Varga Barnabás: Az első derbimen jó lenne gólt szerezni

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.02.25. 08:46
Két meccs, öt gól Varga Barnabás legutóbbi mérlege (Fotó: Árvai Károly)
Ősszel a combsérülése miatt nem léphetett pályára, ezúttal erőtől duzzadva várja a nagy meccset: a Ferencváros labdarúgócsapatának támadója, Varga Barnabás most saját bőrén tapasztalhatja meg, milyen az Újpest elleni rangadó.


– Első derbijére készül: izgul?
– Maradjunk annyiban, különös érzés… – mondta lapunknak Varga Barnabás, a Ferencváros csatára, aki megvédheti gólkirályi címét, hiszen 13 találatával vezeti az NB I góllövőlistáját. – Eddig csak kívülről néztem a Ferencváros és az Újpest rivalizálását, most saját bőrömön tapasztalhatom meg. Végre!

– A most zajló bajnokságban egyszer már közel állt hozzá, hogy pályára lépjen a derbin.
– Csakhogy éppen az Újpest elleni ­meccs előtt, Diósgyőrben megsérültem. Egy héttel a nagy meccs előtt volt az a találkozó, és a combsérülésem gyógyulása jó ideig elhúzódott. A lényeg, hogy most teljesen rendben vagyok, és – ahogy mondani szokás – erőtől duzzadva várom a vasárnapi mérkőzést.

Jó formában várja az Újpest elleni találkozót Varga Barnabás. A csatár legutóbbi két NB I-es mérkőzésén öt gólt szerzett, az MTK ellen 5–1-re megnyert Üllői úti találkozón négyszer volt eredményes, lapunktól 10-es osztályzatot kapott, múlt hétvégén pedig Debrecenben is a kapuba talált, már a 10. percben túlugrott mindenkit, és a bal alsó sarokba fejelte a labdát.

Fotó: Árvai Károly
Két meccs, öt gól a csatár legutóbbi mérlege

 

 

– Az Olympiakosz elleni európai kupabúcsú mennyire nyomta rá a bélyegét az elmúlt napok öltözői hangulatára?
– Nem volt más választásunk, gyorsan mögöttünk kellett hagyni a vereséget. Túl kellett tennünk magunkat az ­Olympiakosz elleni találkozókon, s ha sok időnk nem is, két-három napunk azért volt rákészülni az újpesti csatára. A derbi a bajnokság legnagyobb mérkőzése, extra figyelem övezi. Nem tagadom, alig várom, hogy a Ferencváros játékosaként végre pályára lépjek az első meccsemen a lilák ellen.

– Az előjelek nem rosszak, az Újpest 2015 decembere óta nyeretlen az FTC ellen, ez elképesztően hosszú sorozat. Mit gondol, tovább nyújtható a széria?
– Muszáj! Tudok róla, hogy milyen régen győzött a Ferencváros ellen az Újpest, nem mindennapi sorozat ez. Ám miután nekünk idén is a bajnoki cím megnyerése a cél, minden egyes pontra égető szükségünk van… Az Újpest ellen pedig főleg!

 

– Legutóbb három-kettőre nyert a Ferencváros a Megyeri úton Amer Gojak duplájával és Lisztes Krisztián élete első NB I-es góljával.
– Akkor még nem voltam a klubnál. Az elmúlt idényben ugyebár még Pakson játszottam, arra viszont jól emlékszem, hogy az ősszel hazai pályán három-nulla lett a végeredmény, azon a meccsen a sérülésem miatt még a stadionban sem tudtam ott lenni.

– Most viszont főszerep várhat önre: nem nyomasztja, hogy mindenki öntől várja a gólokat?
– Szerintem nagyobb gond lenne, ha senki sem várná tőlem… A gólszerzés a fő feladatom, számomra ez természetes, egyáltalán nem nyomaszt.

 

RAB Tibor, 1974 és 1986 között az FTC védője: – Ha bajnokságot akarunk nyerni, le kell győzni az Újpestet – és mi bajnokságot akarunk nyerni! A csütörtöki kiesés fájó, de jobb csapattól kikapni nem szégyen, mindent megtett a gárda, de frissebb volt a görög együttes. A fáradtság nem lehet kifogás, mert mély a keret, lehet rotálni. A Ferencváros megnyeri ezt a mérkőzést.

 

 

 

 

 

LIMPERGER Zsolt, 1984 és 1991, majd 1996 és 1998 között az FTC játékosa: – Legyen ez is 0–5, mint amikor 1990-ben Nyilasi Tibor bemutatkozott edzőként a Megyeri úton – jó volt azon a mérkőzésen pályán lenni… Erősebb a Fradi kerete, és bízom benne, hogy a kupakiesés után célratörőbb, elszántabb csapat lesz a pályán. A minőségi különbség eldönti ezt a mérkőzést.

 

 

 

 

BALOG Zoltán, 2000 és 2007, majd 2009 és 2012 között az FTC játékosa: – Különleges mérkőzés lesz, azt gondolom, hosszú idő után szorosabb lehet a rangadó. Az Újpestnek jót tett az edzőváltás, de a Fradi akkor is erősebb, ha fájdalmas az Olympiakosz elleni kiesés. Azt remélem, ez a pofon nem kiüti, hanem felébreszti, harapóssá teszi a csapatot. Talán átérzik a légiósok, mit jelent ez a meccs a klubnak és a szurkolóknak.

VÉLEMÉNYEK

– Az MTK elleni négy gólja jó muníció lehet az újpesti meccsre is?
– A sikert gyorsan feldolgozza az ember. Egyébként pedig aki ismer, tudja, egyáltalán nem vagyok olyan, aki napokig, hetekig ünnepelteti magát. Azon a találkozón minden összejött, remélem, az Újpest ellen is lesznek lehetőségeim.

– A tulajdonos- és edzőváltás láthatóan erőt adott az újpestieknek – a rangadó előtt ennek lehet jelentősége?
– Ezzel nem foglalkozunk. Ami szakmailag fontosabb, hogy az új vezetőedző, Mészöly Géza személye extra motivációt jelent a futballistáknak. Biztos vagyok benne, a lilák mindent elkövetnek, hogy otthon tartsák a három pontot, és ezúttal is zsúfolt lelátók előtt, jó hangulatú meccset játszhatunk.

– A kiesés is fenyegeti az Újpestet, és a sarokba szorított oroszlán olykor különösen veszélyes.
– Veszélyes zónában van az ellenfelünk, bár a tizenkét csapatos bajnokságban kis túlzással szerintem senki sem dőlhet hátra. Ki ezért, ki azért… Ebben a rendszerben minden csapatnak hétről hétre nagy szüksége van a pontokra, mi ugyebár a bajnoki címre hajtunk, míg riválisunk szeretne feljebb zárkózni a középmezőnyhöz.

– A Ferencváros támadósora a legveszélyesebb, ötvenkét gólt szerzett a csapat, míg az újpestiek mindössze huszonhetet… A támadók közötti minőségbeli különbség dönthet vasárnap?
– Reméljük, hogy igen! Szeretnénk ráerőltetni az akaratunkat az ellenfélre, sok helyzetet kialakítani, irányítani a mérkőzést, és minél több veszélyes akciót vezetni. Hogy aztán első derbimen összejön-e az első gól is, vasárnap kiderül.

Vasárnap a Megyeri útra figyelnek az ország futballrajongói, a Szusza Ferenc Stadionban rendezik az Újpest−Ferencváros bajnokit. A lila-fehérek edzőváltás, a zöld-fehérek Ekl-kiesés után vannak, a papírforma, no meg az utóbbi 14 egymás elleni meccsen aratott 14 győzelem is az FTC sikerét vetíti előre. 
296. alkalommal egymás ellen az Újpest és a Fradi!

LABDARÚGÓ NB I
22. FORDULÓ
17.30: Újpest FC–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ NB I ÁLLÁSA

M

Gy

D

V

L–K

Gk

P

  1. Paksi FC

21

13

4

4

39–26

+13

43

  2. Ferencváros

20

13

3

4

52–22

+30

42

  3. Fehérvár FC

22

12

3

7

42–32

+10

39

  4. Puskás AFC

22

9

7

6

36–25

+11

34

  5. Debreceni VSC

22

9

5

8

31–28

  +3

32

  6. MTK Budapest

22

9

4

9

29–42

–13

31

  7. Kecskeméti TE

22

9

3

10

32–34

  –2

30

  8. Diósgyőri VTK

21

8

4

9

34–34

    0

28

  9. Zalaegerszeg

22

8

4

10

33–42

  –9

28

10. Újpest FC

21

7

3

11

27–42

–15

24

11. Kisvárda

21

5

2

14

23–35

–12

17

12. Mezőkövesd

22

4

4

14

20–36

–16

16

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik