MK: Fradi nélküli kupadöntőt 1955 óta nem kísért ilyen érdeklődés!

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2023.05.03. 13:20
null
A budafoki szurkolók csapatuk hétfői edzésére is kilátogattak, hogy támogatásukról biztosítsák a kupadöntő előtt Mátyus János vezetőedző csapatát (Fotó: Földi Imre)
A 19.30 órakor kezdődő Budafoki MTE–ZTE  Magyar Kupa döntő kapcsán összegyűjtöttünk néhány statisztikai érdekességet – kiderül például, hogy 1955 óta a mai lehet a harmadik döntő, amelyet több mint húszezer néző előtt rendeznek, a 42. főváros–vidék finálé jön.

♦ A Budafoki MTE–ZTE Magyar Kupa-döntő előtt az már biztos, hogy új győztest avatnak az 1909 óta íródó sorozat történetében. Az 1912-ben alapított, jelenleg az NB II-ben 10. helyen állóBudafok legjobb eredménye eddig a 2016–2017-es évadban, akkor még NB III-as csapatként elért kupaelődöntő volt a sorozatban, amelyet a Ferencvárossal szemben bukott el két meccsen 12–2-es összesítésben. Az akkori eredményt a döntőbe jutással most már sikerült túlszárnyalni.

♦ Az 1920-ban alapított ZTE történetének eddigi legnagyobb sikere a 2002-es NB I-es bajnoki cím volt, a Magyar Kupában pedig egyszer játszott döntőt a klub, 2010-ben. A 13 évvel ezelőtti finálét a régi Puskás-stadionban rendezték ötezer néző előtt, a DVSC 3–2-re győzött a később a német Bundesligában is futballozó, Artjoms Rudnevs nevével fémjelzett (a lett válogatott csatár gólt is lőtt a döntőben), a kispadról Csank János irányította Zalaegerszeg ellen. A zalaiak akkori kapusa, Vlaszák Géza ma már kapusedzőként lehet ott a döntőn.

A 2010-ES KUPADÖNTŐ

Az MLSZ tájékoztatása szerint már több mint húszezer jegy elkelt a Magyar Kupa döntőjére. 2020 óta ez lesz a negyedik döntő, amelyet az új Puskás Arénában rendeznek. Az első kettőn a koronavírus-járvány miatt még korlátozták a szurkolók számát, bár a Honvéd–Mezőkövesd meccset így is tízezren látták a helyszínen, 2020-ban. Tavaly, már korlátozások nélkül, 38979 drukker előtt rendezték meg a Ferencváros–Paks (3–0) mérkőzést. Azelőtt viszont 1989-ig kell visszamennünk az időben, hogy húszezres nézőszám mellett rendezett kupadöntőt találjunk – a Honvéd–Ferencváros (1–0) meccs érte el azt a számot a Népstadionban.

A magyarfutball.hu-n megtalálható adatok szerint több mint 20 ezer néző előtt a tavalyi döntőt megelőzően 1955-ben rendeztek finálét, akkor negyvenezren látták, ahogy a Vasas 3:2-re megverte a Czibor Zoltánnal, Kocsis Sándorral és Puskás Ferenccel felálló Honvédot. Tehát az elmúlt 68 évben a mai lehet a második legnézettebb kupaöntő – úgy tudni, már 23 ezer jegy elfogyott a mai döntőre.

Az érdeklődést az is befolyásolhatja, hogy a Ferencváros szurkolói csoportjai már korábban jelezték, ott lesznek a meccsen és támogatják a zalaiakat – a két tábornak régóta baráti a viszonya.

A kupadöntőre különvillamos is indul
Napokkal ezelőtt tudni lehetett, hogy több mint húszezer jegy már elkelt a másodosztályú Budafoki MTE–ZTE FC Magyar Kupa-döntőre. Fontos információ, hogy a belépőket a
meccsjegy.mlsz.hu oldalon lehet megvásárolni még a találkozó napján is, ám a Puskás Arénában nem lesz helyszíni jegyértékesítés. Budafok-Tétény önkormányzata jóvoltából két szurkolói villamos indul szerdán a Városháza térről a Puskás Arénába, az egyik 16.56, a másik 17 órakor. Ehhez előzetes regisztráció szükséges.
Ami a ZTE-szurkolókat illeti: a drukkerek egy része buszokkal és vonattal érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvartól 17.30 órakor vonulnak együtt a Puskás Arénába. A kupadöntő apropóján összefogott Zala vármegye önkormányzata, Zalaegerszeg városa és a ZTE FC, hogy minél több drukker szurkolhasson élőben a csapatnak, így nyolcszáz diák és a kísérők utazását állják. J. Á.

A két csapat úgy jutott el a döntőig, hogy még gólt sem nagyon kapott. A negyeddöntőben a Kisvárdát, az elődöntőben pedig a Vasast is kiverő Budafok 10–2-es, a ZTE pedig 11–1-es gólkülönbséggel jutott el a fináléig. A Budafok és a ZTE hétszer játszott eddig egymással. A 2020–2021-es idényben az NB I-ben a Budafok kétszer is 3–1-re megverte a Zalaegerszeget, viszont legutóbbi, 2021-es, áprilisi találkozójukat a ZTE nyerte meg 5–0-ra. Előtte a másodosztályban találkoztak négyszer is, az örökmérlegben a ZTE 3–2-re vezet, két döntetlen mellett.

♦ A Budafok legeredményesebb játékosa ebben a kupasorozatban a hatgólos Beke Péter (az NB II góllövőlistáján 15 találattal holtversenyben a 3.), aki a Ferencvárosban nevelkedett, majd 2017-től a Hamburg utánpótlásában futballozott, két éve viszont éppen a ZTE-hez tért haza. Zalaegerszegen azonban nem adtak neki bizonyítási lehetőséget az élvonalban, fél év alatt egyetlen NB I-es meccsen sem lépett pályára (a kispadra is csak négyszer ülhetett le, miközben az NB III-as csapatban hat gólt is szerzett), így kerülhetett tavaly januárban Budafokra. Most volt klubja ellen bizonyíthat.

♦ Másodosztályú csapat legutóbb 2012-ben jutott el a döntőig, akkor az NB II-ből fel is jutó MTK a régi Puskás-stadionban 3–3 után 11-esekkel kapott ki 8–7-re a DVSC-től. NB II-es gárda eddig egyszer nyert Magyar Kupát (azokban a kiírásokban, amikor NB I-es csapatok is indultak a kupában, mert 1933–34-ben a Soroksár úgy nyert, hogy az élvonalbeli csapatok nem vettek részt), 1984-ben a Siófoki Bányász 17 ezer néző előtt 2–1-re nyert a döntőben Rába ETO ellen Székesfehérváron.

A SIÓFOK NB II-ES CSAPATKÉNT NYERT KUPÁT

♦ Budafok a főváros XXII. kerülete. A Magyar Kupában a mostani lesz (sorozatban a hatodik) a 42. vidék–főváros döntő (Budapest mai kerületi felosztása alapján nézve és a körmérkőzéses finálékat nem számolva), az eddigi 41-ből 30-at a budapesti csapatok nyertek meg.

MOL MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
Szerda 19.30:
Budafoki MTE (NB II)–ZTE FC, Puskás Aréna (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik