NB I: rekordközeli nézőszám várható a DVTK–Ferencváros rangadón

Vágólapra másolva!
2023.10.21. 09:32
null
Tömött lelátók várják majd a csapatokat vasárnap a DVTK–Ferencváros bajnokin (Fotó: Kovács Péter, archív)
Az újabb válogatott szünetig három kétnapos forduló következik a labdarúgó NB I-ben. Szombaton a bajnokság során először játszik hazai pályán a Kisvárda, amely a szintén kieső helyen álló Mezőkövesdet fogadja. A ZTE a második Paksot fogadja, majd a harmadik Újpest a mezőny másik lila-fehér gárdájával, a KTE-vel csap össze. Vasárnap a Puskás Akadémia az MTK-hoz, a feljavuló Fehérvár a DVSC-hez látogat. A 10. forduló zárásaként telt ház előtt rendezik meg a Diósgyőr–Ferencváros rangadót, amelyen rekordközeli nézőszám várható.

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I10. FORDULÓJA ELÉ

SZOMBAT

KISVÁRDA MASTER GOOD–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC

♦ Ez lesz a 4 ponttal sereghajtó Kisvárda első hazai mérkőzése ebben a bajnokságban, a ZTE ellen ugyanis az ellenfél kérésére, utána meg azért cserélték fel a pályaválasztói jogot a csapatok, mert a szabolcsiak pályájának gyepszőnyege gombás fertőzés miatt alkalmatlan volt a játékra.

♦ Tizenöt NB I-es összecsapáson vannak túl, az örökmérleg a vendég várdaiak fölényét mutatja: 4 kövesdi győzelem, 5 döntetlen, 6 szabolcsi siker.

♦ Az első 5 találkozójukból hármat a matyóföldiek nyertek meg, a következő 10-ből azonban már csak a tavaly áprilisit. Akkor a bennmaradás szempontjából fontos, 2–1-es győzelmet aratott Várdán a Kövesd, az előző idényben viszont képtelen volt legyűrni a szabolcsi gárdát (2 iksz, 1 vereség).

♦ Kisvárdán 8 mérkőzés után kiegyenlített a mérleg: mindkét csapat 3-szor nyert, 2-szer pedig ikszeltek, a gólkülönbség 12–10 a hazaiaknak. A Várkerti Stadionban legutóbb 4–2-re győztek az 55 percet emberelőnyben focizó várdaiak.

♦ A Kisvárda két hete Felcsúton zsinórban a 6. bajnokiján maradt alul (0–1) – a legutóbbi 3-on már Mátyus János irányításával –, ez a leghosszabb vereségsorozata, amióta 2018-ban feljutott az élvonalba.

♦ Az ugyancsak 4 ponttal utolsó előtti Mezőkövesd egyaránt 2–1-re bukta el előző két NB I-es találkozóját – Pakson, majd otthon a ZTE ellen –, előtte Kecskeméten aratta az egyetlen őszi diadalát (2–0).

♦ A Várda legutóbb május 19-én, a Vasas ellen (2–1) rendezett bajnokit a Várkerti Stadionban, az előző bajnokságban 6 győzelem, 7 döntetlen, 4 vereség volt a mérlege, amivel 9. lett a hazai tabellán. Otthon legutóbb március 11-én, a DVSC-től kapott ki (0–1), azóta 3-szor ikszelt, majd 2-szer győzött.

♦ A Kövesd eddig minden pontját idegenben gyűjtötte be, vendégként 1–1–3 a mérlege.

ZALAEGERSZEGI TE FC–PAKSI FC

♦ Ez abszolút kiegyensúlyozott párharc, hiszen valamennyi eredménytípus 8-szor fordult elő, a gólok számában a zalaiak állnak jobban: 45–43. Még sosem játszottak 0–0-t, sőt, az is csak hatszor fordult elő, hogy az egyik fél nem talált be. A gólátlag igen magas, 3.7.

♦ Az előző 11 egymás elleni meccsükből a zalaiak csak egyet tudtak megnyerni, tavaly októberben hazai pályán 3–0-ra – 6 paksi siker és 4 iksz mellett.

♦ Tizenhárom zalai fellépéséről csupán kétszer távozott győztesen a Paks. 2021 szeptemberében 5–2-re lépte le vendéglátóját, tavaly áprilisban pedig Ádám Martin triplájával 3–2-re verte meg. A többi 11-ből 5 meccsük lett iksz, 6-szor pedig a házigazda ZTE győzött.

♦ Ebben a párosításban a bajnokság legfiatalabb (24.7 év) átlagéletkorú együttese fogadja a legidősebbet (27.3 év).

♦ Mezőkövesdi 2–1-es sikerével véget ért a ZTE 6 forduló óta tartó nyeretlenségi sorozata (2 iksz, 4 fiaskó), de Boér Gábor csapata az egyetlen a mezőnyben, amely minden bajnokiján kapott gólt.

♦ Bár a kecskeméti 1–1-gyel megszakadt a Paks 4-es győzelmi szériája, már 5 forduló óta veretlen – ez a bajnok FTC-é után a második leghosszabb ilyen aktív sorozat az NB I-ben.

♦ A tolnaiak kapusa, Szappanos Péter kapta eddig a legkevesebb gólt a mezőnyben (10), és egyedüliként már 4 olyan meccset tud felmutatni, amelyen nem találtak be neki az ellenfelek.

♦ A zalaiak pontjaik felét otthon gyűjtötték be, a hazai mérlegük 1–1–3, és vendéglátóként magasan a legtöbb gólt szedték be, 13-at.

♦ A paksiak házon kívüli mérlege 50 százalékos (1–3–1), Felcsúton tudtak nyerni, az Üllői úton viszont kaptak egy 6-ost.

ÚJPEST FC–KECSKEMÉTI TE

♦ Tizennyolcadszor rendezik meg az NB I-ben a lila-fehér rangadót, az eddigiek alapján az újpestiek lényegesen jobban állnak: 8-szor nyertek, 4 döntetlen és 5 vereség mellett.

♦ Az előző idényben mindhárom meccskimenetel egyszer fordult elő, a legutóbbi 4 bajnokijukon pedig rendre legalább 3 gól esett, így nem meglepő, hogy a mérkőzésenkénti átlag 3.5 találat.

♦ A Szusza Ferenc Stadionból az első 7 bajnokijáról vesztesen tért haza a KTE, a mélypontot a 2014. májusi 1–6 jelentette. A Bács-Kiskun vármegyeiek rossz szériája a tavaly októberi 2–1-es sikerükkel ért véget, legutóbb, májusban azonban simán,3–0-ra kikaptak a IV. kerületben.

♦ Az Újpest az előző körben a DVTK ellen (2–0) az idényben először hozott le egy mérkőzést kapott gól nélkül, 9 forduló alatt már 17 pontot gyűjtött, ilyen rajtra legutóbb 14 éve, William McStayjel volt képes. Azt a bajnokságot a 4. helyen zárta.

♦ A KTE 4 egymást követő vereség után legutóbb hazai pályán megmentett 1 pontot a Paks ellen (1–1), a nyeretlensége azonban már 5 forduló óta tart – ez a második leghosszabb ilyen negatív széria most az élvonalban. Hasonlóra legutóbb 2015 májusában volt példa a klub élvonalbeli történetében.

♦ A fővárosiak a pontjaik több mint háromnegyedét hazai pályán zsebelték be, 17-ből 13-at, az otthoni mérlegük 4–1–1, egyedül az MTK-tól kaptak ki.

♦ A kecskemétiek mind a 4 idegenbeli találkozójukat elbukták az ősszel, 1–7-es gólkülönbséggel sereghajtók a vendégtabellán. Házon kívüli vereségsorozatuk az előző idényt is hozzávéve már 6 meccs óta tart, legutóbb április 22-én Fehérváron szereztek pontot, akkor ráadásul 3-at (2–1).

VASÁRNAP

MTK BUDAPEST–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Eddig 16-szor találkoztak a legfelső osztályban, 9-szer győzött az MTK, 5-ször a Puskás Akadémia, 2 mérkőzésük lett döntetlen, mindjárt a legelső, 2013 novemberében, Székesfehérváron (1–1) és a legutóbbi, tavaly májusban a Hungária körúton (0–0).

♦ Az előző 6 egymás elleni találkozójukból négyet az éppen aktuális vendégcsapat nyert meg, kettőt az egyik, kettőt a másik.

♦ Amikor az MTK volt a pályaválasztó, 1 iksz mellett 4-szer a fővárosiak, 3-szor a felcsútiak győztek, a vendégsiker mindannyiszor 1–0-s volt.

♦ A fővárosi kék-fehérek az előző három hazai meccsükön képtelenek voltak betalálni a felcsútiaknak.

♦ A 7. forduló után Bognár Istvánék még a második helyen álltak, és addig ők kapták a legkevesebb gólt az élvonalban (5). Azóta fordult a kocka, mert az előző két körben 9-et szedtek be (1–6 az FTC ellen otthon, majd 0–3 Fehérváron – igaz, az utóbbi találkozón Kádár Tamást már a 20., Thiamot pedig a 43. percben kiállították). Kádár és Thiam eltiltás miatt most nem játszhat.

♦ A Puskás Akadémia a Pakstól elszenvedett hazai vereséget (0–2) követően a legutóbbi két fordulóban csak egy-egy gólt szerzett, mégsem kapott ki: ikszelt Egerszegen, majd legyőzte a Kisvárdát.

♦ Az MTK hazai pályán a második legkevesebb gólt szerezte, mindössze 5-öt, a mérlege 2 győzelem, 2 iksz, 1 vereség.

♦ Idegenben eddig a felcsútiak gyűjtötték a legtöbb pontot az NB I-ben (10), kétszer annyit, mint odahaza (5). Vendégként 3–1–1 a mérlegük, egyedül Kecskeméten maradtak alul, de ott méretes zakót kaptak (1–4).

DEBRECENI VSC–FEHÉRVÁR FC

♦ Eddig 86-szor találkoztak az élvonalban, a párharc kiegyensúlyozott, hiszen 33-szor nyert a DVSC, 35-ször a Vidi, 18-szor pedig ikszeltek. A gólkülönbségben viszont a debreceniek állnak jobban: 116–112.

♦ A Loki a legutóbbi 6 egymás elleni találkozójukból csak egyet bukott el, az előző idényben meg veretlen maradt a Fehérvár ellen (1–0 és 2–0 otthon, 1–1 idegenben). Az azóta eligazolt Dorian Babunszki mindhárom meccsen betalált a piros-kékek kapujába.

♦ A DVSC pályaválasztása mellett 24-szer született hazai siker, 9-szer nyert a Vidi, és 9 találkozó lett döntetlen. A debreceni csapat a Nagyerdőben 2015-től 7 éven át egyszer sem tudott nyerni a fehérvári gárda ellen (2 iksz, 6 vereség), majd tavaly szeptemberben akkor törte meg a rossz szériát, amikor – beugróként – Dombi Tibor irányított. Legutóbb, április végén, már Szrdjan Blagojevics dirigálásával ismét a Loki győzött.

♦ A Debrecen az előző körben egyhuzamban 3 vereség után szerzett újra pontot, ráadásul úgy, hogy kétgólos hátrányból felállva ért el döntetlent a bajnok FTC otthonában (2–2).

♦ A Fehérvár az MTK ellen (3–0) sorozatban a harmadik bajnokiján ért el három gólt – bár a 20. perctől emberelőnyben, a 43-iktól pedig kettős fórban játszott. A legutóbbi 3 fordulóban 7 pontot gyűjtött – ilyen jó meccstriplája korábban egyszer sem volt svéd vezetőedzője, Bartosz Grzelak érkezése óta.

♦ A DVSC egy híján az összes pontját hazai pályán gyűjtötte be, 13-ból 12-t, a mérlege 4 diadal, 2 fiaskó; a Vidi idegenben négyből háromszor kikapott, egyedül Felcsútról vitt haza egy pontot (2–2).

DIÓSGYŐRI VTK–FERENCVÁROSI TC

♦ Ez lesz a 105. egymás elleni élvonalbeli bajnokijuk, a mérleg jókora ferencvárosi fölényt mutat: 20 diósgyőri győzelem, 17 döntetlen, 67 FTC-siker. Legutóbb 2017 áprilisában, a Groupama Arénában ikszeltek (1–1), azóta 10-szer nyertek a zöld-fehérek, és csak 2-szer a miskolciak.

DIÓSGYŐRI GYŐZELMEK
AZ FTC ELLEN, 1982–2023
1998. október 24., Ferencváros–Diósgyőr 3–4
2009. október 31., Ferencváros–Diósgyőr 0–3
2014. október 4., Diósgyőr–Ferencváros 2–1
2018. március 3., Diósgyőr–Ferencváros 2–1
2021. január 20., Ferencváros–Diósgyőr 0–1
(Csak az élvonalbeli bajnoki mérkőzéseket figyelembe véve. A 2009. október 31-i mérkőzés 3–1-es diósgyőri vezetésnél szurkolói rendbontás miatt a 69. percben félbeszakadt, a szövetség a három pontot 3–0-s gólkülönbséggel ítélte a DVTK-nak.)

♦ A DVTK legutóbb 2021. január 20-án, zárt kapus Üllői úti NB I-es mérkőzésen tudta legyőzni az FTC-t (1–0). A találkozó arról maradt emlékezetes, hogy ekkor szakadt meg a zöld-fehérek 61 bajnoki meccsen át tartó hazai veretlenségi sorozata.

♦ A Diósgyőr pályaválasztásával 48-szor csaptak össze az első osztályban, 15-ször született piros-fehér diadal, 9 döntetlen és 24 ferencvárosi győzelem mellett. Vendégként legutóbb 2018 márciusában, Debrecenben kapott ki a Fradi a DVTK-tól, Miskolcról pedig mostanáig utoljára több mint 9 éve, 2014 októberében távozott vesztesen – mindkét találkozót 2–1-re nyerték meg a borsodiak.

♦ A hazaiak honlapja szerint vasárnap telt ház, több mint 12 ezer szurkoló előtt lép pályára a bajnokcsapat a DVTK Stadionban. Ez rekordközeli nézőszám, hiszen az NB I jelenlegi idényében eddig 12 793 a nézőcsúcs – az előző forduló FTC–Debrecen találkozójára mentek ki ennyien. Diósgyőrben legutóbb 2005 márciusában látták 12 ezernél többen a Fradi vendégjátékát, akkor 15 ezer nézőről számolt be a Nemzeti Sport.

♦ Két otthoni győzelem után legutóbb Újpesten alulmaradt a Diósgyőr (0–2), ám ha most nyer, pontszámban beéri az egy mérkőzéssel kevesebbet játszva is listavezető Ferencvárost.

♦ Az előző körben megszakadt az FTC 5-ös bajnoki győzelmi sorozata, miután kétgólos vezetésről csak 2–2-t ért el a DVSC ellen, Dejan Sztankoviccsal azonban továbbra is veretlen (3 siker, 1 iksz).

♦ A Diósgyőr a legutóbbi 3 hazai meccsén kétgólos diadalt aratott, a mérlege 3–1–1; eközben a Fradi még hibátlan vendégként ebben az idényben – igaz, csak 3-szor lépett pályára házon kívül, a gólkülönbsége viszont imponáló: 17–6!

♦ Lisztes Krisztiánt a 9. fordulóban kiállították, így nem léphet pályára Diósgyőrben.

♦ Kuznyecov Szergej, a DVTK vezetőedzője játékosként 4-szer lépett pályára az NB I-ben, 2001-ben épp a Ferencváros színeiben.

NB I, 2023–2024, 10. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Október 21., szombat
12.30: Kisvárda–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
Kisvárda, Várkerti StadionPillók Ádám
14.45: Zalaegerszegi TE FC–Paksi FC (Tv: M4 Sport)Zalaegerszeg, ZTE ArénaErdős József
17.00: Újpest FC–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport)Budapest,Szusza Ferenc StadionBognár Tamás
Október 22., vasárnap
13.15: MTK Budapest–Puskás Akadémia FC (Tv: M4 Sport)Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion
15.30: Debreceni VSC–Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)Debrecen, Nagyerdei Stadion
17.45: Diósgyőri VTK–Ferencváros (Tv: M4 Sport)Miskolc,DVTK Aréna
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC861128–11+1719
2. Paksi FC953115–10 +518
3. Újpest FC952215–14 +117
4. Diósgyőri VTK951317–11 +616
5. Puskás Akadémia943214–14 015
6. MTK Budapest942311–14 –314
7. Debreceni VSC941415–14 +113
8. Fehérvár FC932417–16 +111
9. Kecskeméti TE931510–12 –210
10. Zalaegerszegi TE922512–20 –8 8
11. Mezőkövesd8116 9–17 –8 4
12. Kisvárda9117 7–17–10 4
A 4. fordulóból elhalasztott Mezőkövesd–Ferencváros találkozót december 6-án játsszák le.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik