Radenkovics bemutatkozó mérkőzésén hazai pályán 4–0-ra lelépte a 18. perctől 10 emberrel játszó Fehérvárt, és ezzel megszületett az első 2024-es győzelme. Négygólos fölénnyel előzőleg 4 évvel ezelőtt, 2020. február 29-én a Honvéd vendégeként (4–0) a Hungária körúton tudott nyerni az élvonalban, a hajrában akkor is létszámfölényben futballozva. 

♦ A Diósgyőr kedden a Magyar Kupában 4–2-re verte a ZTE-t, így egymást követő két tétmérkőzésén jutott 4 gólig. Hasonlóra korábban 2006 novemberében, Csank János edzősége idején volt példa: akkor előbb a kupában a Sopront 4–1-re, majd az NB I-ben a Győri ETO-t 4–3-ra verte a DVTK. 

♦ A dobogóért küzdő Puskás Akadémia az MTK 6–1-es kiütése után legutóbb 1–0-s vereséget szenvedett Debrecenben, és az előző 5 fordulóban csupán 6 pontot gyűjtött (2 győzelem, 3 kudarc), és továbbra is 5 pont a lemaradása a harmadik helyen álló Fehérvártól. 

A Diósgyőr otthoni mérlege 5–2–4, az előző 4 miskolci találkozóján mindig legalább 3 gól esett. Legutóbb a Vidi ellen 3 meccses hazai nyeretlenségüknek vetettek véget a piros-fehérek. 

A 6–1–4-es mérlegével a vendégtabellán második Puskás Akadémia sorozatban harmadszor játssza idegenbeli találkozóját Kelet-Magyarországon. Az előző kettőn felemásan szerepelt: a 2–0-s kisvárdai diadala után Debrecenben 1–0-ra alulmaradt. 

VASÁRNAP

MTK BUDAPEST–PAKSI FC

Eddig 33 NB I-es mérkőzést játszott egymással a két csapat, az örökmérleg az elmúlt évek sikerei hatására billent át az atomvárosiak javára: 11 MTK-diadal, 9 döntetlen, 13 paksi győzelem. 

A kék-fehérek 6 mérkőzés óta nyeretlenek a tolnaiakkal szemben (2 iksz, 4 vereség), legutóbb 2020 decemberében tudtak győzni ellenük (3–1), amikor Hegedüs Lajos kapus kiállítása miatt több mint egy félidőt emberelőnyben játszottak. Az előző két alkalommal ikszeltek (1–1 és 0–0), így jelenleg az MTK az egyetlen olyan ellenfél az élvonalban, amelyet a Paks még nem tudott legyőzni ebben a pontvadászatban.

Amikor a fővárosi gárda volt a házigazda, 7-szer győztek a kék-fehérek, 4-szer a paksiak, 3 bajnoki pedig – 2008-ban és 2009-ben és tavaly júliusban – 1–1-re végződött.

Az MTK zsinórban 3 vereség után első tavaszi sikerét aratta legutóbb a Mezőkövesd ellen (3–1), és ezzel megszilárdította helyét a középmezőnyben.  

A Paks legutóbb 3–1-ről kapott ki odahaza a ZTE-től (3–4), így az idényben először fordítottak ellene. Ezzel megszakadt a hármas tavaszi bajnoki győzelmi sorozata és odalett az idénybeli hazai veretlensége is. 

Az MTK hazai mérlege 6–2–3, a legutóbbi 5 otthoni bajnokijából 4-et megnyert és csak a Fehérvárral szemben maradt alul (0–2).

A tolnai csapat idegenbeli mutatója 5–3–3, ezzel ott van az élmezőnyben. A legutóbbi 2 házon kívüli találkozóját 1–0-ra tudta megnyerni – igaz, a kiesésre álló Kövesd és Várda otthonában. 

FERENCVÁROSI TC–KECSKEMÉTI TE

Az előző bajnokság arany- és ezüstérmese 17-szer csapott már össze az élvonalban, a zöld-fehérek fölénye még mindig jelentős – 8 győzelem, 4 iksz, 5 vereség –, pedig a KTE az egyetlen csapat a jelenlegi élvonalbeli mezőnyben, amely a legutóbbi 5 egymás elleni találkozójuk során háromszor is meg tudta verni az FTC-t. A 2022–2023-as kiírásban kétszer 2–0-ra, ősszel az emlékezetes „pocsolyacsatában” 2–1-re nyertek a lila-fehérek, valamennyiszer a Széktói Stadionban. 

2006 és 2008 között 4-szer találkoztak a másodosztályban, és akkor a fővárosiak egyszer sem tudták legyőzni a KTE-t (1 döntetlen, 3 vereség). Az NB I-et és a NB II-t együtt tekintve kiegyenlített a két csapat bajnoki mérlege (8–5–8), a gólkülönbség pedig a kecskemétiek felé billen (31–28). 

Az FTC pályaválasztása mellett ez lesz a kilencedik NB I-es ütközetük, és a kecskemétiek csak kétszer tudtak pontot rabolni, a többi 6 alkalommal vesztesen tértek haza, legutóbb a télen távozott Sigér Dávid találata döntött (1–0). 2012 júliusában úgy zártak 1–1-re az Albert-stadionban, hogy a vendégek 20 percet emberhátrányban játszottak. Tavaly februárban Horváth Krisztofer szögletvariációból elért emlékezetes gólja hozott egy pontot a kecskemétieknek (1–1).

A Fradi a legutóbbi 5 NB I-es találkozóját kivétel nélkül megnyerte – ez a leghosszabb aktív győzelmi széria az élvonalban. Ezalatt kétszer jutott el 5 gólig, így a gólkülönbsége is imponáló, 18–3. Bajnokin legutóbb december 10-én Pakson maradt alul (2–3).

A legutóbbi 4 bajnoki mérkőzésén felváltva nyert, illetve vesztett a Kecskemét. Ha a sorminta folytatódik, most újra győznie kellene Szabó István együttesének.

Mivel a Fradi DVTK elleni hazai találkozóját elhalasztották, így még csak 10-szer játszott odahaza, a mérlege 6 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 22 szerzett, illetve 7 kapott gól. Az előző két bajnokiján összesen 8 találatot ért el a Groupama Arénában (3–0 a ZTE, majd 5–1 az MTK ellen).

Idegenbeli teljesítménye alapján a legkevesebb pontot (7) gyűjtő csapatok között találjuk a KTE-t, a mutatója 2–1–8. Vendégként csak egyszer „húzta le a rolót”, a 23 kapott gólja pedig a harmadik legtöbb az OTP Bank Ligában.  

ÚJPEST FC–FEHÉRVÁR FC

Ez a forduló legnagyobb múltú párosítása. 1968 óta 122 bajnoki összecsapáson vannak túl, az örökmérleg némi fehérvári fölényt mutat: 45 újpesti diadal, 26 döntetlen, 51 Vidi-győzelem. A meccsenkénti gólátlag 2.95. 

A párharc kezdetén az újpestiek domináltak, majd 2009 és 2021 között a fehérváriak évei jöttek, hiszen 22-szer győztek, miközben a fővárosiak csak négyszer. Ezután a lila-fehérek zsinórban 7 bajnokin nem kaptak ki a Viditől (5 győzelem, 2 iksz), sőt,  a 2021-es kupadöntő után is ők örülhettek. Legutóbb, november elején Fehérváron egy huszáros hajrábeli fordítással 2–1-re a piros-kékek diadalmaskodtak és véget vetettek a sorozatnak. 

A IV. kerületiek pályaválasztása mellett 60 bajnokit játszottak, ezeknek éppen a fele, 30 hozott újpesti diadalt, 9 végződött döntetlenre, és 21-szer nyertek a piros-kékek. A fehérváriak idegenbeli rekordsikere a 2021. januári Megyeri úti 5–0 – mostanáig ez az utolsó idegenbeli győzelmük Újpesten. Júliusban a lila-fehérek több mint egy félidőt emberhátrányban játszva is nyerni tudtak (2–1). 

Az Újpest vasárnap egy sima ötöst kapott saját pályáján az FTC-től, így Mészöly Géza érkezése óta 1 győzelemmel és 2 vereséggel áll, ráadásul a szakvezetőt rasszistának minősített kijelentése miatt legalább egy hónapra eltiltották, így a kispadról most Víg Péter assziszensedző adja majd az utasításokat. A lila-fehérek a mostanihoz hasonló mély gödörben még nem voltak, hiszen az előző 12 bajnokijukon csupán 4 pontot gyűjtöttek. 

Egymás utáni 3 győzelme után szombaton idénybeli legsúlyosabb vereségét szenvedte el a Fehérvár Diósgyőrben (0–4). Mentségére legfeljebb az szolgál, hogy Csongvai Áron kiállítása miatt a 18. perctől emberhátrányban játszott. 
 
Az Újpest hazai mérlege 5–1–5, de a legutóbbi 4 bajnokiját és – hosszabbítás után – a csütörtöki Paks elleni kupameccsét is elbukta. Legutóbb október 21-én, a KTE ellen szerzett pontot (5–3) a Szusza-stadionban.

A Vidi idegenbeli mutatója 4–1–6, egyedül a 4. fordulóban, Felcsúton ikszelt. Látogatóként tavasszal eddig hullámzóan szerepelt: 2-szer nyert, 2-szer vesztett.  

A 23. FORDULÓ PROGRAMJA:
Március 2., szombat
12.30: Debreceni VSC–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport+)
14.30: Kisvárda–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport+)
18.45: Diósgyőri VTK–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)

Március 3., vasárnap
14.00: MTK Budapest–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
16.30: Ferencvárosi TC–Kecskemét (Tv: M4 Sport)
19.00: Újpest FC–Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
 

  1. Paksi FC22144440–26+1446
  2. Ferencváros21143457–22+3545
  3. Fehérvár FC22123742–32+1039
  4. Puskás AFC2297636–25+1134
  5. Debrecen2295831–28+332
  6. MTK Budapest2294929–42–1331
  7. Kecskemét22931032–34–230
  8. Diósgyőr2184934–34028
  9. Zalaegerszeg22841033–42–928
10. Újpest FC22731227–47–2024
11. Kisvárda22521523–36–1317
12. Mezőkövesd22441420–36–1616
Az állás


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik