„A Fradi olyan vezért igazolt, aki BL-csoportkörbe vezetheti a csapatot!”

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2023.07.11. 14:56
null
Mohammed Abu Fani az első tétmeccsére készül a Ferencvárossal (Fotó: <a href="https://www.fradi.hu/">fradi.hu</a>)
Júniusban heteken keresztül vezető téma volt az izraeli sportsajtóban a válogatott középpályás, Mohammed Abu Fani jövője, akit végül a Ferencváros szerződtetett – a Transfermarkt szerint 1.5 millió euróért. Arról, hogy mit remélhetnek tőle a magyar bajnok szurkolói, az izraeli Sport 1 Tv munkatársával, Inbal Manorral beszélgettünk.

A 16-szoros válogatott Mohammed Abu Fanit a Maccabi Haifa legjobbjai között tartották számon Izraelben, csapatával a Bajnokok Ligája csoportkörébe is bejutott tavaly ősszel és mind a hat főtáblás meccsen – a Benfica, a PSG és a Juve ellen – játszott is, ötször kezdőként. 2020-tól szerepelt a Maccabiban, főképp védekező középpályásként, 147 meccsen 17 gólt szerzett és 11 gólpasszt adott, sorozatban háromszor volt bajnok a csapattal és nyertek izraeli Szuperkupát is. Viszont 25 éves kora ellenére eddig még nem szerepelt külföldön, így adja magát a kérdés, vajon miért kellett eddig várnia a légióskodásra, mit remélhetnek tőle a Ferencvárosnál, amely egy hosszan elnyúló tárgyalássorozat végén szerződtette, a Transfermarkt szerint 1.5 millió euróért, amivel a Fradi legértékesebb nyári szerzeménye lehet, és a feröeri KÍ elleni BL-selejtezőn mutatkozhat be tétmeccsen új csapatában (az első mérkőzésen nem játszott, de a gól nélküli találkozó után a budapesti visszavágón jó eséllyel beveti őt Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző).

„Abu Fani egy tipikusan későn érő játékos – kezdte a középpályás jellemzését a Nemzeti Sportnak Inbal Manor,az izraeli Sport 1 Tv riportere. –Amikor 2020-ban a Maccabihoz került, még csak egy futballista volt a sok közül. Jó teljesítményt nyújtott korábbi csapatában, a Hapoel Haderában, de huszonkét éves koráig nem volt annyira kiemelkedő, hogy külföldre tudott volna igazolni. Az elmúlt három idényben azonban folyamatosan fejlődött. Proaktív, igazi harcos típus, aki ellen senki sem szeret játszani, nagyon kellemetlen ellenfél tud lenni. Ahhoz talán nincsenek meg a képességei, hogy európai topligákban is helytálljon, és az életkora miatt nem is vonzó célpont a topligás klubok számára, de Magyarországon sikeres lehet, amivel akár még fel is keltheti az érdeklődést más országokban is. Azt hiszem, ő is érezte, hogy a Ferencváros ajánlata egy lehetőség számára új tapasztalatok szerzésére, további fejlődésre, ezért is gyakorolhatott nyomást izraeli klubjára, hogy egyezzenek meg az átigazolásáról. Motiválhatta az is, hogy azon játékosok közül, akik a válogatottban a kezdőcsapatba kerülésért a posztriválisai lehetnek, többen külföldre szerződtek. Korábban olyan híreket is lehetett hallani vele kapcsolatban, hogy visszautasította a meghívót, mert nem látta biztosítottnak, hogy be tud kerülni a kezdőcsapatba.”

A különböző internetes adatbázisok védekező középpályásként tüntetik fel, ugyanakkor Hajnal Tamás sportigazgató egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy belső középpályásként a támadójáték építésében lehet fontos szerepe, és Inbal Manor is inkább támadóbb szerepben, amolyan „nyolcasként” tudja elképzelni a Ferencvárosban.

„Jó értelemben véve agresszív játékos, aki mélységből érkezve remekül tud bekapcsolódni a támadójátékba, melyből gólokkal, gólpasszokkal is kiveszi a részét. Hogy képes lesz-e vele bejutni a Bajnokok Ligája csoportkörébe a Ferencváros? Úgy hiszem igen, az FTC Abu Fani személyében olyan vezért igazolt, aki a főtábláig is elvezetheti a csapatot, mert kimondottan az a típus, aki szereti irányítani a játékot, a legkisebb félelem nélkül, olykor-olykor már túlzottan is magabiztos. Erős, sokoldalú labdarúgó, aki mára az izraeli válogatottban is meghatározó szerepet tölt be és erre számítok tőle a Ferencvárosban is.”

ABU FANI JÁTÉK KÖZBEN – A MACCABIBAN ÉS A VÁLOGATOTTBAN


A FERENCVÁROS BL-SELEJTEZŐRE NEVEZETT KERETE
Kapusok:
Dibusz Dénes, Varga Ádám, Mergl Szabolcs (19 éves), Őri Levente (20)
Védők: Samy Mmaee, Mats Knoester, Eldar Civic, Botka Endre, Myenty Abena, Pászka Lóránd, Ibrahim Cissé, Kaján Norbert (18), Almássy Levente (17)
Középpályások: Anderson Esiti, Mohammad Abu Fani, Kristoffer Zachariassen, Sigér Dávid, Cebrails Makreckis, Baráth Péter, Mohamed Ali Ben Romdan, Katona Bálint (20), Manner Balázs (18), Tóth Alex (17)
Támadók: Ryan Mmaee, Owusu Kwabena, Amer Gojak, Varga Barnabás, Adama Traoré, Marquinhos, Lisztes Krisztián, Varga Zétény (16)
Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
Dőlt betűkkel a B-listán benevezett játékosok (zárójelben az életkoruk).
Forrás: uefa.com

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik