DVSC: A tárgyalás egy percig tartott – Dzsudzsák Balázs

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2023.07.05. 18:21
Meghosszabbította a szerződését a Debreceni VSC csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs. Erről nyilatkozott lapunknak a 109-szeres magyar válogatott játékos.
Dzsudzsák Balázs már a DVSC új mezét tartja a kezében (Fotó: dvsc.hu, A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK)
Dzsudzsák Balázs már a DVSC új mezét tartja a kezében (Fotó: dvsc.hu, A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK)

 

„A tárgyalás egy percig tartott” – mondta a megállapodásról Dzsudzsák Balázs, aki újabb egy évig a DVSC játékosa lesz. A 109-szeres válogatott szerda délután Debrecenben, szűk körű sajtóbeszélgetésen jelentette be a döntést, és mosolyogva kezdte azzal: „Ez lehetett a világ legrövidebb egyezkedése.”

„Amikor hazatértem külföldről, akkor sem titkoltam céljaimat – mondta Dzsudzsák Balázs. – A Loki akkor a másodosztályban szerepelt, és az első vágy nem is lehetett más, mielőbb visszajutni az élvonalba. Ez sikerült, léphettünk egy lépcsőfokot, stabilizáljuk ott a helyünket, és amikor ez is megvolt, szerettünk volna előrébb lépni. A harmadik helyen végeztünk, és amikor az utolsó fordulóban tizenötezer néző előtt játszottuk le a bajnoki mérkőzést az Újpest ellen, ez jutott eszembe: ez az igazi hazaérkezés, ezt szerettem volna megélni.”

Persze az elmúlt időszak sem volt zökkenőmentes, elég csak arra utalni, hogy a futballista a Ferencváros elleni idegenbeli mérkőzésen gólöröm közben eltörte a csuklóját. Így aktuális a kérdés: mi újság a karjával?

„Lekopogom: úgy tűnik, minden oké – jött a válasz. – természetesen a sérülés sohasem jön jókor, nekem a nyári szünetemet is átírta, csak Franciaországba utaztam el, itt pedig a Debrecen pallagi edzőközpontjában folyamatosan lézerrel, mágnessel kezelték, állandóan gyógytornáztattam. És azt hiszem, az igazi teszteken is túl vagyok: amikor először kimentünk futballozni, az egyik labdaátvételnél kicsúszott a lábam, és puff, ráestem a kezemre. Gondolhatják, mi futott át rajtam... Aztán a következő pillanatban túl is jutottam a sokkon, nincs semmi baj, nem fáj, nem sérültem rá, felálltam, és futottam tovább. Aztán a következő alkalommal öt az öt elleni játék volt az edzésprogramban, és ahogy fordultam, nem vettem észre, hogy Varga József, Józsika érkezik mögöttem, talán ő sem érzékelt engem, mindenesetre a kezemmel véletlenül megütöttem. Újabb ijedtség, de itt sem történt semmi baj, szóval azt gondolom, a kötést szép lassan elhagyhatom, az edzések idejére.”

Februárban a 100. NB I-es mérkőzésén pályára lépő válogatottsági rekorderre továbbra is számít a DVSC és a klub elnöke, Ike Thierry Zaengel (jobbra) is (Fotó: Kovács Péter)
Februárban a 100. NB I-es mérkőzésén pályára lépő válogatottsági rekorderre továbbra is számít a DVSC és a klub elnöke, Ike Thierry Zaengel (jobbra) is (Fotó: Kovács Péter)

Visszatérve a szerződésre, a futballista elmondta, hogy nyilvánvalóan nagyon hízelgő számára, hogy még mindig lenne külföldi ajánlata, Dubaiba vagy az orosz bajnokságba is mehetett volna, de számára nem volt kérdés a folytatás: mint mondta, amint megtudta, hogy a Loki számít rá a 2023–2024-es szezonban, ő javasolta a vezetőknek, foglalkozzanak a fiatalokkal, a lejárt szerződésű játékosokkal, amennyire lehet tartsák egyben a keretet, miatta nem kell sietni, vele könnyen megegyeznek majd.

Egy perc alatt...

És ez így is történt.

A DVSC lehet a Ferencváros legerősebb kihívója?

„A Fradi más szint – válaszolt a támadó. – Még azzal együtt is, nyilvánvalóan önbizalmat adhatott nekünk az elmúlt időszak. Mi is láttuk a statisztikát, hogy mióta Szrdjan Blagojevics a vezetőedző, nyolc ponttal többet gyűjtöttünk, mint a bajnok zöld-fehérek: ez hitet adhat nekünk, de szó sincs róla, hogy ez azt jelenti, hogy a következő idényben ugyanilyen közel lehetünk a Fradihoz. Teljesen más büdzsével dolgoznak a fővárosiak, mint a mi klubunk, és ezt ideig-óráig el lehet tüntetni, szeretnénk is tartósan visszakerülni a dobogóra vagy annak közelébe, mégis óvatosan fogalmaznám meg a célokat. Tisztességesen dolgozunk, és majd kiderül, hogy a teljesítményünk alapján a Fradival versenyezhetünk, esetleg a Kecskeméttel a második, a Puskás Akadémiával, a Pakssal a harmadik helyért, mint ahogy az történt az elmúlt tavasszal.”

Szrdjan Blagojevics (jobbra) érkezése után remek tavaszt produkált a DVSC (Fotó: Nemzeti Sport)
Szrdjan Blagojevics (jobbra) érkezése után remek tavaszt produkált a DVSC (Fotó: Nemzeti Sport)

Az Európa-konferencialigáról Dzsudzsák Balázs azt mondta, több szempontból is fontos sorozat, a klubnak is a szurkolóknak is, valamint nagyszerű tapasztalat lehet ez a keret fiatal játékosai számára.

„Hogy őszinte legyek, és tényleg senkit sem akarok megbántani: nem nagyon értem, miért kell emiatt meccseket elhalasztani – fogalmazott Dzsudzsák. – A mérkőzés a legjobb terhelés, szerintem minden játékos ezt szereti a legjobban. Ezért dolgoztunk, ezért készülünk, mindig többet szeretnénk elérni, és ha kivívtuk a jogot, hogy nemzetközi tétmérkőzésen szerepelhessünk, az persze fontos nekünk. De emiatt nem szorul háttérbe a bajnokság, ugyanakkor azt gondolom, ennyi pluszterhelést bírni kell.”

Kikerülhetetlen slágertéma: Szoboszlai Dominik a Liverpool játékosa lett.

„Szívből gratuláltam neki – válaszolt Dzsudzsák. – Ő is meg tudja erősíteni, hogy nagyon jó kapcsolatban vagyunk. Már amikor annak idején bekerült a válogatottba, kereste a társaságunkat: a rutinosabb, idősebb játékosokkal próbált jó viszonyt kialakítani. Fantasztikus, hogy a Liverpool ennyi pénzt fizetett érte, ez óriási lehetőség.”

A magyar válogatott jelenlegi csapatkapitánya kedd délután úgy fogalmazott, hogy – miközben minél több trófeát elhódítana a Liverpool játékosaként – a válogatottal szeretne kijutni nagy világeseményekre, nem titkoltan szeretné megdönteni Dzsudzsák Balázs rekordját – ez pedig 110 válogatottságot jelent.

„Szívből kívánom neki, hogy sikerüljön – reagált az „utód” kijelentésére Dzsudzsák Balázs. – Mint a magyar futball szurkolója, minden drukkerrel együtt azért szorítok, hogy a nemzeti csapat jusson el a következő Európa-bajnokságra, legyen ott a világbajnokságon, aztán megint kvalifikálja magát az Eb-re – ezek a tornák is segítenék a játékosokat abban, hogy minél többszörös válogatottak legyenek. Nekem sem volt könnyű a rekordot megdönteni, de szurkolok, hogy akár Dominik, akár a többi játékos elérjen odáig, mint én. Szükség van erre ahhoz, hogy a sérülések elkerüljék az embert.”

Dzsudzsák szerint nagyszerű közösség alakult ki a csapaton belül, ahol remek  a légkör (Fotó: Nemzeti Sport)
Dzsudzsák szerint nagyszerű közösség alakult ki a csapaton belül, ahol remek a légkör (Fotó: Nemzeti Sport)
DVSC: UTAZÁS ELŐTT MECCS A KISVÁRDA ELLEN
A      Debreceni VSC      nemcsak idehaza, hanem Ausztriában is készül a következő idényre, július 8. és 20. között edzőtáborozik a szomszédos országban. Az elutazás előtt, csütörtökön a Kisvárdát fogadja Pallagon, zárt kapuk mögött. A tervek szerint odakint július 11-én a Wolfsberg, 14-én a LASK, 18-án a TSV St. Johann, 19-én a Al-Sabab ellen lép pályára. Az Európa-konferencialigában is játszik a DVSC, az örmény Alaskert és a montenegrói Arszenal Tivat párharcának győztesével találkozik a selejtező 2. fordulójában, de még nem tudni, hogy idegenben vagy hazai pályán kezdi-e a párharcot. Ha a Tivat búcsúztatja az Alaskertet, valamint a másik montenegrói csapat, a Szutjeszka is továbbjut, a DVSC elleni párharc első mérkőzése lenne Debrecenben, míg a visszavágó Mon­tenegróban. A magyar csapat az első mérkőzésen eredetileg idegenben lépne pályára július 27-én, míg a visszavágót augusztus 3-án játszaná a Nagyerdei Stadionban.
CS. A.

Miközben beszélgettünk, azt lehetett érezni, hogy Dzsudzsák Balázs ugyanolyan elszántsággal készül az első bajnoki mérkőzésre, mint tíz, tizenöt évvel ezelőtt. A motiváció megvan.

„Mert a játék szeretete semmit sem csökkent – mondta erre. – Sőt, talán még jobban megbecsülöm, hogy még mindig a pályán lehetek, mert tudom, hogy már nincs sok hátra. Én meg azt gondolom, mindent meg kell élni, másrészt talán nagyképűnek tűnik, mégis azt mondom: egy ilyen évad után vonuljak vissza? Pedig furcsa idény volt ez, hiszen a korábbi társaim közül Nikolics Nemanja, Priskin Tamás és Szalai Ádám is befejezte a pályafutását, de én még úgy érzem, a következő évben is hasznos tagja lehetek a csapatnak. Nagyszerű közösség alakult ki, és talán ebben nekem is volt némi szerepem Amikor idejöttem, sokszor megesett, hogy tíz-tizenöt perccel az edzés lefújása után már üres volt az öltöző. Én pedig vállaltam a konfliktust, és kérdezgettem a srácokat: senki sem ér rá a konditeremben dolgozni? Masszíroztatni? Regeneráló gyakorlatokat végezni? Ez a munkánk, ez az életünk, hova rohanunk? Szép lassan megváltozott a hozzáállás, nem csak a kötelező programokon veszünk részt. Elértem, hogy hetente egyszer az egész csapat közösen elmenjen vacsorázni, és ott szigorúan tilos a telefonhasználat. Nem azért ülünk egy asztalhoz, hogy a mobilt nyomkodjuk. Beszélgetünk, jól érezzük magunkat, és úgy látom, most már mindenki várja ezeket az alkalmakat. Szóval nagyon jó légkör van ma már a Loki öltözőjében, jó idetartozni, és boldog vagyok, hogy legalább még egy évig itt lehetek.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik