FTC: Váratlanul ért a felmentés, abban a pillanatban fájdalmas döfés volt – Máté Csaba

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.09.15. 16:00
null
Máté Csaba fájdalmas döfésként élte meg, hogy távoznia kellett az FTC-től (Fotó: Dömötör Csaba)
Felmentése óta először nyilatkozott Máté Csaba, aki 11 évig állt a Ferencváros alkalmazásában. Az edző elmondta, mit érzett, amikor Kubatov Gábor elnök magához hívatta, s beszélt arról is, hogy ha elölről kezdhetné, mindent ugyanúgy csinálna.

 

Aligha gondolta, hogy 53 éves korára a fél ország róla beszél. A Sztanyiszlav Csercseszov távozását követően vezetőedzővé előugró Máté Csaba a csúfos BL-búcsút követően az Európa-konferencialiga csoportkörébe jutással mentette meg a szezont, a bajnokságban pedig négyből három meccset nyert meg a Ferencvárossal, úgy, hogy az együttes számolatlanul rugdosta a gólokat.

A vezetőség mégis a változás mellett döntött, ahogy Kubatov Gábor elnök fogalmazott, a bajnokcsapat élére magasabb polcról szerettek volna vezetőedzőt.

„Most már jobban vagyok – mondta lapunknak Máté Csaba. – Váratlanul ért a felmentés, abban a pillanatban fájdalmas döfés volt. Minden pontosan úgy történt, ahogy Kubatov Gábor a sajtóban elmondta. Behívatott magához, és bevallom, még ez sem volt gyanús, hiszen ő általában a jó híreket közli. Most másként történt…”

Miután Kubatov Gábor felmentette Máté Csabát a munkavégzés alól, a felek nem húzták az időt, kezet fogtak, a tréner pedig elhagyta a tárgyalót.

„Hosszú távon terveztem vezetőedzőként, így is álltam a munkához, hiszen ilyenkor a játékosokkal sok konfliktusba bele kell állni. A kinevezésemet követően tiszta volt számomra, hogy bármeddig is tart ez az időszak, többé nem leszek a Ferencváros másodedzője.”

A felek azt tisztázták, hogy ha a trénernek van lehetősége máshová menni, a Ferencváros nem gördít akadályt a távozása elé. Szerződése lejártáig a klub mögötte áll, ezt Máté Csaba nagyvonalúnak tartja.

„Tudom, könnyű így beszélni, hogy tízből kilencszer nyert velem a csapat. Történhetett volna egészen másképpen is. Azt sem tagadom, bizsergetett az érzés, vajon mit érek el a csoportkörben, meddig jutok el a Fradival. Ne feledjük, előzőleg utoljára tizenhárom éve Herczeg András vitt csoportkörbe magyar edzőként magyar klubot, azóta senki.”

Máté Csaba büszke rá, hogy a korábban általa irányított NB III-as csapat szakmai stábjából Leandro és Szalai Áron is ott van Dejan Sztankovics teamjében, hiszen utóbbit annak idején ő hozta az FTC-hez. Az elmúlt hetekben Máté Csaba fia, a 28 éves Máté Roland is a felnőttgárdánál dolgozott, ő visszatért a zöld-fehérek U16-os együtteséhez.

Máté Csabának az elmúlt napokban sok mindent tisztába kellett tennie magában, ám úgy érzi, mostanra leülepedtek benne a történtek, és kész új kihívás elé nézni. Külföldi lehetőségei is akadnak, konkrétumról azonban korai lenne beszélni.

„Tiszta a lelkiismeretem. Ha elölről kezdhetném, mindent ugyanúgy csinálnék. Az egyedüli vesztes mérkőzést is, a Puskás Akadémia elleni meccset is. Ott sem arról volt szó, hogy közünk nem volt a találkozóhoz. Talán minden edző kiegyezne olyan mérleggel, mint az enyém volt a Ferencváros kispadján. Sajnálom, hogy a játékosoktól nem tudtam elbúcsúzni, hiszen a válogatott szünet miatt mindenki rövid pihenőre ment, de a szakmai stábbal legalább le tudtuk zárni ezt az időszakot. Azzal is tisztában vagyok, hogy az elmúlt két hónap a Ferencváros történetében egy porszem, az én életemben viszont az egyik legszebb drágakő!”

A tréner úgy fogalmazott, akárhogyan is alakult a sorsa, mégis minden egyes perce megérte ennek a kalandnak.

„Rengeteg szeretetet kaptam. A Zalgiris ellen az egész Groupama Aréna a nevemet skandálta, kár lenne tagadni, ez megérintett. Már csak azért is, mert ha valaki, én jól tudom, ezt nem adják könnyen a szurkolók. De pozitívan nézek a jövőbe, nálam az a bizonyos pohár mindig félig teli van, és úgy gondolok az itt eltöltött időszakra, hogy akár sokkal hamarabb is véget érhetett volna, egyfelől köszönet ezért a klub vezetőinek, másfelől minden vezetőedzőnek, akivel együtt dolgozhattam, hiszen mindnek megvolt a lehetősége, hogy azt mondja, köszönöm Csaba, nem szeretnélek a stábomban látni. Mégis itt voltam tizenegy évig. Ez csak jelent valamit.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik