NB I: Egyelőre nincs értelme számolgatni – Dibusz

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2022.04.07. 08:43
null
Dibusz Dénes idehaza már mindent elért a Ferencváros kapusaként, és továbbra is rendkívül motiváltan várja az előtte álló feladatokat – de vajon lesz-e valaha légiós? (Fotó: Török Attila)
Dibusz Dénes, a Ferencváros válogatott kapusa bízik benne, hogy a nemzetközi meccsekre eltűnik a hullámzás a csapat játékából.

 

– Téma még az öltözőben a Puskás Akadémia elleni döntetlen, vagy már a hétvégi, Debrecen elleni meccsről beszélgetnek?
– Kedden még szóba került a vasárnapi döntetlen, egy-két szituációt meg kellett beszélni – mondta lapunknak Dibusz Dénes, a Ferencváros 31 esztendős, 20-szoros válogatott kapusa. – Szerdától viszont igyekszünk inkább előretekinteni, a történteken már amúgy sem változtathatunk.

– Mi lehetett az oka, hogy ezúttal nem volt elég a kétgólos előny?
– A második gólunk után nem tudtuk uralni a meccset. Szintén sokat számított, hogy Ryan Mmaee találata után az ellenfél szinte azonnal szépített, így néhány perc alatt ismét nyílttá tette a mérkőzést, az egyenlítés után pedig a lélektani fölény már nála volt. A mostani bajnokságban még valóban nem fordult elő, hogy a kétgólos előny kevés lett volna, pedig a győzelemmel tíz ponttal elléphettünk volna a második helyezettől.

– Mivel a hétpontos előny is megnyugtató, számolgatják már, melyik meccsen lehetnek bajnokok?
– Még nincs értelme, előbb nézzük meg, milyen eredmények születnek a következő fordulókban! Az utóbbi években többször voltunk hasonló helyzetben, nagy előnnyel vezettük a bajnokságot, mégis megesett, hogy háromszor kellett nekifutni, mire végre biztossá tettük az aranyérmet. Szóval, nincs értelme számolgatni. Egyfelől mert nincs akkora előnyünk, mint a korábbi években, másfelől őszintének kell lenni magunkhoz és belátni, egyelőre nem tudunk kilencven percen keresztül ugyanolyan magas szinten futballozni. Előbb a saját teljesítményünkön kellene javítani, aztán két-három forduló múlva majd rá lehet nézni a tabellára, és esetleg akkor elkezdeni számolgatni.

– Sztanyiszlav Csercseszov a téli székfoglalójában elmondta, olyan csapatot akar látni a pályán, amely kilencven percen keresztül ugyanolyan magas szinten tud teljesíteni. Ön szerint mi hiányzik hozzá?
– Egyelőre úgy néz ki, minden találkozón akadnak jobb és rosszabb időszakaink, függetlenül attól, hogy végül nyerünk-e, vagy sem. Nyilván ellenfél is van a pályán, de elsősorban magunkban kell keresni a hibát. A vezetőedző is elmondta, húsz másodpercen belül ugyanaz a futballista klasszismegoldásra és gyermeteg hibára egyaránt képes. Szerintem ez elsősorban fejben dől el, a kilengések miatt időnként csökken a játékunk intenzitása, kicsit elveszítjük az irányítást, egyúttal az önbizalom is csökken. Ezek olyan tényezők, amelyek a nemzetközi porondon jobban kiütköznének, de bízom benne, mire odakerülünk, már túljutunk ezeken a problémákon.

– Mi motiválja még a Ferencvárosban? Csak mert a klubnál már mindent elért, amire magyar futballistaként vágyhatott.
– Valóban sok szép sikernek lehettem részese, de minden meccs és idény új kihívás. Teljesen mindegy, melyik csapatban játszik valaki, minden mérkőzésen meg kell felelnie az elvárásoknak. Ez a Ferencváros esetében különösen igaz, ezért sohasem kell tartanom a motivációm csökkenésétől.

– Látjuk majd légiósként pályafutása során?
– Ez a kérdés rendre előkerül, de szerintem nincs olyan NB I-es futballista, aki egyértelmű választ tudna adni arra a kérdésre, játszik-e a jövőben külföldön, és ha igen, mikor. Ez nem csak a játékoson múlik, nagyon sok összetevője van, én csak annyit tehetek, hogy olyan teljesítményt nyújtok, amilyennel megteremtem a lehetőséget az esetleges légióskodásra, és a Ferencváros is jól jár.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik